Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rozhovor se Zdeňkem Svěrákem: Cimrman je lidem sympatický, protože to je smolař

27. 06. 2009
5
35
3059

Divadlo Járy Cimrmana (DJC) baví diváky už více než čtyřicet let. Všechny příznivce inteligentního humoru vždy potěší, když tým cimrmanologů "objeví"; nový divadelní kus. Tím posledním je hra České nebe. Ta potvrdila, že stopa geniálního autora nekončí rokem 1914. Drama totiž zachycuje dobu, kdy na zemi propukla 1. světová válka. Diváci ji sledují z nebe, kde se dávno mrtví velikáni českých dějin strachují o osud svého lidu. Česká nebeská komise ve složení svatý Václav, praotec Čech a J.A. Komenský se v krizové situaci rozšiřuje o nové členy. Nebeská komise chce vnuknout národu myšlenku samostatného státu, pro který hledá i novou autoritu - panovníka, na kterého může být národ hrdý.

 

Cimrman je lidem sympatický, protože to je smolař

 Hru České nebe mohli v uplynulém týdnu vidět na jihu Čech také diváci ve Volyni, Vodňanech, Soběslavi a Písku. A právě před představením v píseckém kulturním domě, které se konalo ve čtvrtek 25. června jsme několik otázek položili Zdeňkovi Svěrákovi, spoluzakladateli DJC, pro které píše hry společně s Ladislavem Smoljakem. Oba dva v nové hře alternují postavu učitele národů – Jana Ámose Komenského.

Cimrmani hrají už více než čtyřicet let. Máte nějaký recept na dlouhověkost souboru?

My hrajeme dvaačtyřicet let. Možná to je přízeň osudu, že nám dopřál takhle dlouho psát, hrát a být pohromadě. Kdo ví, jestli to není také tím, že nemáme v souboru žádnou ženskou, protože kolikrát se stane, že dojde k rozvaření kolektivu kvůli nějaké krásce. To u nás nehrozí. Pak je tam asi další věc, že nápad s Cimrmanem se ukázal jako nosný nebo životaschopný. Viděl bych asi tyhle tři důvody.

Hry píšete společně s Ladislavem Smoljakem. Jak vznikají vaše divadelní hry?

To je čím dál těžší porod. Když jsme začínali, tak ta cimrmanovská zahrádka byla ještě neobdělaná a byla tam panenská půda. A my jsme si řekli, teď to bude Cimrman kriminalista, a bylo to. No ale jak jsem ji ryli a orali, tak začalo být problémem téma. Než jsme našli téma na poslední hru České nebe, trvalo to dlouhou dobu. Nebyli jsme si jisti ani tématem. Už jsme to psaní chtěli zabalit a hledat jiné. Pak jsme došli k nápadu, že by tam mohla přijít další postava. Ta nám to oživila, a České nebe nakonec vzniklo.

Co je pro vás hnací silou při psaní?

Kdybychom už žádnou hru nenapsali, tak se asi nic nestane. Zájem diváků byl pořád, ale ten divadelní kolektiv to má rád. Jde mu to k duhu, když má před sebou úkol.

Je to pro soubor nová energie?

Jistě. Najednou je tu společné riziko, jestli se nám zase povede diváka nezklamat. Takže poctivě zkoušíme, později denně, a toneme v obavách. Jak zkoušíte dlouho, repliky vám tak zevšední, že už nevěříte tomu, že se jim bude někdo smát. Už to máte ohrané, oříkané. Na zkoušce řeknete repliku, na kterou má sál zabouřit, a tam je ticho.

Čím si vysvětlujete popularitu cimrmanovského fenoménu?

My, co jsme uvnitř, tak to nemůžeme tak vidět. Je to spíš otázka pro divadelního kritika nebo dokonce sociologa. Řeknu vám to, co si o tom myslím já. Postava Járy Cimrmana je lidem sympatická, protože to je neúspěšný člověk. On by sice chtěl být velikán, a dělá do všech oborů, ale nikde nedosáhne takového výsledku, jakého by chtěl. Tak se aspoň chlubí tím, že je pomocníkem těch úspěšnějších, že bez něho by to nebylo. Třeba Eiffel by postavil tu věž špatně nebýt Cimrmana. (pozn. red. narážka na scénu z filmu Jára Cimrman, ležící, spící, kde Cimrman ohne před Eiffelem spodní části modelu jeho věže, a vytvoří tak typický tvar Eiffelovky se spodními oblouky.)

Dá se říci, že se v Cimrmanovi sami nacházíme?

Každý se tam trochu nachází. Smolař je vám sympatický, je vám ho trošku líto. Je to i symbolické pro celé české společenství - pro národ, který měl také pocit, že kdyby nás nechali, my bychom světu ukázali. No a teď třeba vidíme, že nás nikdo moc neobtěžuje, a moc to neukazujeme. Další důvod je, že pracujeme s humorem, který už tady měl připravené publikum z dob Voskovce a Wericha a Semaforu. A to je humor, který by chyběl. Je hodně inteligentních diváků, a nemusí to být intelektuálové, kterým sranda bez jejich mozkového zapojení přijde plytká nebo si v tom nelibují. A tenhle smích je vzbuzen spoluprací. Z jeviště přijdou divákovi dva náznaky, a on si mezi nimi musí tu jiskru udělat sám. To je ta rozkoš z toho … AHA … a pak HAHA, divák si řekne … já jsem na to sám přišel. Divácká obec tady na tenhle humor byla zvyklá. A možná, že jsme ho i trochu někam posunuli. Nevím?

Na vaše představení chodí i mladá generace náctiletých. Čím myslíte, že tuhle věkovou skupinu dokážete oslovit?

To je nejtěžší, protože je baví vlastně jejich dědečkové. A málokdy je děda pro tyhle děti svým humorem ten pravý. Oni mají úplně jiné anekdoty, než měl jejich děda. A to je na tom to divné, že tahle naše vnoučata chodí a bavíme je... to je zázrak.

Nové hry vznikaly stále s větším časovým odstupem. Už jste na to narazil, že je pro vás stále těžší nacházet nová témata....

Je to těžší a těžší. Ono vás také nic nehoní. Když už jsme mluvili o Voskovci a Werichovi, tak ti měli úplně jiný systém. Udělali komedii, nebo revue v jejich případě, a jeli ji tak dlouho, dokud lidé chodili. A jak cítili, že už se neprodává tolik lístků, tlačilo je to k tomu ... „Musíme sednout a něco napsat“. My jsme tenhle tlak nepoznali.

Máte teď po poslední hře České nebe v hlavě nějaký další námět?

My jsme si s Láďou Smoljakem řekli, že to bude asi poslední hra...

A nezklamete tím spoustu vašich fanoušků? Možná doufají, že se ještě nějaká hra objeví?

Já myslím, že ne. Vždyť mají k dispozici patnáct kusů. Také jsme to tak komponovali - jako uzavření - Cimrmanův dramatický kšaft. Pravděpodobnější je, že to je poslední hra.

To by byla škoda...



35 názorů

all: díky za návštěvu i za postřehy:)))

Línej: Jo, láska holt občas bolí :)

leenai
20. 07. 2009
Dát tip
Pišto, jak můžeš přežít "nové díly" TRD, to nepochopím.. myslím, že fanoušek může odpouštět jen do té chvíle, než se začne cítit hluboce uražen. =) Jinak na České nebe se klepu jak ratlík, jen lístky ještě nevybyly i pro nás studentíky, tak musím čekat. Rozhovor tematicky pěkně vedený, ale otázky mi přišly drobet neučesané.

A.H.
18. 07. 2009
Dát tip
I kdyby měli nějaké zástupce, už by to nebylo ono.

no omlouvám se za nevyžádaná avíza... jsem to poslal asi všem šmahem, tak sorry

moorgaan
02. 07. 2009
Dát tip
moorgaan,Moorgaan,M.O.O.R.G.A.A.N, MO-OR-GA-AN...

moorgaan
02. 07. 2009
Dát tip
Petre diky za upresneni..

moorgan: no rozhovor jsem samozřejmě vedl já, jen těsně před představením, kdy se pan Zdeněk Svěrák strojil do saka a mezi odpověďmi si vázal kravatuu, nicméně byl vstřícný a pohotový... prostě profesionál

Vaud
02. 07. 2009
Dát tip
jez vic cesneku! (a nikdo si toho nevsimne)

moorgaan
02. 07. 2009
Dát tip
Vaud..trochu jsem si to myslel.-)).. nejsem holt tak bystry!.-))

Vaud
01. 07. 2009
Dát tip
moorgaan - bystřejší z nás pochopili, že ho vedl autor tohoto příspěvku ....

Yvaine
01. 07. 2009
Dát tip
Škoda, že poslední, na druhou stranu, kluci už stárnou a patnáctka je docela hezký číslo...:)

moorgaan
30. 06. 2009
Dát tip
skoda ze temer kazda diskuse konci uplne jinym smerem nez by mela- tohle je prece krasny prostor na diskusi smerem k tematu! - co sem pletete trpasliky?.. Petre Nechvatale - moc prima rozhovor, mel jsi uvest kdo ho se Zdenkem Sverakem vedl, ale v podstate to neni tak dulezite - dulezite je, ze tento humor ma stale co rici novym lidem a ti stari si aspon maji co pripominat reprizami...44 let je desne dlouha doba na udrzeni stylu, stejnosti humoru a na pritahnuti posluchacu - DJC timto jasne dokazuje, ze humor je humorem pouze tehdy, pokud opravdu bavi lidi...

all: díky za návštěvu i kritiky..., koukám, kam jste se od Svěráka dostali ... nakonec to je diskuze o Červeném trpaslíku, taky ho mám rád..., i když jsem všechny díly zatím zdaleka neviděl, koukal jsem na něj spíš náhodou, ale většinou to bylo povedené... no pan Svěrák vypadal přesvědčivě, když tvrdil, že to je opravdu poslední hra, ona nakonec opravdu tak i vyznívá, jako jakési uzavření cimrmana jako dramatika

Nojo. Málokdy se dabing tak poveda jako u dejmetomu zmiňovaného trpajzlíka (kde je výrazně lepší, než originál), případně MASH a pod.

Delahaye
28. 06. 2009
Dát tip
TBBT je moje srdeční záležitost ... :-) "Leonard, Sheldon is hugging me ... !! " :-)))) (akorát český dabing je tak otřesný, že z vysílání na Prima Cool jsem vydržel asi 3 minuty a rád se vrátil k původní jazykové verzi ..)

Teď už nás čeká akorát celovečerák Big Bang Theory :)))

Delahaye
28. 06. 2009
Dát tip
Musím (nerad :-) )souhlasit s doktorem. Ty celovečeráky byl úlet .. zvláště ten kde furt cestovali časem .. slabota, málo vtipů, zhusta nuda ale seriál ok (je zajímavý, že Simpsons-movie se oproti tomu docela vyvedl ... )

Syd: Tak já netvrdím, že to stálo úplně za prd (i když ten "3D" jsem skoro prospal), ale že obecně model natažení seriálu do víceméně celovečerní podoby se má asi jako bys příjemnou, dvacetiminutovou soulož natahoval na hodinu a půl. Obé ku konci začne chtě nechtě nudit...

Mezi náma ony ty čtyři celovečeráky Futuramy taky nebyly žádnej zázrak...

Rabb
28. 06. 2009
Dát tip
dele, nemusíš smutnit.. :-) http://www.comedycentral.com/press/press_releases/2009/061009_futurama_returns.jhtml

Vaud
28. 06. 2009
Dát tip
tak to je po ránu dobrá zpráva :-)) katalánci to sice dávali - umím katalánsky asi pět slov a dvě z nich jsou Nan Roig - což je Červený trpaslík - ale ve Španělsku tomu humoru nikdo nerozuměl, tak to stáhli z vysílání...

No pravda je, že kvalit původního seriálu to nedosahuje, ale fanoušek odpustí ledacos, šlo hlavně o to opětovné shledání:)

Delahaye
28. 06. 2009
Dát tip
Já tedy TRD nesleduju, ale skalní příznivci u nás v práci byli "dotočnou" 3 dílů tak zklamáni, že skoro nemohli pracovat :-) Mě spíš mrzí, že nepokračuje Futurama BTW - že to je jejich poslední hra už říkali S+S tuším 2x ... po Africe i po Švestce .. Já si myslím, že to doopravdy skončí, až Svěrák už nebude ...

Pleteš se, Vaude:) Třídílný nově natočený speciál "Back to Earth" jsem si vychutnával již začátkem roku, a šušká se něco o celovečeráku.

Vaud
27. 06. 2009
Dát tip
zrovna jsem cestou z Lugana koukal na Červenýho trpaslíka - a taky nemůžu rozdejchat, že už znám všechny díly a nový nebudou - vnímám to jako nespravedlnost!

Zbytečně.

Vaud
27. 06. 2009
Dát tip
Právě by je museli začít integrovat už teď - ty nový lidi

Ferry píše další kapitoly cimrmanologie... rozhovor podobný ostatním kdekoli...

A ty si dovedeš Cimrmana představit s jinýma lidma? To by bylo jak řízek ze sojovýho "masa"....

Vaud
27. 06. 2009
Dát tip
škoda, že si nepěstujou nějaký nástupce, kteří by to převzali jinak moc fajn rozhovor!

To je vážně škoda. Na druhou stranu, lepší přestat včas, než to zkazit.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru