Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

RITUÁL

15. 04. 2009
17
27
4326
Autor
macecha



     Ležely před ní na stole, dva překrásné kousky kančí kotletky, již vykostěné, vcelku,odblaněné, růžovoučké. Z mladého divokého kanečka.  Mazlila se s nimi, hladila je rukama a šeptala jim tiše :

     "teď vás natřu kořením, které je obestřeno tajemstvím, jež znám jen já a vím, že je milujete. Opeču vás na dobrém másle a naložím do strouhané mrkvičky,celeru a petržele s malou  troškou čerstvého zázvoru.

 Zítra budete krásně uleželé."

     "Až vás dám do vyhřáté trouby péci, krásně zavoníte, změknete, potom si odpočinete  na míse a  za odměnu vás po chvíli uložím do omáčky z rozmixované zeleniny, sladké a kysané smetany s trochou jíšky, kusu čerstvého másla a bude vám dobře. Hodinku si pobudete v horké troubě a na míse, obložené citronem a  velkými brusinkami, budete vypadat nádherně a chutnat ještě lépe."

     "Slyším nějaký hlas," ozvalo se ode dveří kuchyně. To můj manžel nahlížel, s kým hovořím. "Zase si povídáš s masem? Zase čaruješ? Ten tvůj rituál!? Jakoby to nebylo jedno." Prošel kolem mne, ušklíbl se a zaťukal si významně na čelo.

     Zítra se bude cpát kančími kotletkami ve svíčkové omáčce, k tomu zajídat vídeňské knedlíčky a blahem jenom chrčet. A to neví, že ještě, než dám vše rozležet do lednice, dělám nad tím božím darem kříž.  To by ho asi úplně odrovnalo.

     Je to divné, ale s každým jídlem, které připravuji, si povídám.Vysvětluji mu, co s ním  hodlám provádět a jak potom bude všem chutnat. Dělám ho s láskou a ono se mi potom odmění blaženým výrazem těch, kteří hotový pokrm konzumují.


      Existuje mnoho rituálů, které děláme, aniž si je uvědomujeme. Pro mne je tento velmi významný, protože jsem zjistila, že u hezky prostřeného stolu a dobrého jídla vzniká mnoho pěkných přátelství, lidé se cítí spokojení a jsou tak blíž jeden druhému.

27 názorů

Diana
17. 04. 2009
Dát tip
No vidíš, musím být v úterý v Praze. Vezmu radši vlak. D1 je děsná i v opačném směru! :-)

BigBivoj
17. 04. 2009
Dát tip
Mezi 37 a 45 km na D1 směr morava, jedu to už 3 hod. možná pěšky bych tam už byl dávno.

Diana
17. 04. 2009
Dát tip
JÁ PŘÍJDU! Kde je Kovárna????

BigBivoj
17. 04. 2009
Dát tip
Všichni kdo mi dali tip dostanou ode mě na Kovárně kančí guláš ZADARMO :)) ostatní NIC

Diana
17. 04. 2009
Dát tip
Bivoji! Ty sadisto!!!! Šmarjá já mám hlad!

macecha
17. 04. 2009
Dát tip
BigBivoji, děkuji, jsi opravdu milý.

BigBivoj
16. 04. 2009
Dát tip
tak tady jsou kotletky a tady je gulášek je libo s pěti ?

BigBivoj
16. 04. 2009
Dát tip
Já děkuji všem jsem potěšen rituální remízou. A samozřejmě dáma a ještě k tomu milá ta má přednost ve všem ! Blahopřeji Macešce k vítězství ...ale v hospodě na Kovárně měli dnes vynikající kančí gulášek, ten bych ti rád přinesl v kastrůlku ochutnat, kam s ním ?

macecha
16. 04. 2009
Dát tip
BigBivoj - jde o to, jak to s tím rituálem myslíš. Pokud se bude týkat vaření, mé dveře jsou otevřeny všem hladovým :o) Derylla - vše, co se dělá s láskou, chutná :o) VT Marvin - se zelím je to také balada, ale má jinou technologii. A je hezké, že mi tipuješ bez zášti. Díky

Derylla
16. 04. 2009
Dát tip
jednou jsem delala palacinky strasne brzy rano, byla jsem jeste cela rozespala, snazila se delat vse po tichu, abych nevzbudila pritele, bosa a vlastne cela naha, takze trochu zima a snazila jsem se hlavne rychle, driv nez zazvoni priteli budik, protoze jsem mu chtela prichystat prekvapeni - snidani do postele.. hm - bylo to s velkou laskou a byly to ty nejlepsi palacinky, co se mi za muj kratky zivot povedly..

BigBivoj
16. 04. 2009
Dát tip
velká šance na vítězství ** přeji ti, a pak uspořádáme společný rituál :)

macecha
15. 04. 2009
Dát tip
Hanko, děkuji. A dobré prý to bylo :o) Bíšo- díky Jiří- zaříkávání, to je právě to, co dělá ty divy. Všem Vám děkuji za tipy.

nostalgik
15. 04. 2009
Dát tip
Taky bych blahem chrčel..a to nevěřím na kouzla ani zázračnou moc bylin, ale zaříkávání... tomu bych asi uvěřil. :o)) TTT

Bíša
15. 04. 2009
Dát tip
Mňamka!!!

Je to hezké a muselo to být i dobré,TIP

macecha
15. 04. 2009
Dát tip
Květoni, jsme naladěni na stejnou strunu. Mně, když je nejvíc zle, tak otvírám kuchařské knihy, znám ty recepty snad už nazpaměť, ale jen prohlížení těch obrázků mi spraví náladu a cítím se hned líp. Já jsem byla v minulém životě kuchařkou, vím to, protože mě to nikdo neučil a myslím si, že vařit umím dobře. mylenko, ta potravina, ze které děláš jídlo, musí vědět, že ji máš ráda, že to chystáš s láskou. Já fakt při přípravě jídla si vykldám nahlas, co budu dělat, jak to bude vypadat a fakt se s tím mazlím, já totiž strašně ráda vařím a to je možná tím. A palačinku, nechci se chlubit, udělám snad ze všeho a vždy je výborná. Tak, hodně úspěchů. Pokud budeš vařit s láskou, to jídlo a samozřejmě i strávníci, to poznají. :-)

Marcela.K.
15. 04. 2009
Dát tip
Fakt si povídáš s každou kotletou? Každej řízek, kterej natlučeš?! tomu to vysvětlíš proč? :-)) Máš pravdu v tom, že jídlo se musí připravovat s láskou.Mně se pořád trhaly palačinky! A opravdu jsem je dělávala s nechutí, protože je dvakrát nemusím...vlastně ani jednou :-) Pak jsem je zkusila udělat nějak jinak...nemračit se na ně a myslet na ty, co je tak rádi jedí(syn , dcera, manžel) no a ony se povedly :-) jednoduchý recept ;-) od té doby se mi přestaly trhat i když je dělám pořád ze stejného těsta...jen je obracím s láskou ;-) Příště si s nimi zkusím popovídat ;-))

Tak tohoto příslibu si moc považuju. Jako jsou pro mnohé nejvýznačnějšími českými spisovatelkami Božena Němcová a Eliška Krásnohorská, pro mně jsou to Magdaléna Dobromila Rettigová a Marie Janků Sandtnerová. Knihy kuchařské jsou mi milejší beletrie a rafinované umění přípravy roztodivných pokrmů řadím před sochařství, malířství i spisovatelství.

macecha
15. 04. 2009
Dát tip
Květoni, recepty jsou přece rodinné tajemství. To fakt nemůžu prozradit. Jsou zapsány v mé kuchařce osobní a až umřu, tak je možná někdo najde a bude podle nich vařit. Nebo, odkážu Ti je v závěti :o) Jsem ráda, že to bylo podle Tvého gusta. Díky.

Tohle je rituál podle mého gusta! Ještě tak receptík, kdyby byl...

macecha
15. 04. 2009
Dát tip
Deryllo - hned listuji, cos napsala. Díky za tip.

macecha
15. 04. 2009
Dát tip
Jarmilko, díky - jsem ráda, že mi dáváš za pravdu Diano, přijeď a já Tě zase něčím potěším. Děvčata, děkuji za tipy.

Derylla
15. 04. 2009
Dát tip
Taky bych si dala.. a to jsi ma konkurence v kouli :=) T

Diana
15. 04. 2009
Dát tip
Šmankote! Tohle nám nedělej! Slintám jak náš pes! T*****

Ano, v tom tkví tajemství nefalšovaných chutí... :))))*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru