Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stanice

04. 10. 2009
1
12
2473
Autor
Saetri-Ihn

Poslední povídka ze sbírky "Uvězněn v normostraně".

Měním své vyhřáté coupé za déšť, vystupuji. Jdu úzkým betonovým pruhem, jenž se plní lidmi. Za chvíli jsou už všude kolem, jdou stejně rychle, stejným směrem, stejnou cestou, míří pod stejnou střechu; ale i přesto mezi nimi trpím. Kopou, naráží, dupou, mačkají, vedou. Topím se v nich.

Kdyby teď – všichni zatočili vlevo, spadnul bych v mase, chtě či nechtě, rovnou na koleje, třeba přímo pod vlak. Mohl bych jen, zbytečně křičet.

Naštěstí se však masa zvedá k nebesům: stoupá v pomalém kroku ocelovým schodištěm, po nadchodu přelétá nad kolejemi, za kterými pak klesá k zemi, pod střechu stanice. Tady se celý houf pomalu rozplývá.

Všichni teď hrají podivnou společenskou hru: důstojně nerychlým krokem pádí k lavičkám, nenápadně obdivují krásy cizích šatů, tedy hlavně to kde, jak rychle a kam šaty míří, upravují si dokonalé vlasy, přičemž jejich lokty vhodně zavazí, kufry se dopuští chtěných omylů. Všechno v rámci zásad společnosti.

Po chvíli tu už stojím sám, ostatní sedí na svých vytoužených lavičkách, zírají na mne, na stojící osobu, které zůstala jen pouhopouhá zídka v ústraní. Sedí si na nich jakoby nic, ale v nitru se po nich plazí, šeptají jim do konců trubek něžná slůvka, líbají šroubky, hladí prkna, lížou v záhybech. Cítí při tom objetí jejich dřevěných rukou, teplo ocelového těla. A nakonec jim hlavou zní ten jemný hlas, jenž je pro mne jen vrzáním rzi.

Jdu k zídce. Jsem zhnusen a upřímně rád za ústraní, které mi nabízí. Když konečně sedím, všechny oči ztrácí herce. V jevišti zůstává jenom pár dlažebních kostek bez známek příběhu.

Vteřiny se táhnou jak cvakání hodin. Zavírám oči, snažím se zmizet někam pryč.

Cvak, cvak, zvak... informační tabule pomalu hláskuje příjezd, na který čekám. Po chvíli se už vytoužený kolos objevuje v zatáčce. Škoda jen, že ve snu byl modrý.


12 názorů

Saetri-Ihn
11. 10. 2009
Dát tip
VT: Aha, no já to myslel jinak, ale koukám, že se to tak dá chápat, moje smůla :)

Saetri-Ihn
11. 10. 2009
Dát tip
VT: Já to jako sen nemyslel ;), ale jestli to tak působí, tak moje smůla no :-D Ale pořád nechápu, co tam působí tak, že je to vnímáno jako sen. Prozaickou miniaturu jsem nějak přehlížel doteď, hodím to tam... Pomlčku nedokážu vysvětlit, nějak se mi tam líbila a pak to bez ní už nebylo ono... Díky za kritiku, VT :)

Saetri-Ihn
06. 10. 2009
Dát tip
Můžu jen tiše závidět :)

Prosecký
06. 10. 2009
Dát tip
A to mě napadá zrovna několik předobrazů. To se pozná, že jsem dítě Století páry.

Dejvo
05. 10. 2009
Dát tip
Pekné, páči sa mi to, dobré spojenia :)

Saetri-Ihn
05. 10. 2009
Dát tip
Prosecký: Původní představa celé povídky byla jinde, to bylo malinký nádražíčko z dob 30-80 asi, jen přestupní stanice s malou odbočkou do průsmyku, ale bohužel se to nedalo dostat do 1800. Konkrétní předobraz žádný, píšu z hlavy.

Saetri-Ihn
05. 10. 2009
Dát tip
Beed: Děkuju. Tohle by se už vážně dalo chápat jako poezie v próze? (Já to nikdy moc nechápal, ikdyž sem se o to snažil docela.)

Prosecký
05. 10. 2009
Dát tip
Které nádraží bylo předobrazem? Vzpomněl jsem si na ta svoje před 30 lety.

Beed
05. 10. 2009
Dát tip
Poezie v próze... Líbí se mi to, používáš zajímavé, neotřelé obraty... 'důstojně nerychlým krokem pádí k lavičkám' 'všechny oči ztrácí herce' Sem tam se dá najít chybka, nějaká ta čárka ve větě, překlep, ale nic hrozného. Za vyjádření nechuti jít s davem - *.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru