Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dřív to bylo jiný

01. 07. 2007
1
8
1357
Autor
Korála

Asociace, nic víc. Možná jenom o kousek. Ježiš, já se už těšim na komentáře stylu "nemá to pointu"... A abyste věděli, stojim o hlubší kritiku :cD

V této roční době někdy necítí nohy na zemi. Vlastně jenom prvních pár dní. Pátek, sobota, neděle... A potom ještě kousek, a pak ještě. Dohromady to dává... Jak kdy. Řekněme šest kousků. A víc ani chlup. Nerada o tom mluví, nerada na to myslí. Je to tak vždycky, protože člověk se bojí, že by se to stalo o to skutečnější. A pak, když se probudí, potrestá se. Neříká si to, ale ví o tom. Potrestá se takovým tím formálním způsobem. A pak to dodrží a nemá z toho žádnou radost, protože cítí, že to vůbec nepomohlo. A taky to, že už zase ztrácí nad sebou kontrolu.

 

Mohlo to ustat, ale neustalo. Mohlo to skončit, ale neskončilo. Mohla říct... Ne, nemohla. Někdy si myslí, že jí to došlo, ale nedošlo jí vůbec nic. Protože on někde stojí a čeká na ni, čeká, že přijde a on všechno vysvětlí. To o tom pátku, o tý sobotě. A o těch dalších šesti úlomcích jejich životů. Jenže ona se choulí někde v koutě a už nikdy nepřijde. Už nikdy jí nepodá červený jablko, protože ve skutečnosti už se k sobě nepřiblíží. Občas ji to mrzí. I to že si nevšimnul, že vždy, když ji něco trápí, zaleze na nejtemnější místo v bytě a tam se skulí do klubíčka. A nebrečí. Brečí před ním a před světem. Ale tam nepláče nikdy. Tedy ne tak, že se to dá poznat. Pláče uvnitř sebe, duše se jí chvěje údivem, a pak vytrysknou slzy a kolují v žilách, dokud se nesmísí s krví. Jenže už nikdy je nedostanete pryč z těla. Hromadí se tam. A to všechno jí je teď líto.

 

Někdy si představuje... Něco. A to ji překvapuje, nikdy si na to nevzpomene v tu pravou chvíli, ale teď o tom ví a to ji děsí. A proto se klouže a snaží se na nic nemyslet. A na všechno. Plahočili se tak daleko. A teď se vrátí a nic tím nezískali. Ani jeden. Kdyby to dopadlo lépe, nikdy by neskončili spolu.

 

Choulí se a on sedí vedle ní a říká spoustu nesmyslných slov. Vzpomněla si na tu hru, kterou hráli kdysi v ozdravovně, a která spočívá v tom, že se napíše na společný papír spousta slovo, na které si kdo vzpomene. A pak se to čte nahlas a každý v tom vidí to, co vidět chce, takže to vlastně nemá žádný osvobozující účinek. Stejně jako teď. Hladí ji po vlasech a mluví. Kdyby šeptal, bylo by to asi trochu romantický, ale on mluví nahlas, jako teď já. Tak před dvěma roky, když byla ještě malá, si hrozně přála někdy prožít takovou tu typickou scénu z filmů, kdy smyčce hrajou na plný pecky, v pozadí rudej západ slunce, a ten někdo pochopí všechno. Nikdo neví, co vlastně, ale všichni souhlasně přikyvují a tečou jim slzy... Znáte to. Ale časem zjistila, že každá tahle scéna ztrácí na působivosti, když se dostane z plátna na povrch. I kdyby byl západ slunce sebekřilkavější, hudba sebepůsobivější, nikdy už to není ono. Protože západ slunce nezničí smutek ani vzpomínky.

 

Kope kolem sebe. A potom pouští svoje myšlenky na stůl, svazuje je do úhledných svazků a suší na topení. V zimě si z nich dělá silný čaj, kterým se budí ze spánku až po usnutí. Chtěla by spát a už se neprobudit. Ne smrt, proboha, to ne. Jenom... Anonymita. Naprosté osvobození od cizích myšlenek, názorů, od formálních rozhovorů a ještě formálnějších polibků. Propuštění z pout, kterým se říká svoboda. Protože i svoboda strašně svazuje. Zůstala by jen ona...a její sny. A kdyby nechtěla, ani sny by už nebyly.

 

Pořád něco slepovat. Člověk je od toho umazaný a nejde to hned tak smít. A stejně se pozná, že to tak být nemá. A je to falešné a neumpřímné. A špatné. Jenže dřív to bylo jiný. Dřív uměli společně z notový osnovy plést šálu a rukavice. Teď budou spolu, ale zato na hony vzdálení.


8 názorů

Korála
02. 07. 2007
Dát tip
Ono to působí srdceryvně? Tyjo, to jediný mě nenapadlo. Ty ostatní reakce jsem vícečiméně čekala, ale srdceroyvnost fakt ne. Ale je to asi tim, že já píšu většinou patetický blbosti, což jsem měla pocit, že todle nejni, takže asi tohle je jenom slabej odvar, nebo nevim.

Korála
02. 07. 2007
Dát tip
Ty brdžos, moc se mi do toho nechce... :cB

Lakrov
02. 07. 2007
Dát tip
> ...fakt nezažila a jenom to všechno nezapomněla... Třeba v nějakym jinym životě Zajdi za úplňku (nejdříve 30.7) do lesa, obejmi nejsilnější strom, který obsáhneš (nejlépe nahá - za měsíčního svitu to nikoho neudiví), a získáš paměť všech, které takovou hloupost udělaly před Tebou. Pak o Tobě napíšu povídku, ale neboj, ani sama se v ní nepoznáš :-))

Winter
02. 07. 2007
Dát tip
Tak na iluzi o prní osobě jsem teda nikdy nepřistoupil, aby bylo jasno :). Nicméně se mi zdá, že se celý text točí v kruhu, pes zahryznutý do svého ocasu, nikoliv krásný urouboros. Jak by chtěl něco vnitřně zdělit ale ne, nejde to, pokaždé se utopí ve frázích. Nevím, přišlo mi to strašně srdceryvné a to není můj šálek kávy, tak možná proto. Nicméně myšlenka s hrou se slovy, která nic nevyřeší je fakt dobrá, to ano. Stejně jako několik jiných náznaků, o nichž se částečně zmiňuje Lakrov. Takže tohle byla moje hlubší kritika, čistě subjektivní, ovšemže.

Korála
02. 07. 2007
Dát tip
Já si vobčas řikám, jestli jsem ty věci fakt nezažila a jenom to všechno nezapomněla... Třeba v nějakym jinym životě ;c) Ne, fakticky, možná to je soupis pocitů z něčeho jinčího, já nevim, ale nikdy jsem to nezažila.

Lakrov
02. 07. 2007
Dát tip
Je-li pravdou, co píšeš (a netuším důvod, proč bys měla lhát :-) ), dokážeš čtenáře zmást tak snadno, že je škoda nevyužít toho častěji.

Korála
02. 07. 2007
Dát tip
Tybržos, vůbec to nemělo bejt v první osobě. Já nic takovýho nezažila, vážně. Proboha, dyť já neměla nikoho od pátý třídy :cD První odstavec byl nejvíc spontání, psala jsem jenom slova za sebou. S tim vysvětlením... Má to bejt bez "jí". Taková nelogičnost, protože to je celý strašně nelogický. Já osobně bych tam čekala, že má co vysvětlovat ona, jenže tak to právě nejni. A to plahočení... Nevim, ze začátku určitě, jenže někdy ty hezký věci zůstávaj v pozadí, protože hezký věci se berou se samozřejmostí, ty ošklivý člověka překvapěj. A to je všechno. Měla jsem zase ňákou empatickou náladu, jsem si to musela sepsat, mělas pravdu, že to chtělo ven. Potřebovalo, spíš. Ale ne z vlastních zkušeností. Teda jo, ale ne moje. Jakože lidí, který znám, nebo tak. Ale to už je dlouho Teď ani nevim.

Lakrov
02. 07. 2007
Dát tip
Z prvního odstavce mám pocit, že byl z původně první osoby přepsán do třetí. Můj první dojem je, že mu to nesedí, protože si tu 3.os uvědomuji teprve po jeho dočtení. Tahle věta: (2. odst.) 'Protože on někde stojí a čeká na ni, čeká, že přijde a on všechno vysvětlí.' nese nějakou logickou chybu: Asi stačí doplnit zájmeno 'jí' (...on JÍ všechno vysvětlí) Ty slzy, hromadící se v těle, jsou hezký nápad. A dál se mi chce spíš utěšovat, než komentovat-kritizovat. Třaba se zeptat: Nebylo to plahočení někdy hezké? (Jenže možná nestojíš o to, aby se kdokoli vyptával) ...nahlas, jako teď já. Tadys možná zapoměla, že se chceš vydávat 'za jinou' :-) A tahle věta je takový další krok ke 'zmoudření': ...ztrácí na působivosti, když se dostane z plátna na povrch. A další věta (nápad) co se mi líbí: ...Pořád něco slepovat. Člověk je od toho umazaný a nejde to hned tak smít. Ale poslední větou to dostává jiný rozměr, i když náznaky byly už předtím ('červené jablko' a ještě nějaká zmínka typu 'neskončili by spolu', která při čtení působila jako omyl). Po dočtení mám dojem, že celý ten text pojednává o nejistotě, plynoucí pravděpodobně ze série vlastních zážitků, které jsou (zprvu poněkud neobratně) přepsány do třetí osoby. Nechat to na čas odležet a... (tímhle názorem otravuju skoro vždycky) jenže ono to muselo ven, viď.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru