Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Velikonoční lezecká

11. 10. 2007
3
11
2380
Autor
Barman

To je poprvé a naposledy (možná) co píšu něco ze života

   Bylo velikonoční pondělí a příliš pěkné počasí na to, aby se člověk honil za děvčaty s prutem. Vzal jsem telefon a napsal Smejkimu: Jdeme lízt? A po pěti minutách přišla kladná odpověď. O hodinu později jsme seděli v centru Prachovských skal, pili pivo a čučeli do horolezeckého průvodce.

„Lidí jak sraček, ty vole nepůjdem na nějaký skalky bokem?“

„To je fuk, můžem dneska vykoumat něco na Fíka, než nám to někdo vyžere.“

   O týden předtím jsme našli pěknou skalku, která splňuje jen o fous parametr pro věž tři metry, ale z druhé strany má luxusních osmnáct metrů. Zdolali jsme ji tenkrát lehkou cestou přes tři kroky a dohodli se, že nikomu nepovíme kde je, dokud na ni neuděláme alespoň čtyři cesty. Po pěti pivech jsme se shodli na tom, aby se jmenovala Maxipes Fík.

    Stáli jsme pod Fíkem.

„Tak co kudy?“ zeptal jsem se.

„Co tou hranou a pak travers do stěny a nahoru, tipuju to tak za tři (tzn. Středně obtížné)?“

„Proč ne, tak vem lano a šup hore.“

„Tak ho vytáhni z báglu.“

„A kde ho máš?“

„Ty vole, dyť jsem ti psal ať ho vemeš!“

   Kouknul jsem se do telefonu a zjistil, že jsem si tu pitomou zprávu nedočetl.

„No co, to dáme bez lana,“ řekl Smejki.

   O pět minut později už seděl na vršku a já vyrazil za ním. První tři metry byly bez problému, pak jeden těžší krok a travers do údolní stěny. Stojím na polici, na které by se dalo v pohodě svačit  a kouknu dolů. Patnáct metrů udělalo své a můj strach z výšek se projevil v plné parádě. Jdu zpátky, ale ten těžší krok dolů nepůjde. Když šikovně skočím tak to bude jen pět metrů.

„Co tam koumáš?“

„Ty vole já se zasek.“

„Dyť je to madlo jak kráva a seš nahoře ty vole.“

„Hele Smejki svaž mi smyčky, já se nehnu.“

„To bych musel dolů, dělej, to dáš.“

   Ještě chvíli jsme si navzájem domlouvali, a pak Smejki slezl na druhou stranu k báglům.

„Tak tady to máš, ale to si musím vyfotit.“

„Klidně, mě je teď všechno jedno.“

   Už jsem tam stál půl hodiny a moc rád jsem si přehodil jednu ze čtyř smyc přes hlavu a stáhnul si ji na hrudník. Smejki si mě cvaknul do sedáku. V tu chvíli ze mě všechno spadlo.

„Úsměv.“

   Cvak a já udělal kvalitní výraz.

„Tak lez.“

„Ale dávej bacha.“

   Nastoupal jsem nohama a chytnul se toho madla a uznal, že Smejki mě recht. Najednou to cuklo a já vysel ve smyci, která se mi zařízla do podpaží. Kouknul jsem dolů a zahlédl, jak se dvacetikilové madlo jako kráva o patnáct metrů níž rozsypalo a nyní už připomínalo spíš pískoviště. Nahoru jsem vyběhl jak srnka a okamžitě dolů na zem.

„Ty vole,“ řekl jsem.

„Ty vole,“ řekl Smejki „tak to jsem držel taky.

   Koukali jsme na sebe jak dva retardovaní chovanci.

„Jdem na pivo? Já už asi dneska nepolezu.“

   Na tom jsme se shodli celkem jednoznačně a cestou na chatu jsme mlčeli a přemýšleli jaké jsme měli oba štěstí.

   Ta cesta se jmenuje Krutá krůta a je to dvojka, takže choďák.

 

 

 


11 názorů

Lakrov
06. 11. 2007
Dát tip
> ...neděláš drama dokud je řešení... (dívám se na svět podobně) Jo, něco takového bylo z textu znát. Záměr tedy vyšel. V tom, že má jít o akční 'hrdinský epos' :-) mě asi zmýlily ostatní názory.

Barman
05. 11. 2007
Dát tip
Popravdě řečeno takhle jsem se cítil a celá povídka se stala. Když strávíš pár dní na skalách, tak neděláš drama dokud je řešení. Naštěstí to řešení nebylo to špatné. Nemůžu popisovat něco co jsem necítil. Byl to lehký, banální výstup a změnil se v drama, až když jsme byli v bezpečí. Psal jsem to právě kvůli zlehčování objektivního nebezpečí. Dík za kritiku, jistě by se dalo víc dramatizovat

Lakrov
04. 11. 2007
Dát tip
Na to, že jde chvílemi o život, je z textu cítit málo napětí. Jako by to bylo psáno s jakýmsi odstupem nebo jako by někdo převypravoval něco, co sám jen slyšel, ne zažil. Tohle když se někomu stane, tak o tom přece bude mluvit (i psát) s větším zaujetím. Je jasné, že se ta příhoda nemusela stát zrovna Tobě, ale vcítit se víc do podobného děje by stálo za pokus. Navrhuji přidat napětí, hlavně do po pisů. Snad zkrátit věty (teorii slohu nerozumím) ale hlavné to nepopisovat jako něco, na co se díváš, ale jako něco, co se děje Tobě, co zrovna (při psaní znovu) prožíváš. Za některými z těch vět se - když si představím tu situaci - přece skrývají docela hrozné pocity ('Jdu zpátky, ale ten těžší krok dolů nepůjde'). A ty ty pocity ani nenaznačíš. Ty se to napětí se snažíš nacpat jen do přímých řečí. Jenže kdo tam nebyl, neví, jak zněly. Myslím, že by se ten text dal po 'několik průchodech' zdramatizovat. Zkus si to přečíst s odstupem a z papíru.

Barman
17. 10. 2007
Dát tip
Nedá:)

StvN
17. 10. 2007
Dát tip
Ja tomu rozumim, ze se to neda psat jako pro debily, ale zkratka neco jsem nechyt, to se neda nic delat.

Barman
17. 10. 2007
Dát tip
Dík, no snažil jsem se to napsat co nejvíc i pro "negramotné", ale aby se udržela jakástakás kontinuita příběhu, nelze vysvětlovat vše a také nelze vynechat tu hantýrku, protože pak by to působilo nerealisticky.

StvN
17. 10. 2007
Dát tip
Dobrá příhoda, i když jsem některým věcem nerozuměl skrze svou horolezeckou negramotnost.

NePoe_ta
14. 10. 2007
Dát tip
:))) ... to já Ti děkuji. A ne jednou, rovnou dvakrát na kvadrát. 1/ Dokázal ses povznést nad mou prchlivou kritikou, číms´ šmahem učinil ze svého kopce Mont Everest před prvovýstupem Edmunda Hillaryho, a ze sebe sira. 2/ Připoměls mi ztřeštěnou expedici MONOPOL (poznej každý svůj pól - myšleno hranice možností), kterou na nás na škole narafičil jeden recesista-poťouchlík; a skončila cvakotem zubů pěti na kost promrzlých kluků pod bání třeskoucí lednové noci v neznámé krajině Českého ráje.

ondrech
12. 10. 2007
Dát tip
ja se bavil, k horolezectvi mam dobry vztah. a ten styl, to je frischne jako jaro! tipuji

Barman
12. 10. 2007
Dát tip
Zkusil jsem to. Uznávám, že je to asi dost nuda. Fakt je, že se mi to letos o velikonocích stalo a když jsem včera našel tu fotku, vzpomínky se oživili a já se tu událost rozhodl literárně spracovat. Člověk halt musí poznávat jiné formy a zjišťovat, že je to na prd. Možná to příště zkusím s nějakým větším kopcem:) A dík

NePoe_ta
12. 10. 2007
Dát tip
:) neakční Ti dou líp, to se nedá srovnat.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru