Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Domino

05. 11. 2008
37
82
3549
Autor
Vaud

jména jsou změněná ale příhody se staly

Tonda, 41 let, ekonom - nyní majitel baru

 

            Před osmi lety pracoval na finančním úřadě jednoho krajského města. Pak odjel do Barcelony. Nejdřív myl záchody na Ramble. Bral méně peněz, než platil nájem. V Čechách  prodal třípokojový byt, aby měl z čeho žít.  Pár  let dřel  v restauracích. Na černo myl černé nádobí.   Zadlužil se a pořídil si malý bar na okraji Barcelony.  Je to taková větší garáž. Nepodařilo se mi zjistit, kdy má volno. Když přijdu na oběd, tak mi dá panáka. Skoro pořád má dobrou náladu.

 

 

Pavel 39, inženýr strojař - nyní zemědělský dělník

 

            Dobrou náladu má i Pavel. Po revoluci odjel se ženou na farmu do Skotska. Sbírat ovoce. Po roce se s ním rozvedla. Nechtěla už bydlet pod stanem…Pavla jsem potkal na jazykovém kurzu. Měli jsme říct svůj nejhezčí životní zážitek. Pro něj to byl příjezd majitele farmy do Čech. Vybral si ho jako průvodce po Praze. Člověk vlastnící několik traktorů si ze všech zemědělských námezdních dělníků zvolil právě jeho. Nejkrásnější moment v životě!

 

 

Lenka, 26, dispečerka – nyní aupair

 

            Pro Lenku byl nejkrásnější  okamžik, když potkala Vikiho. Aspoň si to chvíli myslela. Viki je černoch s dredama. Lenka je pěkná  brunetka co miluje tmavý kudrnatý kluky. Nechala se sbalit od prvního, kterého v Barceloně potkala. Taky mu nevadilo, že nemluví Španělsky. Souložili spolu pravidelně v parku u nádraží. Když bylo chladno, tak mu Lenka kupovala na nádraží něco teplýho, aby mohli sedět vevnitř. Paní, které  hlídala holčičku, jí vyhodila, jakmile Vikiho uviděla. Viki je nezaměstnaný narkoman a má v obličeji a po těle fleky svědčící o jedné smrtelné chorobě. Lenka nerada používá ochranu. Není to ono. Viki jí občas bil, ale jinak je úžasnej. Odjela do Čech a nechala si u něj většinu svých věcí. Teď se vrátila a hledá ho. Zapomněla se  po čtyřech  měsících soužití zeptat, jak se jmenuje příjmením a netuší, kde bydlí.  Ví jen, že je to Viki z Madridu. Ani tím si není moc jistá.  

 

Aby se jí lépe hledal Viki, ztracené věci a jeho láska, tak si našla dalšího kluka. Ilegálního emigranta z Chile.  Je krásnej – všem holkám doma se prý na fotkách líbil.  Má velký rty, tak jí ani nevadí, že v Barceloně vybírá popelnice.  Říká mu „Čileňan“ a  plete se jí Chile a Čína. Když jsem jí říkal, že je to Indián, tak se smála. „Tohle je čistokrevný Čileňan! Nedělej ze mně blbou! Indiáni  neexistujou!“

 

 

Petra 25 let, zdravotní sestra s VŠ nástavbou - nyní au-pair

 

            Neexistujou ani fajn místa kde dělat aupair. Petra bydlí 10 kilometrů v kopcích od nejbližšího města. Mobil jí ukradli pár dnů po příjezdu a rodina nemá internet. Pevnou linku nemůže používat, protože jí odposlouchává policie. Otec rodiny – jinak vyhazovač v bordelu, je údajně v programu na ochranu svědků. Při nejbližší příležitosti se opila. Nepamatuje si, kolik chlapů se na ní ten večer vystřídalo.  Probudila se u strýce,  postaršího zedníka,  nahá. Před cestou do Španělska přestala brát antikoncepci. O víkendu si půjčila kolo a jela těch 10 kilometrů do města. V internetové kavárně  teď hledá místo, kde si nechá udělat interrupci. Na Vánoce se vrací domů.

 

Igor 45 let, profesor literatury – nyní údržbář

 

            Domů do Záporoží se moc nechce Igorovi. Být středoškolský profesor na Ukrajině není žádné terno. Opravuje nám ve firmě rozviklané židle, ucpané záchody a  kliky u dveří. Lituju ho. Z profesora na údržbáře - to není právě závratná kariéra. Procvičuju si s ním Ruštinu. Zaníceně mi vypráví  o literatuře a ruských autorech. Nedávno jsem koupil časopis, kde se píše mimo jiné o tetování ve východoevropských věznicích. Igor má jedno na  levé ruce. Podle časopisu znamená „sleduje mě policie“.

A já? ...


82 názorů

Diana
29. 03. 2009
Dát tip
To mě nenapadlo.. Člověk se do toho vžije a děsí se, ale je pravda, že každý vnímá jinak a hlavně má každý jiné priority.

Vaud
29. 03. 2009
Dát tip
to je téma na knihu - osudy českých holek v cizině... a hodně těch hloupostí pramení z naprosté naivity třeba tady ve Švajcu je všechno takový učesaný - ve Španělsku je to o dost drsnější a člověk si musí chvilku zvykat, než se zorientuje - většina těch holek dělá chyby krátce po příjezdu, dokud nejsou rozkoukaný a jsou v euforii z nového prostředí... ale nikoho to moc nepálí ve finále ani ty holky moc ne, protože se jim trochu převrátí vnímání reality.

Diana
29. 03. 2009
Dát tip
Příběh Lenky a Petry je strašný a smutný. Ale! Ani jedné nebylo patnáct, aby byly jen obětmi. Přece znaly rizika a víceméně se to všechno dalo čekat... mýlím se? Igora nelituji. Pro bývalého sovětského občana je štěstí být doslova kdekoliv, pokud je to mimo hranice Svazu. U nás mu tak zle není. Vzpomínám si, jak na kongresu v Amsterodamu, v hotelu Krasnopolski, nám jedna Běloruska chtěla něco říct o KGB - a šeptala nám to do ucha! Tak se bála. Ještě dnes! *

Milly
10. 02. 2009
Dát tip
Jaj, já přehlídla, že Ti ten text poslal už domin.go.. :-o :-) Rádo se stalo.

Vaud
10. 02. 2009
Dát tip
jo, to znám - je super jen jsem netušil, že k ní patří tenhle text (vnímal jsem ho někdy kolem refrénu) díky, je skvělá

Milly
10. 02. 2009
Dát tip
Zvláštní fotka.. Tak se někde víc rozepiš... Můžeš psát přeci cokoliv. Slyšels tu písničku? Text: "When we were young the future was so bright The old neighborhood was so alive And every kid on the whole damn street Was gonna make it big and not be beat Now the neighborhood's cracked and torn The kids are grown up but their lives are worn How can one little street Swallow so many lives Chances thrown Nothing's free Longing for what used to be Still it's hard Hard to see Fragile lives, shattered dreams Jamie had a chance, well she really did Instead she dropped out and had a couple of kids Mark still lives at home cause he's got no job He just plays guitar and smokes a lot of pot Jay committed suicide Brandon OD'd and died What the hell is going on The cruelest dream, reality"

Vaud
10. 02. 2009
Dát tip
Zdroj BCN Dec 2008

Vaud
10. 02. 2009
Dát tip
já jsem za tohle sklidil nezvykle moc negativních názorů (jsem zmlsanej), tak jsem to chtěl i smazat... ale tyhle osudy Čechů a Češek v cizině jsou hodně poučný... třeba v Barceloně je hodně Slováků, nežijou si bůhvíjak, nikdo z nich se nechce vrátit, ale hodně drží při sobě zajímá mě ten moment vykořenění ale já píšu spíš veselosti ...

Milly
10. 02. 2009
Dát tip
A co říkáš na "Kids Aren't Allright"? .-) Moje oblíbená píseň.. Jinak částečně slouhlasim se StvNem a domin.gem. Jiný Tvý věci mě chytly mnohem víc, ale i tak bych si dala pokračování.

Milly
10. 02. 2009
Dát tip
A klidně by to mohlo bejt delší- když vidim Tvou řeč, že by to bylo s názorama matek na Písmák dlouhý.. .-) To je blbost a u Tvýho psaní zvlášť.

Milly
10. 02. 2009
Dát tip
Nevim, co si s tim počít. Zajímavý příběhy..

četla jsem a tentokrát to mám asi jako StvN, popř. domingo.

Vaud
30. 11. 2008
Dát tip
Dik! Jen tesne vedle - jde o Barcelonu ;-)

gemina
30. 11. 2008
Dát tip
hele tohle je vyborny... bavilo me to cist. Trochu na zpusob Miluji te Parizi az na to, ze se jedna o Madrid...

domin.go
14. 11. 2008
Dát tip
Ale toto nemá smysl :)

domin.go
14. 11. 2008
Dát tip
When we were young the future was so bright The old neighborhood was so alive And every kid on the whole damn street Was gonna make it big and not be beat Now the neighborhood's cracked and torn The kids are grown up but their lives are worn How can one little street Swallow so many lives Chances thrown Nothing's free Longing for what used to be Still it's hard Hard to see Fragile lives, shattered dreams Jamie had a chance, well she really did Instead she dropped out and had a couple of kids Mark still lives at home cause he's got no job He just plays guitar and smokes a lot of pot Jay committed suicide Brandon OD'd and died What the hell is going on The cruelest dream, reality ... :)))

domin.go
14. 11. 2008
Dát tip
A proč jsi mi poslal/a avi? Nerozumím.

Vaud
13. 11. 2008
Dát tip
kouknu na youtube - neznám (až nedávno jsem zjistil, co to znamená offsprings anglicky :-))

domin.go
13. 11. 2008
Dát tip
A nabízela by se otázka, co to tedy je :) 5 miniatur? Hele, a Kids Aren't Allright od Offspring znáš?

domin.go
13. 11. 2008
Dát tip
...práci s textem, neboť... To platí stejně tak pro povídku jako pro ritornel nebo pajpu.

Vaud
13. 11. 2008
Dát tip
ale to není povídka... ani to na ni neaspiruje to jsou popsaný osudy nás, co jsme odešli pryč

domin.go
13. 11. 2008
Dát tip
Nezávidím, chraň Bůh :)) není mi 16. Jenom konstatuju. Nechci samozřejmě nijak shazovat osudy lidí, které se staly, ale přesto mám pocit, že převládá názor, že když se "něco někomu stalo", není nutné dávat si práci s povídkou, neboť čtenář ji bude číst přes jakýsi filtr, chápeš?

Vaud
13. 11. 2008
Dát tip
závidíš tipy?? za ty si nic nekoupíš, tak buď v klidu :-) to jsou příběhy, které se staly a víc detailů k buď nevím nebo jsem je tam nechtěl dávat stejně tohle dílko nejspíš smáznu z osobních důvodů kvůli těm lidem, o kterých píšu

domin.go
13. 11. 2008
Dát tip
Ty jeden ironiku )) Ale fakt, tohle je přeslazené. A to si myslím, že snesu i daleko patetičtější věci než třeba StvN. Jenže načrtnout pár osudů jako přes kopírák, přidat trochu argotu, nějaký ten sex, nějaké ty drogy, pár slz, to všechno smíchat dohromady a vyklopit čtenářovi na talíř bez sebemenší snahy o hlubší profil jednotlivých postav nebo nedejbože o podrobnější (nebo aspoň naznačený) popis prostředí, atmosféry či situace, to obvykle moc daleko nevede. I když vytřískat 34 tipů a takovouhle záplavu ochání a áchání na povídku na Písmáku, to je umění. Smiřme se zkrátka s tím, že TOHLE je obecný vkus :))

Vaud
13. 11. 2008
Dát tip
Domin.go - ne každej z nás píše jako Ty :-) tohle je do soutěže - normálně bych to nepsal Yeziiinko - je to těžký bez Čechů udržovat jazyk... ale máš pravdu - jsou to útěky pryč

domin.go
13. 11. 2008
Dát tip
Příliš klišovité, hrající na city, nezáživné, umělohmotné, nudné. Ach jo.

Yeziiinka
13. 11. 2008
Dát tip
Přes všechny Tvé útěky z vlasti a duševní i intelektuální investování mimo ni máš k češtině stále neuvěřitelně nádherný vztah. A ona Ti jej ráda a hezky oplácí. :) ***!

Vaud
11. 11. 2008
Dát tip
Diky za cteni :-)) muj pribeh je mnohem zmatenejsi a na jeden odstavec nestaci :-)) diky za zmateni jmen - to jak jsem se snazil dat svym postavam falesna jmena ;-)

Lyrae
11. 11. 2008
Dát tip
líbí se mi.škoda žes nedopsal svůj příběh.)t btw lenka s luckou se ti trocha popletly tak si to kdyžtak oprav.ve třetím odstavci.zdravím

tanec
11. 11. 2008
Dát tip
Co dodat?

paradni *

Vaud
06. 11. 2008
Dát tip
Diky moc za cteni i tipy!!! Aiwo - bydlel jsem v Dansku a asi bych tamni zimu za zdejsi leto uz menil spatne...

Za Lenku a Tebe *

StvN
06. 11. 2008
Dát tip
V textu je kladen důraz na tu hořkost, takže na mě text působí jako ty příběhy, které mají vzbuzovat soucit - obsahem. Pak od autora očekávám něco navíc, to koření stylu. Tys tam něco málo dal, netvrdím, že ne, ale pokud by se to dalo poměřovat, tak bych řekl, že jsi tam dal málo - ze sebe.

Markel
05. 11. 2008
Dát tip
operku chce jít dělat do světa moje nejmladší dcerka, tak jí dám tohle přečíst, ať trochu zchladne, možná by ale měla štěstí, znám i takové, dcera mijí sestřenice se celkem dobře vdala do Anglie, dělala tam operku, a je v pohodě, povídání od tebe bylo fajn, posmutnělé sice, ale podnětné k zamyšleníčku - T

Vaud
05. 11. 2008
Dát tip
Ferry, daddy - dikes StvN - nevim, jestli nektery ty osudy vzbuzuji soucit treba Lenka neco podobnyho zazila uz v Tunisu na dovoleny opakuje stejny sebedestruktivni vzorec chovani naivita mozna soucit vzbuzuje, ale blbost ne

StvN
05. 11. 2008
Dát tip
Dobře napsaný, ale možná trochu laciný, sázet na soucit?

Ferry
05. 11. 2008
Dát tip
Nejlepší autor je fakt život sám. Ale Vaud hezky interpretuje, co mu podsouvá. tip*

daddy
05. 11. 2008
Dát tip
dobré*

Vaud
05. 11. 2008
Dát tip
Aiwa - ja nevim, co je dobre. Rodic by asi mel vedet, ze se v cizine nejen otrkas, ale pravdepodobne i otrtkas (omlouvam se za prisprostly bonmot) a zalezi jak moc je s tou myslenkou smiren. Mimochodem - Aiwa je arabsky slovo - Vzpominka na plavcika nebo na animatora v Tunisu ci Egypte? Aiwa znamena ano :-)). Mozna otec tusil, proc ne.

pozorovatel
05. 11. 2008
Dát tip
nn, já se jen dívám na dokumentární pořady...

Vaud
05. 11. 2008
Dát tip
Pozo - tak se pochlub odkud byla? radku - verim, ze jsem diky Tvemu nadrzovani, nejvic nadrzenej autor

řádek
05. 11. 2008
Dát tip
asi ti nadržuju ale tip Nápad s domino propojením skvělej!

pozorovatel
05. 11. 2008
Dát tip
no, ony jsou některý trochu blbý ale je zajímavý, že když se kluk vyspí s poněkud podivnou cizinkou, tak se o tom tak nemluví i když je fakt, že chlap s podivnou cizinkou nechce hned žít.. ale pochlubit se kamarádům:)

Vaud
05. 11. 2008
Dát tip
pozo - to asi ne ale uz me taky zaujal ten geograficky fenomen, ze zapadni kluk nema problem sbalit holku na vychod a holky nejdou po klucich vychodne (ani treba Japonec u nas nema treba tolik sancî) nevim, kde ten fenomen konci :-) Peggy - Petra mi prave psala z netove kavarny, ze ji zednik vzal na rande a je fajn... treba bude happy dent.

pozorovatel
05. 11. 2008
Dát tip
ostatně český chlapec by měl vyjet na blízký východ, kde stačí promluvit jinak než rusky a můžeš se ženit s krásnou slovanskou dívkou

pozorovatel
05. 11. 2008
Dát tip
ty naše holky jsou ale děvky:))) doufám, že byly dostatečně ošklivý

Peggy
05. 11. 2008
Dát tip
A dál? Vůbec by mi nevadilo pokračování:)

podezdívka
05. 11. 2008
Dát tip
síla.... a dobře popsaná *

FunThomas
05. 11. 2008
Dát tip
mlčím *

Pound
05. 11. 2008
Dát tip
Nektere pribehy mi prijdou smutne, nektere prave naopak jenom zabavne. Ty zabavne, bez emoci, jenom s usmevem/usklebkem, jsou vlastne ty zenske pribehy. Asi jsem cynik, ale moc sympatii ve me ty holciny nevzbuzuji.

Vaud
05. 11. 2008
Dát tip
Jani diky moc. O nekterych vecech se moc nemluvi...

Marcela.K.
05. 11. 2008
Dát tip
Tak tohle domino hrát...kolik máš teček, Vaude ? :-) Dalo by se poskládat i tady, ale Španělsko je holt Španělsko...Moc dobrý...drsný a pravdivý...*

vesuvanka
05. 11. 2008
Dát tip
pěkně napsané, výmluvné příběhy. Dobře, že jsi je napsal. Jsou k zamyšlení zejména pro ty, kteří chtějí odejít do ciziny s mylnou představou,, že se tam budou mít líp... TIP a díky

Vaud
05. 11. 2008
Dát tip
Diky moc vsem za navstevu. Napadlo me, jak to vidi jejich maminky doma (ale uz by to bylo na Pismak moc dlouhy :-)) Petrina maminka: "Tak ta nase holka je ve Spanelsku. V Blanes. Novakova z uctarny tam byla uz dvakrat na dovoleny a rikala, ze je to tam fantasticky. Ta nase holka ma ale stesti. Nasla si tam nejakyho kudrnatyho Spanela a uz rikala neco o miminku! To vis Spanele jsou divoky! A holka uz ma taky vek, ze jo? Moc ji to preju Petrusce nasi."

Vaud
05. 11. 2008
Dát tip
Pozo - tradicni cesky divci klin je jednim z nasich nejlepsich vyvoznich artiklu. Proto. Nekdy je to az neuveritelny. Kdyz se kouknes na nejaky chat o Spanelsku - tak vetsina nasich holek sbali ve Spanelsku Marokance nebo Albance, protoze o ty nemaji mistni holky zajem a jsou pro ne na nejnizsim stupni potravniho retezce. Na padesat ceskych holek se "Spanelem" pripadne jeden cesky kluk, co sbali Spanelku. Nase holky to rozdeleni nepoznaji/nevnimaji. Marokancum nevadi, ze slecny z Cech neumi Spanelsky, protoze sami taky moc nemluvi... Vetsinou jim tohle drobne "nepochopeni" pak dost zasadne zamota cestu zivotem. Doma by si holka, co chce na vejsku asi nenasla bezdomovce, co vybira popelnice - tady ztrati ty obranny mechanismy... Protoze je krasne snedej...a ja nerozumi tomu, co je to laska :-).

Theuška
05. 11. 2008
Dát tip
Výborná věc! Dávám tip s chutí a už si nebudu stěžovat na svůj "zkažený" život :) Dlouhý text, když je napsán takhle, tak se čte jako miniatura...

sidonia
05. 11. 2008
Dát tip
zajimave

Pacer
05. 11. 2008
Dát tip
moc jsi mne poránu nepotěšil. Lůzrem se člověk asi narodí, na druhou stranu, na vsi byl nejšťastnější člověk Pepek Vyskoč :)

pozorovatel
05. 11. 2008
Dát tip
hezký, že obě holky se s někym vyspaly, zatimco chlapi maj jen problémy se zaměstnáním:)))

pozorovatel
05. 11. 2008
Dát tip
já měl k snídani chleba se sýrem

Vaud
05. 11. 2008
Dát tip
díky moc za čtení i za podněty - opravil jsem to :-)

pexeso...

avox
05. 11. 2008
Dát tip
děsivé domino... */

malá*
05. 11. 2008
Dát tip
* naturalistické až hrůza - lidé odjíždějí z republiky "za štěstím" a takhle pak vypadá realita. Díky za materiál k přemýšlení, krásně napsané.

Petrusha
05. 11. 2008
Dát tip
tiež mi to trochu zaškobrtlo v tej pasáži ako Maeslovi ...

Maeslo
05. 11. 2008
Dát tip
Uh, síla toho největšího kalibru. Šílená představa kolik kolem nás denně projde příběhů, které by si málokdo z nás představil. * Pár detailů: "Poté, co se o Vikim dozvěděla paní, které hlídala holčičku, tak Lenku vyhodila." Stylisticky nemotorné. "které svědčí pro jednu smrtelnou chorobu." o jedné smrtelné chorobě.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru