Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Happy day IV

16. 11. 2008
2
8
1336

     Celý den pršelo. Připadal jsem si jak Jack Carter, co jede pomstít smrt svého mladšího bráchy.

     Husté kapky deště dopadaly na sklo rozjetého rychlíku a já sledoval mizející krajinu. Přečetl jsem pár listů z rozečtené knížky a před Brnem ji uklidil zpět do tašky.

     Vystoupil jsem z vlaku. Pro strýčka příhodu jsem zavítal do krámu si koupit něco k snědku.Od rána mi škrundalo po střevech. A když něco chcete hned, deset minut vám připadá jako celá věčnost, obzvlášť, když máte urychleně na spěch. Nenápadně jsem vypustil plyny do éteru a odešel z inkriminovaného místa. Doufal jsem, že to nebude viróza, která mě nedávno postihla. Za pár minut jsem dorazil na autorské čtení v kavárně Práh.

     Přestalo pršet.

     Až na dvě osoby jsem z přísedících nikoho neznal; většinou to byli studenti kolem dvaceti let, intelektuálové, chodící na vysokou; potom lidé kolem čtyřicítky, kteří se chtěli na chvíli zbavit svých rodičovských starostí, a tak nechali svoje ratolesti raději doma; seniory a senioryty, kteří si chtějí užívat, dokud jim čas ještě dá.

     Přistoupil jsem k výčepnímu pultu a objednal si pivo.

     Mladý barman připomínal hezoučkého hoška. Alespoň tak vypadal.

     „Ahoj Listere, jsi nějakej tichej,“ popíchla mě Alice od nedalekého stolu sedící s Juliou Martinez.

     „Jsem krapet nesvůj.“

     „Posledně jsi zářil vtipem a veselou náladou,“ přidala se Julia.

     „Spíš přiopilí,“ vyvedl jsem jí z omylu.

     „Pamatuješ si mě?“ zeptala se Alice.

     Její tvář mi kohosi připomínala. „Mlhavě. Mohu k vám přisednout?“

     „Zajisté,“ obrátila se na Julii, kterou jsem znal z poslední párty. Dnes tu byla i se svou roztomilou osmiletou dcerkou, která je do tancování jako divá. Zřejmě se s matkou dívala na Stardance.

     Dal jsem si pár doušků piva.

    Účtenka, kam mi pingl zapisoval požité nápoje, mě docela pobavila, neboť na ní bylo psáno: Tréninková kavárna. ´To sedí,´ třímám v ruce nedopitý pullitr, ´na posilování bude ještě času dost.´

    Nejsem kdovíjakej znalec piva, ale zdejší značka mi  připomínala svitavskou Holbu. Lehce trpká chuť, jedenáctiprocentní ležák. Asi nejlepší pivo v Brně.

      Zanedlouho dorazila Polárka, dvacetiletá okatá brunetka. Víc než polárkovému dortu se podobala Jitce Ježkové, herečce, která se také věnuje dabingu. Svítila vedle mne jak Polárka na noční obloze. Nechal jsem se jí něžně okouzlovat, dokud jsem nespatřil Davida který usedl naproti k našemu stolu. Vytáhl štos papíru popsaného básněmi, jako by se nedokázal rozhodnout, které jsou dobré a jaké šunt. Také já jsem v tašce zalovil a položil před sebe jedinou, která by odpovídala danému tématu o Martinovi na bílém koni, jehož den brzy příjde.

     „Ty toho nemáš víc?“ Podivila se Julia.

     „Myslím, že jedna stačí.“

     Někdy však stačí i minimum ke štěstí.

     Opět mi na střevech zaškvrndalo. Aniž bych dal na sobě něco znát, nepříjemný pocit odešel. Možná to bylo tím, že jsem si dal další pivo, anebo za to mohla ochutnávka domácího štrůdlu hostitelky, která tento program zorganizovala. Za pár minut zmizela Alice za prosklenými dveřmi.   

     Napůl ucha jsem poslouchal interprety na pódiu, automaticky jim zatleskal, a když jsem se chtěl zaposlouchat do básničky, vždy mi unikla pointa. Jindy se mi začátek velmi líbil ale stačí sebemenší drobnost, aby se mi celý text znechutil a odsunul hluboko do mého podvědomí.

     Než jsem si stačil odskočit na toaletu, několik hostů se na mě dost divně usmívalo. Určitě jsem se dopustil nějakého trapasu, který jsem si neuvědomoval. Samozřejmě, nedozapl jsem zip, který se otevřel na celé kolo a začal se šklebit na ostatní kolem.

     Šel jsem si zapálit. Na zpáteční cestě se už nikdo neohlížel. Popelník vypadal, jako by někdo do něho nalil slunečnicový olej. Asi na něm smažil vajgly.

     Zanedlouho se u mne zastavila Evik. Jako první mne několika lidem představila v Moravské vinopalně. Dala si svoji Red Whiteku, popovídali si o všem možném a vrátili se zpět do kavárny. Zatímco se losovalo, objednal jsem si jednoho turka, ani jsem tomu nevěnoval pražádnou pozornost. Většinou od nikoho nic neočekáváte, ale když najednou zpoza  pódia zazní vaše jméno, nevěříte (naposledy, kdy jsem co kdy vyhrál, bylo třicet korun ve Sportce). Nevěřícně jsem kroutil hlavou, jako by to nebyla pravda. Povětšinou očekáváte to horší, poněvadž zbylé procento úspěšnosti v mnoha případech nehraje hlavní roli. Bylo to něco nevyslovitelného: asi nejsilnější zážitek, který mi už nikdo nikdy nevezme. Vyhrál jsem jednu ze dvou symbolických cen, i když jsem nerecitoval. Mám totiž hroznej přednes a s ním bych se nikde nechlubil.

     Akce končila. Zbyla nás jen hrstka. Bavili jsme se o strastech i trapasech, které nás v životě potkaly a kolem půlnoci se vydali směrem na nádraží.

     „Mně za chvíli jede poslední vlak, a jak koukám, tak tobě jede Listere … podíval se Dave v hale na ukazatel odjezdů vlaků …“nejdřív ve dvě dvacet pět:“   

     „Já už to tu přežiju.“

     „Moje rodina by to však nepřežila, musím živit ženu a dvě děti.“

     Každý svého štěstí strůjce jest.

     Rozloučili jsme se, řekli si zlom vaz a každý už si šel po svých.

 

 

Měl jsem před sebou ještě fůru času. Zašel jsem si do nejbližšího baru, kde jsem zabil dvě hodiny koukáním na film s Jetem Li. Dopil jsem pivo a spravil si chuť ve vietnamské restauraci. Člověk by ani neřekl, kolik času to zabere (pro jiného by to znamenalo noční můru, nemá-li představivost, co s volným časem). Dal jsem asi dvě porce zeleninové směsi, venku celaskon a ladným krokem zamířil na nádraží.

     Cesta utekla bez problémů. Monotónní zvuk jedoucího vlaku každého lehce uspí, pokud není nočním ptákem jako já. Po třech hodinách jsme dorazili do Kolína. Zbývala mi hodina, než mi přijede osobák. Před budovou jsem si dal dva kelímky kávy z automatu a zapálil si jednu viceroyku. Sotva jsem se otočil, spatřil jsem kamaráda z práce, kterému skončila noční směna.  Dlouho jsme se neviděli. A jeho přítomnost mi jenom bodla (aspoň tu nebudu hodinu tvrdnout sám).    

     „Nazdar, Lister! Člověče, jak dlouho jsme se neviděli?“ zvolal, jako by spatřil Malou mořskou vílu. „Jó, to nevíš, co se u nás děje.. Mistr tě pořád vychvaluje, jaks byl dobrej´. Nemohl si tě kamaráde vynachválit.“ Možná dobrej ale taky blbej, projelo mi hlavou.                                       

     Když už máte nějakou práci, chcete prorazit a navíc přebalování těsnění do aut do umělohmotných boxů mě bavilo. Vždycky jste si našli pár minut na napsání několika veršů. Každopádně jsem vykonával práci, která nikoho nebavila. Díky mé pracovitosti a spolehlivosti nemohl bych být tam, kde jsem dnes. Za to vděčím svému mistrovi, který mi sehnal bezva flek.

     „Píšeš ještě básničky?“ obrátil list. „Pokaždé´s jich napsal hodně.“ (ty časy již minuly).

     „Jo, ještě píšu.“

     Byl krapet kouslej, proto byl tak odvázanej.

     „Hele, je to na mě znát?“

     A dalo se s ním ještě mluvit.

     „Hele, dej si se mnou pivo.“ „Ne, už bych žádný nezvlád, za chvíli mi jede vlak.“ Ještě mne chvíli přemlouval, a když věděl, že s tímhle se mnou nepochodí, začal se vyptávat, co vím o zvýšené výrobě v automobilce a dalších záležitostech. Nechtěl jsem čekat, až mu po deseti pivech splaskne huba a začne šišlat jak bezzubej dědek.

     Koukl jsem na hodinky, řekli jsme si ahoj a spěchal jsem na vlak. Byl jsem nevyspalej a hladovej. Už jsem se viděl v posteli.

 


8 názorů

Winter
17. 11. 2008
Dát tip
Problém je, že když Simon popsal jeden svůj den, mělo to začátek i konec, směr, jímž se text bral - chceš-li tak přesah. Stejně tak Joyce s tím svým Bloomem. Ad. Když už tu jak kabalisti vzýváme ty klasiky. Celkově mám pocit, že mi tento text nedal tolik, kolik mohl. Protože nyní se na tvou reakci "popsal jsem své pocity" můžu zeptat: "No a?" Právě proto, že v tom to textu toho k chápání není zase tolik, kolik bys asi chtěl. Nebo ne? Příště, když na mě reaguješ, tak prosím avi.

moorgaan
17. 11. 2008
Dát tip
hezký..moc hezký /* / ale mě jako znalce piva rozrušila ta Svitavská Holba.-))..to by ti Hanušovičáci dali../

(StvN) Konečně někdo, kdo moji myšlenku pochopil. Díky za přečtení.

(68my) Chceš-li si přečíst něco filozofického, dopuručuji Sartrea, jeho ženu Simone de Beauvoix anebo Alberta Camus. Nešlo mi ani tak o hloubku vystupujících postav ale o situace a pocity, které se mi opravdu líbili a se kterými jsem se chtěl s vámi podělit. Děkuji, že sis to přečetl a někdy ahoj.

(Winter) Já vím, o čem jsem psal. Popsal jsem svůj zážitek týkající se jednoho večera. Děkuji za tvůj názor, a že jsi si to přečetl.

StvN
16. 11. 2008
Dát tip
Sice trochu do ztracena, ale celkem fajn plyne, náznak nadhledu, celaskon mě potěšil. Neni to trapné, což by se dalo od "popsání jednoho večera" čekat.

Winter
16. 11. 2008
Dát tip
Možná by pomohlo vědět, o čem chci psát - sevřít povídku do jednoho celku.

68my
16. 11. 2008
Dát tip
len opisuješ čo si robil, pri ničom sa dlhšie nezastavuješ a tak síce vieme čo sa dialo, ale nič z toho nemáme...pomohol by tomu nejaký dlhší opis alebo zamyslenie

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru