Písmák
Uživatel:
Heslo:
chci být viděn
Nemáte účet? Založte si!
Zapomenuté heslo

Novinky (1. 8. 2019)

+10 neviditelných
Karí
datum / id17.12.2008 / 305418Vytisknout |
autorKvětoň Zahájský
kategoriePovídky
zobrazeno7261x
počet tipů20
v oblíbených2x
zařazeno do klubůKlub plných bříšek a mastných úst,
Karí

    Považuji se za gurmána, a to v každém smyslu toho slova. Pravda, dokážu nalézt uspokojení i v pokrmech zcela prostých, jako jsou třeba škubánky nebo podkrkonošské kyselo, mojí vášní však jsou jednoznačně exotická jídla. Dokázal bych se utlouct po syntéze chutí a barev Tandoori Murgha, či tajemném skupenství omáčky v Mughlai Shami Kabab.
Finanční situace naší rodiny mi však neumožňuje státi se gastro-turistou či gastronautem a cestovat orientem za uspokojením svých gurmánských tužeb, nehledě k tomu, že manželka by mi to ani nedovolila. Nezbylo tedy, než pokoušet se vytvářet tyto kulinářské klenoty za pomoci kuchařské literatury, které je naštěstí hojnost, a náhražek koření, jehož je v těchto krajích zoufalý nedostatek. Zkuste si v krámě říct o asa foetidu, či akáciovou kůru, o čerstvých lístcích curry leaf ani nemluvě.

    Před časem, poctil nás návštěvou švagr, vrátiv se z cesty do Indie. Nestálo ho to celkem nic, neboť tam byl pozván obchodním partnerem firmy, kterou zastupoval. Jo, realitní makléři! Mě ještě nikdo zadarmo nepozval ani do ZOO.

I když, jednou jsem se zúčastnil zcela bezplatného zájezdu do lázní Luhačovic s prohlídkou zámku a opulentním obědem. Když jsem však, po snědení dětské porce plíček na smetaně, odmítl zakoupit sadu kuchyňských hrnců a nedal jsem se obměkčit ani vidinou kapesního nožíku zdarma, byl jsem uvržen do klatby a začali se ke mě chovat jako k žebrákovi v pokročilém stádiu malomocenství.
Ovšem, švagr u mě velmi stoupl v ceně. Ne snad kvůli vyprávění o tamních golfových hřištích, luxusních hotelech a neodbytné příchylnosti místních děvčat, nýbrž tím že mne obdaroval pestrou kolekcí roztodivných koření, jimiž Indie překypuje.
Pak se rozhovořil o specialitách tamilské a pandžábské kuchyně, srovnávaje obě s pokrmy, které jako častý host, okusil v pražské restauraci Taj Mahal. Něco tak fádního a mdlého jako v Taj Mahalu, by prý Indové nevařili ani v lázních pro žlučníkáře. Evropané jsou příliš zhýčkaní a nesnesli by běžné dávky koření, proto se v receptech automaticky redukují asi na čtvrtinu původního množství. Jak poučné a inspirativní.

   Následující sobotu jsem prohlásil "Dnem indické kuchyně" a už od časného rána, listujev kuchařských knihách, vybíral jsem nejvhodnější recept. Rohodl jsem se pro Karí.
Jen výčet druhů koření byl přes polovinu stránky a postup sliboval dostatek práce pro tři zručné kuchaře na celý den; avšak nezalekl jsem se. Nejdříve bylo třeba rozpálit něco oleje a opražit směs koření pro vytvoření takzvaného "čónsu". Pamětliv švagrovy přednášky stran dávkování, počet kusů jsem násobil čtyřmi a čajovou lžičku jsem vyměnil za polévkovou. Kurkuma, římský kmín, kardamom, turmerik i garam masala, všeho byl dostatek. Recept dále žádal dvě chilli papričky. " Jak pošetilé! " pomyslel jsem si, " karí, jenž je proslulé svou pikantností, že bych zhyzdil tak nedostatečným množstvím paprik? " a přihodil jsem čtyři. Další dvě jsem ještě podrtil v hmoždíři a přidal zároveň s kostičkami jehněčího. Ostatní nezbytné ingredience jsem pak postupně přidával v souladu s požadavky předpisu.
Nakonec jsem přilil kokosové mléko a ochutnal, zdali jest dosti slano. I zazdálo se mi, že nepatrné přibroušení by krmi prospělo. Přidal jsem tři malé svrasklé bobulky papriček s tajuplným jménem Bhut Jolokia, přiklopil poklicí a pustil se do výroby placek Čapátí.
Manželka, přivábena neskutečně libou vůní, navzdory mému zákazu vplula do kuchyně a už-už chtěla ochutnávat. Zarazil jsem ji s tím, že Karí se bude ještě nejméně hodinu na malém ohni dusit a poklice že se nesmí za žádných okolností sejmout, pouze je nutno s hrncem čas od času lehce zatřást.

 

" Ještě hodinu? To bych mohla pozvat na oběd rodiče že? " a nečekavši odpovědi opět
odplula telefonovat.

    Tchán s tchýní se dostavili v rekordně krátkém čase. Skoro to vypadalo, že po celou dobu číhali za dveřmi. Manželka, předstírajíc honoraci, tázala se jich zda budou pít pivo či víno a mě vyslala abych se podíval co máme ve sklípku. Byl jsem v pokušení říct popravdě že brambory, avšak zachoval jsem dekorum a přinesl z ledničky čtyři piva.
Promazal jsem Čapátí hojně máslem a žena nosila na stůl. Karí vonělo tak lahodně a dráždivě, že by se vyplatilo prodávat je ve spreji. Chvěli jsme se nedočkavostí.


    První sousto naplnilo mé chuťové pohárky blahem. Jaká symfonie chutí! Jak pestrá paleta gurmánských rozkoší! Celé dvě sekundy trvala nirvána. Po uplynutí této inkubační doby došlo k zážehu, připomínajícímu odpich vysoké pece.

" Uáááááááá!!! " zařvali jsme všichni. Snad kromě manželky, která leknutím upustila ještě plnou lžíci a vrhla se pod stůl v domění, že nastalo zemětřesení.
Orosilo se mi čelo i záda, a krevní tlak vyletěl nebezpečně vysoko. Popraskaly mi vlásečnice v očích a setmělo se. V tu chvíli by se v mých ústech dala vypalovat keramika.

    Tchýně, navzdory artróze neobyčejně křepce odskotačila do koupelny a bontónu nedbaje plivala sousto cestou, přičemž řvala jako dvě stáda mastodontů. V místnosti se znatelně oteplilo, zamlžila se okna a fíkus nasadil na květ. Začínal jsem pomalu vidět. Zatím sice jen obrysy, nicméně zaznamenal jsem tchána, jenž do půl pasu vězel v lednici. Svojí zubní protézou hravě překousl kostku mraženého špenátu, načež si hlavu nestřídmě zasypal kořenovou zeleninou. Kdybych přihodil něco pepře a bobkového listu, byl by dokonale naložen na svíčkovou.
Až mnohem později jsem se dočetl, že indická paprička zvaná Bhut Jolokia je nejpálivější na světě a v překladu to znamená "Jedovaté Chilli".

    Tchána jsem nakonec uchlácholil neomezeným přísunem plzeňské dvanáctky, avšak tchýně se z koupelny nechala slyšet, že prokoukla můj podlý záměr, ať si ale nedělám marné naděje, jelikož pojala úmysl mě ze závěti vyškrtnout a žádného jídla už u nás nepozře, neboť hodlá, mě natruc, dožít se vysokého věku.

V noci jsem pak pokrm zakopal na zahradě, a to včetně kastrolu, v obavách z kontaminace spodních vod. Od té doby se pozemkům v blízkém okolí začali vyhýbat půdní škůdci a zdejší zelenina i ovoce má nezvykle pikantní příchuť.

Sdílejte dílo:



Názory čtenářů (Zobrazit smazané)

21.02.2016 00:59:42dát kritice tipKvětoň Zahájský

Myslím pochopitelně fejeton, že.

O tobě bych to nenapsal ani v případě, že by to byla pravda. ((-:

 

20.02.2016 23:01:57dát kritice tipMKbaby

To jako já? ;-) Duševně jsem mladík... tedy alespoň někdy :-D

20.02.2016 19:06:43dát kritice tipKvětoň Zahájský

Možná proto, že už je poněkud postarší, takořka na prahu kmetského věku.

20.02.2016 15:38:17dát kritice tipMKbaby

Hehe, jaktože jsem si tohoto feuilletonu zatím ještě nevšiml? :-P

29.03.2015 21:59:44dát kritice tipKvětoň Zahájský

To jsem moc rád, že jenom málem.

29.03.2015 19:21:54dát kritice tippaklina

Tak tohle mě málem zabilo :-))) Děkujiiiii

04.09.2011 19:49:27dát kritice tipKvětoň Zahájský
Zrovna dnes, kdy je teplíčko jako v Bengálsku, uvařil jsem k večeři opět jednu indickou specialitku. Manželka si pokrkm velmi pochvalovala. Patrně se již stala poněkud ohnivzdornou.
Například bulharský gyuveč, který jsem připravil v pátek, označila za jemný, až nepatrně fádní.
03.09.2011 15:25:32dát kritice tipAugustus
Musím se přiznat, že jsem od Tebe již čekal standardní porci inteligentního slovního humoru, ale ta gradace v závěru mající odpich sportovkyně štípnuté vosou do zadku mne vyloženě dostala!:-D TIP jako hřib!
05.04.2011 10:30:32dát kritice tipKvětoň Zahájský
Tak tak. Ke gurmánství není třeba žádného zvláštního talentu ani vzdělání.
04.04.2011 20:35:22dát kritice tipYeziiinka
V místnosti se znatelně oteplilo a fíkus nasadil na květ :))

Pán je holt gurmán...
***!
16.03.2011 08:47:18dát kritice tipKvětoň Zahájský
Srdce - žertuješ? Vaření je můj úplně nejvíc nejoblíbenější koníček. Když přijdu večer domů zchvácen z roboty a něco dobrého uklohním, je to kolikrát jediná dobrá věc, kterou jsem za celý den udělal. Například manželka si tuto moji posedlost nemůže vynachválit. Jestli chceš, můžeme si vyměňovat recepty.
15.03.2011 20:12:15dát kritice tiprozdupanésrdce
Květoni, to je naprostá senzace! Nejvíc fíkus, co nasadil na květ. Ještě pořád vaříš?
23.08.2010 21:03:36dát kritice tipKvětoň Zahájský
Hele Břízo, ty budeš asi veselá kopa, že jo?
23.08.2010 19:41:59dát kritice tipbříza bělokorá
To s vypalováním keramiky mě totálně rozsekalo.... výborný.
01.02.2010 15:59:17dát kritice tipavatavs
:-) hehehe :-D Květoni fakt díky... vidíš to mne nenapadlo - mohu to použít místo louhu na čištění odpadu... máme narvaný celý šuplík v mrazáku jen papričkama - co jiného s tím, že?
21.09.2009 14:48:58dát kritice tipKvětoň Zahájský

Díky za odkaz na tu stránku o chilli.
Sám jsem pěstitelem roztodivných pálivin. Habanera mi rostou jako divé, ale semena Jolokie jsem ještě nesehnal.
Letos jsem několik Habaneros naložil do lahve vodky a už první ochutnávka napovídá, že po nějakém čase to bude ukrutná síla.
Kdybys potřebovala vydezinfikovat studnu, pošlu ti vzorek. Pár kapek na to bude bohatě stačit.
21.09.2009 14:29:22dát kritice tipavatavs
http://www.chilliweb.cz/fotogalerie/bldvmt/ tak zde vážení - ochutnávka doma vypěstované Jolokie :-) mě stačilo sníst kousek bůčku ukrojeného stejným nožem a měla jsem dost...
05.06.2009 23:07:53dát kritice tipToscana
Pohledávat nemusíš, už jsem se zabydlela a je mi tu útulně, protože se chechcu děsně ráda. A to jsem asi tak v polovině teprve (toho pod sbírkami), čili se ještě mám nač těšit!!! Mj. kam se na tohle hrabe jakýkoli TV program. Cháááá, takhle veselo mi nebylo už hooodně dlouho - díky, Květku!
05.06.2009 23:05:00dát kritice tipKvětoň Zahájský
Takhle vděčného čtenáře, jako jsi ty, aby pohledal.
05.06.2009 20:47:49dát kritice tipToscana
Řvala jsem smíchy, až mi slzy tekly, jak kdybych si toho tvého karí polkla...:O))) Pak jsem to četla na skypu kámošovi, co taky rád vaří, a ten se smíchy smotal do kozelce... Docela by mě zajímalo, jestli jsi vypálil nějakou tu novodobou Venuši, když jsi měl papulu jak pec pro keramiky, a jestli měla pak v očích žár. (Mj. tenhle pokrm bych docela ráda uvařila tchýni, třeba by pak neměla takový ječák, nebo neměla aspoň do doby, než by se jí obnovily sliznice.)
Květoni, na srandu jsi fáááákt kadet!!! *T
05.05.2009 19:38:05dát kritice tipBarkku
wow;)(!)tak až budu potřebovat napíšu si o termosku (což zní hezky, ale...asi nebudu potřebovat:) )
05.05.2009 08:45:45dát kritice tipKvětoň Zahájský
Já vařím nejen s láskou, ale přímo s erotickou vášnivostí.
Svíčková ode mně je mocným afrodiziakem.
04.05.2009 17:56:09dát kritice tipBarkku
vlásečnice v očích byly to nejlepší:D fíkus, co nasadil na květ taky. "Největší radost stejně udělá, když se vaří z lásky;)
23.03.2009 09:18:33dát kritice tipKvětoň Zahájský
Na Hané se říká "tôrkeň". Ale v této podobě by Češi žádnou podobnost s "turkem" patrně nenašli.
23.03.2009 08:56:33dát kritice tipmořský koník
no paráda - ale na moravě se kukuřici říká "turkyňa"... :o)
21.02.2009 18:33:11dát kritice tipKvětoň Zahájský
Od humoristy tvého formátu mě to těší obzvlášť!
21.02.2009 18:30:13dát kritice tipkunka
výborne som sa pobavil :-)
01.01.2009 16:41:28dát kritice tipmacecha
čučenka to vyjádřila za mne, já jsem se tak smála, až mě chytla břišní kýla. Tedy Květoni, to je super!!!!

To jsem do Nového roku potřebovala, zasmát se. Díky.
***************************************************
23.12.2008 00:38:01dát kritice tipKvětoň Zahájský
Ó díky, bohyně lovu.
Cítím se poctěn.
22.12.2008 16:43:16dát kritice tipDiana
Chacha, tak jsem se už dlouho nezasmála. Hodnotím hojnost a přesnost výrazů, kterými popisuješ účinky papričky (v ústech by se dala vypalovat keramika).
Výborně, ba skvěle napsáno! T****
22.12.2008 15:13:28dát kritice tipKvětoň Zahájský
V návštěvu Oduševnělosti jsem vždycky marně doufal. A hle!
Díky!
21.12.2008 21:56:39dát kritice tipOduševnělost
Skvělé, vtipné, poučné:D
19.12.2008 18:51:52dát kritice tipVaud
já to četl a neotipoval!!! hanba mi!!

já jsem tohle jednou zažil, když mě v Angii pozvaly nějaké medičky do Indické restaurace na véču. Bydle jsem u vegetariánů, tak to bylo první maso po měsíci. Vesele jsem švitořil a pak jsem se zakousl do něčeho označeného jako slightly hot - měl jsem pocit, že jsem sežral střep z lahve, pak mi vyhrkly slzy, z nosu a uší mi šla pára... hrůza!!
19.12.2008 18:41:06dát kritice tipKvětoň Zahájský
Dík StvNe, já se příště polepším.
19.12.2008 18:36:11dát kritice tipStvN
Někdy je docela dobré přibližně v prvních dvou třech odstavcích naznačit, o čem povídka bude. Začínat všeobecnými popisy není dobrý nápad.
19.12.2008 14:48:40dát kritice tipKvětoň Zahájský
Děkuji Čučenko za nakouknutí a přeji dobré zažívání.
19.12.2008 14:37:02dát kritice tipčučenka
Šišmarjá, jsem se tak chechtala, že jsem se málem udusila vánočním cukrovím... Ooooo to je přesně můj šálek kávy, bomba, skvělé! :-D
17.12.2008 15:50:44dát kritice tipavox
Muži prý vaří spíše s fantazií, než podle receptů... jak vidět, dá se to kombinovat. Krásné čtení a poučné! :-))) */
17.12.2008 13:40:12dát kritice tipPohádkářka z pomerančových květů
Šmarjá...:D

Výborný.
17.12.2008 13:35:53dát kritice tipKvětoň Zahájský
Na Moravě se "turek" říká kukuřici.
Patrně to bude nějaký jedlý druh této plodiny.
17.12.2008 13:32:25dát kritice tipaleš-novák
a ještě dotaz: píšeš o gastro-turistech...často jsem slyšel otázku "berete gastro-turky? " To je nějaký speciální druh obyvatel Turecka? Nebo léky?
17.12.2008 13:29:50dát kritice tipaleš-novák
zdařilý piknik :o)
jako nevařič se budu muset s tchýní vypořádat jinak ...


Kritiky a názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.