Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Cesta do Bithynie VII

20. 05. 2007
12
14
2819
Autor
martinez
x
VII

   Lukáš se rozloučil s Apolónem na molu u zádi, předtím než jeho loď vyplula na moře. Když pozoroval svého adoptivního bratra jak stojí na palubě, vzpřímený a vysoký ve své vojenské výstroji, na okamžik pocítil závist, protože Apolón se stane tribunem, důležitým důstojníkem v římské armádě, zatímco on bude pouze lékařem. V té době si Římané nevážili lékařů, zejména řeckých, a vysmívali se jim. Ale Lukáš si všiml, že dokonce i ten nejhrdější Říman spěchal požádat o názor nějakého řeckého lékaře, když byl nemocný, protože měli pověst být zkušenější a zručnější než římští lékaři. Ale pak rychle sám sobě připomněl, že nemá právo závidět Apolónovi, nýbrž že může děkovat za to, že byl vychován šlechetným Teofilem jako adoptivní syn, i když jeho otec býval otrokem. A bylo zcela díky Teofilovu vlivu, jak velmi dobře věděl, že mohl zakrátko vstoupit do Aeskulapova chrámu v Pergamonu, do nejznámějšího centra vzdělávání pro lékaře oné doby.
    Teofilův oddíl vyrazil z Joppe dalšího rána. Vydali se na cestu na sever po velké Vía Maris, Mořské cestě, nazvané tak proto, že vedla kolem velkého jezera, kterému Židé říkali Galilejské moře a Římané Tiberiadské jezero. Římané vystavěli tu velkou silnici namísto nejstarší cesty na světě, Mezopotamské cesty na severu a východě a Egyptské cesty na jihu. Po Sáronské planině do Paratónu cestovali beze spěchu a odtud průsmykem dorazili do opevněného města Mageda. Krajina byla divoká a hornatá, stejně jako velká část oblasti, kterou v té nepokojné zemi procestovali. Když jel na své mule na konci kolony, Lukáš se ptal, proč Žid Mojžíš sem přivedl svůj lid a odvedl ho z úrodné půdy Egyptského Nilu.
    Během svého pobytu v Joppe přečetl pergamen a když se přiblížil k Nazaretu, městu kde dříve žil Ježíš, byl by si přál zastavit se a poptat se na další zázračná uzdravení. Ale cestou Teofila dostihl posel a zval jej i jeho doprovod, aby se několik dní zdrželi v paláci Heroda Antipase, galilejského tetrarchy, ve městě Tiberias. A protože Herodes měl pověst štědrého hostitele, všichni projevili přání pokračovat v cestě a tak Lukáš Nazaret nespatřil.
    Sotva hodinu před západem slunce projeli  tím, co Židé nazývali  Údolím  holubic a dorazili do města Magdaly. Lukáš, i přes svoji únavu, nemohl zadržet nadšený výkřik, když vyjeli z úzké soutěsky mezi horami, které obklopovaly jezero. Náhle se před ním objevil skvost neuvěřitelné krásy, který zářil v odpoledním slunci. V tu chvíli pochopil, proč Židé odešli z Egypta a proč se vraceli ze všech koutů světa na místo, které básník nazval „vstupem do Ráje“.
    Na severu se u jezera na několika mílích obloukem rozkládala planina. Na tu dálku se zdálo, že je asi míli široká a vinná réva a ovocné stromy rostly tak hustě, že nebylo vidět ani pás úrodné půdy a vyvolávalo to dojem zeleného koberce. Sylván se zastavil vedle Lukáše.
    - Jak se ti to líbí? – zeptal se.
    Lukáš zhluboka vydechl.
    - Existuje na zemi krásnější místo?
    Setník se usmál a v jeho očích se odráželo něco vzdáleného.
    - Ano, je jedno krásnější. – Najednou se zdálo, že ovládl své zatoulané myšlenky. – Tahle rovina je jedním z nejúrodnějších míst na světě, Lukáši. Ve sváteční dny Židé nenosí své plody na trhy Jeruzaléma, aby se nestaly větší atrakcí než chrámové rituály.
    - Nechápu, proč zde nežijí všichni Židé – zamumlal Lukáš.
    Sylván se rozesmál.
    - Projdi se kolem jezera a uvěříš tomu, že žijí. Celé pobřeží směrem na západ je takřka jedním souvislým městem. Kafarnau, kde jsem žil, je směrem na sever – řekl a ukázal do dálky.
    Jméno Kafarnau bylo Lukášovi známé, protože se několikrát objevilo v pergamenu. Byl si jistý, že Ježíš to úrodné pobřeží miloval a když ho teď pozoroval, pochopil proč.
    - Tiberias je na jihu – řekl Sylván. – Ale musíme si pospíšit, jestli dnes chceme večeřet u Herodova stolu.
    Lukáš mohl vidět okouzlující město vybudované podél kopců kolem vody, s vilami římských úředníků, které byly z bílého mramoru a zářily ve slunci, a mezi nimi oslňující lesk Herodova paláce. Mramorové schody vedly k okraji vody, kde byly přepychové zábavní lodě. Nikde na světě, ani v Římě, nežili úředníci Říše tak okázale jako v tom okouzlujícím městě, které Herodes postavil na počest císaře Tiberia.
    Ale nebylo to Tiberias, ani život v paláci co nejvíc zajímalo Lukáše. Viděl římský lesk v jiných městech a pro tak vážného muže jako on nebyl moc přitažlivý. Obyvatelé těch krásných domů trávili většinu času hrami, pitím, jídlem a sázením na svého oblíbeného gladiátora v příštích hrách. Věčně nespokojení se pořád mezi sebou hádali a často tekla krev kvůli něčemu tak nicotnému, jako co bylo v aréně nejvíc nebezpečné : jestli krátký meč nebo síť a trojzubec.
    Pergamen říkal, že na pobřeží Galileje vyléčil Ježíš mnoho lidí a Lukáš chtěl s některými z nich mluvit. Za několik dní měli ten kraj opustit a neměl by další takovou příležitost dozvědět se z vlastních úst těch lidí, kteří byli vyléčeni, jak Ježíš prováděl své léčení. Sluha Gaius mu, bohužel, nemohl nic říct, protože věděl jenom, že byl na smrt nemocný a že se najednou uzdravil.
    Během následujících dní se Lukáš toulal lidnatými městy ležícími podél úrodného pobřeží a procházel se stejnými ulicemi, kterými předtím prošel Ježíš a tím samým místem, kde, podle pergamenu, nasytil dav tisíců lidí několika málo chleby a pár rybami. Ale nenašel ani jednoho člověka, který by neodvrátil zrak, když se zmínil o muži z Nazaretu a nikdo mu nechtěl vyprávět o zázračném uzdravení, které prováděl Ježíš, protože Herodes se snažil vymýtit novou víru a kromě toho byli Římané rozhodnuti nedovolit, aby mezi Židy vznikaly jakékoliv neshody.
    Každý den viděl Lukáš procházet ulicemi vězně v řetězech, někteří šli na popravu, jiní prolít svou krev v drápech šelem v římských arénách a další zemřít při veslování na galérách. Římská spravedlnost byla rychlá a nestranná, ale její váha tvrdě dopadala na ty, kteří neplatili nebo nemohli platit vysoké daně stanovené dobyvateli. Každý den, když Lukáš vyšel z paláce, aby si prohlížel oslňující město Tiberias, slyšel křik otroků, kteří byli bičováni na dvorech římských vil. Z toho, co viděl a slyšel, se mu nejdříve dělalo zle, ale také ho to donutilo k zamyšlení. I když byl původem Řek, také byl římským občanem, tak jako byl dříve než on jeho otec, a vždy si svého občanství velmi vážil. Byl přesvědčen o tom, že římská vláda je vždy spravedlivá a zaručuje mír a pořádek v zemích, jejichž minulostí byly boje a krev. Ale teď začínal chápat, jak je ta vláda udržována a poprvé začal pochybovat o právu římské spravedlnosti.
    Herodes, řekl Sylván Lukášovi, se obával, že Ježíšovi žáci se ho budou snažit svrhnout z trůnu a ustanoví nové království při jedné z těch rychlých změn vlády, které byly skoro běžné v té zemi dříve, než padla do pevných rukou Římanů. A proto málo lidí přiznalo, že měli vztah k Ježíši Nazaretskému, protože se báli Herodova hněvu.
    - Ale v pergamenu nenacházím nic, co by naznačovalo, že by se Ježíš snažil svrhnout vládu – namítl Lukáš. – Mně se zdá, že se zajímal jen o duchovní věci.
    - Nejsi vládce, Lukáši – řekl s úsměvem Sylván. – Ti, kdo vládnou, získávají své postavení na úkor jiných a proto podezřívají ostatní ze stejné chtivosti a ctižádosti.
    - Ale to je sobecké a falešné.
    - Jsi mladý, Lukáši. Až lépe poznáš svět, zjistíš, že je hodně sobeckých a falešných lidí. Je to součástí jejich povahy.
    - Sokrates řekl, že zlý duch, démon, sídlí ve všech lidech a neustále bojuje za prosazení  své  vlády – řekl  Lukáš. – Možná to, co dokáže Ježíšovo učení, bude posílit a oživit to dobré v člověku.
    - Pro ty Židy, kteří v Něj věří, je Ježíš velký osvoboditel a nazývají ho Mesiášem – vysvětlil Sylván.
    - V každém náboženství je mesiáš – přel se Lukáš. – Proč lidé hledají někoho, kdo by je zprostil důsledků jejich vlastních špatností, jestliže vědí, že pokoj a štěstí je možné dosáhnout pouze laskavostí a láskou a tím, že budou oplácet zlé dobrým?
    Sylván se pousmál: „Všímáš si, Lukáši, že opakuješ Ježíšovy zásady?
    - Ano – uznal Lukáš. – Ale všichni dobří lidé toto ve svém srdci vědí, Sylváne.
    - Lidé to vědí – uznal i setník. – Ale také potřebují něco víc. V bitvě se dobrý vůdce vždy snaží, aby vlajka s římskými orly šla před vojskem. Dává jim odvahu a sílu bojovat.
    - Ježíš je tedy určitě symbolem pro své žáky.
    - Mohl bys toto všechno zapsat, Lukáši? – zeptal se Sylván a upřeně se na něj díval.
    - Samozřejmě že ano – odpověděl překvapeně Lukáš. – Ale kvůli čemu?
    - Může to být to, co hledá většina lidí – vysvětlil Sylván.
    - Ale kdo to bude číst? Konec konců, jsem jenom syn osvobozeného římského otroka; můj otec býval otrokem…
    - Ježíš byl prostého původu – připomněl mu Sylván. – Ale možná že v tomto máš pravdu. Máš pergamen a můžeš ho studovat. Potom, až budeš známým lékařem, můžeš toto všechno zapsat a vydat v cizině. A mnozí to budou číst, protože ty budeš slavný.
    - Takovou máš ve mne důvěru, Sylváne? – se smíchem se zeptal Lukáš.
    Starý setník objal mladíka kolem ramen. – Jestliže vždy budeš umět mluvit a psát pravdu tak prostě jako jsi to dnes vysvětlil mně, Lukáši, jsem si jistý, že lidé budou číst tvé spisy dokud bude svět světem...
 

14 názorů

avox
18. 04. 2010
Dát tip
tak a teď můžu číst dál :-)

Diana
18. 04. 2010
Dát tip
Chytlo mne to od první věty, ale je to snad čím dál lepší s každým dílem!

martinez
29. 05. 2007
Dát tip
kdes to slyšela?! a díky

Jinajasem
29. 05. 2007
Dát tip
Zní to dobře :-) *

martinez
23. 05. 2007
Dát tip
já nevěděla že seš tak rozhazovačnej :o) díky

Rozhodně bych si to koupil.

martinez
21. 05. 2007
Dát tip
děkuju čtenáři moji milí a vzácní... tak třeba jednou :o)

colchicum
21. 05. 2007
Dát tip
VII. je koniec? ? ?

Háber
21. 05. 2007
Dát tip
škoda, že tu nedáš viac, ale chápem a držím palce s vydaním...:) t

Muamarek
21. 05. 2007
Dát tip
Dík za všechny kapitoly, co zde byly. Tenhle konec je fakt symbolickej a všeplatnej - mohlo by to tím končit :-))) Muamarek

martinez
20. 05. 2007
Dát tip
já to taky nepřekládám včil - to jen vkládám - je to starý asi 2 roky :o)

Jerry_Shit
20. 05. 2007
Dát tip
Koukám, že nezahálíš... já na to tady moc času nemám, v pátek v práci, v sobotu v práci, dneska na dvanáctce, zítra šestnáctka, atd... :(

martinez
20. 05. 2007
Dát tip
díky za čtení a tipy :o)

IVO
20. 05. 2007
Dát tip
Sedmý a (zatím?) poslední *T. Je mi jasné, že překládát něco takového je velká práce.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru