Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Když padne šichta

22. 11. 2007
2
22
1995
Autor
Fidorka69

Možná by tohle "dílko" mělo být spíš v kategorii "Blbůstky" nebo "Jen tak pro radost", ale na druhou stranu, co si budeme nalhávat, rýmuje se to, tak co by to nemohly být "Vázané verše", že?!? ;)

Z šantánu „U Šesti stehen“

rudé světlo požmurkává,

morseovkou místních běhen

na vědomost městu dává,

 

že je hampejz: „Ó náš pán,

 

Papírníci, Erb a Národ“

- jasný signál továrnám:

„Vypni stroje, hoď se marod,

 

PADLA ŠICHTA, SPĚCHEJ K NÁM!!!“

 

Dělňasi hned dopíjejí

rum na odborové schůzi,

píchačky si odbíjejí,

z bran se šinou rychlou chůzí,

 

míří k vilným dívčinám...

 

Z hrdel samců line se ryk:

„To, co v potu vydělám,

nyní s chutí vydám za styk,

 

PADLA ŠICHTA, JDEME K VÁM!!!“


22 názorů

Fidorka69
05. 05. 2008
Dát tip
No, vždyť ´sem taky psal už v prologu, že je to jen taková blbůstka...:) Nudil ´sem se zkrátka v práci a tohle mě napadlo, takže hlubši smysl v tom opravdu nehledej...;)

Diana
03. 05. 2008
Dát tip
Tohle já nemusím..

Řízek
14. 01. 2008
Dát tip
máš velmi hlubokou kritiku na slovo vzatejch odborníků... :D jinak- není to špatné, ale ... nevim co bych k tomu dodal,... Taky asi nejsem stevěnej na takovej humor nebo realitu, či tak ňák!

Fidorka69
27. 11. 2007
Dát tip
4Miroslawek: Tak v tom případě je to na mě opravdu všechno trochu moc složité a budu se radši věnovat vyšívání a zahradničení...:D

Miroslawek
27. 11. 2007
Dát tip
Fidorka: Právě, že nechybí, jsou velice přesně a zásadně rytmické. Jenom je to "trošku" složitější ;o)

Fidorka69
27. 11. 2007
Dát tip
4Miroslawek: Přečetl ´sem si pár Tvých básní a ne že by byly špatné, to ne, ale bohužel zrovinka to, o čem ´si mi tady tak pěkně popřednášel, jim poněkud chybí - máš je taky dysrytmické, což mě velice těší!!! :D 4Polly_chce_sušenku: Ále, zas to nemusím přehánět, že ano...;) 4brcalovezelena: Necítím se trapně... Nicméně ´sem rád, že se snažíš mi vyjádřit svou morální podporu...:D

Ale jinak, aby ses třeba necítil trapně, já taky počítám ;)

nj od ceho jinyho by ten nick byl;) a teda ok kdyz misit tak at to stoji za to;) jen bacha na lidi ktery na to nejsou zvykly:)

Miroslawek
23. 11. 2007
Dát tip
4Fjodorka: na tom jestli se polepšíš mi zase tolik nezáleží, podobným textům "dobrý" rytmus stejně nepomůže, ale když jsem viděl tu tvoji čistou zvědavost v reakci pod příspěvkem, tak jsem ji prostě musel ukojit ;o)))

Fidorka69
23. 11. 2007
Dát tip
4Miroslawek: Oh, děkuji!!! :D No konečně mi to někdo vysvětlil polopaticky a ´eště k tomu odborně!!! Vážně moc děkuji, vynasnažím se být příště jiný, lepší, rytmičtější!!! :D 4Norsko1: I Ty jeden novináři!!! ;D 4schyza: Asi máme oba rytmický problém, mně to totiž původně taky docela sedělo, ale když se tu pak do mě obulo pár odborníků, tak ´sem začal taky pochybovat...;) Největší prdel je, že tady na Písmáku takřka všichni píšou volné verše, a tudíž totálně prdí na ´ňáký rytmus, melodii, nedejbože rým!!! Nicméně každý má jasno v tom, co rytmické je a co rytmické není!!! Muhehe...;D Ale dosti rýpaček nebo skončím na Sibiři nebo v krimu režim nerežim...:D Díkes moc za tip... 4Polly_chce_sušenku: Ten nick je odvozen ze songu od NIRVANY, že?!? ;) Ehm, slovo "požmurkávat" pochází ze slovenštiny, znamená to něco jako "poblikávat"... Pocházím z oblasti, kde se čeština běžně mísí se slovenštinou, polštinou a dokonce i z důvodů historických s němčinou(rozuměj Sudety za barákem)... Takže nemám jaksi problém s mixováním různých slov z různých jazyků do mé vlastní mluvy... 4brcalovezelena: Jóóó, porááád, kušuj, stará!!! ;D Už tomu všemu rozumím... No právěže proto, kdyby náhodou nepadla, tak je třeba se hodit marod, ne?!? ;) Ano, je to blbost!!! :D 4Rabb: Díkes moc!!! :) Ale ten rytmus...;)

Rabb
23. 11. 2007
Dát tip
pobavilo, jsem na každý typ srandy..* ..ale ten rytmus....

jejda jejda, chlapče, na moji romanticky založenou duši toto :D s tím rytmem bych ti to řekla jednodušeji... zkus si místo slabik říkat ta tá, z hrdel samců a verše na něj pak vyleze: ta ta ta tá ta ta ta ta ta tá ta tá ta tá ta ta jako hudebník by sis mohl odvodit, že rytmus není jen počet slabik... a taky mám poznámku k obsahu; když padla, nač se házet marod? :D jinak, jo, je to blbost :)))

pozmurkava boze muj co to je za slovo?:D na to musis mit patent bo co..

schyza
22. 11. 2007
Dát tip
Ale jo mě to pobavilo... Za minulýho režimu by tě asi čekala sibiř.. nebo kriminál.. A ten rytmus mi taky docela seděl.. Má to docela rychlej spád.. tip

Norsko 1
22. 11. 2007
Dát tip
vypadáváš z rytmu

Miroslawek
22. 11. 2007
Dát tip
Jen malá poznámka k rytmu: klasický novočeský verš je sylabotónický, to znamená, že zdaleka nezáleží pouze na počtu slabik, ale rovněž na organizaci rytmických přízvuků, tzv. iktů, realizovaných v češtině zejména na přízvuku slovním. Teorie vychází z klasické latinské metriky, pouze místo kvanity (délky hlásek) u časoměrného verše počítáme s oněmi přízvuky. Základní jednotkou tedy není slabika, nýbrž skupina slabik nesoucí iktusstopa. Stop je mnoho druhů, nicméně vzhledem k charakteru češtiny, kdy slovní přízvuk je povětšinou na první slabice (+ jednoduchá pravidla o proklizi a enklizi) lze prakticky realizovat jen dvě trochej a daktyl. Problematika jambu je poněkud složitjší a proto se jí vyhneme. trochej: - U, tj. přízvučná, nepřízvučná daktyl: - U U, tj. přízvučná + 2x nepřízvučná Vezměme si třeba verše Z hrdel samců line se ryk: praktické rozložení přízvuků (X přizvučná slabiky, x nepřizvučná) Xx Xx Xxx X možné metrum T-T-D-T(neukončený) T-T-D-D(neukončený) nyní s chutí vydám za styk, Xx Xx Xx X x (realizace přízvuků) T-T-T-T (metrum) Rytmus přes shodný počet slabik nesedí.

Fidorka69
22. 11. 2007
Dát tip
Jojojo, to ´sem celý já - matematicky postižený kvazi-intelektuál s pokřiveným smyslem pro (sur)realitu s lehkou obsesí na industriálno kolem nás!!! ;D Ehm, kde ´sme to skončili?!? :) Jo, tak to máš recht, spočítáno to sice mám dobře, ale těhle pár veršíků jde vážně blbě skrz držku ven, když si to fčil čtu nahlas... Zkusím nad tím pošpekulovat... Díkes za vysvětlení...:)

Rub!k-On
22. 11. 2007
Dát tip
tak jestli to máš takhle spočítaný..:D tak bude spíš problém v tom, že mi to nejde vůbec přes pusu a tak sem to sved na rytmus... ten teda nejspíš sedí, přesto.. tahle část se dost blbě čte - vyslovuje: "Z hrdel samců line se ryk: „To, co v potu vydělám, nyní s chutí vydám za styk,"

Fidorka69
22. 11. 2007
Dát tip
Díkes...:) A zapni si češtinu...:D Ehm, teda u Tebe spíš slovenčinu...;)

Fidorka69
22. 11. 2007
Dát tip
To už je skoro klasika, že mi tady někdo něco "přednáší" o rytmických nepřesnostech...;) Nicméně asi ´sem úplně blbej, ale nejsou tyhle mé veršíky náhodou psány z hlediska počtu slabik jako: A8, B8, A8, B8; C7, D8, C7, D8, C7; ...další sloky lautr to samé... Takže se ptám z čistě zvědavosti, i když je to u takové srandičky asi úplně jedno, kde že je přesně ta rytmická nepřesnost?!? Nicméně díky za kritiku...:) btw: A vůbec, jaká sranda?!? To, že chlapi utrácejí peníze za děvky v bordelech, je přece vážný celospolečenský problém, ne?!? ;D

Rub!k-On
22. 11. 2007
Dát tip
nějaká ta rytmická nepřesnost.. jinak jako asi by to mělo pobavit.. bohužel.. nejsem na tenhle typ srandy asi

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru