Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Samotář

14. 11. 2008
12
17
2838
Autor
Godfrey

 

Byl samotář. Neměl rád tu všudypřítomnou lidskou verbež. Tupé stádo malých lidiček, jež mají neustálou potřebu se někam hnát, jej dovedlo znechutit.

U Lidla zlevnili banány, stavíš se tam po cestě domů?“ zaslechl na ulici omylem část telefonického rozhovoru jakési ženy ve středních letech.  Nedokázal tomu zabránit. Bylo to nemožné. Ta slova se mu vryla do paměti. Žaludek se mu převracel při pomyšlení, jak tupým a omezeným způsobem jeho autorka nazírá na svět. To pomyšlení jej deptalo. Pomyšlení na prázdnotu života takových obyčejných lidí, kteří si ji však ve své omezenosti neuvědomují. Zahloubán v tyto úvahy  podvědomě došel až před práh svého bytu.

U Lidla zlevnili banány, stavíš se tam po cestě domů?“ opakovala dáma v jeho hlavě. Stále jej to neuvěřitelně iritovalo. To bylo také hlavním důvodem, proč lidi dosud ignoroval a vůbec se jimi nezabýval. V tuto chvíli se to však stalo nemožným. Celý zbytek dne se zabýval otázkami, k nimž jej ona neustále se navracející slova přiváděla. Stále více se zaobíral jednou myšlénkou: Skutečnost, že společnost sestává z těchto lidí, není jejich chybou.

Druhého dne procházel kolem výlohy obchodu s televizory. Zastavil se a v tu chvíli spatřil reklamu, jež důvěřivé diváky lákala na slevy v obchodech Lidl. Zejména cena banánů se jevila vskutku výhodně. „U Lidla zlevnili banány, stavíš se tam po cestě domů?“ Pokud by měl po ruce střelnou zbraň, neváhal by ani vteřinu, zda má vystřelit. Při představě tříštícího se skla a utichající obrazovky se nedokázal ubránit mírnému úsměvu. 

U Lidla sice zlevnili banány, ale on si na konci dne nesl v tašce domů kyselinu sírovou a benzín. V noci se pak vykradl ven s několika skleněnými lahvemi obalenými nasáknutým hadrem. Svižným krokem došel k výloze obchodu s televizními přijímači. V jednom okamžiku třímal jednu z lahví v ruce a v dalším se již ona láhev nacházela za výlohou a rozlévala tam světlo a žár. Tu noc se podobný scénář na jiných místech ještě několikrát opakoval, než se konečně vrátil domů. Mohl jen doufat, že jeho počínání zůstalo nikým nespatřeno.

Na svém pracovišti brzy podal výpověď a přijal místo uklízeče v budově největší soukromé televizní stanice v zemi. „U Lidla zlevnili banány, stavíš se tam po cestě domů?“ slyšel tu ženu. Chtěl ji zachránit. Ještě si nebyl jist, kolik stráví na novém místě času, ale nehodlal zde zůstávat déle, než bude nutné.

***

Kdo ví, kolik vlastně uplynulo dnů od chvíle, kdy samotář poprvé vkročil do té prokleté budovy. Zdálo se mu, jako by šlo o několik let. Ve skutečnosti se však jednalo o měsíce.

Televizní magnát Vladimír Wiggum seděl ve své kanceláři, v kanceláři generálního ředitele nejmocnější televizní společnosti v zemi. Zrovna se zabýval zapisováním poznámek k příštímu vysílání pořadu, v němž jako ředitel každý týden vystupoval. Byl do přípravy svého výstupu natolik zabrán, až mu uniklo, že v místnosti není sám. Když v zamyšlení zvedl hlavu, překvapeně upřel zrak na muže v uniformě úklidové služby. Po několika vteřinách zaznělo z jeho hrdla zaklení: „Sakra, chlape, co tady děláte v tuhle hodinu?“

Uklízeč odpověděl odjištěním do té doby skrytého revolveru a jeho namířením na Wigguma.

Ticho.

Rána.

Ticho.

Wiggum se skácel na zem. Bez jediného škrábnutí. Netrefil se.

 ***

Samotář čekal v cele předběžného zadržení na předvedení. „U Lidla zlevnili banány, stavíš se tam po cestě domů?“ utichal pomalu v jeho mysli hlas té paní, již se dnes pokusil zachránit.


17 názorů

starland
24. 10. 2011
Dát tip
lidi jsou možná omezení (ať za to může kdokoli), když řeší cenu banánu, nicméně chtějí žít v těch podmínkách, které mají....bůh ví, kdo všechno tahá za nitky, Eisenkraft je třeba malá ryba..ale jinak pěkná úvaha, i když k zápalným látkám a násilí mám odpor...dávám ale tip :)

sharik
25. 10. 2010
Dát tip
vyborny! Tleskam.

Godfrey
07. 07. 2010
Dát tip
Tangens Omega: Příliš častá spojka "že" se mi taky nelíbí. Vůbec když to čtu, tak by se spousta věcí dala napsat jinak. Pokud vím, tak je "jevit se JAK", tedy jevit se výhodně. Nebo "jevit se BÝT JAKÝ", tedy "jevit se být výhodná/výhodnou." Archaismus by to být ani snad neměl. Uklízeče jsem změnil a se mi snad konečně podařilo odstranit. Za pozitivní slova díky. Jsou možná až příliš pozitivní. Hlavně si nejsem jist, zda bych byl s to vytvořit na delším prostoru " strhující, úchvatný příběh" s rafinovanými zápletkami. Ale děkuju. Zejména za to, že sis s ohlasem dal tu námahu.

Godfrey
12. 09. 2009
Dát tip
Teichman: Díky. Ten klub rváčů neznám, co to je zač?

Diana
14. 11. 2008
Dát tip
Zajímavě, dobře napsáno. T*

Pacer
14. 11. 2008
Dát tip
Netrap se tím, jsem přestárlý detailista :) Pokračuj!

Winter
14. 11. 2008
Dát tip
Televise je opravdu velmi obskurní. Jinak si dej pozor na občas přehmaty jako: "...zaobíral myšlénkou, že to, že společnost..." - přemíra že škodí .) Jinak he vidno, žes se stylem ještě relativně na začátku. A ten začátek je slibný. Nicméně největší výtku bych měl k schématičnosti celého příběhu, která by se dala pochopit, by-li by psán jazykem Samotáře - což ovšem věta: "Byl do přípravy svého narcismu plného výstupu zabrán natolik, že nepostřehl, že v místnosti není sám." vylučuje, protože je ryze vypravěčova. De facto tak paušalizuješ problém, odebíráš mu hloubku a co hůř, nenecháš si čtenáře utvořit si názor. To vrcholí v pointě, která už nemohla být jiná, ačkoliv přesně opačná by měla podstatně lepší vyznění, našeptávala by, že jednoduchá řešení složitých problémů jsou jen iluzivní. Ale to vše se může vyspravit samo sebou, úměrně době, s níž budeš o podobných problémech uvažovat. Takže finální rozuzlení? Piš dál!

Godfrey
14. 11. 2008
Dát tip
Aiwa: Díky za tip. :- ) neroušek: Zajímavé a zamyšleníhodné postřehy. Diky za ně i za tip ;- ) Pacer: Vážně? Mně se to nezobrazuje. Co používáš za prohlížeč? S tím s... Já od toho konservativního pravopisu v poslední době v některých případech ustupuji, protože začínám uvědomovat, že v textu zbytečně strhává osobnost a třeba Tebe konkrétně to dokonce ruší... Ale asi se jej nikdy nedokážu úplně vzdát. Díky za tip.

Pacer
14. 11. 2008
Dát tip
ruší mne to, se mi zobrazuje - ifsupportemptyparasa endif a taky to s v televizích povídka dobrá

neroušek
14. 11. 2008
Dát tip
Neroušek si myslí,že do osoby samotáře si autor projektuje svůj vlastní problém:pocit prázdnoty vlastního života,který přenáší na druhé,u kterých reálně tuší ubohost jejich lidské existence.Tedy klíčem je růst vlastní osoby,páč nadprůměrnost předpokládá širokou průměrnost a podprůměrnost.A sama povídka dokládá,že mladý autor je na dobré cestě.*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru