Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co očekáváte od kritiky

29. 05. 2008
3
91
3467
Autor
Lakrov

 


 

 
Název: Co očekáváte od kritiky
Kategorie: Diskuse
Zahájeno: 29.5.2008
http://www.pismak.cz/index.php?data=readers&id=287201
 

Co očekáváte od komentářů či kritik čtenářů pod vaším dílem?

 

Přikládáte stejnou váhu všem kritikám, nebo si z komentářů vybíráte jen názory těch komentujících, o nichž něco víte (tušíte)?

Má pro vás vyšší váhu komentář od funkcionáře (krtika), nebo si vážíte spíš obsahu komentáře?

Považujete 'dobu působnosti komentujícího na Písmáku' za přímou úměru k jeho zkušenostem?

Zohledňujete při čtení komentářů věk komentujícího?

Zamýšlíte se i nad komentáři, z nichž je cítit určitá 'tendenčnost'? (Mazání medu kolem úst ; Komentující podsouvá/zvýrazňuje vlastní díla ; Komentující záměrně špiní ve snaze odradit autora od další tvorby apod.)

 

Máte často chuť zabít někoho z komentujících? (Mám pochopitelně na mysli virtuální smrt, např:

 DROP USER ŠKŮDCE CASCADE ; 

)

 

Jste schopni (a ochotni) jmenovat některé z komentujících, jejichž působení považujete za přínosné?

 :1,.s/SIZE=4/SIZE=3/g 

 


 


 


Odpověď komentujícím:


 

Děkuji za reakce. Pomohly mi mnohému porozumět. Přikládám na oplátku svůj názor:

Od kritiky očekávám pomoc, představovanou pohledem 'zvenčí' ; ať už objektivním nebo subjektivním.


Prostřednictvím názorů a komentářů mi pomohla spousta lidí. V době uveřejnění mých prvních povídek na Písmáku (konec roku 2005) to byli především Lucie_Plocová, Vihar a Havranka5 . Později Zly, Seattle, Milly, Jolana19, Horavin, avox, mylenka, Laura_Eleonora, janina6, Johana_Baesil ... Omlouvám se všem dalším nejmenovaným. Mám vás všechny poznamenané. Škoda, že nemohu uvést nikokoho ze současných kritiků. Vlastně dva ano. rebecca13 a a2a2a významně přispěli k úpravě textů dvou mých starších povídek do dnešní podoby. A Pišta_Hufnágl dal jedné z mých povídek výběr; nevím sice co to je, ale je milé (za tolik práce) něco dostat. Jiným kritikům se buď mé povídky nechtělo číst (čemuž se vzhledem k délce textu nedivím) nebo vystupovali se značnou dávkou autoritativního nadhledu až despektu (pročež není divu, že se mi s nimi nechtělo komunikovat) nebo o mých povídkách vůbec nevěděli (nebo to aspoň předstírali).

Nesmím zapomínat ani na pomoc s gramatikou, jejíž pravidla (především interpunkce) mi v určitém období činila potíže. S ujasněním pravidel mi ochotně pomohli uživatelé reka, Konvalina, Zuzulinka, Čumák a avox . Děkuji tedy všem jmenovaným a taky všem pravidelným i příležitostným čtenářům.


Cítí se někdo opomenut? Těším se na návštěvu :-)


91 názorů

baronka
03. 11. 2008
Dát tip
Lakrov ještě jsem se zcela nerozkoukala u čtenáře stačí i nerozumím u kritika čekám hrstičku Slov Rebeccu hodnotím vysoko a2a2a rozumí čtenému

domin.go
01. 06. 2008
Dát tip
teďka nevím, od koho jsem měl to áve je to asi jedno

těša
01. 06. 2008
Dát tip
stejnou váhu všem ne, ale spíš podle toho, jak je napsaná,než od koho pochází. jedině pokud si toho člověka nějak vyloženě vážím. Větší váhu jo, ale zase ne o moc. nepovažuju. nezohlednńuju. nenacházím. myslím, že se všechny tyhle příšernosti na písmáků přehání a zveličují, osobně na takové věci narazím maximálně zřídka. zabíjet nechci, arogantní a blbí lidé mě vždycky potěší. nejvíc baziliška a a2a2a. a dero mi taky jednou něco vysvětloval asi týden, než jsem to pochopil. Příjený den.

Tragicus
30. 05. 2008
Dát tip
To neni zrovna zkonkretizovani... Jelikoz jsme zrejme jine vekove kategorie i pohlavi, budeme mit zcela jiste odlisne hodnoty, takze tezko rici, co je podstatne. A jelikoz se nezname, napadaji mne jen triviality, ktere nas spojuji(rozdeluji), ale ty jsou zase ocividne.

Lakrov
30. 05. 2008
Dát tip
Pro Tragicius: Stačí, když se omezíš na to podstatné. Na to, co nás spojuje. Nebo rozděluje?

Tragicus
30. 05. 2008
Dát tip
Ma to nejaky kontext nebo tady mam vzpomenout vsechno, co umim? (Je toho hodne...)

Lakrov
30. 05. 2008
Dát tip
Ještě ? (otazník) a Tragéd

Lakrov
30. 05. 2008
Dát tip
Co ty vlastně umíš, amigo...

Přikládáte stejnou váhu všem kritikám, nebo si z komentářů vybíráte jen názory těch komentujících, o nichž něco víte (tušíte)? Má pro vás vyšší váhu komentář od funkcionáře (krtika), nebo si vážíte spíš obsahu komentáře? stejnou váhu všem kritikám určitě nepřikládám, vážím si těch komentujících, kteří se snaží nějak pomoct nebo říct, co je na díle dobré nebo špatné a jaký vyvolalo pocit... a určitě jinak beru názory kritiků ze Sekce než ostatních... a když mi napíše někdo, koho neznám, projdu si jeho tvorbu a udělám si obrázek... na druhou stranu sama moc dobře vím, jak je pro mě těžké vyplodit nějakou konstruktivní kritiku, nejsem odborník, spíš dávám na pocit z básně a originalitu autorova stylu... často se proto zdržuju komentáře a jenom pročítám a když mě něco zaujme dám tip nebo napíšu, třeba i něco, co se mi na dílu nelíbilo, taky záleží, jak jsem na tom časově a jak se mi zrovna chce... Považujete 'dobu působnosti komentujícího na Písmáku' za přímou úměru k jeho zkušenostem? Zohledňujete při čtení komentářů věk komentujícího? 1. No, jak u koho... 2. spíše ne, ale občas se koukám na věk do profilů (pokud tam nějaký je) jen tak pro info... Zamýšlíte se i nad komentáři, z nichž je cítit určitá 'tendenčnost'? (Mazání medu kolem úst ; Komentující podsouvá/zvýrazňuje vlastní díla ; Komentující záměrně špiní ve snaze odradit autora od další tvorby apod.) Nezamýšlím se nad nimi, dost často je ignoruju, ale dokážou mi občas pěkně lízt na nervy... Máte často chuť zabít někoho z komentujících? zas to tak neprožívám... Jste schopni (a ochotni) jmenovat některé z komentujících, jejichž působení považujete za přínosné? jsem schopná, ale mnoho jich bylo již zmíněno, takže bez komentáře...

Janina6
30. 05. 2008
Dát tip
Johano, já ti avi neposílala... aspoň doufám - nechtěla jsem ho poslat nikomu! Jestli jsem se uklepla, tak se omlouvám.

Janina6
30. 05. 2008
Dát tip
Ahój, jdu pozdě, ale ráda :-) Rozlišuju kritiky "čtenářské", které mi napoví, jestli se lidi vůbec dopídili toho, co jsem chtěla sdělit, a jaké z toho mají pocity, a "odborné", které mi ukážou, co jsem zblbla, opomněla, neviděla. Určitě přikládám jinou váhu komentáři od "průměrného autora a čtenáře", mezi které se taky počítám, a komentáři od "oocáskovaného" kritika (co to má napsáno u jména :-)) oni totiž jsou vesměs dobří a rozumí své věci. Celkem jim důvěřuju. Nejvíc mi zatím pomohli Pozorovatel a StvN, protože provokujou a pořád se jim něco nelíbí. Jo a Pišta, kterej dokáže napsat "druhá sloka je úplně pitomá", když pitomá je. Tito lidi mě nutí nebýt spokojená, a to potřebuju. To jsou kritici - hnací motory. Potom musím zmínit motivující kritiky, jako je Pacer, Zbora, Winter... umí poradit a dokonce i pochválit (když je za co). Pokud jsem na někoho zapomněla, je to spíš tím, že si mě tolik nevšímají, než že by byli horší :-) A víš co, Lakrov? Vzpomněla jsem si díky tobě na Miroslawka. Ten nikdy "titul" kritik u jména neměl, ale byl první, kdo mě tak trochu postavil na zem, když jsem nadšená a přesvědčená, že okamžitě dobudu Písmák, tady začínala. Jen mě mrzí, že už jsem ho tu dlouho neviděla. Jo a zabít nechci nikoho. Většinou, když mi někdo připadá nesnesitelnej, při bližším zkoumání zjistím, že je chytrej a má v mnohém pravdu. Takže - nezabíjet, líp poznat :-))

Honzyk
30. 05. 2008
Dát tip
...jak kdo, mily(????!) SVANDO DUDAKU:))))----- DDD

Honzyk
30. 05. 2008
Dát tip
..lounly, jen lounly. chlapecku!!!! A´lounly ma nazor nA KOCKU....RIKQAM TI, FRANTIKU, NEPI NA TY PRASKI!!:)))))))ZASE BUDES TVURCI!!!!

pozorovatel
30. 05. 2008
Dát tip
ale ono je dobrý pochválit druhý jinak tě druhý nepochválej:)) chválim lakrov

Honzyk
30. 05. 2008
Dát tip
...ale Lukasi, ja to tvy avi chapu jako ze si MY DVA ROZUMIME...JA JEN NECHAPU TYDLE PINDY, DO PRdELE UZ, SORRY, LAKROV...SME SNAd naky aspiranti na nobelovkiiiiiiiii..?.))) ...hešééééééééééééééééééééj...?M.DDDDDDDDDDDDDDDD

pozorovatel
30. 05. 2008
Dát tip
ty vole, to je Zdena:))) a fakt si vážím tvý tvorby, ale myslim, žes mi nedal tip k poslednímu dílu...

Noe1
30. 05. 2008
Dát tip
Pozorovatel: říkáš Zdenda !!!! važ slova woe :-)))) Já bych ti ten chybějící výtěr dal, dyť si mi taky nějaký dal, a navíc jsme taky spolu párkrát zachlastali, no ne? Ale nemůžu. Jo nepochválil si mne z úpřimnost :-))))))

pozorovatel
30. 05. 2008
Dát tip
Velice bych chtěl poděkovat lojzovi a upozornil na jeho přehlíženou tvorbu. My jako vůbec nejsme kamarádi, já bych ho chtěl jen doporučit, protože mi fakt pomohl v růstu. Pak taky Zdena, klára, Hanka, které mi pomohly i jinak než v růstu, ale myslim, že fakt literatuře rozumí. A Péťa! Na toho nelze zapomenout. Nikdy mi nezapomněl dát tip a přitom přidat nějakou tu radu do života. Sagi je taky dobrej, on jako kecá kraviny, ale je kritik, tak asi ví, o čem mluví. Honza je super, vždycky to tady pomluvíme a je nám dobře... skvělej básník! A nejvíc bych chtěl upozornit na pozorovatele, ten je nejlepší. Vždy vtipně a trefně zachytí podstatu a podchytí chyby. Je úžasnej a chybí mu čtvrtej výběr...

pozorovatel
30. 05. 2008
Dát tip
jste šílenci

Swětelnice
30. 05. 2008
Dát tip
Od komentářů už moc nečekám. Něčeho jsem se dočkala a to mi stačí. Nicméně na druhou stranu musím poděkovat Honzykovi, který vyjádřil jistou dávku pozornosti, která způsobila, že jsem nevymazala úplně všechna díla.

papouch
30. 05. 2008
Dát tip
aha..! tak tebe vlastně vůbec nezajímá, kdo ti co odpoví na otázky .. anketa, sociologický průzkum..? ééhéé, prdlačky .. tobě jde jen o to, aby všichni věděli, co si o tom myslíš TY :-PPP šmarjáá, kdyby to tak dělal každý... :)

Lakrov
30. 05. 2008
Dát tip
Má odpověď komentujícím je připojena pod původním textem diskuse.

Noe1
30. 05. 2008
Dát tip
Od kritiky nečekám nic. Od kritiků čekám, že mne budou chválit, chválit, chválit, chválit, chválit, chválit, chválit, chválit, chválit, chválit, chválit. Jo a tipy a výběry. btw. každá kritika je kontraproduktivní

Rabb
30. 05. 2008
Dát tip
a taky NePoeta, (((grafoman))), krokodýl, stvn, alojs a spousta dalších

Rabb
30. 05. 2008
Dát tip
mi na začátku nejvíc pomohl Empty.. na toho se zapomíná, na legendu! :-)

Horavin
30. 05. 2008
Dát tip
Kritiku jako zpětnou vazbu ano a lze rozeznat, kdy je spontánní a upřímná. Přemýšlet o ní však musí každý individuálně.

Marcela.K.
29. 05. 2008
Dát tip
Chroust se utopil dnes u nás na zahradě v sudu na dešťovou vodu, jsem ho tam viděla, fakt!

Rajmund
29. 05. 2008
Dát tip
Takže, kdyby se k většině vytlačených básní dal nestranně Písmácký titul sračka, vcelku by to odpovídalo úrovni oficiální literatury českě.

Rajmund
29. 05. 2008
Dát tip
Takže, když jeden umělec řekne druhému, že stvořil sračku, tak je to od srdce a mimo provize. Písmák je útulkem pro ty, kteří nemusí opotřebovávat páteř kvůli výdělku.

Rajmund
29. 05. 2008
Dát tip
Zpět k nadpisu- nadšeni by byli politikové, televizní šoubyznismeni, mumie a jiné žalovatelné... zde ta otázka opravdu nemá smysl. Umělec tvoří pro náhodný zájem, nikoliv pro obživu teoretiků.

Honzyk
29. 05. 2008
Dát tip
...ano ano ano, usmevy!!!ja pridavam se, ac spartakiadne nezarazen!!!)))))))))))))))))))))

Petrusha
29. 05. 2008
Dát tip
nojo, to rozprávanie je fajn len keby sem tí ľudia chodili a rozprávali ale oni i keď aj prídu, ak náhodou prídu, tak mlčia

j_i_r_i_k
29. 05. 2008
Dát tip
Jsa psavec blbůstek, očekávám od kritiky úsměv. Čím více úsměvů a čím širších, tím jsem svůj úkol splnil lépe. A je mi fuk, zda je to od někoho, kdo je tu deset let nebo deset dní. :) Jmenovat kritiky, kterých si obzvláště cením? Jsou to blbůstkáři, kteří mě umí pobavit, když já pobavím je, tak to opravdu zahřeje. Jmenovat nebudu, protože bych se styděl před těmi, na něž bych v tuto chvíli zapomněl.

pozorovatel
29. 05. 2008
Dát tip
osobně vidim úlohu sekce kritiků v motivování o to se snažíme v soutěžích ale zatim je asi nejlepší někomu napsat v různých obměnách "sračka" a vyvolat diskuse - divný, ale zatim jsem nic lepšího neviděl a taky je tu málo lidí, kteří se chtějí vyvíjet větší vývoj/skok sleduju jen u janiny, domin.ga, slovenských prozaiků a arthura chyby a ještě někoho, na koho jsem zapomněl kritiky píše zoom a že by to pomohlo někomu v psaní.. Je to škoda asi nejlepší je přijít k dílu a napsat "nauč se ji/jí" po druhý mu napsat "zkrať věty" atd. atd. takhle mi to dělal stvn a pořád si myslim, že je blbec:)

pozorovatel
29. 05. 2008
Dát tip
vida mně taky nejvíc ze zdejších pomohl stvn

JvB
29. 05. 2008
Dát tip
Když se nebudu přetvařovat, tak jistě v první řadě čekám uznání a chválu mého díla. Myslím, že čekat něco jiného (u díla, které myslím vážně) je naprosto mimo mísu. "Píšu, koukejte" to je základ zveřejňování věcí. Mé osobě většinou nestačí je to dobrý, líbilo se mi to. To je potěšující, ale víceméně nic neříkající. Je to perfektní je už trochu o něčem jiném. To pohladí moje ego :) Když k " to je dobrý" přidáte ještě co se líbilo konkrétně, tak to taky stačí a kritika má člověk rád. Rád si poslechnu i širší kritiku ať zápornou nebo kladnou, z ní se mohu poučit (trochu si protiřečim jelikož "máš tamy chyby" slyšim od začátku a ještě nevymizely :) ). Na druhou stranu myslím, že na Saspi jsem dostával víceméně příznivé kritiky a začalo mě to tam nudit. Jelikož skupina lidí co vám bude chválit všechno je taky na nic. Od kritiky čekám pochopení díla a pokus kritika o posunutí autora vpřed, ikdyž musim říct, že rady zatím házím na stranu (ne úplně pryč) a jsem rád, že někomu stálo moje dílo za to aby k tomu napsal něco delšího. Abych nezapoměl: kritiky "ježiš marja, blbost" apod. nejsou naprosto k ničemu. "Je to blbé/ neumíš psát/ neumíš se vyjádřit" je už lepší. PS: teď ještě čtu první komentář: z části souhlasim jen hvězdičky jsou k ničemu, ale lepší vidět ho jednou než, aby ti vždy a všude dal hvezdičky

StvN
29. 05. 2008
Dát tip
Já na to mám stejný názor jako mylenka, od kritiky očekávám, že mi napíše především to, co je špatně, proto za přínosné považuji působení Printa.

papouch
29. 05. 2008
Dát tip
Co očekáváte od komentářů či kritik čtenářů pod vaším dílem? Co očekávám? Přece že mi dají MON TIP. Přikládáte stejnou váhu všem kritikám, nebo si z komentářů vybíráte jen názory těch komentujících, o nichž něco víte (tušíte)? Přikládám nejraději orošený půllitr k ústům. Bez komentářů. Má pro vás vyšší váhu komentář od funkcionáře (kritika), nebo si vážíte spíš obsahu komentáře? Nejvyšší váhu na Písmáku měla LILINKA (už sem ale nechodí), ca 150 kg. Co se týče jejího obsahu - raději nekomentovat. Považujete 'dobu působnosti komentujícího na Písmáku' za přímou úměru k jeho zkušenostem? Ale samozřejmě že ano!! Kdo je tady nejdýl, aha?! Zohledňujete při čtení komentářů věk komentujícího? Ale samozřejmě že ano!! Pokud je někdo mladší než já, tak ho považuji za nezkušeného holobrádka, který mi nemá co kecat do tvorby. A pokud je někdo starší než já, tak ho považuji za senilního pomatence, který mi nemá co kecat do tvorby. Zamýšlíte se i nad komentáři, z nichž je cítit určitá 'tendenčnost'? (Mazání medu kolem úst ; Komentující podsouvá/zvýrazňuje vlastní díla ; Komentující záměrně špiní ve snaze odradit autora od další tvorby apod.) Mluvil jsem s Derem - chystá se upgrade písmáka a bude spuštěno multisenzorické vnímání - takže komentáře budou nejen vidět a slyšet, ale i cítit. Myslím, že někteří komentátoři se tím pádem stanou velice rychle neoblíbení.. Máte často chuť zabít někoho z komentujících? Nejen z komentujících. Ale i z kolemjdoucích, píšících a MONTIPujících. Jste schopni (a ochotni) jmenovat některé z komentujících, jejichž působení považujete za přínosné? Přínosný je domin.go, tuhle mi přinesl pivo, když jsem si ho pro něj poslal. Ale komentoval to dost nevybíravě!!

Zvrhlík
29. 05. 2008
Dát tip
1) větší váhu dávám rozsáhlejším a "erudovanějším" kritikám (milé tip, fuj sračka mi toho moc neřekne) a pak kritikám od autorů, kteří mají nějaké zkušenosti Např. u haiku dávám věší váhu kritikám od autorů, kteří sami haiku psali či píšou nebo něco o něm něco vědí než kritikám od úplných "laiků" 2) obsah je mnohem důležitější (i mezi kritiky se vyskytovali jé-tipaři) 3) ne 4) ne (on si tu stejně každej může uvést věk jakej chce - třeba minus 44 let :) ), takže si spíš všímám vyjadřovacích schopností kometujících a kultivovanosti komentářů, než věku I mezi "starci" jsou paka :) 5) každý komentář je důvodem k zamyšlení, někdy ovšem spíš nad osobností autora toho komentáře :) tendenční komentáře beru s rezervou 6) ne 7) skoro každý komentář je užitečný (i "jé tip" "fuj sračka" vám řekne minimálně to, zda se váš výtvor líbil či ne, a ani to není vůbec k zahození)

guy
29. 05. 2008
Dát tip
Co očekáváte od komentářů či kritik čtenářů pod vaším dílem? cokoliv Přikládáte stejnou váhu všem kritikám, nebo si z komentářů vybíráte jen názory těch komentujících, o nichž něco víte (tušíte)? nevybírám Má pro vás vyšší váhu komentář od funkcionáře (kritika), nebo si vážíte spíš obsahu komentáře? vždycky si víc vážím obsahu komentáře Považujete 'dobu působnosti komentujícího na Písmáku' za přímou úměru k jeho zkušenostem? naprosto ne Zohledňujete při čtení komentářů věk komentujícího? naprosto ne - předpokládám, že když umí psát, že ve stejném věku umí i číst Zamýšlíte se i nad komentáři, z nichž je cítit určitá 'tendenčnost'? (Mazání medu kolem úst ; Komentující podsouvá/zvýrazňuje vlastní díla ; Komentující záměrně špiní ve snaze odradit autora od další tvorby apod.) nezamýšlím, pouze to registruji Máte často chuť zabít někoho z komentujících? nikdy jsem takové chutě neměl, na písmáku nebudu dělat výjímky Jste schopni (a ochotni) jmenovat některé z komentujících, jejichž působení považujete za přínosné? jsem schopen, a ochoten v případě, kdy by to bylo účelné

Tragicus
29. 05. 2008
Dát tip
Ze budou chapat a tedy neblabolit. Vsechny komentare samozrejme nemaji stejnou vahu. Obsah. Vetsinou. Ne. Obcas. Ne, staci: '> /dev/null' Jsem: StvN.

bestye
29. 05. 2008
Dát tip
myslím, že to Winter řekl všechno za mne i s těmi jmény. A protože mám raději povídky - musím souhlasit i s Lakrovem - někdy je těžké ji vůbec dočíst až do konce a pokud někdo má ještě chuť na to říct svůj názor - tak si toho cením, ať už je kritika jakkoliv dlouhá. To pak potěší od kohokoliv - nejen od těch dejmetomu fundovaných jako je StvN, Winter, a2a2a, Dero, Lakrov a určitě jsem na pár dalších zapomněla - těm se omlouvám (stejně jako těm, co se věnují spíš poezii - což není zrovna moje parketa)a po upozornění ráda doplním ;c) a všem jmenovaným pochvalu, protože kdykoliv jsem je požádala o jejich názor, tak mi ho ochotně sdělili a poukázaly mnohdy na chyby, na které bych sama ve svém narcisistním vidění svých dílek rozhodně nepřišla. Tím pádem jim velké díky za to, co tady odvádějí :c)

Bluedragon
29. 05. 2008
Dát tip
1) větší váhu přikládám kritikám od lidí o nichž vím, jak píší a jak uvažují (byť s nimi nemusím souhlasit) 2) jednoznačně obsah komentáře je důležitější než to, zda je pisatel kritik či ne 3) ne 4) ne 5) ano, každý komentář k něčemu dobrý, aspoň pro příště vím, co od koho můžu čekat 6) nikdy jsem tu nedostal chuť vraždit :-) 7) myslím, že známé firmy jmenovat netřeba

archie
29. 05. 2008
Dát tip
lakrov: já nad tím přemýšlel a říkal si: ne každý má čas a chuť psát proč se mu to líbí, co se mu na tom líbí a také proč, že?? pokud se mi to líbí tak to jednoduše napíšu a jdu dál a pokud chci psát kritiku zaškrtnu si tu vážnou-žlutou. přesto si myslím, že bezmyšlenkovití líbítipaři jsou prostě jenom líní a v horším případě je to kšeftík: líbítip za líbítip. a neboj, nezapomněl jsem na tebe :)

Lakrov
29. 05. 2008
Dát tip
Pro Laura_Eleonora a archie: Omlouvám se, že se mezi vás vkládám, ale domívám se, že 'líbitip' s sebou přináší určitou pravděpodobnost, že dílo někdo dočetl do konce, což je -- především u delších povídek -- samo o sobě dost velkým oceněním. Proto mi 'líbatipy' nevadí. Některý čtenář taky zrovna nemusí být typem člověka, který ví, co napsat do komentáře, ale pro autora je přesto přínosné (a příjemné) se dozvědět, že tu takový čtenář byl, že dílo přečetl, že se mu líbilo a že snad i postřehl ústřední myšlenku.

archie
29. 05. 2008
Dát tip
lauro: sračkazahoďto se vyskutuje minimálně, alespoň co jsem si všimnul. na druhou stanu líbítip je jev hojný, myslím, že způsobovaný leností (ovšem sám nemám čisté svědomí :)), takže: souhlasím s tebou v tomto ohledu :)

Marcela.K.
29. 05. 2008
Dát tip
Já to tušila, dělej čertu dobře, peklem se ti odmění ...viď, satannášku ;-)) ale jo, já si to myslela, že to tak s tebou je a proto jsem tě nezařadila do houfu :-)

Winter
29. 05. 2008
Dát tip
Pro mě kritika znamená jedinou možnost, jak se dozvědět, vyvolává-li mé dílo v někom nějaké emoce, jestli se nemám směřovat k šuplíku, nebo k mlčení. S tou dobou působnosti to je těžké, každý jednou (přestože, že ta doba je individuální) přejde do stádia vyhořelé hvězdy, otázka jenom je, jak to zavčasu rozpoznat. Někdy mi přijde, že StvN vlastně vymyslel velmi důvtipný systém, které mu pomáhá dosáhnout maximální efektivnosti v poměru vynložené práce/pomoci: Prvně napíše něco kousavého (ale zároveň trefného) a když zjistí, že se autor neurazil, ale naopak pochopil tu skrytou trefnost, začne s ním dílku rozebírat konkrétně. Protože se orientuji jenom v povídkách, tak bych uvedl: StvN, Lakrov (byť se častokráte neshodneme), domin.go. Dobrou kirtiku umí napsat i a2a2a, katugiro, Dero...

satannáš
29. 05. 2008
Dát tip
satannáš bohužel nemá tolik času, jukne sem, někdy tam,onehdy jinam, podle toho jak stíhá, není žádným znalcem, nevidí autorům do hlavy, proto si také na žádné kritiky nehraje, ono ostatně je zde napsáno - názor čtenářů, což nemusí být rovno kritice, satannáš hodnotí víceméně pocitově a proto i on napíše kolikrát názor líbí, nevidí v tom nic špatného, prostě se dílko líbí a kvalitu ať pitvají znalci, takže asi tak

Marcela.K.
29. 05. 2008
Dát tip
Jo a Pišta...ten je taky dobrej ,,odstřelovač " :-)))

archie
29. 05. 2008
Dát tip
lauro: takže?? :)))

Marcela.K.
29. 05. 2008
Dát tip
Jo, satannáše jsem zapomněla, ale on mě vlastně nečte...zmetek! ;-)))

satannáš
29. 05. 2008
Dát tip
samozřejmě očekávám výkřiky typu: Satannáš na Hrad, Satannáš-táta náš, Peklo je Ráj,Satannáš je Bůh(ne, to je blbost, ale vlastně, proč ne) a podobně....:o)))))) zabít nikoho nechci, na to si lidi stačej sami

Fairiella
29. 05. 2008
Dát tip
Na kritiku na písmáku narazím zřídka, spíš to je "líbí" či "nelíbí" nebo ještě jednodušší - znaménko *... a to mě nebaví. Proto už moc na Písmáka nechodím a raději kouknu na jistej červenožlutej server, kde ti lidi aspoň dvě věty napíšou, a nenaparují se přitom.. i když i takoví se najdou... Moc komentářů už tu dnes ani není, spíš fakt ty znaky "líbí" "nelíbí" a "*", a tam nějak ani žádnou tendenčnost nevyšťouráte :D Věk určitě zohledňuju. A vím,že jsem odpověděla napřeskáčku a ještě ne na vše, na co se nahoře ptáš, ale nějak myslím, že na něco je zbytečné odpovídat vzhledem k obsáhlosti většiny komentářů tady...

Dave_Zw
29. 05. 2008
Dát tip
Honzyk: jez sýr!

Honzyk
29. 05. 2008
Dát tip
Dave, krot se. Diky. Stanislav nemuze byti hodnym pro VSECHNY CAPARTIKY, JAZNY??:)))

Dave_Zw
29. 05. 2008
Dát tip
Stanislavovi třikrát hurá!!!! huráááá hurááááá huráááá.

Honzyk
29. 05. 2008
Dát tip
..stanislave, jsi hodným člověkem...koukám, že svět JE ještě místem, KDE STPOJÍ ZA TO ŽÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍT!!!!!!))))

domin.go
29. 05. 2008
Dát tip
S: Dobrej přístup. Kéž by to tak dělalo víc lidí, kteří si sem přišli povídat a kritiky jsou jim vlastně nepříjemné :) Bez ironie.

stanislav
29. 05. 2008
Dát tip
mně jsou kritiky vlastně nepříjemné, nepotřebuju to k životu, a tak jsem i všecko tady si smazal. je mi příjemnější jen tak kvákat na dané thema nebo i o něčem jiném, než někomu třeba vysvětlovat, že mi přijde komické, když si hraje na znalce... na lidi na liteře nebo totemu jsem si zvyknul, tam mi to tak neva, když se někdo pokusí být kritický, ale tady na písmáku mě v podstatě zas tak nikdo moc nebavil...

domin.go
29. 05. 2008
Dát tip
Povídky pravidelně a detailně kritizují tři lidi, a to Winter, StvN a Lakrov. Tedy alespoň ty moje. Jaký rozdíl oproti básním, kde se to hemží líbítipy:)) --- Spokojenost.

Petrusha
29. 05. 2008
Dát tip
no neviem, či zrovna pes ale niečo eventuélne niekto určite

Nicollette
29. 05. 2008
Dát tip
možná tvá diskuze vyburcuje zdejší sekci kritiků aby už konečně začali něco dělat, protože zatim se prokazuje, že ty kecy za Velly byly opravdu jenom kecy a i když tady teď nikdo neřádí s mazáním, tak tu pro změnu chcíp pes...

Petrusha
29. 05. 2008
Dát tip
kritiku vyžadujem vždy i keď viem, že to, čo som práve napísala je len dojem ak to dávam medzi ľudí, tak sa nemôžem robiť (ako je to tu často zvykom), že to tu mám len pre seba - i keď dosť ma rozlaďuje kritika štýlu no hm, nesedí mi to, ani neviem prečo a čo ja viem čo hm ... a hlavne potom to, ak sa kritzujúci prieči môjmu priečeniu, že to nepovažujem za kritiku - ale ono je to i tak o ničom, bo tu sa číta iba pár ľudí, tj. to sa človek načaká, než niekto zavíta a náhodou sa napríklad odhodlá i niečo k tomu napísať názor by však potešil človek by totiž dospel k názoru, že tu niekto aj rozmýšľa o tom, čo číta ... ak číta i keď vážne brať asi nedokážem nič :))))

Dave_Zw
29. 05. 2008
Dát tip
Pro mě je kritika něco jako afrodizoakum, který mě stimuluje k ještě častější slovní onanii. Takže kritizujte a já budu onanovat, jo?

Honzyk
29. 05. 2008
Dát tip
...ja si prectu rad, jak lidi na muj text reagujou, nekdy vsak, a to je fakt, zajimavejsi veci, a hlavne pro zasmani, a ne ze by ho nebylo treba, zwo, .,.. "pod" textem, nez sam text...a posty bych tady rad pripomnel, ze zde, na PISMAku, n e j e d n a se ve valne vetsine o KRITIKY, ALE nazory, .....prinejlepsim, chlapce okata:)))

Marcela.K.
29. 05. 2008
Dát tip
Ha ha :-) jsi se rozhodla píchnout do vosího hnízda ? Od kritiky očekávám, že mi napíše, především, co je špatně. Ale je pravda, že to "špatně" chci slyšet od člověka, který VÍ jak je to dobře. Nějak nesleduji, kdo je kritik a kdo ne. Má hlava děravá, nedokáže tuto informaci podržet :-) Takže si spíš považuji kritiky od těch, jejichž dílo znám a vím, že píšou dobře a pak je jedno, jestli mi tleskají, nebo radí, co je špatně. No, tedy jedno to není, když mě pochválí, je to samozřejmě příjemnější :-) Věk..jsi mi stoupla na kuří oko ;-) Mám tu tendenci u mladších podceňovat jejich shopnost pochopit "starou bábu"...viď, Martino :-)ale pokud se chovají slušně a nepíšou mi, že píšu "sračky" tak se dokážu chytit i za nos :-) O tendenčnosti bych Ti mohla napsat román...takové komenty mě v podstatě odpuzují :-) Ne, tak touhu někoho zabít nemám...ani virtuálně :-) jen bych někdy někoho poslala do virtuální řiti :-)) chtěla jsem napsat prdele, ale nevím, jestli se to sem hodí :-) A jména? Máš je mít. Zamíchám Tě do davu, aby si nevšimli ;-) Print, a2a2a, dr_vostep, Lakrov, Noe1, guy, Diana, Don´t worry, Big_George, ruprecht, Janina6, Horavin, avox... asi jsem na někoho zapomněla :-)

dadik
29. 05. 2008
Dát tip
zajímá mě projevovaný ZÁJEM o mě.... a ten si cením, ať už ten dotyčný říká co chce.... jinak kritiku, jako takovou, vážně tady neberu a směrem k mé osobě už vůbec :)

Rajmund
29. 05. 2008
Dát tip
Neočekávám nic. Prostě přečtu, co je psáno. Někdo trefí do černého , jiný je úplně mimo. Teď musím přiznat, že do "názorů" občas napíšu nějakou ...., to už je riziko vměšování a obdělávání okna , takže využiji příležitosti, bych se zpětně i dopředu omluvil.

archie
29. 05. 2008
Dát tip
co čekám je pohled toho druhého, "zvenku", nezaujatý čtenář (pokud takový existuje :)) si všimne chyb, které autor nevidí. nebo i jiné možné interptretace. přikládám váhu těm komentům, ze kterých si mohu udělat obrázek o tom, co jsem napsal. doba působnosti zde není vždy výhoda :) o likvidaci komnetujících jsem zatím nepřemýšlel Dr.voštěp

v prvom rade Winter. a zas nemám rád keď mi niekto zavíta k štyrom dielam, napíše hviezdičky, dá tipy a viac ho nevidím. to mi príde falošné.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru