Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Recenze knihy Golfový sen (Mark Frost)

11. 08. 2008
1
5
1327
Autor
vrgulnik

Nikdy jsem nepřečetl jedinou knížku, kde nám sportovní hvězdy sdělují, že jsou "oběma nohama na zemi" (David Backham) nebo nám představují "českého lva v Itálii" (Pavel Nedvěd). Sportovní četba mě zatím míjela a to tak, že úplně. Nedávno jsem v jednom knihkupectví procházel mezi regály a mezi knihami se sportovní tématikou jsem zahlédl poměrně objemnou knihu s názvem GOLFOVÝ SEN. Autorem byl Mark Frost, což mě překvapilo a byl jsem si jistý, že jde o shodu jmen.

Tohoto amerického spisovatele jsem totiž znal především jako spoluscénáristu kultovního seriálu Městečko Twin Peaks a "holmesovských napínáků" Seznam sedmi a Šest mesiášů. Měl jsem ho zaškatulkovaného jako autora dobrodružné literatury plné napětí, který se schovává v zákoutích domů viktoriánské Anglie a když to nejméně čekáte, položí vám kostnatou ruku na rameno.
 
Podtitul GOLFOVÉHO SNU hlásal, že jde o "Pravdivý příběh o turnaji džentlmenů, v němž se zrodil moderní golf". Vybavilo se mi motto "Příběh odvahy, přátelství, lásky a zrady" z Tmavomodrého světa, které jako prvňáček dojemně recituje Ondřej Vetchý. Ke golfu mám však velmi pozitivní vztah a tak jsem se rozhodl, že investuji pár minut první kapitole.
 
"Příběh začíná jako pohádka."
 
Pozor, to neříkám já, ale Mark Frost osobně! Jde totiž o první větu celé knihy.
 
"Chlapec hledá v trávě ukrytý poklad a nachází kouzelný talisman: zářivě bílý, čistý, dokonale kulatý nepoužitý míček s logem VARDON FLYER. Název naznačující rychlý, odvážný, fantastický let se nesmazatelně vrývá do hochovy citlivé duše a míček uložený v promáčknuté plechové krabici sloužící coby skrýš pro sbírku cenností se pro sedmiletého Francise Oimeta rázem stává nejvzácnějším majetkem. Dárek od neznámého boha jménem Vardon."
 
Jsem okouzlen! Svírám knihu s iracionální obavou, že mi ji někdo může na poslední chvíli "vyfouknout" a spěchám k pokladně. Teď už jen vydržet do večera a pak se pustit do čtení.
 
Než se společně s Markem Frostem přeneseme do počátků moderní golfové hry, uvedu jména a roky narození (prý) deseti nejlepších golfistů historie.
 
Tiger Woods (1975)
Jack Nicklaus (1940)
Gary Player (1935)
Billy Casper (1931)
Arnold Palmer (1929)
Ben Hogan (1912)
Sam Snead (1912)
Byron Nelson (1912)
Bobby Jones (1902)
Walter Hagen (1892)
 
Jsou vám některá jména povědomá? Jsem si jistý, že minimálně to první ano, že? Přesto jen poslední jméno hraje byť vedlejší roli v našem příběhu. Faktem je, že kromě Garyho Playera se jedná vesměs o američany! Nebývalo tomu tak ale vždy. Jak vlastně získala Amerika světovou golfovou nadvládu? Paradoxně jí k tomu dopomohl angličan "Pan Golf".
 
První se, řečeno golfovou terminologií, postaví na odpaliště Harry Vardon (1870), řečený "Mr. Golf" nebo také "Ikona Golfu". Tento fenomenální golfista nás provede počátky golfu ve staré dobré Anglii. Naváže tak na skotské pionýry, kterými byly Allan Robertson (1815), starý Tom Morris (otec) a mladý Tom Morris (syn), kteří se narodili v St. Andrews - kolébce moderního golfu.
 
Jádrem knihy jsou ale počátky golfu v Americe a tak se musí Harry Vardon vydat na svou první spanilou jízdu za velkou louži (1900), kde na exhibičním turné po celých Spojených státech propaguje tuto skotskou kratochvíli. Vyvolá tak nebývalý zájem o golf jako takový.
 
Druhou hlavní postavou knihy je Francis Ouimet (1893), který vyrůstá v nuzných poměrech v domě na Clyde Street přímo naproti sedmnácté ferveje brooklinského Country Clubu, státě Massachusetts. Právě ten roku 1913 na U.S. Open ve svých dvaceti letech získá americký titul. Není sice prvním američanem, který U.S. Open vyhrál, ale byl prvním, kdo jej získal při konfrontaci s naprostou světovou elitou - Vardonem a Rayem. Způsobí tak precedens, kterým již natrvalo pozvedne Ameriku mezi golfové velmoci.
 
Frost nepoužívá suchou faktickou mluvu, ale právě naopak. Máte pocit, že čtete úžasný román. Setkáváte se s vysoce postavenými šlechtici, bankéři či obchodníky stejně často, jako s dělníky z doků či pouličními metaři. Společným jmenovatelem a místem, kde se tito velmi nepravděpodobní sousedé mohou potkat, je právě golfové hřiště. Golf se nám představuje nejen jako hra bohatých či urozených, ale také jako prostředek, jak se odrazit ode dna a vydat se vzhůru k hladině společenské a ekonomické smetánky, kde se můžete zhluboka nadechnout.
 
Součástí vyprávění jsou také dobové reálie, které nám dnes připadají úsměvné a často zcela nepochopitelné. Mezi takové patří například situace, kdy si americký majitel obchodu se sportovním zboží nechal z Anglie dovést golfové hole. Součástí balení však nebyl návod a tak bag s holemi vystavil ve výloze svého obchodu a nechal je tam ležet. Po nějaké době šel okolo obchodu skot, který si golfových holí všimnul a šel se poptat, jestli už konečně golf dorazil i do Ameriky. Šťastnému majiteli holí pak hru vysvětlil a na městském parku mu předvedl základní údery. Vlivný obchodník okamžitě vyrazil na radnici a přesvědčil starostu, aby v parku mohli zbudovat jednoduché golfové hřiště. Jamky vytvořili z prázdných plechovek od jídla.
 
Podobně vtipně vyznívají začátky budování Country Clubu. Zajímavě bylo například řešeno sekání trávy:
 
"Z anglického Devonu bylo dopraveno dvacet ovcí, aby udržovaly hrací pole 'sestříhané'."
 
Ještě vtipněji vyznívá slavnostní otevření Country Clubu:
 
"První úder z odpaliště provedl Arthur Hunnewell. Míček letěl přes hřiště jako vyplašený králík do vzdálenosti osmdesáti metrů, kde se elegantně zabořil do jamky v trávě (hole-in-one! pozn. red.). Jelikož si nikdo neuměl představit, že by míček mohl letět jinam, těch pár diváků, kteří hru sledovali, ani nezareagovalo; pochopili, že účelem hry je dostat míček do jamky, a jednoduše se domnívali, že jde o zcela běžný úder. Arthur Hunnewell byl vášnivým hráčem golfu následujících třicet let. Už nikdy v životě se mu však nepodařilo zahrát další eso."
 
Kniha není jen pro vášnivé hráče golfu (kterým jsem i já), ale především pro ty, kteří se rádi nechají alespoň na chvíli přenést do doby, kdy golf byl hrou džentlmenů a drožkou jste se dostali na místo určení rychleji a bezpečněji než automobilem.
 
Přeji hezkou četbu.

5 názorů

Fíha!

vrgulnik
13. 08. 2008
Dát tip
Ano! :-) Je to TEN Mark Frost.

No, a je to tedy TEN Mark?

vrgulnik
11. 08. 2008
Dát tip
Jo, tak tenhle problém máme asi všichni.

martinez
11. 08. 2008
Dát tip
no, vypadá to zajímavě... jenže já mám takový resty a takovej seznam knížek k přečtení, že se budu muset udržovat eště hóóódně dlouho naživu abych to zvládla :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru