Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Umělecká lenost

Výběr: rebecca13
19. 05. 2008
6
90
6946
Autor
JvB

Mám rád malířství, mám rád sochařství. Díky velkému netalentu nemaluji a tesat se ze strachu před neúspěchem také nesnažím. Nejde si nepovšimnout, že výsledky umělců těchto dvou oborů jsou stále jednodušší. Pro příklad slavný automobil, což je několik obručí v malířství se to pak vyznařuje plivnutím na plátno dvou barev a hotovo.

Proč dnešní umělci, kteří jsou nám prezentovaní (díky tomu se pak zdá, že něco pořádného už nikdo nedělá) nevytvoří i portrét typu Hals, obrazy Rembrandtovi nebo alespoň se nasnaží namalovat něco povedeného ve stylu impresionismu (což byl podle toho co jsem viděl ve Vídni snad poslední styl, kde se o práci a krásném výsledku dalo mluvit).

Sochaři jsou schopni ukuchtit pěkný kvádr, ale nedělají sochy typu Laokoon. Podle jednoho dokumentu jsem viděl, že je ještě pár lidí co dokáže vytvořit Pietu Michelangelovu, ale na náměstí nic nového a tomuto podobného nevídáme.

Celkově se mi zdá, že (když to řeknu ošklivě) staré umění se nepodporuje a nadčení je jen pro moderní tvorbu. Díky tomu snad ani umělci nejdou v stopách starých mistrů, ale snaží se dělat něco co bude vypadat moderně, ikdyž je to vě většině případů o ničem. Krisus s křídly letadla místo paží... wau, ale kdyby to alespoň nebylo hranatý typu komunismus.

Neříkám vrátit se do minulosti a na moderní dle mě nepovedené zapomenout, ale podporovat i umělce, kteří dokáží vytvořit něco krásného ve stylu renesance a nejsou to zrovna podvodníci :) Vždyť vkus lidí nemůže být jen do stran moderny, rádi by nakoupili i něco jiného. Když půjdeme směrem, kterým jdeme je nebezpečí, že to co dokázali vytvořit před staletím (myšleno řemeslně) už my nedokážeme a to by byla velká škoda.

Rád si poslechnu vaše názory i na umění psané jelikož já sám čtu spíše životopisy a nějaké básně a próza jdou mimo mě

Co si tedy myslíte o nynější umělecké lenosti, zbytečnému zjednodušování, pohodlnosti "umělců"


90 názorů

JvB
22. 06. 2008
Dát tip
JÁ netvořím ze strachu. Je jasné, že ostatní (ne všichni) mají jiné cíle. Ok, je hezké že základme výuky je i to "nelenivé" kreslení, ale proč tedy narozdíl od minulosti (můj názor) chybí dnešním malůvkám život. Házíme na plátna mrtvé obrazy. Nechci aby se malířství vracelo o staletí zpět. To jsem nikdy neřekl. Vadí mi to, že se prostě tvoří s vědomím, že toto divákovi bude bohatě stačit a o víc se ani snažit nemusim. Jak říkám, chci zpět život do obrazů a už hodně dlouho jsem ho tam neviděl

egil
09. 06. 2008
Dát tip
"Komu říkáš vepř??" (ptá se Bobík výhružně).. (20xČtyřlístek!)

JvB
28. 05. 2008
Dát tip
Nijak jsem nevyplnil anketu. Všechno je o lenosti, rozvoj je o lenosti :) Kvalita se sama nenajde, ale nevím snad jsem už ztratil naději, že by mohla být. Tudle jsem udělal krásnou moderní skulpturu. Na papírový kornoutek, v kterém původně byl kornoutek se zmrzlinou jsem nabodnul list a na list jsem napsal zrada nejbližším. Pod vážnou tváří bych se to styděl vystavit, ale když už tady mluvíme na téma, myslím, že se ze mě stává pravý umělec :)

Winter
26. 05. 2008
Dát tip
A jak jsi, JvB, vyplnil anketu: chodíte za kulturou? Protože to sladké tajmeství zní tak, že kvalita se sama nenajde a nikdo ti ji pod nos nepřinese. Je to jako s Písmákem. Čtenář, který tu přijde prvně se musí zděsit nad úrovní většiny textů na hlavní straně, ale čtenář který hledá, najde to svoje. Je to jenom o lenosti, o ničem jiném. Nechápu, proč tolik lidí odmítá brát nové prostředky, jako možnost k novým náhledům. Například internet je z hlediska umění stále brutálně nevyužitý - ale to jen tak bokem.

JvB
26. 05. 2008
Dát tip
Myslím, že si pochopil správně co mám na mysli. Popsat pocity je vělice těžké, když to vyvolává vlastně jen "je to/připadá mi to o ničem" - čeká se hlubší kritika proč je to o ničem, ale jako divák si mohu dovolit říct jen toto. Umění není jen pro odborné kritiky, ale snad pro lidi Kamile: ano na jedno kvalitní dílo připadá tuna braku, ale teď mi schází to kvalitní

JvB
23. 05. 2008
Dát tip
Jestli te to uklidní, tak zatím nejsem ve fázi, kdy bych do knihy investoval (i když teď sem v antikvariátu viděl něco o Halsovi), takže čtu jen knihy data staršího, které jsem získal po babičce. No ale alespoň slyším názor na to, jak je to dnes s literaturou :D

Makrelka
23. 05. 2008
Dát tip
životopisy se někdy blíží sci-fi, obávám se taky je to často produkt dnešní materialistický doby - musejí zaujmout a musejí se prodat, i za cenu toho, že nebudou napsaný úplně upřímně Jejda. Teď jsem se ukázala - jsem taky pesimista, kterej furt kňourá...

JvB
23. 05. 2008
Dát tip
Prózu a básně si napíšu sám :) Ne básně prostě nechápu, neumim se vcítit do obsahu a jelikož čtu pomalu (dvacet let jsem se čtení úspěšně vyhýbal), tak se nyní věnuju jen životopisům/povídání o nějakym tom malíři.

Makrelka
23. 05. 2008
Dát tip
Mno, já bych si nelámala až tak moc hlavu s tou uměleckou leností - někdy je to škoda, jindy umělecká lenost může prospět. Stejně z tohohle života nevyvázneme živí. Umění je tu proto, abysme si mohli vybrat nějaký, který obohatí náš život apod., a ne abysme hořekovali nad tím, jak to stojí za hovno. A trochu mě mrzí, že "ňáká" próza a básně jdou mimo tebe. Básně zrovna patří mezi to, co je vytlačovaný tím konzumem, na kterej nadáváš.

JvB
23. 05. 2008
Dát tip
Ne kdybych házel všechny do jednoho pytle, tak bych říkal zničte moderní věci a začněte tvořit stylem nějaký to století zpět

JvB
23. 05. 2008
Dát tip
Pak taky existuje pan Kishon a ten taky psal zajímavé věci o umění. Doporučuji aby sis přečetla jeho.

StvN
23. 05. 2008
Dát tip
Umělec budeš, až ti to vystaví na Vyšehradě:)

Winter
23. 05. 2008
Dát tip
Hele, když je to tak snadné, tak prosím, máš možnost. A neboj ono i na jednoho Cézanna připadá stovka Bouguereaů. Pamatuj, že odsuzovat je snadné, za to soudit těžké.

JvB
23. 05. 2008
Dát tip
Ale od toho fóra jsou ne? O nadávání na druhé. dílo, které proběhlo médii je to slavné auto. Dvě nebo tři obruče. Pán je za velkého umělce a jeho jméno jsme velice dobře zaplatili. Přesto pro výsledek jaký vystavujeme jsem se příliš nenadchnul

archie
23. 05. 2008
Dát tip
já myslím, že až příliš zevšeobecňuješ, nebudeš li se bavit o konkrétních dílech/umělcích, můžeme takhle nadávat téměř na cokoliv

JvB
23. 05. 2008
Dát tip
Umělec dneška nepřemýšlí nad tím, jak vdechnout život svému výtvoru, přemýšlí rovnou nad tím, jak udělá tu kostku. Nenapadne ho, že by mohl zkusit udělat něco jiného, prostě jde jen do toho jednoho cíle. Mám nápad udělám Hefaista, jak hraje na flétnu. Ale jak? Ano naplácám něco na sebe, aby to mělo alespoň trochu tvar postavy, do míst, kde by mohly být ústa zarazím trubku a dám k tomu popisek, Hefaistos hrající na flétnu. To je to na co nadávám. Když se zamyslíte, tak máme hodně takových (typu co jsem právě stvořil) milionových děl. A řeknu na rovinu, že moc duševní práce mi to nedalo. Přesto jsem se právě stal velkým umělcem. Myslím, že je to hloupé. Každopádně tímto směrem jdeme.

chňocht! Že vás to ba...být furt vepři...

StvN
22. 05. 2008
Dát tip
Umění asi nemá přímou vazbu na nějakou genocidu a jadernou válku. Taky je myslím docela jedno, co "dnešní umění" popírá, může popírat třeba nepřízeň počasí, ale jakmile začne pršet, tak bude po popírání. Jinak mi přijde, že ty to převracíš úplně, asi jako kdyby najednou měli auta konstruovat studenti sociologie, operovat stdenti matfyzu a podobně. Pokud řekneš, že umění je najednou něco, co nevyžaduje snahu atd., tak už to není umění. to mi připomíná ten vtip, že když vezmeš slovo láska, změníš v něm čtyři písmena a jedno odebereš, dostaneš pivo. To, co říkáš, nedává smysl.

StvN
22. 05. 2008
Dát tip
Jsem konzervativní, když po umělci vyžaduji trochu toho talentu, snahu a práci? Nejsem inkvizitor nebo cenzor, ale taky nejsem ten typ, kterej se nadchne pro šílenost jenom proto, že je to příslib nějakého pokroku, abych pak, až se to osvědčí, nevypadal jako blbec, který se v začátcích proti tomu stavěl. Myslím, že jsem zatím soudný docela dost.

archie
21. 05. 2008
Dát tip
winter: to je vtipný :)

Winter
21. 05. 2008
Dát tip
Mimochodem mě napadlo, že jestliže se chce někdo cítit jako Jackson Pollock, má šanci: http://www.jacksonpollock.org/ :)

JvB
21. 05. 2008
Dát tip
jj moje, jsem na to pyšný, tak jsem to musel dát na net, aby se i ostatní mohli kochat :D Pevně doufám, že sbírka těch rammsteinů je největší v čechách nebo alespoň jedna z největších (90 kousků cd a kdyby mi pošťáci neukradli balíček z holandska, tak jsem mohl mít tu stovku. to jen tak okrajově :) )

JvB
21. 05. 2008
Dát tip
No jsem s ní spokojený :), ale kdybys věděl kolik práce bylo s těma rámama k těm obrázkům, tak by sis to rozmyslel :D

JvB
21. 05. 2008
Dát tip
Tak to by se ti toto mohlo líbit: http://uk.youtube.com/watch?v=xjX55TG-YP0 Musíš chvíli počkat, než to přejede jednu stranu ;)

Swětelnice
20. 05. 2008
Dát tip

archie
20. 05. 2008
Dát tip
winter: je to blízko, myslím že klub stačí :)

Winter
20. 05. 2008
Dát tip
Aha, tak tos měl říct rovnou, že užitečnost umění se neposuzuje podle toho, jestli někomu něco říká, ale jestli je abstraktní nebo "realistické" (To by mě zajímalo, co říkáš na superrealismus, anebo, vtipněji, na sorelu). Ještě chvíli bude z toho montipí výběr.

JvB
20. 05. 2008
Dát tip
není, jedno podle mě má pro osobu nějaký přínos ato druhé až tak ne. A umění by nějaký přínos mít mělo. U obrazu alespoň ten příjemný pocit Vím celá tato disuze je už vlastně jen líbí a nelíbí, ale co:)

Winter
20. 05. 2008
Dát tip
A není to tak náhodou jedno a to samé?

JvB
20. 05. 2008
Dát tip
Pomalované krávy po praze byl dobrý nápad, bylo to hezké a přesto to Tizian nemaloval :) Ať se zkouší nové věci, neříkám že ne, ale nesmíme staré zahodit jen protože je to staré a dnes je jiná doba. Jsem člověk moderní, nepřichází v úvahu, abych vytvořil něco takového, musím se přizpůsobit. To je ta blbost, kterou dělá dnešní společnost. U Leonarda budeme staletí pozorovat Monu a s otevřenou hubou čumět jak je to krásné dílo (i když myslím že je přeceňované, ale pro příklad vyhovující). U dešní tvorby budeme nanejvíš staletí přemejšlet proč autor udělal jen tutojednu čáru a co to sakra má bejt.

Winter
20. 05. 2008
Dát tip
Ne, ale zase je trochu pošetilé paušalizovat. To co vidíš na Václaváku mi přijde jen jako obyčejný kýč. Docela hezky vystihnuto: "Duchampova Fontána byl v době vzniku vtip dobrý, v půlce 20. století vtip starý a dneska je to vtip blbý" Bohužel žijeme v zemi nebetyčné blbosti.

StvN
20. 05. 2008
Dát tip
Swětelnice - mno, ono poznat škvár, to zase takový problém není, na to snad ani není třeba mluvit hned o patentu na umění, to je vždycky spíš takový jakože alibismus pro ty, kteří buď chtějí vlastní škvár označit za umění nebo pro ty, kteří to nepoznají a je jim to líto:) Ono co já vím, tak v Praze někdo postaví rezavou traverzu trochu na šikmo a hned mu to vystaví na Vyšehradě a tak se ptám, proč kurva tohle? Nebo ty neskutečně trapné výstavy dole na Václaváku, hajzly ve vzduchu atd. To snad ani nemůže soudný člověk za něco superuměleckého. Nebo ano?

Winter
20. 05. 2008
Dát tip
Ano, já to rvrdím pořád, od vynálezu parních lokomotiv jde svět z kopce, vážení! Proto vykrádejme minulosti! Rozhodně mon tip

Renas
20. 05. 2008
Dát tip
podla mna aj andy warhol mal nieco do seba... a ten kristus s kridlami moze byt good... a soc. realizmus je nostalgia velka

archie
20. 05. 2008
Dát tip
ó ano pan majitel, omlouvat se, klanět, příště už pracovat jak měla, služebníček pán majitel :) a MONTIP

Arčí, to je naposledy, co dělám tvoji práci!

Swětelnice
20. 05. 2008
Dát tip
Vybavil se mi můj učitel výtvarného umění, který se nás snažil přesvědčit o tom, že spousta rádoby kritiků umění (především malby) se nechá unést dojmem jednoduchosti a nesrozumitelnosti abstrakce,ale prý to tak není! Ten kdo maluje abstrakce, patvary a rádoby jednoduchosti musí a většinou i je schopen vytvořit díla s proporcemi a s konkrétními výjevy, které většina obecenstva dovede ocenit. Nenechávám se strhnout pocitem nějaké krize, což by bylo jednoduché, protože kdo ví?? Příjde konec světa dnes nebo až zítra? Všechno nové a změněné vyvolá vlnu pochybování a strachu z nejistoty. Kdo má patent na estetično a krásu? A kdo zase patent na to pojmenování umělců a pseudoumělců?

archie
20. 05. 2008
Dát tip
ještě ne. nebo to neumím :)))

Já ti ještě nepřidělil funkci vrchního vkládače?

archie
20. 05. 2008
Dát tip
tož do toho :)

I měli.

archie
20. 05. 2008
Dát tip
pišto: neměli bychom ji zařadit do klubu?? naše první vložené dílko, což?? franto: ty voe Cezanne ani nevěděl jak má správně držet štětec, patlal jeden...

Já říkal, že je to montipí debata. A František to posvětil.

JvB
20. 05. 2008
Dát tip
Francois-Baptiste Chabal: ano je to dost těžké a ti co to tvořili jsou jedineční, ale proč to nezkoušet a místo toho jít radši s nynějším stylem a vytvořit "myšlenku" daleko jednodušeji. Zapomenuté. Zapomenuté to být nemůže, když to stále obdivujeme.

archie
20. 05. 2008
Dát tip
fransuá: MON TIP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Oldjerry
19. 05. 2008
Dát tip
Podepisuji, platí to i v literatuře a poezii. Jen si po sobě přečti tu filipiku dřív, než ji hodíš na plac. Ty zbytečné chyby dávají vážnému a závažnému tématu mírně humoristický obrys. Jinak ty budovy na snímcích nejsou architektura - to jsou funkcionalistické zpotvořeniny s ekonomickým cílem.

Winter
19. 05. 2008
Dát tip
Jo, avi.

Winter
19. 05. 2008
Dát tip
Tiká mi to vprostřed hlavy, víš .). Nejsem z Prahy, nicméně vím, jak to vypadá. Ano, ty stavby nejsou architektura - proto bych architekturu nesoudil - někdy mi přijde, že v našich poměrech se architektura omezuje jen na rodinné domky (některé jsou hodně vydařené), protože tam človkě není tak vázan tupostí politiků, případně absolutním dikátem financí (byť limity zde samozřejmě jsou), tzn. může se krapet rozšoupnout, skutečně se ponořit do prostoru, který tvaruje. Mimochodem mám taky jeden naprosto překrásný příklad. Z Ostravy. Uprostřed zástavy cihlových bytovek, na jediné zelené ploše, hned u hlavní komunikace, tepny města, vyrostl nádherný, šedy, krychlovitý Interspar. Narozdíl od jiných Tesc, které ve své halovosti stojí někde na periferii, tenhle se snaží imitovat architekturu. Skutečně doporučuji k návštěvě. Tohle je skutečný příklad (a nejen proto, že za celou kauzou dost možná stojí zase ta korupce). Ano, takhle vypadá architektura u nás. Doufám, že se mi to povedlo vložit. Když si vzpomenu na Švýcarsko, kde se pro každou veřejnou stavbu první musí zbudovat maketa na místě 1:1 a po roce je referendum, je mi smutno. Ale to už jsem hodně odbočil. Takže se vlastně omlouvám, ale tohle téma mě vždycky tak nabudí, že nevím, kdy přestat. P.S.: Podnikatelské baroko svědčí jen a pouze o tuposti člověka, který v něm bydlí - bohužel jsme to dopracovali daleko. I když najdou se i hezké domky - na takovém archiwebu jich najdeš habaděj.

Winter
19. 05. 2008
Dát tip
Jenže něco mi tíká, že architektura není tak docela jenom umění - a obzvláště pak ne ta u bussines center - ta dokonce není ani architektura (tohle je jenom prosté "zaplatili mi za to"), tudíž není vina architektura, ale společnost, která architekty nedokáže vychovat, případně je odrhnout od architektury k šopingparkování. Ostatně právě o architekuře se tvrdí, že je nejživějším zrcadlem společnosti. Zajeďte si na Berlage Institut, ETH, kamkoliv, možná změníte názor. Mě se líbí, jak všichzni mluví o krizi, ale nikdo neuvede příklad. Je to takové podle sebe soudím tebe, tzn. když to u nás stojí za prd, jinde to je stejné.

Winter
19. 05. 2008
Dát tip
Nic proti, ale tohle bylo vždycky. Stejně tak bych mohl říc, že lidi by měli být otevřenější než pro věci vyvařené stoletími (sám mám tenhle problém). Jo a toho Cagea jsem myslel Johna, nevím, jestli myslíme toho samého.

StvN
19. 05. 2008
Dát tip
V zásadě souhlasím. Jedna procházka Prahou a člověk si říká, kdo jim na to dal peníze. Možná by jenom stačilo, aby se víc snažili. Ostatně jako my, když píšeme.

JvB
19. 05. 2008
Dát tip
Nevim. možná, že jsem chtěl vyjádřit myšlenku takovou: Lidí co umění rozumí a mají na něj peníze je málo. lidé co mu nerozumí, mají peníze a kupují ho jen aby měli doma něco čím se můžou pochlubit je víc a ti vědí, že momentálně letí kostky, tak se pro ně takové věci vytváří a podle mě to vždycky nemůže být o něčem hlubokém. kostka je pořád kostka ikdyž má dvacet popisků. Lidi mi měli mít hlavu otevřenou pro víc věcí než pro ty módní. V porovnání s hudbou, vážná hudba má stále své vysoko postavené místo a stále je skládána nová a zároveď s ní i pop atd. u obrazů mi toto chybí. Řekněte mi jak se to má s literaturou

archie
19. 05. 2008
Dát tip
nějak moc jich je... ale máš pravdu Pišto, zaslouží si: MON TIP*

Evidentně MONTIPÍ debata.

archie
19. 05. 2008
Dát tip
už jsem ti odpověděl, avíza netřeba

JvB
19. 05. 2008
Dát tip
archie, očividně jsem ti do oka nepadnul. za chybu se omlouvám, to byla opravdu nedbalost. Jinak ostatní řeči pod tímto mě nijak nezaujali jelikož i ty jsou mimo mísu řekl bych. Velice mě potěšilo, že sis vybralo jedno z mých děl, pod kterým se objevovalo spíše kritické kritično a taky si přihodilo polínko. Řekne to hodně :)

Winter
19. 05. 2008
Dát tip
Mno, nic, chtěl jsem ti nalinkovat Hartunga.

Winter
19. 05. 2008
Dát tip
Já ti nevím. Je to jako s hudbou, zlobil by ses na Cagee, že nahrej jako Wagner? Asi ne. Je to vývoj, protože proč opicovat, když to jde jinak. Neříkám, že se vždy zadaří, ale přesto, přesto to stojí za to zkoušet, výtvarné umění, zdá se mi, jde více od popisnosti (případně metaforiky) k zachycení okamžitého impulsu, stejně jako literatura. To ovšem nevylučuje nic z propriet "Starých mistrů"

Hartung Ono se to nezdá, ale i na tyhle obrazy už sedá vrstva prachu .)

Winter
19. 05. 2008
Dát tip
Já ti nevím. Je to jako s hudbou, zlobil by ses na Cagee, že nahrej jako Wagner? Asi ne. Je to vývoj, protože proč opicovat, když to jde jinak. Neříkám, že se vždy zadaří, ale přesto, přesto to stojí za to zkoušet, výtvarné umění, zdá se mi, jde více od popisnosti (případně metaforiky) k zachycení okamžitého impulsu, stejně jako literatura. To ovšem nevylučuje nic z propriet "Starých mistrů"

Hartung Ono se to nezdá, ale i na tyhle obrazy už sedá vrstva prachu .)

archie
19. 05. 2008
Dát tip
nevím proč bys mi měl/neměl padat do oka?? já tě neznám... co se týče diskuze je to prostě můj názor, ber neber takže pokud mi přijde kopírovat sem debaty ze sikjů a vylepovat jakožto díla hloupé, je to moje chyba?? ano, to poví opravdu hodně...

Kristova noho! Kdyby to byly jen čárky a překlep v názvu... Pokud jde o umělce, nepaušalizovala bych. K jendoduchosti formy a vyjádření vedou dvě cesty - 1/ jinak to neumím 2/ naučím se "abecedu", jednotlivé postupy, dejme tomu "řemeslo" - a pak, vývojem a prací na sobě dojdu k elegantní, obsažné zkratce, vlastní jednoduché (ale ne prázdné) formě. K tomu několik námětů: 1/ umění by mělo odpovídat době nebo jít napřed... Lenardo da Vinci je Leonardo da Vinci ale k zachycení dnešní doby bude třeba asi zvolit jiné prostředky 2/ jednoduché nerovná se bezobsažné 3/ k čemu by nám byla druhá Pieta? 4/ proč zrovna renesance jako měřítko krásy? 5/ nepleteš si náhodou komunismus se socialistickým realismem? (ten byl pravda děsivý - povinně jsem se školou chodívali na výstavy) A na závěr: nemylsím si, že by existovala nějaká umělecká lenost jako současný masový jev. Myslím si, že pouze jsou dobří umělci a pak takyumělci. A opravdu si mylsím, že sis s tím textem mohl dát víc práce. Tohle zavání leností.

JvB
19. 05. 2008
Dát tip
archie, očividně jsem ti do oka nepadnul. za chybu se omlouvám, to byla opravdu nedbalost. Jinak ostatní řeči pod tímto mě nijak nezaujali jelikož i ty jsou mimo mísu řekl bych. Velice mě potěšilo, že sis vybralo jedno z mých děl, pod kterým se objevovalo spíše kritické kritično a taky si přihodilo polínko. Řekne to hodně :)

archie
19. 05. 2008
Dát tip
nepatří sem diskuze s překlepem v názvu. to je nebývalá umělecká lenost :)

těša
19. 05. 2008
Dát tip
archie, mylsím,že tu jsou diskuze daleko víc od tématu, tak bych to zas až tak nehrotil, ne? a píše, že ho zajímají i názory o literatůře. A propos - co sem podle tebe patří? jenom čistě literární konverzace? Spíš mi tam vadí několik chybějících čárek. JvB, hlavně si nemyslím, že by se zjednodušování dalo nazvat leností ( ve čtvrtek jsem byl na výstavě abstraktních soch, byly to samé krychle, ale taková metrová kostka svařená z malých hřebíčků nebo slepená z párátek určitě bez práce nebyla). a ani řemeslnou neschopností - pokud nějaké malíře znám, dostali se k abstrakci a zjednodušování přes realistické kresby/malby a nemají problém vytvořit obraz připomínající fotku. nicméně asi tím takhle vyjádří něco víc, nevím. o výtvarné umění se bohužel moc nezajímám. nicméně umění je o vytváření něčeho nového, ne, a ne o kopírování starých stylů. nicméně si taky v jedné čáře na bílém plátně moc nelibuju a radši se kouknu na něco klasického. A jak bys chtěl podporovat umělce? na barvy má snad každý, kdo fakt chce (kreslím docela rád a huhel jsem vysockoval ve škole coby chudý student:) a míst, kde může něco vystavit kdokoli je, myslím, taky poměrně dost - sice bez přehnané velkoleposti, ale se dá oželet, ne? a na talenta případný neúspěch se vykašli, jde to i bez nich, a jenmo pozor na ruce při používání sekery:) klidně bych si jel někam taky něco zkusit, co vymyslet nějaké písmácké tesání?

Na Totému by se to vyjímalo líp, to je prauda.

archie
19. 05. 2008
Dát tip
tak tos trefil na literárním servru opravdu hřebík na hlavičku, když: nějaké básně a próza jdou mimo tebe... co tuhle diskuzi vylepit jinde??

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru