Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lázeňské haiku

04. 10. 2008
11
67
3460
Autor
Houmeles

  

v koncertní mušli

popíjím s anarchisty

krabicový drink

 


67 názorů

StvN
13. 10. 2008
Dát tip
Otevřel jsi mi oči. Jsem tak hloupý, že jsem dřív svou hloupost neviděl, ale teď ji vidím, protože vedle tvé chytrosti je opravdu do nebe volající. Díky za otevření očí.

makros
13. 10. 2008
Dát tip
to StvN: Jestli se dílo někomu nelíbí, stejně by neměl takto "kádrovat" autora. Hloupá kritika zůstane takovou, na tom není nic složitého k pochopení a nemá to žádnou souvislost s kvalitou díla a dokonce ani s kvalitou kritiky, ta může být špatná a pomýlená, ale přesto nemusí být zároveň takto hloupá. Autora vůbec neobhajuji, ten to nemá zapotřebí. Nikde jsem nesoudil Tebe, pouze jsem komentoval skutečný obsah a formu Tvé kritiky. Na osobní posudky jsi tady odborník pouze Ty, viz. tvůj komentář k motivům autora a k mé osobě. Moc dobře rozumíš, o co tu jde. Můžeš se vztekat, věci demagogicky překrucovat, dupat nožičkou, snažit se naházet vše do jednoho pyle, popírat vlastní text, ale na podstatě to nic nezmění. Zeptej se jiných.

StvN
13. 10. 2008
Dát tip
1. Je to osobní, protože jednáme osobně. To patří k Písmáku. V kritikách většinou oslovuji autora. 2. Nikde jsem netvrdil, že k tomuto textu napíši nějakou dobornou kritiku, či co ty si představuješ, a to jednoduše proto, že tohle není text, který by si ji zasloužil. Pro mě to není ani haiku. 3. Jsem schopen i ochoten psát věcně, odborně i odporně, s nadhledem atd., ale pouze k textům, které jsou na úrovni. 4. Nemusíš se mnou souhlasit, nemusíš mě chápat, ale ber to jako fakt. 5. Doporučil bych ti nesoudit mě, protože ty mi nejdeš dobrým příkladem, naopak jsi ještě horší, protože nejen, že se nevěnuješ ve své kritice textu, ale pouze obhajobě autora, ale navíc si nikdy neodpustíš zaútočit nějakou průpovídkou na mou adresu, takže je to asi tak, jako by zloděj soudil zloděje.

makros
12. 10. 2008
Dát tip
to StvN: Ne, nemohl, tahle rozprava to jenom potvrdila, ale třeba to udělá někdo jiný: Navrhuji, abys neřekl, že jsem zaujatý. Zeptej se Ty např. dalších haikuistů nebo jednoduše lidí, které považuješ za autority, jestli Tvé níže citované kritiky nejsou náhodou zbytečně osobní a nevhodně posuzující motivaci autora k tvorbě a volbě tématu. Jsem zvědav, kolik lidí Tvůj přístup podpoří a bude Tebou napsané kritiky považovat za objektivní, věcné, odborné, vztažené k textu a nepodobající se nevhodnému a přihlouplému osobnímu výpadu. v koncertní mušli popíjím s anarchisty krabicový drink Tvé kritiky: "Už jenom skutečnost, že musíš haiku upřesňovat je známkou toho, že jaksi není tak úplně dokonalé. Jinak tohle chápu spíš jako vytahování se, než téma vhodné na haiku." "ad vytahování - řekněme, že kontrast, o který v tomto haiku jde, je snob/anarchista, čili uhlazenost, čistota, bohatství/špína, nezávislost, chudoba - cítím, že si autor zakládá na tom, že ke "snobům" nepatří, cítí se jako něco víc a ve chvíli kdy neodolá touze sdělit svůj postoj-pocit veřejně, se chlubí, někdy až vytahuje."

StvN
12. 10. 2008
Dát tip
Tys pro mě mohl někdy něco udělat?

makros
10. 10. 2008
Dát tip
to Houmeles: :-) to StvN: Víc už pro Tebe opravdu nemohu udělat... :-)))

StvN
10. 10. 2008
Dát tip
Makros, vymyšlíš svůj osobní pojmologický slovníček? Zeptej se někoho, komu věříš, co to je osobní výpad a pak se přijď omluvit. Díky.

Houmeles
10. 10. 2008
Dát tip
Nic se neděje, kluci, však si to potřebujeme občas vyříkat. Já jsem rád za každou reakci, ať už je k věci nebo ne. Člověk má pocit, že ještě vůbec žije a někdo ho reflektuje. Je to jako na autostopu. Nemusí mě nikdo brát, ale když tu a tam někdo gestem naznačí, že za chvíli odbočuje, potěší to, že ještě nějak - viditelně - jsem.

makros
09. 10. 2008
Dát tip
Ještě nakonec omluva Houmelesovi, že jsem zaplevelil svými marnými příspěvky a reakcemi tuto stránku, slibuji, nebude se to opakovat. M.

makros
09. 10. 2008
Dát tip
to StvN: Osobní výpad je, když posuzuješ autorovu motivaci k tvorbě uvedeným způsobem a dílko Ti slouží jako prostředek k hodnocení autora. Takový postup se hodí k pavlačové klepně. Místo toho bys měl posuzoval především samotné haiku. Myslím, že začínáš být hodně legrační, když popíráš něco tak evidentního. Někdo Ti to konečně musel napsat, i když to je zcela zjevně úplně marná práce...

StvN
09. 10. 2008
Dát tip
Osobní výpad je to, co si ty nikdy neodpustíš podotknout na mou adresu a ne to, že já někomu napíšu, že se vytahuje.

makros
08. 10. 2008
Dát tip
to StvN: Ano Tebou uvedená věta umocněná o níže citované "zdůvodnění", ve kterém hodnotíš autora a jeho motivaci a nikoliv haiku samotné, Tě právě usvědčují z pokusu popírat vlastní text. Měl bys toho asi nechat nebo se definitivně znemožníš. "ad vytahování - řekněme, že kontrast, o který v tomto haiku jde, je snob/anarchista, čili uhlazenost, čistota, bohatství/špína, nezávislost, chudoba - cítím, že si autor zakládá na tom, že ke "snobům" nepatří, cítí se jako něco víc a ve chvíli kdy neodolá touze sdělit svůj postoj-pocit veřejně, se chlubí, někdy až vytahuje."

StvN
08. 10. 2008
Dát tip
Hodnotím téma haiku. K tobě jsem to vztáhnul, protože ty z toho koukáš až moc ostentativně. I tak ale jsem daleko od toho, abych hodnotil tebe víc než text. To jen vy dva jste to vztáhli na hodnocení tebe, protože jste jantaři a jen byste se hádali, ale když si tu mou pověstnou větu přečteš s nadhledem a bez předsudků, tak uznáš, že mluví jasně a jasně mluví o tomto konkrétním textu.

Paulart
08. 10. 2008
Dát tip
Líbí.

Houmeles
08. 10. 2008
Dát tip
Prostě hodnotíš mě a ne haiku. Chápeš?

StvN
08. 10. 2008
Dát tip
Čili věta: Jinak tohle chápu spíš jako vytahování se, než téma vhodné na haiku. je hloupý osobní výpad? makros, k tobě můžu říct jen tolik, že nemluvíš pravdu.

makros
08. 10. 2008
Dát tip
to StvN Měl bys doporučit především sobě, aby tvé kritiky byly věcné a neosobní, přiměřeně fundované a k věci, jinak s přídomkem kritika působí poněkud hloupě...

Houmeles
08. 10. 2008
Dát tip
StvN: makros má zřejmě na mysli tuto Tvoji první kritiku (cituji): "Jinak tohle chápu spíš jako vytahování se, než téma vhodné na haiku." Tedy jsi moje haiku nazval "vytahováním se", což, pravda, je serióznímu rozboru daného dílka na hony vzdálené.

StvN
08. 10. 2008
Dát tip
Pokud nechceš vypadat jenom jako žvanil, tak ti doporučuju pečlivě citovat. Povinnost sice nemáš, ale vynech mě ze svých soudů, když je nemáš čím podložit. Díky. Pro příště.

makros
08. 10. 2008
Dát tip
hehe, každý, kdo si tvé kritiky pod tímto dílkem přečte, uvidí, o čem mluvím. Nemyslím, že mám povinnost opisovat a citovat z Tvých reakcí, všechny odpovídají mé předchozí charakteristice. Důvod, proč jsem na to reagoval, tkví v tom, že to nebylo zdaleka poprvé. M.

StvN
08. 10. 2008
Dát tip
Wow, to říká ten, kdo nebyl ani jednou schopen reagovat na to, co jsem psal? Ukaž mi ten osobní výpad, ukaž mi tu hloupou, osobní a nefundovanou kritiku. Nenajdeš nic. Jsi jen tlachal a bezdůvodnej rýč.

makros
08. 10. 2008
Dát tip
co vidím, celá Tvá kritika byla dílem hloupá a zbytečně osobní a dílem nefundovaná, jen už nemám chuť to dále komentovat...

StvN
08. 10. 2008
Dát tip
Tak vidíš:)

makros
08. 10. 2008
Dát tip
...

StvN
08. 10. 2008
Dát tip
Můžeš mi prosím ukázat ten hloupý osobní výpad?

makros
08. 10. 2008
Dát tip
...a tobě? nemyslíš, že místo hloupého osobního výpadu jsi měl s tímto tématem kvalitně začít v první kritice...

StvN
08. 10. 2008
Dát tip
A třeba rozdíl mezi haiku a senryu je ti znám?

makros
07. 10. 2008
Dát tip
Ano, neexistuje nevhodné téma pro haiku, buď něco haiku je a nebo není, pořád ta samá chyba v různých proměnách...

StvN
07. 10. 2008
Dát tip
Vrať se k mé první kritice. Díky.

makros
07. 10. 2008
Dát tip
to StvN: Myslím, že kličkuješ jako zajíc chycený do vlastní pastičky, nikde nepíšeš o něčem v textu, ale o textu. Napadáš Houmelesův "postoj-pocit" vyjádřený v tomto haiku a nikde v Tvých kritikách není ani stopa po dílčím hodnocení jednotlivých řádků či slov a jejich významů, takže se vyjadřuješ k textu jako k celku, tedy jednoznačně a nedělitelně k celému dílku. Autorův "postoj-pocit" (velmi neobratná formulace) od dílka haiku a jeho textu neoddělíš, haiku není povídka ani román, kde by taková diferenciace mohla připadat v úvahu, ale takový rozdíl bys jako kritik měl znát a vnímat... Jinak pojmy a pocity dohromady mícháš Ty, jak jsem Ti už výše naznačil.

StvN
07. 10. 2008
Dát tip
makros, smíchal jsi dohromady dvě věci. a) Vytahovat se dílkem (tvůj výklad) b) Vytahovat se něčím v textu Chápeš rozdíl? Doufám, že ano, jinak nemá smysl se hádat.

makros
06. 10. 2008
Dát tip
to StvN: citace Tvých kritik bez dalšího komentáře: "ad vytahování - řekněme, že kontrast, o který v tomto haiku jde, je snob/anarchista, čili uhlazenost, čistota, bohatství/špína, nezávislost, chudoba - cítím, že si autor zakládá na tom, že ke "snobům" nepatří, cítí se jako něco víc a ve chvíli kdy neodolá touze sdělit svůj postoj-pocit veřejně, se chlubí, někdy až vytahuje. Houmeles - napsal jsem, že text chápu jako vytahování. Chceš mě snad přesvědčovat o tom, že má interpretace je nesmyslná? Jinými slovy řečeno, že nemám právo chápat text tak, jak ho zkrátka chápu?"

StvN
06. 10. 2008
Dát tip
Nikde jsem nenapsal, že se vytahuje tímto dílkem. Opět si píšeš co chceš. Good luck.

makros
05. 10. 2008
Dát tip
to StvN: Vytahování se tímto dílkem je prostě úplný nesmysl a blábol, Tvoje zdůvodnění o ničem takovém vůbec nesvědčí a hlavně to není ani možné. Snad si nemyslíš, že jeho inspirační zdroje mohou být v očích jiných haikuistů výhodou nebo problémem při vnímání kvality dílka. To je buď dobré a nebo není. V tomto dílku míra vkusu prostě nebyla překročena, působí konzistentně, nenásilně, přiměřeně a "neangažovaně" kontrastně. Pokud Ti vadí Houmelesovo údajné (nelze ověřit)sociální postavení a z toho opakovaně a trochu stereotypně plynoucí inspirace, tak mu to napiš přímo, ale do hodnocení dílka to nezatahuj. M.

Houmeles
05. 10. 2008
Dát tip
Zvrhlíku, s tečkou jsi měl pravdu. Objevila se tam omylem.

baronka
05. 10. 2008
Dát tip
Má úžasnou atmosferu T

StvN
05. 10. 2008
Dát tip
Jediná správná intepretace je ta tvá.

Houmeles
05. 10. 2008
Dát tip
Máš pravdu, v nekoncertní zase šumí moře.

Houmeles
05. 10. 2008
Dát tip
Tvá interpretace je naprosto nesmyslná. Ale tou se zesměšňuješ ty sám. Anarchista neleze kanály, chodí po povrchu zemském a sedne si třeba i na lavičku v lázeňském parku. Žadoní tím o pozornost? Možná tě prudí pohled na něj, to je tvůj problém. Jistě, tento spor se netýká literatury. Tak proč ho sem vnášíš?

StvN
05. 10. 2008
Dát tip
Houmeles - napsal jsem, že text chápu jako vytahování. Chceš mě snad přesvědčovat o tom, že má interpretace je nesmyslná? Jinými slovy řečeno, že nemám právo chápat text tak, jak ho zkrátka chápu? Nicméně anarchista, který leze na veřejnost, není anarchista, ale exhibicionista, který žadoní o pozornost, ale to tu nechci pitvat, protože bychom se nejspíš dostali do sporu, který se netýká literatury.

StvN
05. 10. 2008
Dát tip
makros: 1. jistě, ale to nesouvisí s tím, co jsem řekl 2. náhodnost situace nebo motivy postav zkoumá jiný literární útvar než haiku

Zvrhlík
05. 10. 2008
Dát tip
2 osekané na kost, ne jednu ukecanou slyšels jsi už někdy o fragmentu a phrasi (jsou to anglické termíny) v haiku? Jukni se když tak sem: http://allpoetry.com/column/show/423262 na část two elements, tam je to poměrně srozumitelně vysvětlený A co ta tečka na konci? 2 adjektiva na 1 haiku? s tímhle fakt opatrně

Houmeles
05. 10. 2008
Dát tip
StvN - kde bereš argumenty pro svůj názor, že se cítím "jako něco víc"? A že bych se vytahoval? Jak a s čím? Nic oslňujícího nevlastním. A nejsem vlastně nic. Řekl bych dokonce, že jsem už mrtvý člověk.

makros
05. 10. 2008
Dát tip
to StvN: ano, všichni zde píšící autoři pravidelně neodolávají své touze sdělit něco osobního veřejně a v důsledku se zde "chlubí" svými dílky. Houmeles se k anarchistům ad hoc připojil za účelem konzumace krabicového vína. Sociální kontrast Tebou popsaný tam evidentně zachycen je, ale Houmeles je pouze "na návštěvě" nikoliv na programové schůzi. "Snobové" jsou také svým způsobem jedinci, kteří si ze svého anarchistického postoje tvoří "náboženství" a myšlenkovou i oděvní uniformitu. Nevidím nikde, že by se Houmeles nahodilou konzumací k tomuto "snobství" přehnaně hlásil a tím se dokonce vytahoval nad lázeňské hosty a celý establishment. On je prostě Houmeles, což je svým způsobem autorská šablona nebo stylizace, ale ono "snobské" vytahování se v tomto haiku tolik nevidím. Z konzumace krabicového drinku "v mušli" může být navíc kromě opilectví, chudoby a "rebelství" v dalším plánu interpretována kontrastní špetka sebeironie...

StvN
05. 10. 2008
Dát tip
makros, sorry, ale já nepsal nic o "komentáři" ani o "ubírání" dokonalosti. ad vytahování - řekněme, že kontrast, o který v tomto haiku jde, je snob/anarchista, čili uhlazenost, čistota, bohatství/špína, nezávislost, chudoba - cítím, že si autor zakládá na tom, že ke "snobům" nepatří, cítí se jako něco víc a ve chvíli kdy neodolá touze sdělit svůj postoj-pocit veřejně, se chlubí, někdy až vytahuje. Musím to vysvětlovat hlouběji?

Honzyk
05. 10. 2008
Dát tip
...dobbre ti tak, nenmas chlastat, kdyz to neumis.,.))

Houmeles
05. 10. 2008
Dát tip
Tvůj smích mě nenakazil. Furt je mi blbě.

Honzyk
05. 10. 2008
Dát tip
---e-e-:))))))))))))))))))))))))))))))

Houmeles
05. 10. 2008
Dát tip
chroustjazz - Ještě tak duši, kdyby mi trochu upravili :-). Nenávidím absťáky všech druhů. Honzyku, nemusel jsem vysvětlovat, ale byl jsem včera lízlej a tak i trochu sdílnější. A jak píše makros, komentáře k haiku jsou běžné. Vždyť co bys dělal s těmi pomístními názvy u japonských haiku? Těch kytek, poutních míst a jiných slov srozumitelných jen těm, co jsou v místě vzniku haiku doma?

Honzyk
05. 10. 2008
Dát tip
...zajimave "vysvetleni", avsak , jak zde kdosi predeslal, vysvetlujes-li, pripominam, takovehoto'textoveho´ mrnouse, uz to je spatne...tot muj nazor....

Houmeles
05. 10. 2008
Dát tip
Děkuju, odpovím postupně, nejprve tomu, kdo se ptá inspirativně, oakbarkovi: Právě, že to až tak jasné není, co je tou mušlí, získává dílko na tajemství. Mušle tu stojí v kontrastu s krabicí už tvarově, přitom koncertní mušle zřejmě bývá "naplněna" hudbou, kdežto ta krabice dost odporným pitím, na kterém je nejdůležitější, že obsahuje alkohol. SnoopyDuck - našla(našel)bys ji v Šanově v lázeňské čtvrti. Hrajou tam takové cajdáky pro rozparáděné hosty :-). moorgaane, abych ukojil tvoji zvědavost: táhne mě to k lidem na okraji a tak, když kjsem tu partičku dredatých lidiček spatřil na lavičkách před mušlí, hned jsem si to k nim namířil. Tenhle druh lidí se spřátelí rychle. Extremisté se tam neobjevili, v Šanově všudypřítomní musulmani byli jako beránci :-). Zvrhlíku, kolik bys tam chtěl mít vět? Chroustjazz - to je ta hospoda u Červeného kostela v Trnovanech? Tak dobře zas Teplice neznám, mým působištěm je Ústí, nádraží. StvN: Viz makros :-) Honzyku, na tom popisu pitky z anarchisty snad ani nic blbého být nemůže. Blbost se většinou stane z toho, co si na něco hraje, z nějaké vyumělkované básničky. Když jen popíšeš, co jsi viděl, je to tu, jaké je, ani blbé, ani chytré...

makros
04. 10. 2008
Dát tip
* StvN, můžeš mně nechápavému vysvětlit, čím se tu vlastně Houmeles vytahuje, nemáš snad na mysli v haiku zmíněné společenské kontakty. Taky by mě zajímalo, kde jsi přišel na moudro, že komentář k haiku je něčím, co mu ubírá na "dokonalosti".

StvN
04. 10. 2008
Dát tip
Už jenom skutečnost, že musíš haiku upřesňovat je známkou toho, že jaksi není tak úplně dokonalé. Jinak tohle chápu spíš jako vytahování se, než téma vhodné na haiku.

Zvrhlík
04. 10. 2008
Dát tip
nelíbí, jednovětné pseudohaiku

Honzyk
04. 10. 2008
Dát tip
...ja Teplice neznam, a text pripada mi jako uplna blbost...sorry..

oakbark
04. 10. 2008
Dát tip
a kdo má čmuchat, že nějaká mušle je podium?

moorgaan
04. 10. 2008
Dát tip
jde o to, zda popíjíte v době koncertu... zda jsou nablízku extremisté... zda popíjíte přímo z krabice... zda popíjíte ve stoje, v sedě, v leže... zda vás je pět, třicet, osmset,desettisíc... zda to podium je ze dřeva, slámy,zděné,kovové... zda to je ráno, v poledne, večer, v noci... zda ten drink je studený, akorát, horký... zda to je ve středu, sobotu, svátek... zda na jaře, v letě, zimě... zda ....???? takže pokud tohle nevím - tak to za haiku nepovažuju:-)))) ale za snahu ti dám TIP /***

Houmeles
04. 10. 2008
Dát tip
Ty znáš mušli? Ty jsi odtamtud? Já se pohybuju v Ústí a přilehlých nekropolích.

Houmeles
04. 10. 2008
Dát tip
A ještě trochu upřesnění: Mušle je název pódia, kde hrajou v Teplicích lázeňské orchestry pro potěchu snobáků.

Houmeles
04. 10. 2008
Dát tip
Tak se taky trochu snažte, sakra, haikuisti. Stále byste kritizovali a mně nedopřejete, abych roznesl vaše díla. Jste chytří až na půdu, ale abyste napsali něco kloudnýho, to vás ani nenapadne. Posílám avi vám, co máte nejvíc řečí :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru