Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Krmení holubů

20. 07. 2008
1
3
1158
Autor
Morče11

Abych se přiznala...díla do Písmáka píšu většinou rovnou na Písmákovi. Ale něco, co sem nedávám, píšu ve Wordu. Tak jsem si řekla...je čas na změnu.

Krmení holubů

Až jednou budete babičky a dědečci, určitě budete rádi, že máte rodinu, která vám vždy pomůže a poradí, ochotně si vás vezme k sobě domů....Budete si toho vážit. Tenhle příběh totiž nekončí vesele – takový je ale život.

Jednoho zimního dne seděl starý, šedovlasý muž v tenké, modré bundě na lavičce městského parčíku.Byla mu zima, měl hlad a měl žízeň. Přes své tlusté, zamlžené brýle pozoroval krajinu kolem sebe, která se připravovala na zimu. Okolo něj proběhl velký pes. Kdyby on mohl mít psa – aspoň by nebyl pořád tak sám.

Stařík držel v roztřesené ruce slunečnicová semínka a kukuřici. Čekal, až přiletí holubové, vrabci, kosové a sýkorky, jeho jediní přátelé. Minuty se vlekly jedna za druhou. Minuty se později přeměnily v hodiny a hodiny ve dny. Ptáčci ale stále nepřilétli.

Muž nicméně stále seděl na odřené lavičce. Chladno mu ale bylo pořád. Zima se stupňovala – nejdříve mu mrzly jenom ruce, poté ale mráz přešel do nohou a nakonec už mu byla zima po celém těle. Najednou začalo sněžit. Ledové vločky padaly z nebe na zem. Několik mu jich přistálo na rukou. Jenže se ihned rozpustily…

Sníh studí, takže zima mu byla ještě větší. Chtěl se vrátit, kdyby chtěl, mohl teď sedět někde doma u kamínek a odpočívat…Jenže on neměl kam se vrátit. Co to vlastně je domov? Místo, kde máme rodinu, která je vždy schopna nás podržet, místo, kde máme zvířátka, ochotná naslouchat našim problémům, místo, kde máme teplou postel přímo vyzývající k zachumlání se do peřin?

--

Jednou, časně ráno, když se stařeček probudil, uslyšel podivné písničky. Linuly se z obchodů, lidských obydlí a vůbec po celém městě – byly prostě k nepřeslechnutí. ,Co se to děje? Že by nějaká oslava?‘, pomyslel si muž. A měl pravdu, nýbrž ne oslava, ale svátky. Dlouhotrvající svátky. Vánoce se nesly vzduchem.

Zanedlouho přišel Štědrý den. Muž sedící na lavičce smutně pozoroval dění kolem sebe. Lidi nesoucí dárečky, reklamy na dětské hračky a krásně ozdobené stromečky, které měli lidé na balkónech. Prostě krásná zimní atmosféra. Ovšem jak pro koho…

Starý pán pocítil studené a ostré bodnutí u srdce. To, co mu připomínalo Vánoce, byly už jen vzpomínky. Oči se mu zamlžily slzami, které v tom mrazu bodaly do tváří. Bolest, že stařeček nemá žádnou rodinu, ani žádný domov, ho sužovala v nitru.

Dokonce už si začínal myslet, že ho nikdo nepolituje, že mu nikdo nedá peníze na suchý chléb, když tu najednou…,,Dědečku,” volalo nějaké malé děvčátko, které k němu právě běželo, ,,dědečku, proč tu sedíte tak sám?” Staroušek se na ni smutně zahleděl. ,,Víš…sedím tu, protože to můj osud chtěl. Nemám rodinu, přátele, sedím tu celé dny docela sám…A vzpomínám.”

Holčička zalovila ručkou v kapse. ,,Tady máte, dědečku,” podala mu dvě stě korun, ,,ať máte aspoň na chléb a vodu. Původně jsem za to chtěla koupit dárek mamince, ale vy to potřebujete víc než ona. Dáreček by totiž určitě odložila do šuplíku a za rok by stejně skončil v koši, protože by si už nepamatovala, od koho je…”

Starý pán těžce zadržoval slzy. ,,Ani nevím, jak ti mám poděkovat,” řekl smutně. ,,Nemám nic, co bych ti za tu pomoc dal…I když možná…,” zalovil v kapse bundy, ,,tady mám dřevěnou flétničku. V těžkých chvílích jsem na ni hrál, ale věnuji ti ji. Starej se o ni, prosím, dobře.” Podal jí starou flétnu. ,,Opravdu ti moc děkuji. Jsem rád, že na světě ještě jsou hodní lidé, ochotni pomoci těm, co to potřebují.”

Holčička se na staříka povzbudivě usmála, uctivě mu poděkovala za flétnu a pomalu se vydala směrem ke svému domu. Ve sněhu za ní zůstávaly stopy od bot. Další napadaná vrstva sněhu ale zanedlouho otisky jejích kožených bot překryla.

--

Muž si za dvě stě korun koupil chléb, máslo, vodu a sůl. Ještě mu ale čtvrtina peněz zbyla a tak se rozhodl opatřit malou pozornost i dívence, co ho aspoň na chvilku ušetřila hladu. Prozkoumával různá hračkářství, až konečně našel něco, co se mu líbilo. Na poličce seděl mezi panenkami a autíčky…medvídek.

Samozřejmě plyšový medvídek! Byl na baterky a když se zapnul, mrkal svýma čokoládově hnědýma očima a říkal: ,,Mám tě rád.” K němu ještě stařeček pořídil holčičce šedou magnetku ve tvaru roztomilého slona. Věci nakonec nechal zabalit do malé, dárkové taštičky. Tím utratil zbytek peněz od dívky.

Taštičku položil vedle sebe na lavičku. Že by přeci jen našel někoho, komu na něm záleží? Ano, vypadá to tak. Byla to již jmenovaná malá dívenka. Muž si dal kousek chlebu, zapil ho lokem vody a doufal, že přiletí jeho milovaní ptáčci.

Přeci jen, už ho pár dní nenavštívili a jemu se po nich začalo stýskat. Navíc je teď mohl pohostit drobečky z plátku chlebu. Ale ptáčci stále nikde…

--

To, co vám teď řeknu, je smutná pravda. Starý pán už zřejmě nikdy nebude sedět na lavičce a dál čekat na své milované přátele ptáčky – na Štědrý den umrzl. Byl to sice bezdomovec, ale s dobrým srdcem. Neodsuzujte člověka podle toho, jak vypadá či jak žije. Důležité je to, jak se chová.

A ještě něco – i kdyby žil dál, ptáčci už stejně nikdy nepřilétnou. Zmrzli také. Když se na to ale podíváte z té lepší stránky – starý pán zemřel se svými okřídlenými přáteli, tudíž se s nimi znovu shledá někde nahoře, mezi mraky…


3 názory

Morče11
22. 10. 2008
Dát tip
Jéé, moc děkuju:))))

Bíša
22. 10. 2008
Dát tip
Máš dobré a čisté srdce.

Bluedragon
22. 07. 2008
Dát tip
Proč ten text tak kouskuješ? I snaha o přehlednost má své meze. Zkus to napsat ještě jinak. Střídat víc pohledů, kolemjdoucí, starcův vnitřní monolog apod. Prostě to nech dozrát... :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru