Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Č a R

14. 08. 2009
5
15
2868
Autor
Saetri-Ihn

Ze sbírky "Uvězněn v normostraně" - 1800 znaků přesně.

Poklop k půdě se zdvihnul a oči padesátníka Marka spatřily zaprášené panorama jeho dětství a jiného odpadu doby. Vehnalo to do něj nostalgickou náladu stejně tak jako prach do vlasů. Za nějakou chvíli vešel i Luq. Byl to Markův robotický pomocník - kamarád a schody mu dělaly jistou potíž. Oba se chvíli procházeli po vrzající podlaze a přemýšleli, kde začít.

„Řekni mi Luqu, je vůbec možné, abychom to tu našli?“ pronesl Mark, zatímco se nevěřícně rozhlížel po dalších a dalších bednách. „Tvůj táta by tě sem přeci neposlal, kdybys tu fotku nemohl najít, ne?“

„Jistě, ale vůbec... Musím najít svatební fotku na půdě svého otce, kterého jinak nemůžu nechat ani pohřbít, protože to tak prostě chtěl a napsal. Co je to za divnou závěť?“

„Nevím,“ odpověděl Luq a pokrčil rameny, jak jen mu to jeho kovové tělo dovolilo.

Oba pak začali konečně pátrat. Všechny ty bedny, zásuvky, krabice, kufry, skříně, kredenc a police se zdály být nekončné. A ikdyž na všech těch fotkách, které tu ležely, viděl celé své dětství a život rodičů, tak svatební fotku nenašel.

Byly to už tři dny pátrání a poslední věcí kterou tu ještě neprohledali, byla zelená bedna schovaná kdesi za komínem. Mark před ní nějakou chvíli klečel, bál se přijít o poslední naději, kterou mu bedna nabízela. Nakonec ji však v touze po pravdě otevřel.

„Mít tak něco takového na lidské maso,“ povzdychl si Mark, když uviděl jen olejničku a klíč na natahování hodin. Zavřel víko a se skleslým výrazem se otočil k Luqovi, který celou dobu tápal, co říct. „Ty jsi se aspoň narodil jako člověk,“ po chvíli odvětil Luq svým hlasem. Mark se pousmál: „Narodil jsem se a ty neumřeš; umřu, ale ty jsi se nenarodil.“ Pak se sledovali - člověk a robot, každý jinak prokletí; Luq prolomil ticho až po chvíli: „Ale já umřu;“ a z jeho očí skápla slaná slza.


15 názorů

sharik
18. 11. 2010
Dát tip
*

těša
05. 12. 2009
Dát tip
nicméně je to přitažlivý, což je hlavní funkce názvu, podle m=ho názoru. a příště si ještě počtu, ty povídky se mi líbí. pěkný večer. vojtěch

Saetri-Ihn
05. 12. 2009
Dát tip
Člověk a Robot, už nevím proč jsem to pojmenoval jen Č a R. Asi nějaký záchvat nutného šifrování.

těša
05. 12. 2009
Dát tip
skvělý, jen nechápu proč Č a R.

Flákač
24. 11. 2009
Dát tip
Líbí se mi to, možná příště rovnou na dvě normostrany :) t.

Saetri-Ihn
22. 08. 2009
Dát tip
Díky za zhodnocení VT Marvine :) Slzu jsem tam zamýšlel jako takové podtržení, tak se docela vyvedlo. A ještě dík za vytipování "nedobrých" míst. Až tu sérii nějak dopíšu, tak to začnu opravovat, aby tam nebyly některé chyby.

Saetri-Ihn
14. 08. 2009
Dát tip
Díky ti :)

Prosecký
14. 08. 2009
Dát tip
Cítím s robotem, když objeví, že nezávisle na tom, jestli bude žít 60 nebo 400 let, je stejně omezený jako ta hromádka molekul vedle něho. A teprve teď jsem pochopil poměrně dalekosáhlý význam věty , "mít tak něco takového na lidské maso, " od Marka. Za to se dočkáváš tipu.

Saetri-Ihn
14. 08. 2009
Dát tip
S kým přesně? Jsem trošku ztracen a zvědav :)

Prosecký
14. 08. 2009
Dát tip
Cítím s ním.

Saetri-Ihn
14. 08. 2009
Dát tip
Během povídky ne. Vlastně nevím, jestli vůbec. Teda vím, ale není to tam řešený, ono se to tam vyřešit nedá. Spíš jde o kontrast pohled člověk x stroj. Člověk to vidí hrozně vyhroceně, myslí na blízkou budoucnost a to, že robot přežije třeba 300 let bere jako věčnost; robot si uvědomuje, že za nějakou dobu ani on nebude, použije tedy pumpičku a vyjádří se. Jestli je to lidské nebo ne, by bylo na delší debatu. Děkuju za připomínku ke "kdesi", asi je to můj zlozvyk, musím se toho zbavit.

Prosecký
14. 08. 2009
Dát tip
"zelená bedna schovaná kdesi za komínem" - takto to nelze říci. Kdesi je neurčité místo, ale on už ji musel vidět, takže to místo bylo určité. Mám tomu rozumět tak, že se robot během povídky polidštil? A je to hlavní poslání díla, takové R.U.R.?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru