Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Budovy

29. 02. 2008
8
24
3001
Autor
Narvah
Budovy. Hlavně ty vysoké. Jsou plné lidí. V nejvyšších patrech bývají lidé nedůležitější. Mají pěkné výhledy. V přízemí, nebo v suterénu, jsou lidé nedůležití. Koukají se okny do ulice a lidé z ulice jim koukají do oken. Lidé nejdůležitější ze svých oken vidí také ulici. Ale z vrchu. Myslí si, že lidé na ulici vypadají jako pitomci. Myslí si, že přesně takoví pitomci jsou i v suterénu. Roztápí pod kotlem, aby bylo lidem v budově teplo. Nejdůležitější se s pitomci nebaví. Pitomci k nejdůležitějším vzhlížejí, nebo je nenávidí. Nemohou se k nim vztahovat jako k blízkým lidem, protože je nedůležitější nikdy nepozdraví. Myslí si o nich, že jsou pitomci. Na vrátnici je člověk, který má klíče od všech dveří v budově. Nejdůležitější ho zdraví, protože má klíče od jejich místností, ale myslí si o něm, že je pitomec. Ale zdraví ho. Dokonce se na něj usmívají a přejí mu hezký den. Vrátný zdraví všechny. S pitomci ze suterénu občas popíjí a potichu nadává na nejdůležitější, jací jsou pitomci. Pitomci vrátnému závidí. S každým patrem ke střeše důležitost lidí stoupá. Nejdůležitější, méně důležití, vrátný i pitomci jsou lidé. Když lidé odejdou do svých domovů budova je prázdná. Vrátný ji zamkne. Na některé doma někdo čeká, na některé ne. Ráno se budova zase naplní a lidé se stanou pitomci, vrátným, nejdůležitějšími a méně důležitými. Celý kolotoč se opakuje.

24 názorů

Narvah
05. 05. 2008
Dát tip
To se nedivím.. :)

Zajímavé přirovnání jednoho paneláku, činžovního domu, kde lidi přirovnáváš se žebříčkem úspěšnosti. Taky mne to neoslovilo, bohužel.

StvN
01. 03. 2008
Dát tip
Panebože bavíme o základním slohu, nechápu, že to musím vůbec vysvětlovat.

reka
01. 03. 2008
Dát tip
tady v holandsku je strašně fajn koukat se lidem do oken, protože tu neznaj záclony, a tak je vidět všechno. víc mě k úvaze nenapadá.

j_i_r_i_k
01. 03. 2008
Dát tip
StvN: Oboje, jistě tam stojí (ač sloveso stát mi přijde nechutně přetížené), je-li větší, snad se i klene. Ale určitě tam je, pokud ne, pak ani nic jiného. Téměř vše musí být, aby mohlo činit i něco jiného. Narvah: Rozsahem poplatné zdejšímu prostředí, jako analogie... Vrátné zdravím a o některých nejvyšších si myslím, že jsou pitomci (nerad, ale když oni tak fakt jednají). Sám sedím úplně dole, hned vedle bufetu a blízko ven, neměnil bych za vyšší patro.

StvN
01. 03. 2008
Dát tip
Přes řeku je most nebo přes řeku stojí, klene se most?

Narvah
01. 03. 2008
Dát tip
je

katugiro
29. 02. 2008
Dát tip
Já jsem se ale přece vůbec nezmiňoval o tom, že bys využíval nějaké již napsané dílo a snažil se do něj vžívat. Přijde mi, že máš výraz "analogie" zakořeněný v nějakém úzkém významu. Ten text je zřetelnou analogií k nějakému lidskému uspořádání, více či méně obecnému. Nebo to tak není?

Winter
29. 02. 2008
Dát tip
A hele ono mě to bavilo. I když nad úvahami o úvaze raději nebudeme v souvislosti s touto úvahou uvažovat. *

Narvah
29. 02. 2008
Dát tip
no, nevužíval jsem již napsané dílo pro to své, tudíž jsem se nesnažil vlézt "svým způsobem do toho, co již bylo napsáno. tedy: k čemu se vzathuje tohle dílo jako "nedokonalá analogie"?

katugiro
29. 02. 2008
Dát tip
Kdepak, nic takového implicitně netvrdím. Analogie je "prostředek, který klade do vzájemného vztahu podobné struktury". Pokud ji stylisticky využíváš k nějaké ilustraci, musíš zákonitě dávat pozor na to, jsou-li ony struktury opravdu podobné, jinak je výsledkem analogie klamná. Když řeknu, že něčemu nerozumím, raději předpokládej, že tomu nerozumím.

Narvah
29. 02. 2008
Dát tip
ne? zmiňuješ li analogie, implicitně tvrdíš, že něco podobného již bylo napsáno. předpokládám tedy, že spíše nechceš rozumnět..

katugiro
29. 02. 2008
Dát tip
Vůbec ti nerozumím.

Narvah
29. 02. 2008
Dát tip
jasně, všechno už bylo napsáno. aji ty. tvoje postava je už dávno proflíklá. kate.

katugiro
29. 02. 2008
Dát tip
Pitomci by mohli stejně dobře vrátným opovrhovat. Beru to jako sondu, kdybych se měl vyjadřovat k úvaze, musel bych zmínit svoji nechuť k nedokonalým analogiím :)

Rabb
29. 02. 2008
Dát tip
bít či nebýt.. ..:-) ..*

Narvah
29. 02. 2008
Dát tip
nechápu proč sloveso být používat co nejméně, když stojí v základu všech věcí..

StvN
29. 02. 2008
Dát tip
Měl by sis dát pozor na věty typu: Na vrátnici je člověk....zkrátka sloveso být požívat co nejméně. Jinak tohle je téma na hodně hodně dlouhý elaborát, jak to u nás pozoruji. Ale vrátného máme dobrého.

zaujímavá úvaha. na prvý pohľad o ničom, na druhý takisto, ale predsa sa mi páči.

pozorovatel
29. 02. 2008
Dát tip
jsem v 9. patře!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru