Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

A televizi, máte?

04. 04. 2009
1
6
1117
Autor
h32

A televizi, máte?

 

Ve věci nazírání na Čechy bych svět rozdělil na čtyři základní kategorie. Příslušníci první z nich si nás pletou s Čečenskem, druzí nás mají za víceméně jemně zcivilizovaný východní póvl, pro třetí představujeme relativně dobrou příležitost pro budování kariéry zedníka… A čtvrtá kategorie? Ti ví své. A to jsou, pochopitelně, Češi sami.

            Občas si říkám, jak to, že jsou Češi stále ještě Čechy a ne třeba odnoží Bavorů či něčím jako skomírající lužickosrbskou menšinou. Pro začátek možná trochu hrubá slova, přiznávám, na druhou stranu existenci České republiky s ohlédnutím na dějinný vývoj nepovažuji za něco až tak samozřejmého. Nejednomu by z toho klínu zasazeném v obrovském germanofonním kolosu bylo trošku úzko, ale nemějte strach, žádná patetická Slávy dcera se, s přihlédnutím na dobrý metabolismus nás všech, konat nebude. Někdo by možná stejně tak mohl tvrdit, že to pro Čechy (rozumí se samozřejmě i Moravany a ty třetí) bývalo mohlo dopadnout lépe. Spíš si myslím, že ne, ale těžko říct.

Já sám jsem celkem hrdý na to, že jsem Čech. Ne snad proto, že bych razil hesla typu „Češi Čechům“, ale tak nějak se mi docela zamlouvá být součástí toho všeho, čím si náš národ prošel a co se ještě musí naučit. Tvrdit, že jako národ za nic nestojíme, protože jsme dějinami víceméně prokličkovali, považuji za diletantské. Předně nám nikdo nic nedal zadarmo, a tak jsme se učili řešit věci spíše s chladnou hlavou a u stolu, navíc se do takovýchto heroických pozic často staví ti, kterým Čechy byly poměrně ukradené. Rozhodně nehodlám nikoho jednoduše odsuzovat —  v Čechách tomu myslím říkáme „pivní kecy“. Musím se totiž přiznat, že mé pojetí dějin trochu tíhne k odlidštěnosti (Že by dialektický materialismus, ptáte se? Ne tak docela, protože ten byl tak přesný, že nepřímo předpověděl i svůj krvavý zánik v praxi…). Nemám v úmyslu opomíjet zásluhy jednotlivců, zároveň ale ani to, co bychom mohli nazvat „samočisticí schopností dějin“.

Někteří lidé tvrdí, že máme komplex malého národa. Dle mého soudu se nejedná ani tak o komplex, jako spíš o to, že se jako národ nebereme přespříliš vážně. Troufám si tvrdit, že my Češi se na sebe dovedeme dívat s mnohem větším nadhledem než četné, nejen velké, národy. Setkal jsem se například s poměrně nechápavými reakcemi ze strany Francouzů nebo Američanů. Jedni se hodiny vydrží bavit o tom, jak svou revolucí ukázali světu humanismus, druzí vám zarytě vysvětlují, co to znamená „the act of God“, na obou stranách je však cítit mírné dusno, stočí-li se konverzace na národně sebekritická témata. Češi jsou v tomto mnohem vyspělejší —  kupříkladu Účastníci zájezdu Michala Viewegha nepotřebují hlubší vysvětlení. A mimochodem, neproslavili jsme se jen  řízky a pivem, ale i třeba Karlem IV., stavovskou monarchií a První republikou!

Ano, dokonce i Češi se stále musejí něčemu učit. Přesto, že výchova k demokracii měla v období první republiky velmi slušně našlápnuto, čtyřicet let socialismu na některých z nás zanechalo nesmazatelné stopy. Nezbývalo jednoduše nic jiného, než obnovit spojení tam, kde bylo přerušeno. A tak se stalo. Říct, že Češi ví své, znamená, že mnohé věci prostě chápou a nemají potřebu je nikomu vysvětlovat, protože si lecčíms prošli. Také patříme, ať už se to komu zamlouvá nebo ne, v celosvětovém měřítku k nejbohatším zemím. A přitom ještě nejsme žádné „fajnofky“. Jenže i přesto všechno se musíte připravit na to, že se vás kdejaký francouzský pseudo-patriot zeptá: A televizi, máte? A nejhorší na tom je, že to vůbec nemyslí jako vtip.


6 názorů

narodil jsem se tu, ale jestli jsem na své češství hrdý, to říct nemůžu. Protože nevím,jaké to je narodit se třeba v Maďarsku...Třeba by se mi dobře žilo i tam? A televizi tedy máme, kdyby něco.

h32
21. 12. 2009
Dát tip
Já naopak nemusim takovej ten pokrytecky-samomrskačskej pohled. Na téhle kritice našeho národa samozřejmě něco je, jenže je to taky zbytečně našponovaný a vyhrocený. Tak trochu jako bych slyšel habsburskýho císaře říkat něco podobnýho. na druhou stranu, kde je napsáno, že máme nejhezčí holky? A přírodu? To jsou věci, které mi naopak připadají mnohem relativnější...

Dovolím si tak trochu nesouhlasit. Líbí se mi v ČR jen proto, že tu jsou nejhezčí holky a nejpěknější příroda, ale jako národ? Možná kdysi.. ano, Karel IV., Masaryk... ale když se podívám na politickou scénu teď... chce se mi zvracet. A ty "pivní kecy", to mi na Češích vadí asi nejvíc. Jsme národ, který se dovede bavit už jen v hospodě. Neříkám že třeba Američani jsou lepší.. ale podívejte se na trávení víkendů v rodinách... děti jsou někde venku s partou, nebo hrají na počítači, matka si povídá s kamarádkou po telefonu, nebo osobně, otec leží v pokoji u televize, odkud se večer zvedne a jde do hospody. Ilustruje to i situace která se mi stala nedávno - ptal jsem se jednoho spolužáka (známého alkoholika - jako ostatně většina) jak tu školu dělá.. a on: mám v životě jasno, vím co chci.. chlastám od dvanácti a je mi dobře. To je asi to, co si bojíme přiznat, ale spějeme přesně k tomuhle... "chlastám od dvanácti a je mi dobře". Neříkám že všichni, ale považuji náš národ za dost ubohou napodobeninu lidské společnosti.

Lightdancer
10. 04. 2009
Dát tip
o to ale nejde....mnoho z čechů zapomělo "cítit"....

moorgaan
04. 04. 2009
Dát tip
Češi jsou pořád Češi, žádné míšení krve není tak podstatné, aby změnilo podtatně genofond!.. každy narod ma v sobe nejakou příměs.. tím se genofond posiluje, zbytnuje...protoze jsme byli nuceni se stale potykat s nejakym prikorim, nausili jsme se v tom chodit a upevnili si postaveni, 10 000 000 je porad dost na to, abyhcom meli pocit , ze nejsme prcci a ze mame co rict...ale pupek sveta urcite nejsme, jak si to mnozi z nas mysli, a nikdy jsme nebyli...

myslim že češi už díky svý historii nejsou pravými čechy... a myslim, že každej, kdo se považuje za čecha by měl hledat do těch nehlubších hlubin dokud nepochopí kdo to doopravdy ten ČECH je...a pak se jim stal...protože myslim, myslim, že by tito lidé byli velmi dobří...***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru