Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Znáte své Músy?

15. 07. 2001
1
0
1927
Autor
mandarinka

Jiz nejaky ten tyden ci mesic je tezke v tom prujmu slov najit hmotnejsi kousky hezke poesie, tak se jiste p.t. ctenar nenahneva, prispeji-li trochou osvety. Aneb Nedelni chvilka musologie.

Músy byly dcery Dia a Mnémosyné (bohyne pameti). Mimo hostin na Olympu zdrzuji se na zemi hlavne v Thessalii a na Parnassu (tip na prazdniny....).   Bylo jich celkem devet, a nas si rozdelily nasledovne (v abecednim poradi, aby se nehasterily.... stejne to ta erotika vyhrala, jako vzdy....):   Erato' - milostne basnictvi  Euterpé - lyricka poesie za doprovodu flétny (phlétny?) Kaliopé - epicky zpev a veda obecne Kleio' - historie, dejepis Melpomené - tragedie a zpev Polymnia - vazny zpev (Rim si ji znetvoril na Polyhymnii) Terpsichoré - tanec Thal(e)ia - komedie U'raníá - astronomie     Tak. Ja jen aby to jejich vzyvani nebylo zase tak anonymni....        

gabio
22. 01. 2005
Dát tip
dobrej nápad:) Díky, to jsem nevěděla t

Vadná
15. 07. 2001
Dát tip
Milá mandarinko, děkuji, ale znám své přítelkyně! Ve své modlitbě se „hltavě občerstvuji na Euterpé“. Díky....

Verita
15. 07. 2001
Dát tip
díky za osvětu a za tip na prázdniny ... :))) ....ale ohradila bych se proti tomu, že se tu v poslední době neobjevilo nic hezkého :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru