Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Neopren

29. 12. 2008
10
33
2742
Autor
Vaud

             Sedíme večer v obýváku. Koukáme na telku. Běží v ní černobílý film. Otec řekne pomalu: „To… je černobílý film“. Já nic. Mlčím. Asi za pět minut řeknu: „Jooo?? A jak jsi to prosím tě poznal?“. On prudce vyskočí, zmuchlá noviny a začne po nich skákat. Do té chvíle vypadal, že se už celý večer nehne. Teď celkem křepce zadupává úvodník do parket. Křičí, že si to nezaslouží. Já pak musím další den na nějakou udobřovací rodinnou akci. Nejčastěji nakupovat.

            Do obchodu chodím krajně nerad. Většinou jen v případě, že mi dojde Havana Club, limetky nebo tonic. Skupinových akcí se účastním z donucení. Už při zvuku gerontomakarény linoucí se z amplionů obchodních domů mi naskakuje kopřivka. Rád chodím snad jen osahávat knihy do knihkupectví. Jinak mě do obchodů prosím netahejte. A hlavně – nenuťte mě zkoušet si oblečení. Věci na sebe si pořídím v nákupním záchvatu. Vypadá to asi takto: vtrhnu do obchodu, popadnu nejbližší dostatečně velkou věc a běžím s ní ke kase. Většinou se snažím i zaplatit. Co nejrychleji, aby bylo mé utrpení brzy u konce. Přijdu – vidím – koupím. Rád nosím nadměrné velikosti, protože u těch se v té rychlosti nespletu. Otec tvrdí, že když mi kupuje oblečení k vánocům, tak poprská prodavače od hlavy až k patě při vyslovování všech těch X než se dostane k L. Teď jsem dostal nakupovací záchvat cestou kolem oddělení sportovních potřeb. Klidně by se mohlo jmenovat i oddělení nepotřeb. Dokážu žít bez koule na bowling i bez švihadla. K běžnému přežití mi stačí internet. Navíc boxovací pytel, skládací koloběžku, brusle a nafukovací kajak jsem si už pořídil při předchozích záchvatech.

            Ted jsem se chvíli před zavírací dobou shlédl v neoprenu. Na kajak nosím rugbystické triko, co mi přivezl švagr ze Samoy. Nespálím se, ale teď na podzim moc nezahřeje. Ale po pravdě neopren nějak kriticky nepotřebuju. Tady ve Španělsku je často L největší velikostí oblečení na krámě. Zdejší L někdy odpovídá našemu M. Proto musíte do kabinky a zkoušet. Sundal jsem si kravatu, sako a košili. Pak jsem se nasoukal do neoprenového trika. Šlo to dost ztuha, ale výsledek byl ohromující. Zmizelo mi břicho. Důležité taky je, že se neobjevilo nikde jinde. Otevřel jsem kabinku a ledabyle se prošel kolem. Zbytečně. Bylo před zavíračkou a kromě několika zívajících prodavaček tu nebyla ani noha. Neopren mě začínal trochu škrtit. V obchodě opakovaně oznamovali konec prodeje. Pak nastal problém. Pokud vám mohu z vlastní zkušenosti poradit – před zavírací dobou se vykašlete na neoprén a kupte si švihadlo!! Vyjde to levněji a zažijete míň trapných okamžiků. Neopren nešel zaboha dolů. Držel jak sviňa! Vykasal jsem ho tak k pupíku a pak mi nějak nestačily ruce. Různě jsem sebou škubal, skákal, funěl a hekal… a nic. Asi jsem svým počínáním zaujal personál obchodu. Chvilkami to muselo vypadat, že tam provozuju nějaké erotické hrátky. Při škubání neoprenu jsem totiž narážel do zdí kabinky a v zoufalství řval a sténal.

                Prodavačky se rozhodly k ráznému kroku. Netrvalo dlouho a na převlékací kabinku mi bušila delegace tří drobných zaměstnankyň z Latinské Ameriky. „Momento“, vystrčil jsem hlavu a hned zas zaplul zpátky. Upravil jsem si neopren do důstojné polohy a navlíkl sako. Otevřel jsem dveře a vykráčel ven. V saku a v neoprenu. „Koupím si ho!“, prohlásil jsem hrdě. „Jen mi sundejte ten alarm!“ Prodavačky se začaly smát na celé kolo. Neopren šel – byť ztuha - sundat systémem „dědek tahal řepu“. Jen mi nepomáhal dědek, ale oblečení ze mě rvaly tři rozchechtaný Kolumbijky. Teď mám doma neoprenový triko a sbírám odvahu. Děsí mě představa, že ráno pojedu do práce v saku a …v neoprenu. Je černobílý, mému otci by se zřejmě líbil. Možná to použiju jako záminku k seznámení se sousedy: „Dobrý den, já jsem z druhého patra – nepomohli byste mi sundat triko?“


33 názorů

Vaud
05. 08. 2009
Dát tip
skvělé :-))

Vaud
22. 07. 2009
Dát tip
http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=171624 koukni sem :-)

Vaud
22. 07. 2009
Dát tip
:-) urcite znas moje dilko Czech Dech, ktere je na seznamu spamu v CR :-)

Vaud
21. 07. 2009
Dát tip
hej, díky - měl jsem to v rozpracovaných a bylo to jako úvodník jednou :-)) ale přišlo mi to škoda, to sem nevystrčit

Augustus
11. 07. 2009
Dát tip
Krásná příhoda, již jsem si u Tebe zvykl na to, že umš podat i tu nejbanálnější událost tak, že ve výsledku vznikne historka k popukání. A tiše Ti tuto schopnost závidím. TIP!

Vaud
10. 07. 2009
Dát tip
uíí!

raja
10. 07. 2009
Dát tip
ijá*:)

Vaud
01. 07. 2009
Dát tip
to je asi slow burner :-)) navic uz to vsichni cetli...

Yvaine
01. 07. 2009
Dát tip
Neopren se nějak nechytá:)) Tak aby to vypadalo hezky*

Vaud
30. 06. 2009
Dát tip
jak mi bylo krasne v Barcelone!! sladke vzpominky!

Hehe:)) Vzpomínám si na něco podobného. Jen jsem holt mezi nákupy přibrala a nechtěla jsem si to připustit:)) *

Vaud
26. 06. 2009
Dát tip
Spanele snad ani tolik ne, ale spanelky, plaze, more... hm!!! A jidlo!! Musim na obed! Uaaa!

Vaud
26. 06. 2009
Dát tip
jeste jsou tam obraty jako "u nas ve Spanelsku" - zda se to tak hrozne davno! to byla krasna doba!

Vaud
26. 06. 2009
Dát tip
jsem to mel v konceptech a koukal jsem, ze to ma jen 2 tipy, coz je lehce pod prumer :-) tak jsem si rekl, ze to vytahnu na slunicko ono to tu probehlo jako uvodnik, tak nevim, jak s tim nalozit

Vaud
30. 12. 2008
Dát tip
no, to už se dostávám na tenký led :-)) vždycky se mi sbíhají sliny a zatmí se mi před očima u obou roštěnek, tak si nepamatuju (zatloukat budu a zatloukat!!)

Vaud
30. 12. 2008
Dát tip
Já už jsem pokročil od rozdělení good girls a bad girls na good grills a bad grills s good grills určitě do nebe!! jen je tam úplně jinej typ roštěnek :-))

Vaud
30. 12. 2008
Dát tip
Zdenku - já většinou stojím stranou místních "stranických" rozmýšek a kolikrát sám nevím, jestli je to rozumné nebo jenom zbabělé. Rozhodně je to pohodlné. Občas mám nutkavou potřebu se prát s celým světem, ale na rozdíl od chronických rváčů, jsou to jen epizody... :-))

Vaud
30. 12. 2008
Dát tip
tohle není zveřejněný a je v rozpracovaných - jakto, že mi sem lezeš :-))

akredit
30. 12. 2008
Dát tip
nic osobního, vůbec ničím mi nevadíš, ale místní nekritický přístup stranický mi vadí; fejeton je jak víno, když ho nepiješ často nic nepoznáš, ale tady je jazyk jiskry tíbený a z jižních svahů...

Vaud
30. 12. 2008
Dát tip
hmm, asi jo

akredit
30. 12. 2008
Dát tip
proč medailonek lit. osobnosti? protože tu máš voko u vedení? tak to asi jo...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru