Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Home, sweet home

Výběr: Zbora
05. 12. 2008
7
49
3495
Autor
berg
 "Paní, ještě chvíli nadávejte mojí ženě a vlítnu na vás!"

"Vona mi říká, že sem píča! Jo, píča mi říká!"

"Co lžete! To vy jste jí napadla! Vy jste jí řekla, že je píča!"

"Paní vedoucí, zase nám tu chlastá před krámem a odrazuje zákazníky!"

"Okamžitě se seberte a jděte pryč! Kvůli vám mi sem přestanou chodit lidi!"

"Já jsem taky zákazník. A můžu si chlastat, kde chci!"

"Tak, a jdu volat policajty! Na takový jako vy se dřu a platim daně!"

" Na mě nic neplatíš, krávo! Já tobě platim za víno... a máš ho hnusný!"

   Křik se konečně vydal po rozkolísané diagonále na opačnou stranu náměstí. Kluk nacvičující freerideové triky na poslední chvíli uhnul před letící lahví.

 

   Na jaře dům zmizel. Jen občas z kopřiv vylezla kára. Slídit po železe. Nebo hliníku. Nebo mědi. Přežraná k prasknutí na sebe hodila deku a nabrala směr výkup. Poslední dobou často odpočívala, kopec se jí zdál delší a delší. Z časovky se stal etapák, z váhy stupně vítězů.

 

  "Vstávej, chčije nám skrz strop!"

"Tak vem hrnec a di ho dát na půdu!"

"Už žádnej volnej nemáme!"

"Tak v čem vaříš?"

"Já přece nevařim... debile!

 

  Pil hodně. Sám. Pak mu v baráku začalo něco ječet. Kára zrychlila.

 

  " Budou vánoce."

"Mám se posrat?!"

"Kreténe!"

 

 

  Lehal si opatrně. Aby si nezlomil játra. Zežloutl a přestalo mu chutnat. Nevstával.

 

  "Furt leží a nežere!"

"Zavolala jste doktora?"

"Proč?"

 

  Křídla se s úderem složila.

"Hned nad nima prodávají věnce. Mohli sme to sfouknout najednou!"

"Ten žádnej potřebovat nebude. A nehul... nebo nám chytne v penálu!"

Za jedna, za dva, za tři. Chlaďák. Pec.

 

  "Ne, na vdovský důchod nemáte nárok. Ne, společná domáctnost nestačí."

"Píčo!"

 

  Když domu propadla střecha, kára prolezla zarostlým vchodem. Projela městem a zmizela.


49 názorů

Text mě pobavil. Diskuse zklamala.

domin.go
19. 12. 2008
Dát tip
Slibnej začátek. Skoro jsem až očekával, že se mnou ten nikterak neskrývaný patos něco udělá. Ale pak jsi začal zbytečně spěchat do cíle.

StvN
12. 12. 2008
Dát tip
Mohu dodat jen, že "Skutečně zajímavé", sykl povídkář, když šlápl do hovna Jsem neměl vůbec na mysli. Ale pro vás je asi snazší upnout se k tomu, co znáte a říkat: Nic jiného není, jinak to nejde, to prostě není možné. Bravo!

berg
11. 12. 2008
Dát tip
Jen krátce... díuče a kucí.÷))) Formální kvalitu textu nehodlám nijak obhajovat, je jakej je, a jeho kritici mají v tomhle směru asi pravdu. Jináč ale mám dojem, že se tu hlavně neprotínají percepční dráhy jednotlivých čtenářů, někdo holt rád vdolky a jiný zase holky. To asi záleží na spoustě věcí, jaké má člověk vidění světa a tak. A závěrem dokončím oblouk a vrátím se na začátek (textu): ten úvodní dialog byl skutečně opsán dle skutečnosti, jak jsem už uvedl, tak jak lépe rozlišit jednotlivé postavy, když při: "Skutečně zajímavé", sykl povídkář, když šlápl do hovna... dostávám osypky? ÷))

Zbora
11. 12. 2008
Dát tip
A proč ne, spousta lidí si je navzájem v leččems dost podobná, nevidím důvod, proč by nemohli. Navíc si tu situaci dokážu představit, nesčíslněkrát jsem zažil když se pohádají dva hulváti - vypadá to prostě takhle, no...

dadik
11. 12. 2008
Dát tip
vůbec si nemyslím, že jsou tu všichni na nízké úrovni, ale vůbec ne stvn

StvN
11. 12. 2008
Dát tip
Co? Přijde ti, že jsou si tak moc podobní? Mně to přijde přirozené. Spíš nechápu, proč si myslíš, že by měli být stejní.

Zbora
11. 12. 2008
Dát tip
Jak to vůbec můžeš říct?

StvN
11. 12. 2008
Dát tip
Ty postavy se ve skutečném životě charakterově nekryjí.

Zbora
11. 12. 2008
Dát tip
Strojaři, prd je od slova prdět :o) Stývne, já napsal: Ano, Wiewegh by si tady vypracoval profily postav tak, aby se mu charakterově nekryly - ale v tom okamžiku už začíná fikce - něco umělého (tady se sešli dva sprostí cholerici, tak proč to kazit?). A Ty mi na to napíšeš: avšak šlo zohlednit různý styl vyjadřování různých lidí. :o))) Obávám se, že jsi mou poznámku, na které jsem si tolik dal záležet, abych Ti na Tvou žádost ozřejmil můj názor na bergův text buďto nečetl, nebo jsi ho četl a myslel při tom, co koupíš mamince k Vánocům. Žádám Tě do budoucna proto, aby si se podobným otázkám na mou osobu do budoucna vyhnul. Předpokládám, že taknějak oba vidíme, že naše diskuse taknějak nikam nevede. Předem taknějak děkuju uctivě. Winter: obávám se, že Ti ale vůbec nerozumím.

pozorovatel
11. 12. 2008
Dát tip
no zrovna naši začínající básníci, kteří začli vydávat, jsou vzorovým příkladem píle a učení - ti dokazují, že talent není třeba z jejich poesie je patrný, že velmi diskutují s "lepšími" básníky a řídí se jejich radami, žádná osobnost, žádná odvaha, jen vzájemné chválení - na prt a já bych radši viděl talentovaný než upocený básníky v próze se naopak řemeslo musí naučit, bez toho to nejde a nikdy nepůjde (o bergovi tu nepíšu.. aby bylo jasný a nikdo se neurazil:) a měli jsme se rádi)

StvN
11. 12. 2008
Dát tip
V zásadě si rozumíme. Akorát mi přijde, jako bys mluvila o nějakých imaginárních umělcích. Tady jsme bohužel všichni na tak nízké úrovni, že se musíme učit i tu techniku.

dadik
11. 12. 2008
Dát tip
:) jasně že přeháním... já jsem se psát nikdy neučila, tak jak to asi myslíš...vím že talent literární nemám, když už píšu teda o sobě, ale mám potřebu to dělat a občas mi tam vlítně "něco".. když už to děláme, to psaní, tak logicky se učíme tím že čteme jiné, dumáme nad tím a berem si něco...ale to zásadní je v nás existuje určitě i technika, ale i k té by člověk měl dojít sám, pak je to teprve hodnotný, když si na to vnitřně nepřijdeš sám, tak je všecko marný... "kdejaký písmák" je samosebou provokace, i když si to v zásadě fakt myslím...:)

StvN
11. 12. 2008
Dát tip
Psát ses taky musela učit, rozdíl mezi prózou a poesií si také asi nepochytila z pavučiny vesmíru, ale naučila ses to. Ale máš pravdu v tom, že psát umění se naučit nedá, jenže to bychom museli vycházet z předpokladu, že to jde bergovi (a jiným písmákům) samo a není tedy důvod mu cokoliv vytýkat, tedy aby se cokoliv učil. A ano, myslím si, že by se berg mohl poučit, kdyby vzal v úvahu to, co mu píši. Kdejakého písmáka si schovej za klobouk a vytáhni ho v nějaké sofistikované diskusi s kamarádkami.

dadik
11. 12. 2008
Dát tip
ježišmarja....ty si myslíš že se budeš rozvíjet když budeš poslouchat kdejakýho písmáka nebo co?? víš něco o podstatě umění, pokud bychom to chtěli takto brát?? všechno jde ze schopnosti a možností toho kterého, absolutně všechno!! tyhle věci se nedají učit, přece dá se akorát osobnost zkazit

StvN
11. 12. 2008
Dát tip
bergu, my jsme strojaři. A ano, nejlepší je nenechat si do textu kecat. Od toho tu přece jsme. Hlavně se nerozvíjet.

Winter
10. 12. 2008
Dát tip
A můžeš mi Zboro říci, který kus reality tato povídka odráží? Aha, jo, příměstskou večerku, já zapomněl. Ale neřekl bych, že svět je jenom jedna večerka. Jinak se teda připisuji pod StvNa

dadik
10. 12. 2008
Dát tip
no proto :)!

berg
10. 12. 2008
Dát tip
Pozo, pozo, pozorovateli já se teda s tím tragickým faktem, že neumím psát nějak pokusím smířit. ÷))) A i v poezii je to taková slabota jako v próze? Já jenom, že bych si zase zaplevelil šuplík, jako těch minulých dvacet let předtím. ÷)) And for dadik: nenechám si kafrat ani od zatím ještě manželky do praní... natož do psaní! ÷))

pozorovatel
10. 12. 2008
Dát tip
bergu, bergu, bergu o odívání jsem nepsal kostra se vyučuje ve škole? co jsem tou kostrou asi tak myslel? ale v kostce jsem měl asi tak na mysli, že neumíš psát což se v poesii cení, pokud člověk zvládne dobrou obhajobu ona ta obhajoba vlastního textu je vůbec zajímavá věc.. ale text nejlépe stojí bez keců okolo, zvlášť próza a ty máš velké plus, že tohle próza příliš neni víc k dílu nemám a mít asi nebudu

dadik
10. 12. 2008
Dát tip
heslo na písmáku zní - nenechat si hlavně do toho kafrat.... tak se to tu dá přežít bez újmy na...doplň každej sám kuk

berg
10. 12. 2008
Dát tip
Úvodní dialog (či spíše kvadrilog) je skoro doslova opsaná hádka z naší večerky na náměstí. Autorskou licenci tam tvoří jen má skleróza. ÷)) Jinak... Zbora má pravdu: i prózu píšu jako poezii. t.j. snažím se udělit textu dynamiku určitou strohostí, stručností. Spíš to tak ale cítím, jde to zevnitř. K Pozorovatelově poznámce o kostře a jejím postupném odívání tkání, kůží... tak vás to možná učí ve škole, tak je to asi formálně správné, ale nepřipadá mi to jako ideální cesta pro mou maličkost. Raději formálně ne zcela dokonalý text než (krásné české adjektivum) upachtěný. ÷)) To je asi tak vše, děkuji za případnou pozornost.

StvN
10. 12. 2008
Dát tip
Rozhodně jsem neměl na mysli to, co popisuješ. Mohlo zůstat pouze u přímých řečí, avšak šlo zohlednit různý styl vyjadřování různých lidí. Prodavačka, vedoucí, i alkoholik budou mluvit každý jinak. Tady všichni mluví tak, jak by to řekl autor, kdyby byl v podobné situaci. Ostatně jestli stačí přesně opsat odehraný dialog a je z toho báseň povídka nebo umění, pak sem můžu vložit minimálně jeden denně....

Zbora
09. 12. 2008
Dát tip
Osobně se v tom úvodním dialogu neztrácím, přijde mi přehledný. Každá předchozí řádka odkazuje na další (a je už jedno, jestli tu či onu větu říká prodavačka nebo vedoucí - a v druhém případě on, či ona) Ano, Wiewegh by si tady vypracoval profily postav tak, aby se mu charakterově nekryly - ale v tom okamžiku už začíná fikce - něco umělého (tady se sešli dva sprostí cholerici, tak proč to kazit?). A berličky typu: řekla Barunka, zaštěkal Haryk mi vždycky připadaly jako pro děti, které se ještě nedokážou dobře orientovat v textu. Mám dojem že právě v Kolmačkově velmi podobném duchu napsaném románu je možné vypozorovat přesně tyto prvky - totiž nezdržování se s rozmělňováním - tím pádem je POZORNÝ čtenář "ochuzen" o množství balastu a nekolísá tak intenzita podávaného textu - je stále napnutý. Navíc jeho velmi vhodné používání metafor zaručuje, že se vyjádří v pocitu přesně, aniž by ho prozaicky popisoval. I když je fakt, že se v jeho knize spousta čtenářů ztrácí, protože jsou prostě na ty berle naučení, potřebují je. Je už otázka, jestli se opravdu Bergovi podařilo použít zhuštěný text tak, aby to nebylo na úkor srozumitelnosti. Já tvrdím, že ano, Ty tvrdíš že ne. Ale netvrdím v žádném případě, že by se text nedal napsat lépe - ono se o tom ale dobře mluví a hůř se to pak provádí.

StvN
09. 12. 2008
Dát tip
To ne, já na konstrukci nekoukám. Jsem dalek toho, abych odsoudil dobrý text jenom proto, že nesplňuje nějakou formální stránku. Kupříkladu ten úvodní dialog, mohu to tak nazvat (?), je dost, jak to říct, je blbej, šel by napsat stokrát líp, rozhodně by postavy šly přinejmenším odlišit, takhle to vypadá spíš jako monolog schizofrenika. Takových věcí tam je víc. Myslím, že tohle není závislé na to, do jaké kategorie si to zařadím.

Zbora
08. 12. 2008
Dát tip
Tohle stejně pokládám spíš za poezii, než za prózu. Nebo - takovou prózu píší lidé, kteří umějí psát básně. A za bídu ji nepokládám v žádném případě. Je to sugestivní otisk reality bez rozmělňování. Ale chápu, že povídkářům se tento styl nemusí zamlouvat, protože v něm chybí základní konstrukce povídky, podobně jako třeba ve stylu Native American - který je dnes v postavení plnohodnotné prózy, přestože byl po staletí odmítán, jelikož nesplňoval jakési evropské nároky kladené na prózu.

StvN
08. 12. 2008
Dát tip
Ono kdybys četl, možná bys měl trochu lepší srovnání a nedával bys výběr takovéhle s prominutím bídě.

StvN
08. 12. 2008
Dát tip
No jasně.

Zbora
08. 12. 2008
Dát tip
Odpověď je jednoduchá, já tady povídky nečtu, jsou na mě moc dlouhé, než abych takovou dobu civěl do monitoru, maximálně si vyjedu nějakou lákavou na papír domů, ale to dělám vyjímečně. Tuhle už navíc znám z Totemu, protože berg je jeden z mých oblíbených autorů. Takže nejde o měřítko, spíš o náhodu.

StvN
08. 12. 2008
Dát tip
Ale né, s tím souhlasím. Akorát mě zaráží, žes nedal výběr nikdy mně nebo kandelabrovi či Narvahovi. Nebo je tvé skutečně měřítko jinde?

Zbora
08. 12. 2008
Dát tip
Stývne, co třeba v tom, že je dobře, stručně a naprosto smysluplně napsaná - s přesvědčivými dialogy, nebo o čem se chceš hádat? Snad ne o tom, že to není povídka? Mimochodem, nečetl jsi náhodou Kolmačkovy Stopy za obzor, že? Taky skvělý počin - stylisticky velmi podobný.

berg
06. 12. 2008
Dát tip
Odstup... satane! ÷)))

pozorovatel
05. 12. 2008
Dát tip
"to bych už nebyl já..." odkud tuhle větu znám...:) že přidáš text, hned neznamená, že tím ztratíš identitu naopak třeba získáš i kostru.. kdo ví..

dadik
05. 12. 2008
Dát tip
bať

berg
05. 12. 2008
Dát tip
Takže: díky všem, ať už se líbilo víc, míň nebo vůbec. ÷)) To zbora: jasně, jsi bystrej, hbitej a teď i s máslem na hlavě, protože fakt nevím, jak stvnovi dokážeš vysvětlit svůj ohavný čin, spáchaný zřejmě ve chvilkovém pominutí smyslů. To pozorovatel: ano, máš pravdu, jsem flink, protože text je "zkopčenej" z totému bez dalších úprav. Omluvou mi budiž má počítačová negramotnost, která asi budí (oprávněně) u vaší "kompjútr generejšn" veselí. Co se týká přidělení postavy k mluvenému textu, tak to ne, to bych už nebyl já... v podstatě máš možná pravdu, co se přehlednosti a orientace v textu tejče, pak bych ale rezignoval na to, co jsem chtěl do textu dostat, t.j. určitou dynamiku, strohost... prostě jsem se snažil psané nepřetížit, osekat od balastu. Chápu ovšem, že ne každý má žaludek na to, číst něco v tomhle stylu stvořeného, o tom žádná. ÷)) To B.brr r: pro mne je tady moc málo kategórií, já bych jich chtěl víc... mnohem víc! Příště napíšu literatůra... a bude to. ÷))

StvN
05. 12. 2008
Dát tip
Jen pro mou zkaženou informaci, v čem je tato povídka takříkajíc výběrová, Zboro? V čem je tento text dobrý, pani redaktorko, která píšete jako jenyk, honzyk, inline aspol.?

pozorovatel
05. 12. 2008
Dát tip
nevim sice na co reaguješ, ale já neškatulkoval ani nevim, že se žánry musejí míchat

pozorovatel
05. 12. 2008
Dát tip
nedává se tabulátor po každym enteru? nebylo by lepší dopsat, kdo kterou větu říká? zvlášť v případech, když jsou víc jak dva mluvící napsals to stejně jako svý básně a mně to jako povídka nepřijde:) ale tim spíš myslim, že sis to dost ulehčil, ale ne tak čtenářovi pro víc podivný než zajímavý

Háber
05. 12. 2008
Dát tip
smuTné*

dadik
05. 12. 2008
Dát tip
hm....*

Zbora
05. 12. 2008
Dát tip
A mám Tě, plagiátore! Jsem nesmírně bystrý a nic mi neunikne déle jak tři roky!

berg
05. 12. 2008
Dát tip
Redaktorko! ÷))

berg
05. 12. 2008
Dát tip
Tak díky, korektorko moje milá! ÷)) Opraveno jest. Klidně se přiznám, že píšu ztuha, holt (ne hold... bacha!÷) jak se vyslovuje u nás v Pošumaví, počítač a pravopis jsou pro mne spíš soupeři než partneři! ÷)) A jestli Tě ten text aspoň trochu oslovil, jsem rád, červenám se, šoupu nohou a děkuju.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru