Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

x

24. 06. 2009
4
16
2235
Autor
makros

 

 vchod do kostela –

v nástěnce přišpendlený

nějaký světec

 


16 názorů

StvN
29. 06. 2009
Dát tip
Já ten zásadní kontrast vidím v přišpendleném světci. Když jsem napsal Přišpendlený světec by bohatě stačilo, měl jsem na mysli, že jak nástěnka, tak vchod do kostela, dokonce i kostel, nejsou pro mě tak důležité. Mohl by být přišpendlený někde jinde a pro mě by to haiku mělo stejný význam. Nicméně v kostele je jeho přišpendlení jaksi více tragické.

Paulart
29. 06. 2009
Dát tip
Myslíš, že by mohl být ukrytý jistý kontrast mezi "vchodem" a "přišpendlením"? To mě nenapadlo a teď, když nad tím přemýšlím, říkám si, že ano, to by šlo.

StvN
29. 06. 2009
Dát tip
Tak kontrast svatozáře a temnoty by mě nenapadl ani z toho tvého haiku, natož z originálu. Nabízí se otázka, proč nepřijmeš originál takový, jaký je, namísto aby ses snažila poukazovat na vlastní nápad, který je tedy, zdá se, úplně jiný. Mám za to, že klíčové slovo je přišpendlený, proto by se haiku mělo točit kolem něj. Vkládat více významů může zbytečně přehlcovat, nemyslíš?

Paulart
29. 06. 2009
Dát tip
Přišpendlený světec je každopádně zajímavý, myslela jsem ale na kontrast svato-ZÁŘE s přítmím. A "nějaký"? Ve smyslu náhodně vybraný, bezděčně připíchnutý někým, kdo se nějak moc nesoustředil, kam špendlík zapichuje :-).

StvN
28. 06. 2009
Dát tip
Mně - nějaký - taky nesedí. Když napíšeš světec, tak je to stejně neurčité jako nějaký světec. Spíš to upozorňuje na neznalost, možná až ostentativně danou najevo, s nádechem pohrdání. To je můj dojem z toho, když se řekne nějaký něco. Přišpendlený světec by bohatě stačilo. Vchod do kostela je OK. Proč by měl být temný, Paulart? Kontrast je schován v přišpendleném světci, tak asi není třeba přidávat další.

moorgaan
25. 06. 2009
Dát tip
vchod je nevhodne- u kostela jsou bud dvere a nebo brana, .. "nejaky" je opravdu spatne volene slovo-protoze haiku je obraz a tam je jasne sdeleno kdo!

Garth
25. 06. 2009
Dát tip
Pěkné.*

apatie
25. 06. 2009
Dát tip
námět a hloubka dobrý a zajímavý, nějaký bych vypustil, neurčitost tam zůstane a myšlenka "zhoustne", co mi víc vadí je pomlčka, dává tomu moc přímosti

Můra73
25. 06. 2009
Dát tip
Paulart: tvoje kritiky ale mají smysl (jsem ráda zkritizována, snad se tím posunuji dál)

Paulart
25. 06. 2009
Dát tip
Jen kritizuj. A budeš zkritizována :-). Ale to je dobře, mě tu taky nikdo moc nešetří.

Můra73
25. 06. 2009
Dát tip
Když o tom přemýšlím, tady mělo slovo nějaký asi opravdu svůj jedinečný význam Příště se raději zdržím kritiky :o)

Paulart
25. 06. 2009
Dát tip
Makrosi, tady si myslím, že není problém ve slově "nějaký". Ta neurčitost tam může hrát zajímavou roli, jen první verš je nějak do počtu, chtělo by to něco, co by šlo do kontrastu s tím světcem. A nebo s něčím zástupným... Třeba (návrh, ber to jako hru, ne jako poučování): Temný kostel - k nástěnce přišpendlená nějaká svatozář.

Můra73
24. 06. 2009
Dát tip
líbí se mi, jenom to slovo nějaký by tam asi nemělo být

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru