Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Krev

24. 05. 2001
13
0
3889
Autor
FLO

Sedím v ordinaci a čumím na stěny. Samý blbý plakáty hlásající zdravou výživu. Tak na tohle mě nedostanete. Dlouho se nic neděje. Kolem mě kmitají zdravotní sestry a semtam prohodí ňákou vtipnou hlášku, které se samozřejmě nemůžu smát ani omylem. Konečně někomu došlo, že su tady. Přichází jedna z nich a sedá si naproti mně. Stahuje kryt z jehly. Snažím se radši nemyslet na to, co přijde. Zavírám oči. Cítím jak jehla pronikla do žíly. Chce se mi zvracet. Počítám. Když je nejhůř, vždycky v duchu počítám. Jehla se vrtí v nabodnuté žíle. Šest, sedum, osum... Asi další zkumavka. Už aby to bylo za mnou. Potom pudu do cukrárny a dám si něco dobrýho. A kafe. Dvanáct, třináct... sakra. A potom budu muset do práce. Jehla se znovu zavrtí. V žilách mi tuhne krev. Patnáct... Jestli je to tak doopravdy, tak to budou mít blbý. Sedumnáct, osumnáct. Přes záda mi přebíhá mráz. Dvacet tři, dvacet štyry... Slyším chichotání a otevírám oči. Sestra zrovna podsouvá pod jehlu novou zkumavku. S hrůzou sleduju, jak mi teče krev. Radostně, rychle, jakoby se mě už chtěla zbavit. Já ti dám. Má vlastní krev... Zrada. Naštěstí to byla poslední zkumavka. Sestra mi zalepí ruku.

“Seš strašně bílá. Zůstaň tady sedět, nebo někde spadneš.” Otvírám pusu, abych jí řekla, že bílá sem normálně, i když zrovna mám krev, ale rozmýšlím si to. Zůstávám sedět a sestra odchází.

Odvedle slyším hlasy. Donesou se mi útržky. “Jo, tahle je moc dobrá. To si necháme na Silvestra.” Smích. Nevěřím svým uším. Cože? Zmocňuje se mě panika. Oni chtějí pít... mou krev? Na Silvestra? Vím, že mám vzácnou krevní skupinu, ale tohle... Vstávám a přecházím do vedlejší místnosti. Sestry stojí kolem stolu a spokojeně se baví o chlebíčkách. Tak teď sem vás dostala, myslím si. Jedna z nich si mě všimla. “Už je to dobrý?” Kouknu na svou ruku, po které valí kapky krve. “Objednej se zase za čtrnáct dní.” Řekne věcně. Všechno se ve mně vzpříčilo. “To víš že jo. Já tady budu trpět jenom proto, že vy si chcete dělat večírek. Ale to ne, tohle vám teda neprojde, upírky hnusný. Do prdele, mám já tohle za potřebí? Víte jak je mi špatně z jehel? A to sem chodím pořád jenom proto, že vy nemáte na Silvestra co pít? To je hnus!” Zmateně se na sebe podívaly a odstoupily od stolu. Tam stála velká flaška šampaňskýho. Jedna z nich se zasmála. “Ale ty sem přece chodíš proto, že seš HIV pozitivní.” Spadl mi kámen ze srdce. “A jo. Já sem myslela, já jenom...” Cítila sem se trapně. Usmála sem se. “Budu muset přestat hulit.” Zahlásila sem a vypadla z ordinace.


Jinaja
11. 12. 2001
Dát tip
jsi vazne dobra....tak trosku hruba...co se temat i jazyka tyce...ale mco se mi libi tvoje psani:o)

Košilela
26. 10. 2001
Dát tip
Jo!

ruby
27. 05. 2001
Dát tip
je to dobry, libi se mi to!

Saint
25. 05. 2001
Dát tip
Souhlasím s váma.Akorát mě to přijde dobrý proto, že jsem tam byl taky, teda v té ordinaci. Sestra sice neni HIV (aspon doufám), ale psát teda umí, i když jí někdy ulítne pointa.Ale to se stává i větším kalibrům.Koneckonců, Bukowski taky píše o hovně a stejně ho všichni čtou jak o život.Nebo o smrt? Jo, a ty zákusky byly fakt dobrý, i když si sestra dala chlebíčky

Kandelabr
24. 05. 2001
Dát tip
tak já nevím ,.popsané jako vždy skvěle, ale nějak mi to nic neřeklo...

clovrdik
24. 05. 2001
Dát tip
Klasicky dobře a svižně napsaný. Ačkoliv tematicky mě to moc nedostalo, za styl dávám TIP.

clovrdik
24. 05. 2001
Dát tip
a do klubu, samo sebou :-)

Print
24. 05. 2001
Dát tip
Ano!!!! *!

Jo, to je dobrý - možná to nebyl záměr autora, ale pobavilo mě to. :-) Hlavně věta: "A to sem chodím pořád jenom proto, že vy nemáte na Silvestra co pít?"
Tip!

Deltex
24. 05. 2001
Dát tip
HIh, tak a jsem tu zas za jinýho. Nějak mi to nesedlo - styl máš výborný, ale prostě mě nějak ten příběh nenadchl. Mějte se fajn! DeX

zirafka
24. 05. 2001
Dát tip
Mě to teda pobavilo velmi :-)))) jen myslim, ze paranoia neni nasledek huleni, ale uzivani nejake tvrdsi drogy, treba pervitinu...

Popelucha
24. 05. 2001
Dát tip
Styl je... ale to bych opakovala ostatní. Ale konec není dotažený, řekla bych. Proč je tam ta věta o HIV pozitivním? Proč hulení? Kdyby tam tohle nebylo a kdyby to bylo trochu delší, byl by to výborný horůrek. Takhle je to jen dobře napsaný vtip.

Má vlastní krev...zrada... - nádherné, cítila bych to stejně. Tvůj styl jako vždy, osobitý, bezvadný... nedorozumění mě, ale nepobavilo ani mi to nepřipadá jako dobře napsaný vtip... nevím, je to zvláštní, ale což kecám tady ho máš .*

Climaster
24. 05. 2001
Dát tip
zirafka:..by si se divila..:))) FLO:...nici, nice a jeste jednou nice.../*/

Albireo
24. 05. 2001
Dát tip
Tak mně se to líbí a pointa je skvělá. Tip

blbjenka
24. 05. 2001
Dát tip
blbja je z toho trošku zmatená... ale to je asi dobře, tak jo, osmej *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru