Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

šťastné slepičí stáří

06. 08. 2009
5
7
1823
Autor
tonas


šťastné slepičí stáří

Po celý život dřely na panském, internované v nevlídném prostředí drůbežáren. Neznajíce slunečního jasu, ani hojnosti zelených vesnických dvorků snášely vejce na podestýlku, nebo na kovových roštech a pod umělým světlem. To bylo vše, co znaly. Napít se z korytek, zobnout z krmítka a přetvořit to v sobě na vajíčka. Anemické plody jejich života už dávno ztratily svůj původní smysl - proměnit se na novou generaci těchto užitečných ptáků.
V životě ani zdálky ty zotročené slepice nezahlédly kohouta, který po tisíciletí spojoval svá slepičí hejna, chránil je před šelmami, dravci a svými konkurenty a staral se od rána do večera o to, aby plod jejich života byl živý, neztráceje způsobilost proměnit se pod teplým peřím kvočny v kuře.
Když po přesně stanoveném čase jejich života v slepičím koncentračním táboře snesly svou kvótu vajec, byly bez vděku a sentimentu pobity a snědeny v slepičích polévkách. Krutý a nemilosrdný úděl, který jim nastrojil žravý a necitlivý člověk, rouhaje se svému Bohu, který je -své slípky, stvořil k životu majícímu smysl, jako kterýkoli jiný život.
Pak kterýsi moudrý, moudrý možná ne, ale rozhodně vypočítavý drůbežář usoudil, že vysloužilé slepice je lepší, než sníst, výhodně prodat na slepičí důchod drobným majitelům kurníků na okolním venkově. Pro účely velkoprodukce staří a užitnou hodnotu už nemající ptáci tak již drahný čas putují do dvorků a zahrádek, aby tu v míru a pokoji dožívali své životy tak, jak jim nebylo dříve dopřáno.
Vyprávěl mi ondy pan Dvořák, jeden z chalupníků, který v houfu svých sousedů chvátává na každou aukci s vysloužilými slepicemi, jakým vděkem ho nyní ti spokojení ptáci, v podobě hojné snůšky krásných velkých vajíček, obdařují. V přirozeném prostředí,jež jim bylo kdysi určeno pánem Bohem a odňato člověkem, snášejí a snášejí a zapomínají na to, že jsou staré, vysnášené a už nevýnosné, jak bylo o nich rohodnuto v továrně na vajíčka.

27.července 2009



7 názorů

68my
06. 08. 2009
Dát tip
v zapomneni najdou štestí i staré slepice...zákony života platej pro všechny..

Marcela.K.
06. 08. 2009
Dát tip
Toníčku, kdybys mě četl, věděl bys to :-) Dnes už dobře.

Diana
06. 08. 2009
Dát tip
Je to pravda. Ty drůbežárny jsou děs a mělo by se to zakázat jako týrání zvířat!*

u nás máme vajíčka zálohovaná. Když vrátíme prázdné skořápky sousedům, dostaneme od nich za mírný poplatek plné...

tonas
06. 08. 2009
Dát tip
mylenko, rád tě vidím. Jak se máš hvězdo moje.Nekupuj vajíčka v marketu.Nakupuj někde u chovatelů slepic, ti jsou na ně hodní

Marcela.K.
06. 08. 2009
Dát tip
:-) a já se jich jako malá bála...těch, co nám běhaly po dvorku...a teď, kupuju vejce v supermarketu :-( ach jo...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru