Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Oknem zvenčí

21. 05. 2008
6
13
1294
Autor
Chareas

- čtěte pomalu -


Oknem zvenčí pomrkává
chladný strom a chladná tráva
zbroceni nepřízní svitu
sluhové vlastního citu

Mokré stezky našich Stínů
snáze najdou cíle, vinu
vždycky jinde - není k mání
tichá radost při svítání

Smutno je mi, jako z ledu
z tváří vůkol nedovedu
vyčíst aspoň zrnko Lásky
samá bolest, zlost a vrásky

Snad zavřeli jsme brány své
že již myšlenky kalíme
tíhou zcestných kročejí
kam za úsměvem, nadějí?


13 názorů

Chareas
01. 12. 2009
Dát tip
Toscana: Děkuji za Tvou pozornost, cením si jí. Jestliže Ti slovo "zbroceni" evokuje spíše pot, pak je to v podstatě dobře, protože tuto báseň jsem psala cestou ve vlaku, kdy pršelo a všude kolem byly jen tmavé šedivé mraky plné dalšího deště... Proto přesně toto slovo, kdy zůstávaly jednotlivé kapky na okně a připomínaly své... Navíc tehdy to počasí vůbec nevypadalo, že ještě někdy vykoukne slunce :) Ještě jednou díky, vážím si Tvých slov.

Toscana
01. 06. 2009
Dát tip
PS: takový nápad - co místo "zbroceni" použít výraz "svázáni"? Ale je to jen možnost... Třeba tě napadne něco mnohem lepšího.

Toscana
01. 06. 2009
Dát tip
Slovo "zbroceni" bych asi zaměnila, evokuje to spíš pot než svit, navíc mi to trošku zavání archaismem 19. století. Bez poslední sloky bych se už obešla úplně (nejen proto, že tam už ty rýmy přece jen jsou poněkud z druhu "hlavně aby to rým byl"). Téma dobře zvolené, docela příjemně zpracované, možná by to chtělo se k tomu třeba za čas znovu vrátit a podívat se na to s odstupem. Souhlas se zzlatým - viděla jsem tu tipy i pod vázanými verši, které byly tak mimo veškeré hodnocení a tak "pajdavé", že tohle je proti tomu hotový Kainar. Takže ten tip sem rozhodně patří, za první tři sloky spolehlivě! *t

Chareas
24. 10. 2008
Dát tip
zzlatý: Děkuji za Tvou kritiku... Určité stavy bývají opravdu tvrdé.

zzlatý
19. 10. 2008
Dát tip
Není to úplně rytmicky dokonalé, ale je v tom výlev vlastní duše, je to osobní, nebyl bych v hodnocení tak přísný, smutek z beznaděje bez šance na vyřešení situace v tom přímo "bouří" Na adresu některých pisatelů kritiky bych dodal, dávají se tu Tipy a vzletná hodnocení za totální kraviny, jejichž smysl by těžko vysvětlil i sám autor...

Chareas
22. 09. 2008
Dát tip
Diana: Bať, naštěstí ještě dobré zákony nevymřely, ale je jich opravdu poskromnu a člověk si připadá jako štvaná zvěř, chce-li je více ctít... Doba je těžká, ale samozřejmě zatím ne nemožná. Usmívám se na Tebe :) a děkuji.

Diana
21. 09. 2008
Dát tip
Strašně smutné, až beznadějné. Ale! Když se podíváš lépe okolo sebe uvidíš, že pořád je dost radosti, soucitu a dobré vůle Hezké rýmy i rytmus :-)))*

Chareas
22. 05. 2008
Dát tip
brcalovezelena, Kristova_noha - Děkuji za názory, cením si jich. Často se obracím nazpět a tak starší nebo nezcela bežné výrazy jsou mým slovníkem také. Mezi řádky je možná zajímavé moře :)) Slova jsou přece jen stále slovy

to je pravda, co píše brčálová, dobrý verš třeba popdořit. též si tipnu

Líbí způsob verše, nic proti tématu, ale výběr slov bohužel. Nějak mi výrazy jako "svitu" a "kročejí" nesedí. Nicméně je to velmi zajímavé, po dlouhé době jsem tu narazila na dobrý vázaný verš. Asi dám tip jen za to :) Ať žije pozitivní diskriminace :D No ne, je to vážně velmi slušné a tady když na něco vázaného narazím, tak se jedná o výtvor typu "nebe-tebe", takže takováhle pěkná věc si tip zaslouží.

Claire1990
21. 05. 2008
Dát tip
To neirkam, jen na me to pusobi opravdu uz prazdnym tematem...

Chareas
21. 05. 2008
Dát tip
Claire1990 - Je poměrně nesnadné stále se tahat za něčím novým, když i to původní není tak zlé občas připomenout, hm? Děkuji za zastavení.

Claire1990
21. 05. 2008
Dát tip
Forma je slušná, ale to téma strašně ohrané....zkus něco originálnějšího a mohlo by z toho být velice zajímavé počtení;)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru