Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hranice hříchu

07. 10. 1999
2
0
3074
Autor
Merle

Tak jsem to nakonec napsal.

Vedli ji k pranýři a dav šuměl, jako když moře před bouří vyplazuje chtivé jazyky. Vedli ji hrdou a nepokořenou, v potrhaných šatech, s dlouhým hedvábím vlasů. Stála tam osamocená uprostřed lidí, a jedinou oporou - - ruka biřicova. Stála tam připoutaná ke sloupu, a dav utichl očekáváním. Vydali jí roubík... "K pranýři mě poutáte, ze smilstva mě viníte, jen aby jste neviděli to co sami činíte." "Pokrytecky myjete si své nečisté ruce, nejednomu z vás dala jsem nejen svoje srdce!" "Kdo z nás je hříšníkem, já a nebo kat? Mám snad místo Bohu svému vám se zpovídat?" "Kdo z vás se odváží mé hříchy soudit? Kdo jako neviný chce kámen hodit?" "Sami se soudíte za vlastní pýchu! Kde je tu ta tenká hranice hříchu?" "Sem pohleď nevěstko, zde je ta hranice. Ze dřeva smolného vše zlého pálíce." "Marně se slovy chceš dobývat z pout. Duši svou přichystej na Boží soud!" Tentokrát tu nebyl Rybář, aby vehnal stud do tváří zkřivených nenávistí. Tentokrát příliš známé obličeje hladově sledovaly mámivý tanec plamenů. Snad bude krutá smrt v žáru dostatečným trestem za tvé hříchy. Snad ten jejich, pomůže vykoupit tvé odpuštění... Magdaléno!
ruby
04. 01. 2001
Dát tip
je to krasne,vystizne. moc!

Merle
04. 12. 2000
Dát tip
Anonym: ten pranýř vím (ty vlasy ne) pasáž odvodu od pranýře k hranici tu napsaná není... je takříkajíc domyslitelně přeskočená :-))

Anonym
01. 12. 2000
Dát tip
poznámka na okraj: pranýř se nerovná hranice a oběti určené k upálení se před aktem stříhali dohola...

Prokletí
10. 10. 2000
Dát tip
*Hranice hříchu: náhoda? měl jsem k četbě téhle b. puštěný Pink Floydy - Goodbye Blue Sky...opravdu to nejlepší, co jsem od tebe zatím v církevně tématickém celku četl...má tu prostě šmrnc..."ruka biřicova" - jak dramatické...povedený...půvabná forma zápisu Břízo: aspoň se Merlík vzbudil z obvykléhu um-ta, um-ta m.

Merle
19. 04. 2000
Dát tip
mike: to bylo společný téma, a napsalo to asi tak celkem 20 lidí :-)))

mike
18. 04. 2000
Dát tip
Hranice hříchu - napsal(a,o) to Rivka, bohužel nevím kdy, mám v tom trochu zmatek. Nenechal ses inspirovat ?

kačka
18. 10. 1999
Dát tip
Oslovilo mě to. Tak jak to je i bez toho doladění rytmu ti dávám tip, protože taky nemám ráda předčasné soudy, natož odsouzení a jediný je spravedlivý, aby k tomu řekl Amen.

Anonym
09. 10. 1999
Dát tip
Merle je to dobre jako vzdy.

Zdravi te (ode dneska tvuj manager :))) Soptik
Fajn, takze ode dneska vsichni co si prectete Merleho basnicku, tak posilejte...eeeeee...50...(ne to je moc)...5 haliru...na Merleho...eeeeehmmm... na muj ucet : ...eeeee...sakra....
No nekam to poslete, ja si to najdu...
:-)

slavek
09. 10. 1999
Dát tip
Merlíkovi bych dal za básničku klidně i dvě, eeeee ne tři koruny. :-)))))) Doufám, že nevydá sbírku :-))))))))))) to by mě zrujnovalo.. Nicméně pokud ji vydá chci být první kdo ji bude mít.
Básnička výborná a velmi trefná k danému tématu.

Merle
09. 10. 1999
Dát tip
Tynic: počkej až uvidíš Daemoonium, předpokládaná délka bude 1200 řádků :-))
Bibša: tomu věřím
Bříza: některý věci je lepší říkat nerýmovaně. Tentokrát to bylo opravdu schválně a ne neschopností to zrýmovat (ikdyž to není poznat)
Soptík: Beru tě. Poplatky zvedni, chci novej počítač :-))
Slávek: sbírka je, a další se chystá, ale vydávám si to sám (laser je laser). Stejně je to skoro všechno i tady na Písmákovi. (BTW: adresa je u mě v popisu autora, nedávno proběhl update)
Všem: vydržte, brzo dojdou

Bolek
09. 10. 1999
Dát tip
Merlíku, opět téma, které mě velmi zaujalo. Klasický evangelijní příběh, sám o sobě již ve svém počátku zobecňující a se silným mravním nábojem, aranžuješ, jako by se odehrával bez přítomnosti Velkého Rybáře. Bezútěšné směřování události, kterou nemá sílu nikdo zastavit,plameny místo kamení, které jsou palčivější než svědomí davu, a ve kterých zaniká hlas nevěstky, která se sama ujímá role Rybáře... Velmi sugestivní a podnětné k našim úvahám o hranici hříchu. Dávám tip.

Tynic
08. 10. 1999
Dát tip
Mohl bys dělat texty pro hudebníky. Je to skvělé. Kde bereš tu sílu pouštět se do tak dlohých věciček???

Bibša
08. 10. 1999
Dát tip
Tak konečně věc, kterou jsem k tomu tématu čekala !!! Vzal jsi mi tak trochu téma ... ale já si vymyslím lepčí ...

Bříza
08. 10. 1999
Dát tip
Hmm (uznalé) - symbolismus ? Trochu mne tam ruší ty změny rytmu a parvidelného verše v nepravidelný. (to je právě to těžký - že, vhodná slova vtěsnat do formiček...)

MM
07. 10. 1999
Dát tip
A dobře jsi napsal...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru