Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Láska není jen slovo

26. 11. 2007
0
0
826
Autor
froxx

JE?


        Láska není

 jen

  slovo             

 
 

        Zase jedno ráno. Budík, z postele, -ještě spím-, zase budík – už bych měl vstát. Zamačkávám budík a lezu. Je mi zima. Dost rozdíl – teplo peřiny kontra mrazivý chlad v noci větraného pokoje. Jak nerad mám tyhle ranní chlady. Celá tahle rána jsou tak.. pochmurná, vlezlá, nuzná – nemám je rád.

 

„Petře, no tak!“ , matčin hlas znící z kuchyně. „Snídaně! Snídááněě!“.



Říkám, že je nemám rád. Ta rána!                                                                A do školy.. .

          

            Nazvěme cokoli láskou a nikdy to nebude chyba. Vztah otce, syna - láska? Citové pouto k místu, kde jsme si jako děti hrály - láska? Naše oblíbená obrázková kniha - láska? Proč je slovo láska, tak často používané, leč jen tak málo chápané? Chápané..  . Dnešní doba si klade za důležité mnohé priority: průbojnost, asertivita, samostatnost, bezohled k druhým, jasně vytyčené cíle, snaha kariérního růstu, .. bla bla bla.  Souhlasí ještě někdo v dnešní době se slovy kapely mého mládí –Beatles- All you need is love?    

???                                                    “.

 

            Citace vážené paní profesorky konečně u konce. Profesorka u konce s dechem. Já u konce schopnosti naslouchat. Cha - citace, rozvášněný monolog, -ponuknut upřeným pohledem spolužáka Ladislava, jež svou atletickou postavou může lákat davy- to byl. O jeho upřeně, vybízivém, náruživém pohledu se zmiňovat nebudu.

Znechucen. Jak já jsem znechucen. Rána, škola, láska. Co z toho volit?
(*Rána – ony opaky večerů, kéž by ty „z čistého nebe“ .. .).

Rána jsou jasná – ty, rád nemám. Škola? Co dodat ke škole? Vzdělání - nutné. Učit se - nudné. Mohu to změnit? Ne. A láska? Je láska doopravdy jen slovem? Slovem nechápaným? Slovem nepochopeným? Či jen špatně ..UCHOPENÝM? 

???

 

"Co je láska? Láska je neznámá země. Žádný člověk není tak ubohý, aby nezažil tento pocit. Je velmi mnoho druhů lásek. Jen málo jich činí člověka šťastným. Ale to zřejmě taky není jejich smyslem."

 

„Láska je jen slovo, řekla.

Odporoval jsem jí.

Ale nebylo třeba jí odporovat.

Přesto!

Myslím, že ve skutečnosti nikdo netouží po lásce víc než ona.

… .“

Johanes Mario Simmel

-Láska je jen slovo-


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru