Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

10 Příběh písňového textu

06. 04. 2009
1
2
2193
Autor
Zolo

Jako autor tohoto článku se nesnažím poučovat o tom jak psát písničky. Můj záměr je pouze inspirovat ty, kteří začínají nebo neví jak na to a předat něco málo ze svých zkušeností.

Zdál se mi sen. Jel jsem na kole a svoje osobní věci, včetně dokladů a peněz jsem cestou ztratil. Mám za to, že to muselo být někde na rozcestí, kde podél silnice rozkvétaly mohutné javory. Vrátil jsem se, kolo položil do trávy, prohledával okolí a objevil stezku do nedalekého temného lesa.

 

   Příběh si dokážeme představit a tak jako dokážeme vyprávět sny, protože v nich všechno dopodrobna vidíme, bychom měli umět vyprávět písňové texty.

 

Stezka vedoucí podél říčky, mě zavedla k místu, kde žili muž se ženou a dvě děti, kluk a holka, ve věku kolem deseti let. Muž měl tetování na svalnatých pažích a později mi sám  u hrnku čaje svěřil, že sebe i rodinu ukrývá kvůli konfliktu se zákonem. Nabídl mi, ať u nich zůstanu, džungle je hluboká a nebezpečná.

 

   Aniž jsem zmínil, jak zoufalý jsem ve snu byl, sami si více či méně dokážete mou situaci představit a vžít se do ní.

 

V průzračné vodě se proháněly velké ryby, pstruzi, candáti a jako král mezi nimi rudomodře ocelově zabarvený okoun. Zatímco se děti bavili jejich lovem, prohlédl jsem si domov té zvláštní rodiny uprostřed džungle, kvalitně postavený a udržovaný srub. Zahrádka, o níž žena pečovala, byla plná nejrůznějších květin křiklavých barev a silných vůní. Tu nezávislost jsem jim začal závidět, a litoval, že je moje místo jinde.

 

   Napadá vás výklad mého snu? Je typické pro lidskou mysl, vyvozovat závěry a snažit se dobrat odpovědí. Dejte svým posluchačům, co nejvíce informací, které si dokážou představit a zapamatovat. Stejně jako v kriminálkách i zdánlivě bezvýznamný detail může pomoci objasnit příběh.

 

Vydal jsem se na obhlídku okolí a odhadem po půl hodině jsem ze změti stromů a liján vyšel na široké prostranství k vesnici. Ze starých usedlostí zbývaly jen polorozpadlé obvodové zdi a na nedaleké louce na svých parcelách bez plotů u rozestavěných domků v záři odpoledního slunce odpočívali mladé dvojice. Zpátky k obydlí a odtud k rozcestí s javorama, rozhodnul jsem se.

 

   Nadužívaná slova váš příběh zabíjí jako v mém případě slovo srub, pokud bych ho přepisováním nenahradil jinými možnostmi: srub – místo, kde žili; domov; obydlí.

 

Beznadějně jsem se prodíral neprostupnými hradbami divoké přírody, vše bylo jiné, neznámé a otravný hmyz byl stále dotěrnější, čím více se po mém slábnoucím těle řinul studený pot. Strach mě přesvědčil vrátit se k rodině. Značně vyčerpaný jsem s nepopsatelnou úlevou zaznamenal hlasy dětí. Žena si zrovna po celodenní práci převlékala zašpiněné tričko, její zrzavé vlasy připomínaly plameny ohně. Svou nahotu se nesnažila skrýt. Nebylo proč, muž byl nablízku. Pochopil, že jsem se pokusil vrátit na vlastní pěst. „Cesta není snadná,“ povídá mi, „kdo nezná džungli, snadno zaplatí životem. Stezky zvěře vedou i bažinami, vyčkejme rána, dovedu vás.“

 

   Zapisováním či vyprávěním svých snů, zjistíte, že dokážete sdělit příběh prostřednictvím obrazů, přirozeně vystihnout detail, zajímavě vyprávět svůj příběh. Představit si příběh písničky se všemi jeho postavami, obrazy a detaily, může zachránit skromný rozpočet textaře před plýtváním náplní tužek a papíru   a především drahocenného času a nás všechny před odmítnutými písničkami kvůli nedostatku užité obraznosti J

 


Copyright © 2009  Saša Kirilov


2 názory

violetlight
17. 12. 2012
Dát tip

čekala jsem, že pro názornost, jak takovýto příběh povyprávět během jednoho songu, autor připojí text a mp3, jak bývá dobrým zvykem v jeho ostatních úvahách :)

vymyslet takto dlouhý příběh dle mého názoru není až tak složité. Jak ho ale vyjádřit v pár slokách a refrénu, navíc tak, aby se rýmoval?


neroušek
06. 04. 2009
Dát tip
*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru