Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žena "Osmá"

16. 10. 2007
3
2
1192
Autor
Fil

Žena „Osmá“

(... a pak ještě ...)

 

                 Ranní mlha se pomalu rozpouštěla.Tmavovlasý ležel ve vaně. „Osmá“ s ním. Nesnášel ji, ale neuměl se vymanit z jejího psychického sevření. Obklopovaly je zelené desky dřevěného viktoriánského domu prolezlého krysami. Pár rolí toaletního papíru, hromada časopisů s auty a pár dívčích časopisů s kabelkami z kůže poloviny zvířat planety a za nesmyslné ceny. Tmavovlasý viděl ten rozdíl, kdy domu vládne muž a kdy žena. Toaleta s časopisy, v nichž minimálně jeden je „porno“ a rolemi toaletního papíru, kde jich není nikdy víc než 4. Nic víc. Nic míň. Muž. Poslední výtisk National Geographic, 20 rolí papíru, krabička tamponů a čistící ubrousky. Žena. Toalety řeknou hodně.

                  Jediným osvětlením byla žárovka krytá shora plechovým stínítkem. Přesně ta, která visela v ringu, když ještě Ali boxoval své první zápasy. Ta, která tak kovově zvoní, když do ní udeříte prstem jak do činelu. Leželi spolu mlčky a dívali se před sebe na mosazné kohoutky „Harisson & son“ zbarvené věkem do zelena. Přemýšlel o tom, jak ji zabít. Pára stoupala z hladiny a plnila koupelnu. V hlavě se mu mísily filozofické myšlenky o smyslu života, jestli to, co dělá, má cenu. Myslel na to, zda už mu neujel vlak a jestli není záhodno vše prostě vzdát a nechat se semlít. Nechá se semlít. A pak ještě jednou.

                 Po hodině do chodidel zastudilo linoelum s vtištěnými přírodními motivy. Přesunula se do kuchyně a udělala si kávu. Tmavovlasý pomalu odsypal lžičku, pak ještě jednu a trochu zase odebral. Cukr. Mléko. Vše v poklidu. Až děsivém. Přešli do pokoje. Tmavovlasý vytáhl velký kuchyňský nůž. Nevěděl jak se jí zbavit. Ukrojil kousek koláče. Sedli si na pohovku a hleděli do zahrady. Stromy  kývaly svými hlavami a on si v nich představoval lokaje v dlouhých zelených fracích, kteří se mu klaní. Srkal kávu. „Osmá“ byla jako stín. Tak vydrželi asi do jedenácti. Vrátil se do kuchyně připravovat oběd. Sedl si v jídelně a začal šrábat brambory. Pomalými tahy okrajoval šlupku nožem a vypichoval pučící klíčky. Osmahl rybu a pečlivě vše naservíroval. Usedl vedle „Osmé“ a dal se do jídla. V televizi sledoval smyšlené příběhy „plné pravdy“. Nekonečné. Přesně zapadaly do stylu, jakým teď žil. Po obědě si zdřímnul a pak se vrátil k „Osmé“ do pokoje a lelkoval. Přecházel z pokoje do pokoje, uchopil knihu, ale po dvou minutách ji zase odložil, umyl hrnek a zase se vrátil k televizi. Čas přímo letěl a potulkou po bytě se „propracoval“ až k večeru. „Osmá“ byla stále s ním a on stále nevěděl kam s ní. Řešil to samé, co Neruda již mnoho let před ním. Myslel na to tak ustavičně, až mu hlava padla na prsa. Usnul s „Osmou“ vedle sebe. Celý večer doufal, že zítra už tu nebude. Že jej nebude zžírat a dělat mu ze života peklo. Byl odhodlán ji zničit!

Slunce jej pálilo do obličeje skrz francouzské dveře. Otevřel pomalu víčka a zamyslel se, co bude dnes dělat. Otočil se ne druhý bok. Byla tam. „Osmá“. Nuda. Zíral na škvíry ve zdi. Nemyslel na nic. Snad jen na ty škvíry.

 

 


2 názory

Winter
16. 10. 2007
Dát tip
Tak tahle je zatím nejlepší. Upřímně.

Narvah
16. 10. 2007
Dát tip
Ty popisy jsou občas bezva. Je to poutavé, ale je tto pouze takový výstřižek z většího celku, tudíž mi po přečtení moc nezůstalo. Až na ty kohoutky harisna a jeho syna a na ten nůž v jeho ruce a myšlenku na vraždu, která však vyznívá do ztracena.. specifikoval bych ono "psychické sevření" - tam by se otevřel prostor pro interpretace a přerovnal bych nekolik vět - např. "filozofické myšlenky o smyslu života" . myšlenky o smyslu života jsou vždy na rovině filozofické, tudíž netřeba to psát..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru