Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Podzimní dávka vitamínu C

10. 09. 2007
4
10
1413
Autor
Yentl

Náhle zakopnul -

všude se rozsypaly

červené šípky.

 ***

Stará zahrada -

plotem prorostlá větev,

na ní dva šípky.


10 názorů

Paulart
12. 09. 2007
Dát tip
Ta zkratka je tam důležitá. Někdy je třeba vynechat i sloveso. Největší problém v haiku je se zájmeny a příslovci. S těmi je třeba nakládat velmi opatrně, jen je-li to nezbytné.

StvN
12. 09. 2007
Dát tip
Ano. Haiku totiz neni roman ani epicka basen. Haiku je zalozeno na tom, ze vse, co je zbytecne, tam proste neni. Kazde slovo musi mit maximalni dulezitost. (Coz by podle meho melo platit v jakekoliv literature, kdyzbychom zasli do detailu).

Yentl
11. 09. 2007
Dát tip
Jo, když čtu ty vaše zestručněné verze, něco na nich je. Jsou prosté a jasné, nic navíc. Ale nemůžu se neptat... Proč to za každou cenu tak "vykuchávat"? Haiku má být zkratkovité?

Paulart
11. 09. 2007
Dát tip
S těmi slovy "náhle" a "všude" má StvN pravdu. Je to obtížné vyjádřit vše zkratkou a zároveň s přesahem a srozumitelně. Skrze plot větev - na ní dva šípky.

StvN
11. 09. 2007
Dát tip
Slova jako nahle a vsude jsou zbytecna. Jinak mam pocit, ze cesti pismaci pisisci haiku ziji v presvedceni, ze cim krkolomnejsi (plotem prorostlá větev) spojeni zvoli, tim lepsi to haiku bude.

Yentl
10. 09. 2007
Dát tip
Nezlobím se, že rejpeš :o). A máš pravdu, v tom druhém je ten první verš zbytečnej, nic tomu haiku nepřidává. V tom prvním bych ho ale nechala, rozsypat šípky se dají i bez zakopnutí. A pro mě to je obrázek běžícího dítěte s krabičkou podzimních darů, který se rázem změní.

Paulart
10. 09. 2007
Dát tip
To první se mi líbí víc. To druhé by mi sedlo ve free-formě bez prvního verše: Plotem prorostlá větev, na ní dva šípky. Ono by vlastně i to první šlo velestručně: Všude se rozsypaly červené šípky. Z čehož plyne, že někdo byl neopatrný :-). Nezlob se, že ti do toho rejpu. Zrovna se zabývám touhle free formou, dvouveršovými haiku. Motám se v tom a nedá mi to spát. Moje pokusy v tomhle ohledu byly spíš neúspěšné. Ale výsledek svého tápání hodím na Písmáka až v říjnu.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru