Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mirotické setkání loutek a hudby má smysl a hloubku

27. 08. 2007
0
7
1929

Festival se stává místem dobré zábavy, odpočinku a zastavení se v běžném shonu

Díky příznivci loutkového divadla a kvalitní hudby Ladislavu Loisovi Tomešovi má město festival, na který může být právem hrdé a mít ho v prestižním zásobníku lákadel pro cestovní ruch.

Pohár přetékajících emocí
Každý, kdo se o tomto víkendu vypravil na 4. ročník Mirotického setkání loutek a hudby,  nelitoval. Úsměv na tváři a zážitky z představení, které lze bez zaváhání řadit do „první ligy“ našeho kulturního bohatství, prozrazovaly, že se pořadatelé  trefili do černého a lidé měli, co dělat, aby vydatné porce  emocí tryskajících z účinkujících vstřebali.

Pravnuk Mikoláše Alše
Setkání zahájil mirotický starosta Milan Brunclík a pravnuk nejslavnějšího zdejšího rodáka Mikoláše Alše, pan Jaroslav Mikuláš Vojna. Tento umělec sám stále tvoří a kreslí obrazy, v nichž rukopis svého pradědečka nezapře.  Rozmlouval s návštěvníky a ve stánku si mohli diváci zakoupit některý z jeho obrazů, stejně jako krásné vyřezávané marionety.
  Přehlídku zahájilo alegorické představení Husy na Tahu Marky Míkové a A. Novotného.  Ivan Hlas Trio  zpestřilo   sobotní odpoledne známými hity Aranka, Malagelo a písněmi z muzikálu  Šakalí  léta.

Teátr Víti Marčíka
Mišíkovským blues potěšil Petr  Hilský s kapelou Jamsessžer.  Divadlo Kvelb staví na velikosti, a to doslova – obří scéna  s  obřími rameny kolotoče byla vlastně dalším členem představení Kašpar Rek. První den zakončil s hospodskými rozkřičenými odrhovačkami Jim Čert, který si i přes pokročilou hodinu našel spřízněné posluchače.
Druhý den patřil především Teátru Víti Marčíka a komediantům točících se kolem tohoto kočujícího divadla. To vzdává hold pouličnímu hraní na tržištích a zapojování diváků do hry samotné.  Vtipná Šípková růženka v Marčíkově úpravě rozzářila oči hlavně dětským divákům. Naopak předělaná klasika Rómeo a Júlie svým kabaretním pojetím a výlety do způsobu hraní ochotníků oslovila zase dospělé. Při tomto představení posílili ansámbl také vynikající kejklíř Vojta Vrtek a skupina Péro za kloboukem. Ta při svém odpoledním koncertu předvedla strhující výkon v přesně šlapajících lidových tradicionálech z pražských hospůdek, které hráli takřka s punkovým zabarvením. Novými písněmi i starými zhudebněnými soudničkami osvěžil Ivo Jahelka.

Jiří Bilbo Reidinger a Sylvie Krobová
Vrcholem festivalu byla na první pohled nesourodá dvojice klauna Jiřího Bilba Reidingera a písničkářky Sylvie Krobové.  Dětské představení Kvak u Žbluňk této dvojice  bylo jen jakousi předehrou jejich umu v kabaretním představení L´OMBRÉ – Stín.  Klaun Bilbo bavil špičkovými pantomimickými gagy a Sylvie Krobová uváděla posluchače v trans svými emocemi přetékající hudební poháry svých písní, v nichž se  vydává naprosto ze všeho a dojímá k slzám bez toho, že by sklouzávala k patosu nebo divadelní hysterii.            


7 názorů

muminek: o Neslyšitelném řevu umění jsem bohužel ani neslyšel, natož abych věděl, která bije, ale věřím, že to může být zajímavý, o co go?

muminek
07. 09. 2007
Dát tip
Já totiž shanim někoho, kdo natáčel Neslyšitelný řev umění¨.... Příští rok je jubilejní, tak to bude dvakrát taková sranda;)

muminek: bohužel ne, letos jsem byl poprvé, ale příští rok bych jel znovu a rád :)))

muminek
07. 09. 2007
Dát tip
když už sem v tom, nebyl jsi tam před 2 lety?

muminek: díky za reakci, psal jsem apíši jen o tom, co jsem zažil a viděl na vlastní oči, zmiňovaná představení jsem bohužel neviděl, ale věřím, že byla skvělá, asi se fakt úplně vše stihnout nedalo, souhlasím s tím, že atmosféra a prostředí jsou perfektní a lidi byly naprosto skvělí Natasha: Máš pravdu, trochu kostrbaté to asi je, byl jsem toho tak plnej, že jsem to vyplivl na jeden zátah a na korektury jsem se až tolik nepodíval, zmiňovaná věta je ale fakt trochu mimo, díky za připomínku. a oběma vám děkuji az návštěvu

Natasha_
28. 08. 2007
Dát tip
Je to celé trochu kostrbaté. Zvlášť věta "Úsměv na tváři a zážitky z představení, které lze bez zaváhání řadit do ?první ligy? našeho kulturního bohatství, prozrazovaly, že se pořadatelé trefili do černého a lidé měli, co dělat, aby vydatné porce emocí tryskajících z účinkujících vstřebali.", ta by potřebovala dodatečnou redakci. Radši jednodušší věty a správně, ne? :)

muminek
28. 08. 2007
Dát tip
Mirotice byly jako vždy perfektní!!!! Vřele všem doporučuju!! Nezapomínejte také na výkon pana Korčiana z divadelní studia GAGA, jehož představení konŽert bylo pro mne vrcholem sobotního večera;) Jinak mne moc potěšil pan výkonný ředitel festivalu (opravdu:)) tím, že prodloužil festiválek na dva dni, i když byl nešťastně řešený nedělní program, kdy spousty lidí nestihly ani charmse, ani vynikající Teátr. (Fuj, to bylo ale dlouhý souvětí:) Bylo to moc fajné, skvělá atmosféra i lidi, těším se na příští rok!!! ;)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru