Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pravdomluvná

13. 05. 2007
33
66
5353
Autor
Anetté


Ukrads mi všechna má proč lhát

vždycky upřímná
- od srdce lhářka
svůj pravdomluvný koncentrát
zhušťuji na tvá puntičkářská
surově pravdomluvná slova

Víc ztracená
víc opravdová


66 názorů

MarK.
08. 02. 2011
Dát tip
..taka opravdova lez!:) .. *

ančovička
25. 01. 2011
Dát tip
líbí moc...*

A.H.
19. 12. 2010
Dát tip
a opět... *

kjkszpj2
17. 01. 2010
Dát tip
supr...tip

Moc pěkné... jako bych se v tom našla :-)

kapitan
11. 02. 2009
Dát tip
Víc ztracená..víc opravdová..o

Anetté
16. 01. 2009
Dát tip
Díky moc, to je vtipný, jak se všichni teď nějak koncentrujou zrovna sem.)) Přitom je to taková stará věc.)

Záclona
16. 01. 2009
Dát tip
Silne nahustené významy :) Silná priama reč a výborný rým!

pavli
13. 01. 2009
Dát tip
působí to na mě jako protiklady,možna sem to nepobral,ale podle mě to má jistou jiskru,jen tak dál

A.H.
16. 09. 2008
Dát tip
konec je nějak zamotaný, ale jinak se to příjemně čte.

Anetté
15. 05. 2008
Dát tip
Mě vždycky vyděsí, když někdo navštíví tyhle starý blemcaniny:) ale vidíš ty jsi ideální čtenář.) Takhle má vypadat opravdová kritika:)) Děkuju moc

zzlatý
16. 10. 2007
Dát tip
Je to malinko složitější, ale na tip určitě

Anetté
21. 08. 2007
Dát tip
Tákže: Předem se omlouvám za ty dva měsíce a kousek, co mezitím uplynuly. Ale teď po těch dvou měsících (a kousku) mi ta Tvoje varianta zní o moc melodičteji než ta moje:) O těhle účkách já většinou vůbec nepřemýšlim protože si jima nejsem pořádně jistá a nevím, jestli je dostatečně chápu... A asi ych se z toho pak už zbláznila... Ale je mi jasný že ty taky ne, jenom jsi je tady použil, abys demonstroval, jak to s tím rytmem chodí a za to Ti děkuju, sama to vždycky odhaduju tak nějak podle toho, jak mi to zní v uších, což je ale jak vidíš na mých nerytmických básních dost nepřesná věc a někdy když to tam dotoho nemůžu nacpat a nevychází mi to, tak se na to prostě a jednoduše vykašlu... Ale to by se mělo časem vybrousit samo... Doufám. A žádný omluvy, já jsem ráda, že mi do toho kecáš a děkuju za to, a za čas a za takovou strááášně dlouhou kritiku:) Mojí nejdelší. Nebudu tu zase slibovat, že to hned upravím ani že to upravím... Protože bych nerada, když by se na to pak muselo čekat zase dva měsíce (a kousek... Nebo kdo ví, jak dlouho), ale ráda bych to ještě trochu pozmměnila:) Tak ještě jednou děkuju nastokráte, určitě, stoprocentně jsem si z toho něco vzala, měj se, Filippo a zas mi někdy něco přijď vysvětlit:) A pak, že jsi nestudoval teorii;)

Anetté
21. 06. 2007
Dát tip
Filippo: To, jak vidíš, není:) Jinak už by ty moje básničky mohly vypadat docela jinak:) Ale přesně tohle všechno jsem Ti tam popisovala:) Vážně se mi to hodilo a děkuju mockrát:)

Filippo
21. 06. 2007
Dát tip
super, budu se těšit :) jenom bych se chtěl ujistit, že si nemyslíš, že od tebe čekám, že budeš svojí báseň předělávat podle mých představ. tak si to rozhodně nepředstavuju... jediný, co jsem sledoval je to, že ti třeba můžu poskytnout pár doporučení ohledně rytmu v poézii, který se ti třeba budou hodit příště... pokud ovšem to všechno pro tebe už dávno není samozřejmostí :)

Anetté
21. 06. 2007
Dát tip
Děkuju moc Smíšku:)

Anetté
21. 06. 2007
Dát tip
Filippo: Nevěřil bys, jak dlouhý avízo jsem Ti teď napsala, a nevěřil bys jak dlouho jsem ho psala. A nevěřil bys, jak šokovaná jsem byla, když se prostě smazalo. Tak doufám, že pochopíš a počkáš než se zase psychicky srovnám a uvedu do svojí původní duševní roviny a budu schopná ho napsat znova. Pár dní to potrvá, ale odepíšu:) Zatím děkuju moc, později to rozvedu do větších detailů.

Smíšek:-)
18. 06. 2007
Dát tip
*skvělá*

Filippo
16. 06. 2007
Dát tip
když už jsme o tom teda začali mluvit, tak jsem se pokusil udělat metrický rozbor tvojí básně. v závorce je to potom tak, jak by to vypadalo po mojí úpravě... Ukradl´s mi všechna má proč lhát -u-u-uu-u (-uu-u-uu-u ukradl jsi) Já - vždycky upřímná u-uu-uu - od srdce lhářka -uu-u Svůj pravdomluvný koncentrát u-u-u-uu Zhušťuji na tvá puntičkářská -uu-u-u-u Surově pravdomluvná slova -uu-u-u-u Víc ztracená, víc opravdová u-uu, u-u-u Já - neposlední z posledních u-u-u-uu A s přísnou volbou jen slyšitelných tónů u-u-uu-u-u-u (u-u-u-u-u-u-u jenom) Ctím výjmečnost každého z nich u-uu-uu- (u-u-u-u-u- vyjímečnost & každičkého) Leč nejiného z milionu u-u-u-u-u nevím, jestli jsem to napsal úplně správně, ale myslím, že nějak takhle to zhruba bude. teorii jsem nikdy moc nestudoval, ale připadá mi, že je hlavně důležité, aby se rytmicky schodovaly konce veršů, které obsahují stejné rýmy. takže když porovnáš "neposlední z posledních" (-u-u-uu) a "každého z nich" (-uu-), tak vidíš, že je to úplně jiný a nezní to hezky. po mojí úpravě to vypadá takhle: u-u-u-uu a u-u-u-u-u-, což na první pohled taky není úplně vono, ale čtenář, který si přečte nejdřív "z posledních", už nebude mít tendenci na "z nich" dávat přízvuk, takže to bude nakonec vypadat takhle: u-u-u-u-uu a to se mi už zdá mnohem lepší. (naopak, když je tam jenom "každého", tak nemůžeš "z nich" přečíst bez přízvuku, protože pak by byly tři nepřízvučné slabiky vedle sebe a to myslím, že úplně nejde) a co se dalších úprav týče, tak s tím prvním veršem si nejsem úplně jistý, to máš pravdu, ale zdálo se mi, že to bude znít líp, když se tam bude pravidelně střídat trochej a daktyl. a co se týče toho "jenom", tak tím si naopak jistý jsem, sama vidíš, že by to odstranilo ty dvě nepřízvučné slabiky vedle sebe a udělalo by to takový krásně rytmický verš, který se pak dobře shoduje s tím posledním veršem (u-u-u-u-u-u-u & u-u-u-u-u). tak promiň, že ti do toho takhle kecám, on ten rytmus nakonec není všechno, důležitý je taky, abys rytmu neobětovala obsah a zabarvení slov ;)

Anetté
16. 06. 2007
Dát tip
Fillipo: Je:) Máš pravdu, tak to dopadá, když tu něco dělám ve spěchu, upravovala jsem to už dávno a teď jsem chtěla jen vyřídit díky za radu:) A tak se stalo, že jsem to celý zvrtala...Mě se zdá, že tam to jenom rytmus, který už tak trochu v tomhle místě pokulhává, vyruší ještě víc:) Se mnou je potřeba mít trpělivost;)

Filippo
16. 06. 2007
Dát tip
počkat, já to nějak nechápu... neměla jsi tam snad to "jen" už když jsem psal tu kritiku? já jsem naopak říkal, že to máš vyměnit za "jenom". a jinak já jsem tam to "cítím" nečetl, ale možná to tam lidi můžou vidět, protože instinktivně cítí, že by v tom verši byly potřeba nějaké slabiky navíc a jinak se neomlouvej :)

Anetté
16. 06. 2007
Dát tip
Fillipo: Děkuju i Tobě, poslechla jsem Tvojí moudrou radu o ukradl´s a jenom jsem zkrátila ne jen:) A takhle je to asi vážně čitelnější:) Ale výjmečnost ponechám tvrdohlavě v té kratší formě, i když si nejsem tak úplně jistá, je-li to správně česky:) Já myslím, že tady je spíš problém, že každý přehlédne, že tam "ctím" a přidá si tam slabiku a udělá z toho "cítím", což bortí rytmus i můj záměr a já sama, kdykoliv si to po sobě přečtu zase tam to cítím čtu taky:) A zas se omlouvám za mojí, tentokrát hodně spožděnou reakci:)

Anetté
16. 06. 2007
Dát tip
Ó: Já jsem to pochopila už na tom prvním řádku, ale za oba děkuju:)

Ó
15. 06. 2007
Dát tip
...opravuji...nejiný...a moc se mi to líbí...

Ó
15. 06. 2007
Dát tip
...jsem nejíný...jenom mám rád puding...je to pěkné...

Diana
09. 06. 2007
Dát tip
Poslední čtyři verše moc nechápu. Ale do té chvíle je to skvělý! ***

Filippo
15. 05. 2007
Dát tip
létajícímu rytmu by se, myslím, docela snadno dala přistřihnout křidélka. třeba takhle: ukradla jsi místo ukradla's, jenom místo jen, výjimečnost místo výjmečnost (podle pravidel spisovné češtiny se to tak stejně řekne, nebo ne?) a každičkého místo každého. no, je to jen takový nápad, takhle by mi to asi znělo líp, ale možná by se ti to tam nehodilo z hlediska zabarvení slov... ale jinak je super, že někdo dokáže psát takový opravdový básně :)

Anetté
14. 05. 2007
Dát tip
sininen: Tohle mi úplně stačí((;

Anetté
14. 05. 2007
Dát tip
ROMAN_L: Ty taky, samozřejmě((;

guy
14. 05. 2007
Dát tip
už je zkoncentrovaná a zhuštěná, takže ji zbývá jen zgranulovat a může z ní být instantní :-)*

sininen
13. 05. 2007
Dát tip
A pak že pravdu mluví jen opilci a děti.. Odbornou kritiku Ti neposkytnu, nicméně se mi líbí

Anetté
13. 05. 2007
Dát tip
Omlouvám se, nějak se mi to tu přemnožilo, to ten počítač((;

Anetté
13. 05. 2007
Dát tip
ROMAN_L: Zdravím, Zdravím Tě((;

Anetté
13. 05. 2007
Dát tip
ROMAN_L: Zdravím, Zdravím Tě((;

Anetté
13. 05. 2007
Dát tip
ROMAN_L: Zdravím, Zdravím Tě((;

Anetté
13. 05. 2007
Dát tip
Pivnik: ...A někteří lidé krásně navštěvují((;

Anetté
13. 05. 2007
Dát tip
ROMAN_L: BUDU...DÍK((;

domin.go
13. 05. 2007
Dát tip
...no že by??? :)))

pivnik
13. 05. 2007
Dát tip
nekteri lide se krasne navstevuji :)

Anetté
13. 05. 2007
Dát tip
Dee-dead: Děkuju, to bude pro mou múzu potěšením((; Vyřídím až se zas staví((; Já už se té Tvé inspirativní chvilky taky nemůžu dočket, hlavně toho, co z ní vznikne(((; Měj se a hezký den(((; A zas jedno dík za návštěvu((;

Anetté
13. 05. 2007
Dát tip
miluju/koušeš mě/dokrku: Jsem ráda, že se taky ztotožňuješ((; (Jestli má dedukce nebyla mylná) A dík, dík, za Tvoje tipání a návštěvu a kritiku a chytání a tak dál((;

dee-dead
13. 05. 2007
Dát tip
Neboj, můza zase přijde, taky ji mám jen občas... A už se na tu chvíli, kdy Tě můza přepadne, těším:)

Anetté
13. 05. 2007
Dát tip
Dee-dead: Tebe už jsem tu taky dlouho neviděla((; Nakonec, máš pravdu, nic jsem teď dlouho nenapsala((; Ale já jsem teď v něčem jako básnický krizi či co, nic nemůžu vymyslet((; Ale Ty píšeš přece moc krásně! A i Tobě děkuju za všechnu Tvou chválu((;

Anetté
13. 05. 2007
Dát tip
Pivnik: Taky nejsem milovnice pudingů, ale když mi tu k němu někdo tak nádherně připodobní verše, tak mě takový virtuální pudink potěší((; No jasně, jen si dovol((; Mě to těší((; Ono je nakonec vlastně jedno, jestli si pod tím představíš to, co já a vůbec, co si pod tím představíš, podstatná věc je myšlenky a představy vyvolat, jakékoliv((; Aspoň teda pro mě((; A děkuju za tipnutí, návštěvu i kritiku((;

Anetté
13. 05. 2007
Dát tip
To dole, to bylo Fajovi((; Já jen pro pořádek a abyste měli jasno, milý kritikové((; A taky protože jsem zase zapoměla avizovat, což tímto napravuji.

Anetté
13. 05. 2007
Dát tip
Teď jsi mě rozesmál((; Myslím že k pudingu ještě nikdo nic mnou napsaného nepřirovnával((; Děkuji za tak originální pohled na věc, tenhle byla opravdu od srdce(a od žaludku) Díky((;

dee-dead
13. 05. 2007
Dát tip
To bylo doby...už jsem myslela, že se nedočkám...ježiš, to je krásný...já chci umět taky takhle psát, Tvoje básničky se tak strašně pěkně čtou, to je úplný pohlazení po dušičce... * (od jisté doby jsem převelmi sentimentální...ale tohle je fakt krása...)

pivnik
13. 05. 2007
Dát tip
- no, puding od srdce nesnasim (teda spis od zaludku).. :o) Presto - jsem unesena. Nevim jestli si mohu dovolit rict, ze chapu.. spis si to necham pro sebe, maly pocit porozumeni... Opravdu nahustenost z ni jen cisi - neco jako 10M roztok HCl nebo koncentrovana H2SO4(oleum)..*

fajo
13. 05. 2007
Dát tip
toto Tvoje dielko mi pripomína priateľkin puding.. voňavý.. hustý.. ..a piškótiky (zamaskované,ale sú tam!) mňamm;oD

Anetté
13. 05. 2007
Dát tip
Děkuju Fajo, děkuju moc((;

Anetté
13. 05. 2007
Dát tip
Jestli tím omezím vyčítání rozlítanýho rytmu, tak do miniatur s tim! Díky za radu(;

domin.go
13. 05. 2007
Dát tip
tak oki d)rýmy sou skvělý:)) v těch kategoriích se až tak nevyznám...já bych to možná hodil do miniatur...ale to je v podstatě jedno:)

fajo
13. 05. 2007
Dát tip
so zatajeným dychom.. *!

Anetté
13. 05. 2007
Dát tip
a),c) To nevadí b)A když to hodim do smíšených? Tam je létající rytmus povolenější, ne? A za pochvalu rýmů, kterou jsi mi tu, ale žádným písmenem neoznačil, děkuju(;

domin.go
13. 05. 2007
Dát tip
a)nepochopil sem to b)lítá ti rytmus (možná to jenom blbě čtu) c)ale fakt sem to nepochopil btw ty rýmy sou víceméně skvělý:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru