Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nebyl blázen

09. 02. 2008
3
19
1715
Autor
Maeslo

Nebyl blázen, jak se mu ta ženská snažila naznačit. Měl jen rád pořádek.

Jindrovi bylo 26 let a s chutí provozoval procházky přírodou. Neděli co neděli, pokud mu do karet hrálo slunné počasí, se vydával na cestu k  místním vrcholkům. Bydlel ve Frenštátě, obklopen Beskydami, takže bylo z čeho vybírat.
    Nikdy ho neomrzelo sledovat, jak se celistvé sluneční světlo láme o koruny stromů a jak se pak dělí na jednotlivé pruhy světla. Záplava lístků clonila sluneční paprsky stejně jako to umí mraky. Bylo to jeho soukromé zelené nebe. Tak blízko, že nebylo vůbec těžké představit si, jak stoupá vzhůru, do oblak.
    Když se mu navíc podařilo vyfotit pestrobarevného motýla v detailu, dokázal díky takovému výletu přežít celý pracovní týden. Pondělí, úterý, středa, čtvrtek, pátek. Cítil moc dobře, jak mu energie průběžně uniká. Každý den jí bylo méně. Jenže stačila letmá vzpomínka na borůvčí ve stráni a mohl napájet pouliční osvětlení. Což svým způsobem dělal. Pracoval v nemocnici, ovšem žádný medicínský titul před jménem neměl. Tedy žádný pan doktor, kdepak. Ty jen bezmezně obdivoval a hltal každou jejich příhodu. Neměl nikterak zájem o podrobnosti té či oné krvavé operace. Šlo spíš o to, že v nemocnici se děly každodenní zázraky, a on jim chtěl být co nejblíže.
 

„Dobrý den, pane doktore, jaký byl den?“

„Jindro, dneska to bylo vzrůšo jak při zlaté horečce.“

Primář Vilímek mluvil o vzrůšu a o horečce, ale z jeho hlasu vyzařoval naprostý klid. Snad jen gesto, s jakým se napil kávy, prozrazovalo únavu.

„Co se stalo?“

„Přivezli dva kluky v bezvědomí, prý bouračka. Mimochodem,“ pozvedl šálek, „skvělá práce s tím kávovarem. Zahanbil bys kdejakou pařížskou kavárnu.“

„Díky, rád jsem pomohl.“

„No, musím ještě něco dopsat, než se odeberu domů. To je ta klidnější část práce. Organizace nadevše, papíry holt musí lícovat. Opatruj se.“

„Vy také.“
 

Jindra ty dva zahlédl, když je přivezla sanitka. Jeden měl kolem krku fixační límec, což nevěstilo nic dobrého. Ten druhý na tom byl zřejmě lépe, žádné viditelné poranění hlavy. Až pak si všiml boule na narychlo ovázaném stehně. Otevřená zlomenina. Musel ztratit dost krve. Byl bledý a hrudník se mu nadzvedával jen sotva postřehnutelným pohybem. Práce na sále trvaly dobré tři hodiny. Tři hodiny úmorné práce, která mladíkům zachránila zdraví a možná i život. A doktor poté vtipkuje o kavárnách. Dokonalá skromnost. Zázrak.
    Údržbář, tak zněl  oficiální název jeho pozice. Jeho starostí byla tu a tam prasklá žárovka, kapající kohoutek až po ty opravdu důležité úkony jako povolený ventil u bomby s kyslíkem. Pro něj to však byly jen formality. Za rok, který už v nemocnici prožil, zjistil, že lehkomyslné žerty nemocničního personálu jsou jen způsobem, jak se v práci jejich kalibru nezbláznit. Někdy ovšem nestačily. A tady nastupoval Jindra v roli, kterou mu pracovní smlouva neurčovala. Byla to role skutečného údržbáře. Spravený přívodní kabel kávovaru dokázal víc než jen uvést jej do chodu. Vonící horká káva byla symbol, který znamenal, že je vše v pořádku, že činnost nemocnice funguje a má smysl. Když měnil prasklé okno v pokoji, prohodil s pacienty několik vět, jen aby věděli, že se můžou pořád řadit mezi živé a je jen otázka času, kdy se jim život vrátí do starých kolejí. Sestřičkám čas od času pochválil nový účes, pomohl s rozvozem prostěradel, nebo vyjádřil obdiv nad jejich trpělivostí.
    Přinášel obraz borůvek lidem, kteří neměli možnost nebo čas jít se na ně podívat.

 

„Na co máš ty kufry?“

„Na dovolenou se nechystáme, tak můžeš hádat.“

„Ale… proč?“

„Už takhle dál nemůžu. Bylo to skvělé. Jsi moc hodný, ale představovala jsem si svůj život jinak.“

„Jak jinak?“

„Krom toho jsi mi vlastně začal vadit. Jsi nepořádný, líný, s hlavou věčně v oblacích. Máš vysokou školu a místo abys dělal něco pořádného, tak hniješ v té nemocnici. Dej se do kupy. Sbohem!“

S prásknutím dveří nemeškala, takže jí unikla jeho nevěřícná odpověď.

Zněla: „Ale já mám rád pořádek.“

 

Panu Jindřichovi je 33 let. Pracuje ve skladu – nebo spíš archivu – jedné velké firmy a má svou práci rád. Stará se o stovky tisíc záznamů všeho druhu, které jsou úhledně naskládány v policích z překližky. Jeho sklad je jiný než většina ostatních. V patnácti dlouhých řadách, které jsou označeny příslušným rokem, jsou k vidění různobarevné šanony. Každá řada je dále rozdělena na dvanáct dílů a ty jsou na začátcích opatřeny pečlivě zavěšenou jmenovkou s názvem měsíce. Pan Jindřich chvíli uvažoval, že by na každý den v měsíci vyrobil v regálech zarážku, ale pak si uvědomil, že je rozdíl mezi pořádkem a puntičkářstvím.
    Do práce jezdil autobusem ze zastávky U škol. Číslem 24. Autobus měl dle jízdního řádu vyrážet v 6:02, ale pan Jindřich dobře věděl, že má vždy zpoždění. Většinou vyjížděl o dvě minuty později a zhruba třikrát za měsíc dokonce o čtyři. Do svých výpočtů samozřejmě nezahrnoval zimní období. To se pak nedalo na jízdní řád spolehnout vůbec a příjezd autobusu byl nevyzpytatelný. Pan Jindřich z toho měl pramalou radost.
    Když nastoupil do čísla 24, přejel pohledem volná místa. Zajímala ho jen ta, která byla zády ve směru jízdy. Statistiky nelžou a on nehodlal zbytečně riskovat. Cesta do práce trvala dvacet minut, kdy uvolněně seděl v bezpečí své sedačky. No, možná byl trochu nervózní, ale v porovnání s děsem, který prožil, když jednou uvolnil místo starší paní, a musel tak strávit zbytek cesty stáním, to bylá zanedbatelná drobnost. A navíc už se v duchu viděl mezi svými regály. Zamést, zkontrolovat pasti na hlodavce, zaevidovat nové spisy, ověřit, zda se nic neztratilo. Tak to má být.
 

„Skvělé zprávy, Jindřichu.“

„Co tím myslíte, pane řediteli?“

„Zavádíme nový systém archivace. Vše bude na počítači. Už žádné další zatuchající žrádlo pro červotoče,“ ředitel byl očividně nadšený ze svého modernizačního počinu. Smrdělo to úspěchem dle nejnovějších měřítek.

„Ale pane řediteli, nemyslím si, že je to dobrý nápad-“

„Jistěže je! S vaší kvalifikací to pro vás bude hračka a ze skladu uděláme centrum pro zákaznickou péči“
 

Seděl za dubovým stolem v pokoji, jemuž velkoryse říkal pracovna. V rukou krabičku cigaret, která pocházela z dob nervových vypětí při zkouškách na vysoké škole. Až teď přišel na to, že tabák staršího data se už moc kouřit nedá. A navíc smrdí po chcankách. Odložil krabičku a vzal do rukou štos fotografií. Byl na nich jeho sklad. Měsíční časový rozestup mezi každou. Kupa odvedené práce. Království holých rukou mu rostlo před očima. Až se růst s poslední fotografií zastavil. Žádné další už nebyly. A protože na dalších by se objevilo jen nové zákaznické centrum, rozhodl se pan Jindřich, že ani nebudou. Když škrtl zápalkou, napadlo ho, že je jako ten starý tabák. Když se zadíval do plamene, napadlo ho ještě něco jiného... Spolu shořela i motýlí křídla zastrčená docela na dně jedné zástrčky.



 „Už jsi viděla noviny?“

„Hmm?“

„Velký požár, jeden mrtvý. Hasiči jej naštěstí zkrotili dřív, než padl celý barák. Zatím nevědí, co bylo příčinou. Je tam i fotka toho muže.“

„Ukaž. Hmm, bylo to úmyslné. Toho chlápka si pamatuju z poradny. Byl to blázen.“


19 názorů

Maeslo
07. 04. 2008
Dát tip
Prima, ještě jednou díky za konkrétní výtky a upozornění. Budu rád, pokud se stavíš i v budoucnosti.

a2a2a
07. 04. 2008
Dát tip
Pro mne je ta věc neviditelná. Možná, kdybych četl pečlivěji, nebo se zamýšlel proč jsi volil dvě postavy stejného jména, tak bych na to přišel. Myslím si však, že by to měl být úkol autora nějak elegantně, poutavě tuto úlohu naplnit. Sám fakt, že jde o jednu a tutéž postavu je dobrým a zajímavým. Ty jako autor jsi to viděl hodně zblízka, a tak jsi na nás jako čtenáře trochu zapoměl.

Maeslo
07. 04. 2008
Dát tip
Díky za poznámky, a2. Nicméně musím se ujistit, jestli myslíš vážně tuhle větu: "To by sice také nevadilo, kdyby byla mezi oběma postavami nějaká zřejmá souvislost a přitom se takto měl vyjádřit nějaký kontrast." Ona totiž mezi těmi dvěma postavami je souvislost, kontrast i vícero společných prvků než stejné jméno. Ve skutečnosti totiž mají stejné číslo bot i otisky prstů :) Jenom mě zajímá, jestli je to opravdu věc neviditelná, nebo se jen obtížněji hledá díky zdánlivé nesourodosti "samostatných" příběhů.

a2a2a
07. 04. 2008
Dát tip
Nejsem nijaký odborník, a vyjadřuji jen názor, stejně jako ty. A navíc taková výměna názorů, při které jde o věcnost, a o tu ve vašem sporu šlo, je dobrá i pro mně.

moc dík... ja som si potom všimla, že som uviedla tú 2. vec ako blbý príklad :), ale v tej 1. mne to vadí :))) fakt ďakujem, že si si našiel čas (ja so o poviedok a celkovo prózy až tak nerozumiem :) a teba beriem ako odborníka :) )

a2a2a
07. 04. 2008
Dát tip
Moji milí svářitelé, četl jsem, a proto si dovolím několik poznámek mimo váš spor. Domnívám se, že to není čistá povídka, byť se v ní její rysy objevují. Doporučoval bych pro povídku nepoužívat konkrétní místní jména, tedy název městečka, pokud nejde zrovna o Paříž či Prahu, název zastávky, apod. Ono to sice nevadí, pokud se to v textu objevuje a má to jakýsi význam, symboliku, ale zde tomu tak není. Jiným nedostatkem textu je, že je vlastně složen ze dvou navzájem ne příliš souvisejících příběhů a ještě k tomu oba hrdinové jsou Jindřichové. To by sice také nevadilo, kdyby byla mezi oběma postavami nějaká zřejmá souvislost a přitom se takto měl vyjádřit nějaký kontrast. Ale to se myslím nestalo. Jinou chybou je, že se po nemocničním příběhu najednou objeví bez jakékoliv souvislosti dialog-přímá řeč o balení kufrů, to je vlastně již třetí samostatný příběh, ale nelze pochopit, odkud a proč se tam objevil. A nyní k vaší polemice. Ty sporné věty, které Usmátý autor označil, z hlediska časového vyjádření jsou v pořádku. V prvním příkladu o puntičkářství a že jezdil do práce autobusem - jde o samostatné části vyjádření příběhu, navíc oddělené odstavcem. A v rámci těchto samostatných částí jsou časová vyjádření v souladu, přirozená, a dokonce v obou větách jde o stejný čas - "uvědomil" - "jezdil". Také druhý příklad je v pořádku a chybu tam nevidím. Dokonce i kdyby napsal "sedí" namísto "seděl", což by přítomný čas byl více zřetelný, i pak by nešlo o chybu, neboť další věta s krabičkou cigaret je věta vložená, ilustativní, nenese hlavní význam. Naopak neobratná je třeba tato věta z textu: "Záplava lístků clonila sluneční paprsky stejně jako to umí mraky" ... lépe by bylo ... clonila slunečním paprskům... Nebo jiný nešikovný text, kde se o práci hovoří nejprve v množném čísle a hned v jednotném, přičemž je evidentní, že jde o jednu a tutéž práci.. "Práce na sále trvaly dobré tři hodiny. Tři hodiny úmorné práce, která..." Nebo tento pokus o poetickou metaforu: "Přinášel obraz borůvek lidem, kteří neměli možnost nebo čas jít se na ně podívat." Objevuje se tam nečekaě a čtenář chvíli musí pátrat, kde se v nemocnici najednou vzaly borůvky.

Maeslo
06. 04. 2008
Dát tip
No, nahlodala jsi mě a poptám se kapacit. Ale beru to tak, že voda vře při 100°C a starý tabák smrdí :)

Maeslo
06. 04. 2008
Dát tip
Jasně, že nenapíšu: "Zapadá slunce a byl podvečer." :-)) Bylo mrazivé ráno a na východě vycházelo Slunce. No problem. Slunce vždy vycházelo na východě. Slunce vždy vychází na východě. Tyhle dvě věty mají dle tebe stejný význam a liší se pouze časem? Ale s a2a2a souhlasím. Ty už jsi tu zavedená, tak ho hezky zatahej za rukáv a popros, jestli by neklepl kladívkem :-)

a práve tu si to mýliš s anglinou... večné pravdy sa píšu aj v podmienkach v prítomnom čase... (voda vrie pri 100°), ale že keď Slnko vyhádzalo na východe, tak že nemôže vychádzať aj dnes??

tak, 1. sa nehodí na tvoj prípad a k 2. nemusí znamenať to, čo si naznačil... v knihách máš normálne dej, že "zapadalo slnko a bol podvečer..." a neznamená to, že to bol posledný krát... ja by som teda poprosila a2a2a, že či by nás rozsúdil :D

Maeslo
06. 04. 2008
Dát tip
No, nesouhlasím. Možná to bude rozdíl mezi slovenštinou a češtinou, a bude nás muset rozsoudit někdo s obrovskými znalostmi, nicméně: 1) Tuším někde na základní škole mě učili, že pokud chceš dodat určité pasáži napětí, přejdeš do přítomného času. Viděl ho jak stojí za rohem a čeká na svůj okamžik. Než se rozhodl, bylo už pozdě. Pistolník vypálil. Kule letí se svistotem a Henry padá s dírou v hlavě. "Jak jsem to jen mohl dopustit?" blesklo mu hlavou. 2) To ale není náš případ. Náš případ jsou, dle mě, věčné pravdy. Dobře si uvědomoval, že Slunce vychází na východě. (A ne: "Dobře si uvědomoval, že Slunce vycházelo na východě.") To posunuje význam úplně někam jinam: radioaktivní prach nad celou planetou a Slunce už nevychází, jelikož nejde vidět. Rozdíl mezi puntičkářstvím a pořádkem je stále stejný, stejně tak starý tabák smrdí vždy.

ak sa ti nepáčil henten príklad, tak tu máš ešte horší: Seděl za dubovým stolem v pokoji, jemuž velkoryse říkal pracovna. V rukou krabičku cigaret, která pocházela z dob nervových vypětí při zkouškách na vysoké škole. Až teď přišel na to, že tabák staršího data se už moc kouřit nedá. a nie je to len v angličtine, že keď dielo (celé dielo) píšeš v minulosti a zrazu prechádzaš do prítomnosti, a potom zase o minulosti, tak že je to blbosť (teda aspoň u nás na Slovensku sa to berie ako jen zo zásadných chýb prozaického textu)

Maeslo
19. 03. 2008
Dát tip
Díky Muess. Usmáty: Nejsi nějak ovlivněná sousledností časů z angličtiny? Tam by určitě řekl: "He realised there was a difference between..." ale v češtině je to prostě: "Uvědomil si, že je rozdíl...", ačkoliv bys asi mohla použít oba v minulém, ale nutné to rozhodně není :-)

zrazu si plynule prechádzal z prítomného času do minulého a bol to vždy nepríjemný sek... napr. je rozdíl mezi pořádkem a puntičkářstvím. Do práce jezdil autobusem ze zastávky inak veľmi dobré...;)

Maeslo
10. 02. 2008
Dát tip
Prosociální se ti zdají ty dialogy? Mně se zdály dost prázdné a hlavně takové... no jednostranné. Takže se člověk nemůže divit, že plynou jako po másle, když je nemá co zastavit :) Co se týče chcanek. Já osobně používám expresivní výrazy v situacích, kdy chci něco zveličit nebo si ulevit nebo kdy už mám všeho plné zuby a jsem vlastně v koncích. Použil jsem je právě v kontrastu "vyrovnaného" a slušného pana Jindřicha, který už se na to může momentálně vy...bodnout. Čítankovej příběh, souhlasím, ale jen na poli zápletky : ) Všem děkuji za Váš čas. (Nebo za jejich? :))

Winter
10. 02. 2008
Dát tip
Ale jo, číst se to dá, jen z mého pohledu ti tam haprují některá slova. "chcanky" mě praštily přes nos, protože se nehodí ani z hlediksa slohu celku, ani nevyjadřují nějaký subjektivní postoj. Taky úplně první odstavec je dost neučesaný a nejlíp to demonstruje věta: "Neděli co neděli, pokud mu do karet hrálo slunné počasí, se vydával na cestu k místním vrcholkům" kdy na začátku je naznačena železná pravidelnost, ale další věta již zavádí výjimky. Pak bych taky podespal výtky Narvahovy. Ale četlo se mi dobře.

avox
10. 02. 2008
Dát tip
Mně maminka říkávala "máš hlavu v oblacích" nebo "jsi pořád metr nad zemí, už by bylo načase..." doufám, že mi to zůstalo. Jinak souhlasím s hodnocením :-) */

Narvah
10. 02. 2008
Dát tip
Já mám problém s těmi diaology: když to plyne jako po másle a je to prosociální, tak tomu nikdy moc nevěřím.. "přinášel obraz borůvek" - to je trochu uhozený.. nikdy jsem naživo neslyšel "máš hlavu v oblacích" - vím že to je, ale neslyšel jsem to.. jinak ten příběh je tak trochu čítankovej.. ale fajn :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru