Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kuca Paca, Protitankové delo, Basta Fidli a iné bytové dekorácie

30. 08. 2007
12
32
5210
Autor
Najmladšia

Niekedy sa to musí skončiť. Ja len dúfam, že ta chvíľa si zo mňa prestane robiť prdel a najbližšie minúty budú patriť len jej.

 

* * *

 Švagriná má, ako inak, na návšteve toho svojho čudáka zo strednej.

"Aštar, dáš si kávu?"

" Nie ďakujem, už je neskoro, musím sa poriadne vyspať."

" A čo máš zajtra na práci, keď odmietneš moju kávu."

"Veď vieš, pravou rukou prijímam energiu..."

Z obývačky sa okrem kvákania ozval tlmený smiech. Scenár ako každý párny štvrtok. Teraz sa Aštar postaví, začne obdivovať jej mini záhradku s bazalkou, oreganom a jamajskou trávou. O pol jedenástej sa zdvorilo rozlúči, švagriná mu nabalí domáce buchty a medzi dverami sa objímu. "Gabika, na nočný stolík si radšej polož ibuprofen.!".. prihlúply úsmev číslo 53, jeho špecialita .

Kto sa ťa pýtal?!

 "O.K."

 

* * *

V noci som vôbec nespala. Počítanie puklín v omietke sa stalo obcesiou a s pribúdajúcimi hodinami ich bolo stále viac a viac. Zrazu boli všade. Na poduške, na skrini, dokonca z kĺbov prstov sa mi rozbiehali mikroskopické priepasti ďalej na predlaktia, ramena, cez nosne dierky to pľúc a na očne viečka. Niekde pri čísle štyribiliónyšesťmiliárdpäťstodvamiliónov aj nejaké drobné zazvonil budík. S pomocou vôle božej som sa posadila na posteľ.

Príšerne ma rozbolela hlava.

 

* * *

Nad každým stolom hlúpa stolná lampa. Na každej hlúpej stolnej lampe hlúpa ceduľka               " Prosím, nedotýkajte sa kremíkových žiariviek" . Čo je to za sprostosť, kto by obchytkával žiarivku. Všetko je stupídne. Táto knižnica, blbé žiarivky z kremíkového skla a koniec koncov aj ja, inak by som tu nesedela. Fakt sa snažím k tomu pristupovať zodpovedne, veď od toho závisí moja budúcnosť, budúce šťastie a..... je to možné, na tom papieri je puklina.

 

* * *

Popoludní sa klasicky išlo pracovať do ovocných sadov.

 "Fyzická práca ešte nikomu neuškodila." povedal dozorca nášho oddielu a Igor ho napodobnil  s omnoho nafúknutejšími lícami ako v skutočnosti dozorca mal.

"Troška infantilné, nemyslíš.", Igorova sestra, hoci chcela pôsobiť čo najvyspelejšie( po psychickej stránke, lebo s fyzickou človek v modrých montérkach na traky veľa nenarobí), darilo sa jej to len zriedka.

Hneď ako to dopovedala Igor napodobnil aj ju, s oveľa väčšími nohami ako mala sestra.

Nebolo to nič ťažké, proste sme len robili zárezy do mäkkej kôry vreckovými nožíkmi. Oddiel, ktorý šiel za nami, do zárezov vkladal štepy a my sme pri spiatočnej ceste sme celú ranu zatreli voskom. Vreckové nožíky sme fasovali vždy na začiatku zmeny a na konci sme ich museli vracať do skladu, no aj tak si myslím že to bol artikel, ktorý spôsoboval firme najväčšie straty.

"Dámy a páni,.. a máme tu dvadsiatku!".. kým sme sa so sestrou otočili, Igor zdvihol nožík nad hlavu a spustil si ho do vnútorného vrecka bundy.

 

* * *

Pred večerou sa každý zavrel do svojej izby. Švagriná, Igor, sestra, ja a zopár ľudí po štyridsiatke, s ktorými ma spájalo nejaké čudné, no nespochybniteľné príbuzenské puto. V reálnom svete  nás však držalo pokope len nervózne trieskanie na Igorove dvere. Nikdy nás nepočúvol, no našťastie z deathmetalu prešiel po šiestich rokoch na elektro. Menšie zlo.

  Čas strávený s ostatnými sa umelo predlžoval čakaním Igora. Večer čo večer ho švagriná nútila močiť na drogové testery. Nedokázala si priznať, že nebola až takou dobrou záhradníčkou a tráva jej jednoducho usychala.

(A navyše ju vôbec nenapadlo podozrievať mňa a sestru.)

 

* * *

Štyribiliónyšesťmiliárdpäťstodvamiliónov aj nejaké drobné.

 

* * *


32 názorů

Najmladšia
10. 07. 2008
Dát tip
na ma to bude zložité vždy..hej...ale trocha mi je toto podozrivé..čože zrazu taky zaujem o moje totok..ved skoro pol roka nic a zrazu?

MyKröten
10. 07. 2008
Dát tip
Tohle je tady a teď na mě moc složitý, snad časem.

Najmladšia
20. 03. 2008
Dát tip
héj, dakujem:)

héj, dobrý to je:)

ramia
21. 12. 2007
Dát tip
..sú presne tam,kde majú byť.Ďakuj,že ich vidíš a cítiš...

Najmladšia
21. 12. 2007
Dát tip
co s nimi?:D :D

ramia
21. 12. 2007
Dát tip
..pukliny...

guy
06. 12. 2007
Dát tip
na leštěné kozy je prý odborníkem starý Osbourne Ozzy :-)

Najmladšia
23. 11. 2007
Dát tip
ahahaah, na co TY nemyslis...ale vlastne, mas pravdu...ahahah na co Ja hned nemyslim:))))

ta leštěná koza mě celkem šokovala... ale s háčkem to hnedle vypadalo jinak :oD

Najmladšia
23. 11. 2007
Dát tip
jeeezis cela ja:)))).....teraz ma napadlo, ze ide do mody lestena koza....konicek sorac idem do obchodaku, lebo mi to secko vypredaju:))) Dakuuujem

dala sem ti já už vůbec někdy tip? nebo aspoň vtip?

palino8
04. 10. 2007
Dát tip
tak akurát... ani veľa, ani málo

Najmladšia
10. 09. 2007
Dát tip
haha vitaj na sturovskej hrude

Najmladšia
09. 09. 2007
Dát tip
jeeeej ty aj žiješ?.....jak hlucha jama si bol posledne mesiace:-) diky a na hlašky z pismaku sa vyser:-)))

Najmladšia
03. 09. 2007
Dát tip
No, teda..tuším najdlhšia kritika, akú som kedy dostala. Velmi pekne dakujem, myslím, že ja by som to nevystihla lepšie (narážam na tie obrázky a muzičku). Ešte raz dik

Lakrov
03. 09. 2007
Dát tip
Trochu se v tom ztrácím, ale to je možná autorův (autorčin) záměr. Číst text, který odhaluje popisovanou skutečnost jaksi postupně a na to, co je podstatou, vlastně nechá čtenáře přijít samotného... Číst takové texty se mi líbí. A to, že se pak v takovém textu někdo ztrácí a musí se občas vrátit, je asi spíš měřítkem soustředění čtenáře. Celkový dojem, kterým na mě tahle povídka působí, snad mohu shrnout do slov "Záznam nálad." To, že jsou ty nálady představovány nějakým popisovaným dějem neznamená, že k takovému ději někdy došlo. Ten děj je jen prostředke, nositelem určité nálady. Trochu mi to připomělo sekvenci promítnutých diapozitivů (v tomto případě černobílých) podbarvených hudbou. ('DiaPhon' - tím se lidé bavívali dříve, než zasedli k počítačům, než byl vynalezen PowerPoint). Takový 'Záznam nálad' určité někam směřuje. Má nějakou základní (hlubší) myšlenkovou linii. A to je to, v čem se (vlastní vinou) ztrácím. Shledávám těch linií víc. Neumí najít další 'klíč'. Snad se ještě vrátím. Napadá mne otázka: Jakými prostředky dosáhnou, aby takovéto 'hádankové' texty byli čtenáři ochotni dočíst do konce? Co jim na začátku nabídnout jako motivaci (nebo odměnu). Je na to nějaký recept? Zdá se, že jej znáš.

Najmladšia
02. 09. 2007
Dát tip
a nemam tam chyby

Najmladšia
02. 09. 2007
Dát tip
kde?..ja som niekde bola?..prečo ma nikto neupozornil

Renas
02. 09. 2007
Dát tip
ide ti to,... a oprav si gramaticke xyby... a kde si to preboha bola???

bajron
02. 09. 2007
Dát tip
ze nemas zaco;)

Najmladšia
02. 09. 2007
Dát tip
:D :D :D

bajron
02. 09. 2007
Dát tip
je to brutalne dielo!dal by som vyber ale na to nemam pravomoc... :)))

Najmladšia
31. 08. 2007
Dát tip
dufam ze nie je vidno, ze sa cervenam....cheche

guy
31. 08. 2007
Dát tip
jé - docela hezkej výraz s tím céčkem z toho vyšel :-) a pro zlyvkusa jsem připraven vystavit své místopřísežné prohlášení i s úředně ověřeným podpisem :-)

Najmladšia
31. 08. 2007
Dát tip
nevim pisat bez chyb..priznavam....

Najmladšia
31. 08. 2007
Dát tip
dakujem...a ak ta mozem poprosit o daco.....zlyvkus ma obvinje s korupcie..tak mu vysvetli ze som ta nepodplatila,aby si ma chcalil... no a to auto som vam odstavila pred domom...:-)

guy
31. 08. 2007
Dát tip
těší mě, žes přidala další igorovštinu nebudu se pod tím zbytečně vykecávat, jen, že mi to hodně sedne * prve jsem si přečetl něco z trochu podobného soudku, na co jsem byl upozorněn, tak zkusím oplatit odkaz, jaké to vyvolá rozpoložení u odborníka :-)

Najmladšia
30. 08. 2007
Dát tip
danke...jedno sladke dievca+pivo len tuto pre mladeho:-)

zlyvkus
30. 08. 2007
Dát tip
by som chcel vediet preco je to zarovnane do stredu inac som rad ze si sa konecne odhodlala na take rozsiahle epicke dielo po case bravo maestro***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru