Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

jeden den, jeden život

05. 06. 2008
2
8
2428
Autor
Anyz
Bylo nebylo jedno okno. Seděl na posteli a poněkud nevěřícně koukal na to, že už je venku opět světlo. Nechtělo se mu věřit, že musí vylézt z postele a jít prodávat celý den ve stánku, ale zvon na věži právě začal odbíjet  pátou hodinu ranní. 

           Prodával pouťové cukrovinky na tržišti, jinak přeplněném ovocem, zeleninou, pečivem a nevábně vonícími rybami. Nikdy toho mnoho neprodal, a tak tam celé dny prostál a pozoroval okolí. Neplnil si žádný ze svých snů. Nikdy se nesebral a zkrátka neodešel, i když by tak rád. Stál na místě a jediné, co mu dokázalo ukrátit dlouhou chvíli byly myšlenky a výmysly týkající se okna naproti přes ulici. 
            Nikdo za ním nebydlel, to si byl jistý. Už od svého dětství okno neustále pozoroval a nikdy se neskrýval za závěsy pár očí, žádná ruka neotočila páčkou, aby se pokoj provětral ranním vzduchem, nikdo se nevyklonil z okna, aby spatřil pravě se probouzející moře a přístavní ulici. 
            Zvon odzvonil šestou. Trh pomalu ožíval. V okně se zaleskl paprsek světla. Ano, možná si ho vymýšlí, možná ho nikdo jiný nevidí, ale on ano. Několikrát za den, v pravidelných intervalech, ale on si ho ještě stále, po tolika letech, nedokáže vysvětlit. 
            Prvním zákazníkem na trhu býval muž ve starém plášti z lodní plachty obarvené na černo a pošité rybími šupinami, na krku nosil kompas a oči mu svítily jako dva majáky. Hlídač majáku. Procházel trhem tam a sem. Ráno a večer. Občas se u někoho zastavil, prohlédl si zboží a s úsměvem odešel. U jeho stánku se zastavoval zcela náhodně několikrát do měsíce. Mlčel, a přesto celou dobu, co si prohlížel s úsměvem pamlsky, vyprávěl příběh. O lodích, o tom, co se zdá rackům spícím u něj na vrchu majáku. Pokaždé po sobě zanechal příběh beze slov, mrknul okem a odešel. Světlo se zablesklo v protějším okně a zvon odbil pátou večerní. Mlčící muž a opět záblesk v okně. Konec dne. 
            K večeru se na město snesl jemný déšť z rybích šupin. Takové dny měl rád. Rozhodně raději než dny, kdy padají kosti nebo dokonce rybí hlavy. To nevěstívá nic dobrého. 

            Bylo nebylo jedno okno. Seděl na posteli a poněkud nevěřícně koukal na to, že už je venku opět světlo. Světlo, sen, či jen bíločerný den.


8 názorů

Goldstein
26. 06. 2008
Dát tip
To se čte samo :*)

Rían
13. 06. 2008
Dát tip
je to opravdu,něco trošičku jiného, ale nepozbývá poetičnosti, rybích šupin a hlídačů majáků...a to je hlavní:o) pohlazení po duši

Není špatná, ještě se ale vrátím...

pepička15
07. 06. 2008
Dát tip
perfektni:o) ... ach, ti strazci majaku...

Anyz
06. 06. 2008
Dát tip
no uprimne nebyla to prace psana jako jine a ani bych ji nepsala ale kamaradka potrebovala do skoly:o)

souhlas, bylo nebylo bych tam taky nedavala ale jinak je to skvely, i tak nejak neobvykly u tebe, ale krasny moc

FunThomas
05. 06. 2008
Dát tip
fajn atmosféra... jen to bylo-nebylo mi tam moc nesedí...

Santi€
05. 06. 2008
Dát tip
nádherná atmosféra a zvláštní forma. nevím proč, ale vzpomněla jsem si na pohádku Jak si zasloužit princeznu-uznávám, je to hodně zcestná asociace, ale...***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru