Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Křížům už odzvonilo

08. 11. 1999
0
2
2862
Autor
Jean

Když už jsem dnes u té prózy, ještě něco sem všoupnu. Snad to neni moc dlouhý a mravokárný...

Tak mám takový pocit, že se v poslední době v Písmákovi začínají množit dohady na téma víra, bůh… Začal jsem o tom tedy také uvažovat a na něco jsem dokonce i přišel. Přiznávám, nebyl jsem zcela střízliv, ale promluvil jsem si s Ježíšem. A nyní ono poselství: ...Křesťané, sundejte konečně ze zdí své kříže a z krků stáhněte růžence. Prostředek popravy je nás nehodný. Bereme-li to jako omluvu, pak dva tisíce let pokory by snad už mohly stačit i těm nejsadomachističtějším jezuitům. Nyní přišla doba díků a s novým tisíciletím klepe na dveře. Poděkovat jest možno pouze jediným způsobem. A to tak, jak to tlumočil již Budha, Ježíš, či Mohamed (a další). Žijme. ŽIJME! Chovejme se co nejlépe podle sebe, ne podle nich. Výsledek se jistě dostaví a je ho možno očekávat do několika hodin. To si ho všimnete vy. Do týdne si toho dozajista všimne i váš partner a za měsíc to z vás ucítí celý svět. Krásná to utopie…

2 názory

Kačírek
07. 06. 2007
Dát tip
souhlas s Kate . (promiň Jeane, ale myslím, že jsi moc nepochopil)

Sly
09. 01. 2000
Dát tip
Utopie? proč?
Podívej se ven a podívej se na lidi. Kdo z nich se směje? Minimum. Žít s velkým Ž to je to pravé poselství všech proroků. A to má za následek věčný smích na rtech a halvně tam, kde on sám se rodí.
Rád bych tu vzpomenul Osha. Není jiný Bůh než život. Svatá pravda. Život je takové mystérium až se mi ...
A k té pokoře. Pravá upřímná pokora by nikomu z nás neškodila, naopak, ale ty jsi asi myslel to bezduché si hraní na něco někým. A s tím plně souhlasím.

Bobulix
19. 12. 1999
Dát tip
1) Nevim, jestli kvuli nam samotnym, ale teziste zivota by melo byt vezdejsi.
2) Jakejpak nadstandart posmrtnyho zivota, kdyz je prave uplne standartni a pro kazdyho.

Jean
13. 12. 1999
Dát tip
Jasně. Jinak by se asi žít mělo, ale ne kvůli ráji, nirváně..., ale kvůli nám samotným. Z toho pak plyne jako východisko nadstandart v podobě posmrtnýho života.

Bobulix
09. 12. 1999
Dát tip
Jo, ale jaka je tato dulezitost, je to prave takova, ze je pouze zkouskou. A to ma vliv na to jak se ma tedy zit. Kdyby, ale dulezitost byla takova, ze toto je jedina vec kterou mame, tak by se asi melo zit ponekud jinak, nemyslis ?

Jean
06. 12. 1999
Dát tip
A není tento svět neméně důležitý, když na výsledeku jeho závisí pokračování?

Bobulix
05. 12. 1999
Dát tip
Skutenejsi proto, ze je vecny. Kazde nabozenstvi nejakym zpusobem vysvetluje lidem jak, zde (tomto svete) maji zit a to lze mnoha zpusoby, kupr. tak, ze oslabime podstatu tohoto sveta a ziti na nem redukujeme na smerovani na jiny (z podstaty tedy skutecnejsi, lepsi, dokonalejsi, ne-li primo dokonaly) svet. Tak to dela krestanstvi.

Jean
30. 11. 1999
Dát tip
Proč skutečnější svět?
Máš svět žitý a svět rajský (resp. pekelný). Mezi nimi existuje poze tenká spojnice v podobě výsledku předešlého.

Jean
29. 11. 1999
Dát tip
Jak neporozuměl. Církev vidí cestu k rajský bráně skrze veskrze odříkavou pozemskou existenci.

Bobulix
29. 11. 1999
Dát tip
Jo, tak. No, nerad bych se poustel do toho jak to vidi cirkev, pac nam de predevsim o krestanstvi, jako takove. A tam lezi jadro pudla, totiz idea skutecnejsiho sveta nez je ten zity. Vyklada-li si to cirkev tak nebo onak to uz je koneckoncu fuk, pac ta s krestanstvim nema az zas tak moc spolecneho.

Bobulix
25. 11. 1999
Dát tip
1) Nesouhlasim, ze nabozenstvi (i krestanstvi) te ma implicitne privest na pravou cestu, abych otrepal starou skolni poucku, nabozenstvi je pokus o vyrovnani se s tim, ze zivot je dar, o ktery jsme se nikdo nepricinili. ... tolik definice ...
2)Dost dobre jsem neporozumel prvni polovine posledni vety ... ?!

Jean
18. 11. 1999
Dát tip
Neé. Tam jde o to, že podstatou křesťanství (ale i dalších náboženství) je snaha přivést tě na pravou cestu. Ale nečiní tak za podmínek blížících se askezi jako církev, která se zde prohlásila za monopolního dodavatele milosti.

Jean
15. 11. 1999
Dát tip
To neříká křesťanství, ale církev.

Bobulix
15. 11. 1999
Dát tip
Dobre, to mas pravdu, ovsem to na faktu nic nemeni. Rekneme tedy, ze se odklonime od katolicke tradice. Tedy protestantsvi ? To ktere je natolik utopene v posedlosti predstavy hrisneho cloveka, ktery se musi snazit zit tak, aby byl vykoupen ? Je toto ten tvuj imperativ ?

Bobulix
14. 11. 1999
Dát tip
V jednom musim s Jeanem souhlasit a to s tim imperativem, ale dost dobre sem nepochopil co to ma co spolecnyho s krizem a s krestany. Krestanstvi je prece po dlouha leta znamo tim, ze ZIT odmita ! "Tento svet je pouze slzave udoli." Krestanstvi se orientuje na zivot vecny a ne na tento. Prave proto se symbolem krestanstvi stal kriz, coz je vlastne rimska sibenice.

Merle
09. 11. 1999
Dát tip
Kříž snad není omluva (já nevím, nevyznám se v tom) spíš bych ho považoval za upomínku na jeho čin (nebo dar?). Žít dobře, ale můžu i bez Něj, nebo s pobybnostmi o Něm. Jen se nechovejme jako hajzlové, to by (prozatím) mohlo klidně stačit.

Kate
09. 11. 1999
Dát tip
přesně tak, kříž není omluva, díky kříži máme spasení a věčný život, díky tomu kříži jsme lehčí o naše hříchy.
dvatisíce let je dlouhá doba, ale jak vidíš, lidem nestačí, je pro ně příliš krátka, někomu stačí na pochopení den, rok, někomu nestačí celá staletí

Tanizaki
09. 11. 1999
Dát tip
Kate, to myslis vazne s tim krizem? Ze kvuli nemu mame spaseni a tak?
Nemuzu nez souhlasit s Jeanem...

Špuntík
09. 11. 1999
Dát tip
Kříž slouží jako omluva...každej se ohání vírou...

vřelý souhlas s Merlem.....

Jean
09. 11. 1999
Dát tip
Kříž tě nespasí stejně jako pokání tě nezprasí. Potřebujeme kříž k tomu abychom poslechli jejich slova? Pak jsme na tom hodně špatně.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru