Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

uUu

27. 08. 2008
4
33
3289
Autor
makros

čtvrtá veverka –

tři veverky za sebou

na větvi dubu

 

 

lesní cesta –

sem tam nosí mravenci

stejné mravence

 


33 názorů

waldekke
09. 09. 2008
Dát tip
* za mravence. Wal.

StvN
05. 09. 2008
Dát tip
Jsi zbytečně vztahovačný. Příklad se zvláštní školou je analogií k haiku a modernímu haiku, ne k tobě a mně.

makros
05. 09. 2008
Dát tip
Jakou zbabělost, já nesu svou kůži regulérně na trh a podávat k dílu vlastní výklad je v těchto luzích a hájích spíše odvážný počin. Dále mi vysvětli, jak by mohl někdo ze zvláštní školy sám od sebe přemýšlet nad nedokonalostí vlastní "obhajoby", když se velmi pravděpodobně kvůli neschopnosti napsat něco lepšího do té zvláštní školy dostal. Patrně by potřeboval hodně silnou a velmi podrobnou nápovědu od někoho chytřejšího nebo alespoň od toho, kdo si myslí, že chytřejší a moudřejší je. Pokud se za takového považuješ, tak si dej tu práci a napiš dobrou kritiku, jinak tady nezacláněj... na Tvoje posměšky je tady málokdo zvědavý...

StvN
05. 09. 2008
Dát tip
Kde jsem napsal něco o kritikovi? Stavíš se do pozice lůzy proto, abys nemusel nést zodpovědnost za svá slova. Jestli chceš diskutovat na stejné úrovni, tak se zdrž těch kastovních poznámek. Uozorňuješ tím jen na svou zbabělost. Ale napsal jsi chytrou věc. Dílo se obhájí samo. Drž se toho.

makros
05. 09. 2008
Dát tip
Já jsem se neobhajoval, pouze jsem stručně popisoval své pohnutky a motivaci k napsání těchto děl a k jejich zařazení do kategorie haiku. Obhajovat rozhodně nic nehodlám, dílo se buď obhájí samo nebo se také nebude nikomu líbit, ale s tím jsem usmířen už na začátku. Mě ten výklad prostě bavil.

makros
05. 09. 2008
Dát tip
to StvN člověče, navíc tak nešikovně prudíš s legračním označením kritik, jak příznačné...

StvN
05. 09. 2008
Dát tip
Mohla by tě přimět zamyslet se nad nedokonalostí logiky tvé obhajoby.

makros
05. 09. 2008
Dát tip
StvN he,he, zajímalo by mě, k čemu je taková kritika dobrá? Jestli chceš vést rozpravu na takové úrovni, tak si najdi někoho jiného. M.

StvN
05. 09. 2008
Dát tip
makros, samozřejmě, že když se to nevejde do haiku, vejde se to spíš do moderního haiku, asi jako když se někdo nevejde do školy, vejde se aspoň do zvláštní školy.

Oldjerry
31. 08. 2008
Dát tip
Kúúúr - ňa ! a furt je veselo !

Honzyk
31. 08. 2008
Dát tip
............dobra skupinova psychoterapie---_)))

Paulart
31. 08. 2008
Dát tip
Ale máme, jenom ne čtyři na jedné větvi. To bych z nich opravdu byla na větvi.

JiKo
31. 08. 2008
Dát tip
vy veverky nemáte?

Paulart
31. 08. 2008
Dát tip
No, je to každopádně zvláštní, občas jsem viděla honit se dvě veverky po stromě, a to byl fofr, málokdy se ocitly na stejné větvi a když, tak jen na mávnutí huňatými ocásky. Čímž netvrdím, že to tak nemohlo být. V přírodě se dějí občas úžasné věci a ten, kdo je vidí, těžko přinutí druhé, aby mu věřili. No, a ti mravenci?

makros
31. 08. 2008
Dát tip
ano, ne každé tři řádky jsou automaticky haiku, s tím zcela souhlasím a navíc si myslím, že kdokoliv ze čtenářů si o těchto mých produktech může myslet, že to haiku nejsou. Bude mít prostě opačný názor než autor, v tom nespatřuji nic podezřelého ani špatného, neznám totiž žádnou autoritu schopnou objektivně posoudit hranice žánru. Autory-kritiky působící zde na písmáku za takové autority rozhodně nepovažuji. K veverkám v Neratovicích nelze než gratulovat!!! M.

JiKo
31. 08. 2008
Dát tip
hmm tak to je vývoj tedy... něco vám nesedí? tak to nazvěme moderní něco... Pro mě prostě ať je to jak je, né každé tři řádky jsou haiku ps: a veverky v lesích jsou.. havo jich je :) dokonce i tady v neratovicích

makros
31. 08. 2008
Dát tip
Ano, vážení čtenáři a kolegové, tato dílka trochu vybočují. Záměrně. Pokusil jsem se v tzv. novém (moderním) haiku spojit dětský pohled na věc s nahodilou absurditou "dokonalosti" při paralelním pozorování rachotu v lese dospělýma očima, kdy téměř dětskou radost z obrazového úlovku nelze oddělit od vědomí, že už nikdy nebude svět tak "čistý" a "dokonalý", aby v pozorování nebyla zároveň silně přítomna stopa pochybnosti, marnosti, grotesknosti, absurdity i formálnosti, obyčejnosti až banality. Pro podtržení přítomnosti všech zmíněných prvků, jsem dílko o veverkách zahájil vyzrazením pointy - tedy tím, že na té větvi byla přítomna ještě čtvrtá veverka. V celém lese jsem neviděl ani nepotkal žádnou veverku a najednou byly tři menší obyčejné a poskakující veverky na jedné jediné větvi (nikdo z vás tomu nechtěl uvěřit, téměř všichni hledali metaforické stíny) a záhy k nim přiběhla další, v pořadí už čtvrtá a navíc ta největší (tento fakt jsem už ponechal na fantazii čtenáře), proto se taky mimo jiné dostala na první řádek. Z nikoho si neutahuji, jen jsem se nechal téměř nevědomě inspirovat různými autory - vesměs klasiky světové literatury a filmu. Jména těchto autorů zde ovšem zatím nebudu uvádět, na všechny potenciální jsem si stejně nevzpomněl.:-) Mravence vysvětlím, pokud bude zájem, v další kritice. M.

Oldjerry
31. 08. 2008
Dát tip
Paulart - no to je to - já zase spíš beru ty veverky, než ty brablence. Základní obraz je v obou případech stravitelný, ale zpracování mravenců mohlo být i lepší. Jak to tipovat, když je to pohromadě ? i když chápu tu tématickou souvislost...

Paulart
31. 08. 2008
Dát tip
Přiznávám, že s těmito dílky mám taky problém, zvláště s veverkami. Mravence chápu jako živé tvorečky s jejich stíny. Proto mravenci nosí stejné mravence, své stíny. Něco mi napovídá, že i ty tři veverky nějak souvisejí se stíny. To by muselo svítit slunce hodně nízko a jeden stín se rozkládat na více větvích. Taková zraková iluze podobně jako na slavném obrazu jezdkyně v lese od René Margitta. Jelikož však makros použil slovo "větev" v singuláru, asi má na mysli něco jiného. I já bych tedy stála o objasnění. Za mravence posílám tip.

Yentl
30. 08. 2008
Dát tip
Veverek jsem se nějak nedopočítala... ale mravenčí svět v pohybu se mi líbí. *

makros
29. 08. 2008
Dát tip
Jiko: nepsal jsem sice nic o vysvětlování, ale k Tvé otázce - sezónní slovo k haiku patří a používá se především v klasickém haiku. Zde se ovšem o klasická haiku nejedná. Ve světě i u nás je pro taková haiku stanovená samostatná kategorie - moderní nebo nové haiku. M.

Honzyk
29. 08. 2008
Dát tip
>."tezko uchopitelna"?...aha..

JiKo
29. 08. 2008
Dát tip
každopádně bych si vysvětlení poslechl

JiKo
29. 08. 2008
Dát tip
kdypak se nám ta haiku odehrávají?

Oldjerry
29. 08. 2008
Dát tip
když myslíš... Paulart - co ty na to ?

makros
29. 08. 2008
Dát tip
Díky za kritiky, haiku to jsou, i když pro někoho těžko uchopitelná. S tím by ovšem autor takových dílek měl počítat. Pro případné skutečné zájemce jsem připraven poskytnout v samostatné kritice potvrzení, že jsem uvedená dílka myslel vážně. M.

Oldjerry
28. 08. 2008
Dát tip
a taky co je a co není autor

StvN
28. 08. 2008
Dát tip
A taky co je a co není veverka.

Garth
28. 08. 2008
Dát tip
ještě že to haiku existuje, jinak bychom byli ochuzeni o zábavu posuzovat co je a co není haiku :-)

StvN
28. 08. 2008
Dát tip
Spíš jedna veverka, ne?

JiKo
28. 08. 2008
Dát tip
tak haiku to není ani omylem, že.. no ale jinak je vidět že si ze čtenářů děláš blázny

Oldjerry
27. 08. 2008
Dát tip
hahahahaiku - na tyto myšlenkové eskapády fakt nemám - a drze se k tomu přiznávám.

Honzyk
27. 08. 2008
Dát tip
..jsem proti ponizovani, lepe unifikaci mravencu...!!!..co te to popadlo, proboha?..,)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru