Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Krátký příběh o dlouhém příběhu.

16. 05. 2009
3
16
1229
Autor
Hanka13


   Krátký příběh o dlouhém příběhu.

  Už jsem slyšela o babičce,která si do koupele sype marihuanu, o slavnosti "Vítání úrody", kdy se na kopci pouští papíroví draci a vinylové desky s reagge na sterých gramofonech, taky vím jak se vaří pervitin a jaké svinstvo se do toho dává,např. hydroxid sodný, ano,ten co se používá do ucpaných záchodových odpadů,kde spolehlivě rozpouští  tekuté i pevné látky, fosfor, toulen a když to špatně zderivuje... . Znám kluka,co s kamarády vybílil otcův byt a rozmlátil mu firemní auto,otce pak vyhodili z práce, splácí auto, je na mizině a maminka? "Vždyť on je takový chytrý chlapec!" Bohužel je-vražedná kombinace. Znám kluka,který z nešťastné lásky spolykal tablety z popelnice,na ruku si cigaretou vypálil ornament a pak se pobil s matkou tak,ze musela být hospitalizována, znám sourozence, kteří k nám utekli z vánoční dovolenky u rodičů, šťastní, že jsou zpět, vím o klukovi, kterého matka dopovala utišujícími léky tak, že několik dní seděl na schodech s výrazem "ani obraz,ani zvuk",a na hudbu namaloval obrázek, pak ho hrubě zaškrtal a pojmenoval "Zavřená osoba", a když mu vysadili léky, poznali jsme ukecaného a rozesmátého Frantu. Nebo jiný kluk s nejčernějšíma očima, jaké jsem kdy viděla, bledá tvář a černé tanga kalhotky, v nichž přišel. Znám tři děti,které matka zanechala brutálnímu alkoholikovi,nejmladšímu byly tři měsíce. Přišlo se na to  po 2,5 letech,když otec nechal hledat syna. Utekl za starší sestrou na squoter, prý je dealerka a on krásně modeluje rukama s hodně krátkou čárou života...


16 názorů

a2a2a
17. 05. 2009
Dát tip
Neposuzuji text u lidí, kteří mají nějakou psaní znesnadňující poruchu, podle gramatických či stylizačních nedostatků, třebaže souhlasím, že to na kráse nepřidá. Z tohoto textu je patrná emocionalita, nejedná se o povídku, ale o jakýsi protest, varování. Je zde pojmenováno hodně osudů, každý z nich by si zasloužil samostatné zpracování, takto je to především pláč, na který mnozí nedůvěřivě odmítají slyšet, ne proto, že by nevěřil, ale proto, že je zde jen zachycen viditelný povrch bez neviditelných kořenů, a že v této cynické době vnitřně sice cyniky být odmítáme, ale stejně tak odmítáme cokoliv, co se dotýká našich citů jen tak letmo a zadarmo. Přesto autorce věřím, a je mi sympatické, že při práci, ve které se denně s cynismem potkává, má potřebu křičet. Jen je třeba mít na paměti, že širší publikum nechce popisovat hroty osudů ostřím nože, ale životem, který se navzdory tomu snaží ostří unikat.

kachen
17. 05. 2009
Dát tip
Chyby ne chyby, tohle je na nic...

No vidíš. Je. Tak to příště zkus :) Držím palec.

Hanka13
16. 05. 2009
Dát tip
Děkuji. Nenapadlo mne, že je možné o něco takového žádat.

Požádáš úplně normálně. Vybereš si někoho z kritiků, a pošleš mu zprávu. Nic složitého.

Hanka13
16. 05. 2009
Dát tip
No vidíš, a já si toho vůbec nevšimla.

Hanka13
16. 05. 2009
Dát tip
Určitě bych byla raději, kdyby mi text někdo nejdříve zkontroloval. Jak o to požádat? Nepíšu automaticky.Vše si musím zdůvodňovat. Často znejistím a cizí slova jsou má "smrt".

/chraň, nikoli chaň! Asi mám taky problém :)))) /

Tak to bude na širší diskusi... Porucha vnímání textu tě pochopitelně omlouvá - v běžném projevu. Ale ne tady. Když chceš publikovat (a trpíš řečeným problémem), tak oslov někoho z kritiků. Každý z nich ti za těchto okolností text rád opraví. A pak jej můžeš publikovat. A čekat kritiky přímo k textu, ne ke gramatice. Ale chaň tě pánbůh, jestli si jen vymýšlíš berličky...

Hanka13
16. 05. 2009
Dát tip
Mám tam gramatickou chybu? Jsem totiž disortografik. Bojuji s tím celý život. To je jako učit se lézt s jednou nohou na stromy. Myslím, ale, že většinou jde o obsah. Opravím to.

Přestal jsem číst u "vinilu". Dovolím si řečnickou otázku: Když si netroufne operovat někdo, kdo neovládá anatomii, jaktože psát se odváží každý moula?

Hanka13
16. 05. 2009
Dát tip
Yacku, děkuji za všechny Tvé názory. Vzal jsi to pěkně z gruntu. Dívala jsem se na Tvou stránku, ale žádné uveřejněné dílko. Proč?

Yack
16. 05. 2009
Dát tip
Hmm. Tak tohle už je z jiného soudku. To číst včera, když jsem byl v "deprézi"...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru