Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

SRDCE ROBOTA

Výběr: Pišta_Hufnágl
19. 10. 2009
15
75
6050
Autor
Madelaine

Povídka se účastnila 4. kola soutěže Písmák hledá SuperStar.

LUCKY

Listopadu kvapem dohořívala svíčka. Sněhové vločky tam někde nahoře už začínaly listovat v módním katalogu a vybíraly z nabídnutých fazonek a střihů, aby stejně jako loni byla každá z nich originální a jedinečná. Lehoučké mžení sotva znatelně hladilo po lících studené kočičí hlavy dláždění náměstí, lemovaného ze všech čtyř stran arkádovým podloubím. Podvečerní stmívání rozžehlo pouliční lampy, přes celý den nedočkavě dychtící po okamžiku, v němž se z nevítaných překážek na chodnících stávají žádanými nositelkami světla a krásy.

Lucky pomalým krokem vyšel z malé hospůdky na rohu. V pravé ruce svíral ucho džbánku, z nějž při mírném sklonu vpřed zářila do dálky bílá pěnová čepice. Rovnoměrně pohupoval paží a křížem přes tiché, liduprosté náměstí mířil k domovu.

V kašně stále ještě šuměla voda. Lucky se u ní jako pokaždé zastavil. Líbila se mu průzračná modrá hladina, rád pozoroval rybky, jejichž těla dostávala za svitu luceren zcela nový stříbřitý nádech. Mechanická bohyně Amfitrité vypouštěla otvory veliké lastury pramínky a co chvíli se naklonila, aby rozčeřila vodu. Bývala při tom tolik půvabná, že by tu vydržel stát věčnost. Jen odbíjení hodin na věži mu připomínalo, že už je čas, stejně jako dnes. Uchopil tedy za ucho džbánek, jenž prve postavil na okraj kašny, a vykročil.

„Lucky!“

Otočil se, ale nikoho nespatřil. Jen krásná Amfitrité jako by náhle posmutněla a se sklopenou hlavou hleděla na šupinatá těla ryb, jež se jí hemžila u nohou.

Ráno přichystal snídani, poklidil a posadil se k oknu. Zamyšleně se díval do dáli za posledními ptačími opozdilci, houfujícími se k podzimnímu stěhování. Bezděky je zrakem následoval, dokud mu nezmizeli z očí. A najednou, možná poprvé, chtěl být jako oni. Moci jít, nesvázán službou, která jej až dosud tolik bavila. Kam? Nevěděl. Možná jen tak, nazdařbůh, a možná i za tím posmutnělým voláním.

„Lucky!“

Stále si je přehrává v uších. Tak často slýchává své jméno a nikdy mu na tom nepřišlo nic zvláštního, nic k podivení. Jeho posláním je přece být poslušný a užitečný, být k ruce a pomáhat, sloužit. Je tedy obvyklé, že jej okolí stále oslovuje jménem. Tohle zavolání mu však připadlo nějak jiné, znělo v něm, co dosud neslyšel – prosba a naléhavost. Žádný strohý příkaz nebo rozkaz. Snad tedy proto mu nejde z hlavy? Seděl bezradně u okna s pohledem kamsi za obzor a nevnímal nic kromě vlastních myšlenek.

„Lucky!“ vytrhla jej Klárka rozpustile ze zamyšlení. Cukl sebou. Páni, to už je hodin! Práce stojí a on tu jen tak sedí a přemítá o světě, který mu připadá stále více nepochopitelný. Rychle vstal, aby počal s přípravou oběda a dohnal vše, co zameškal.

Večer ani nečekal na příkaz a sám se vydal se džbánkem do hospůdky na rohu náměstí. Netrpělivě počkal, až mu pan hostinský načepuje vrchovatě toho zlatavého nápoje, jenž nikdy neochutnal. Nakonec proč? Nelákalo ho to, mnohým lidským přáním, touhám a chutím popravdě moc nerozuměl. Konečně! Sevřel ucho džbánu a rychle spěchal ke kašně.

Amfitrité měla týž posmutnělý výraz jako včera. Ani oči nezvedla, jako to dělávala jindy. Luckyho cosi sevřelo tam někde uvnitř, netušil co ani proč. Marně čekal, jestli jej znovu neosloví. Jen smutně chýlila hlavu ke straně a bez hnutí hleděla na šupinatá těla ryb.

Další den brzy ráno se Lucky vypravil na nákup. Kolem kašny stál zástup zvědavců a něco se zaujetím sledoval. Vmísil se mezi přihlížející do přední řady, aby dobře viděl.
Dvojice mužů ukládala kašnu k zimnímu spánku. Nejprve otevřeli dvířka na zádech bohyně Amfitrité a rozpojením mechaniky v ní jedním jediným pohybem zastavili život.

„Ale podívejte, jak se tváří, takhle nám tu přes zimu moc parády neudělá. Měli by ji opravit,“ šuškali si lidé mezi sebou.
„Zkoušeli jsme to, paní, ale asi se nějak zasekla,“ odpověděl jeden z dělníků.
„Tak ji sundejte a schovejte, dokud nebude opravená,“ trvala na svém žena.
„Na to jsme nedostali příkaz, paní,“ odvětil druhý muž.

„To ne! Ta kašna je přece její!“ chtělo se Luckymu vykřiknout, němá ústa však nevydala hlas.

První dělník uchopil podběrák a několika dovednými pohyby vylovil z vody všechny ryby. Postupně je přeložil do kádě vedle prodejního pultu s váhou. Lidé v mžiku utvořili frontu a s neskrývanou potěchou čile nakupovali. Lucky tomu už zase nerozuměl.
Proč je prodávají? A ještě k tomu po jedné? Proč celou káď neodvezou někam do tepla a zjara nevrátí zpátky do kašny?
A pak uviděl první ránu paličkou na rybí hlavu. Na hlavu patřící k tělu, které se ještě před chvílí prohánělo ve vodě a jehož šupiny se večer tolik třpytily ve světle luceren...
Proč ryby nemohou mávnout křídly jako to hejno ptáků, co včera viděl odlétat? Daleko, tam někam za moře, za oceán... Tam někam za horizont, kde je možná jiný, spravedlivější svět, že se tam ptáci na zimu stěhují.
Pošetilý Lucky...
Nemohl se dívat dál. Chtělo se mu něco udělat, říci nebo vykřiknout, ucítil ve svém nitru další dosud nepoznaný pocit – bezmoc. Stál tu sám proti mnoha lidem dychtícím rybího masa na talíři.

V dalších dnech o tom všem usilovně přemýšlel. Zazimování kašny se koná rok co rok, nikdy mu nevěnoval pozornost, vlastně ani netušil, jak probíhá, nezajímalo ho to. Vždy jen splnil, co lidé kolem něho žádali, a nenapadlo jej přemýšlet o tom, co a proč chtějí. Znovu a znovu si vybavoval Amfitritinu smutnou tvář a její prosebné zavolání. Proč jej tehdy volala? Proč zrovna jeho?

Klárka seděla v křesle s vysokým ušatým opěradlem zabraná do četby. Lucky k ní pomalu přistoupil a na listy rozevřené knížky, kterou svírala v dlaních, položil papír s jedním jediným slovem napsaným velkým písmem přes celou stránku: MLUVIT!
„Copak, Lucky? Chceš, abych ti něco vyprávěla?“ usmála se. Zavrtěl hlavou a ukázal prstem na sebe.
„Co? Ty chceš naučit mluvit?“ Přikývl. S překvapeným úsměvem na něj zůstala hledět, rozjařené plamínky v jejích očích pátravě hledaly v Luckyho obličeji podnět k nové hře. Tentokrát jej však nenalezly. Lucky se pomalu otočil a odcházel. Klárka konečně pochopila a zvážněla. „Lucky!“ Tohle zavolání kupodivu vůbec neznělo rozpustile, jako naopak nesčíslná před ním. I úsměv na Klárčině tváři vypadal přívětivě a mile. „Tak pojď, jdeme na to, ne...?!“ usmála se znovu. Vděčně si k ní rychle přisedl.

Byl máj, jako když ho vymaluje. Šeříky voněly široko daleko. I lípy na náměstí. Hrdličky schoulené do jejich náruče si vyznávaly lásku a na zámeckých komínech podřimovali v hnízdech čápi. Teď poočku shlíželi dolů na to lidské hemžení - a kdo ví, třeba si dělali vlastní úsudek. Ale byli zvyklí, že se jich nikdy nikdo neptal. To halasní vrabčáci dávno odhodili ostych a čimčarali ostošest.

Až ke kašně unášel vánek vůni pražených mandlí, čerstvých mazanců, makovaných pletenek a preclíků, koblih nadívaných marmeládou a vdolků i majoránky, tymiánu, dobromysle a bůh ví, čeho ještě. I mechanická bohyně Amfitrité po ní natahovala nosík a polykala mlsnou slinu.

Pod podloubím proti kašně zacinkal zvonek nade dveřmi nového hokynářství. Lucky zrovna neměl v krámku zákazníky, vyšel tedy ven a ani nezamykal, vždyť bude v mžiku zpátky.
Došel ke kašně, v níž se prohánělo nové hejno ryb.

„Ne-boj se,“ oslovil ještě nedokonale Amfitrité. „Přes zi-mu si je bu-du brát do krá-mu. Do tep-la. Ce-lou káď... To jsem ti moc chtěl říct. Abys už ne-by-la smut-ná. A-bys mě-la už po-řád jen radost...“

Amfitrité na něj pohlédla a náhle pochopila, co všechno jí vlastně právě řekl. A proč si za pomoci Klárky vyprosil na svém pánovi ten voňavý krámek, malý jako dlaň, co jej má, potěšena, přímo na očích. Po tváři jí přeběhl šťastný úsměv. Zdvihla lasturu o sotva znatelný kousek výš a po jednom pramínku poslala Luckymu do dlaně třpytivou rybí šupinu.
Z vděčnosti, pro štěstí, a aby nezapomněl.
Na svůj slib a na ni.


75 názorů

katugiro
09. 11. 2009
Dát tip
Mno jo. Lepší než předchozí dvě, co jsem teď z PM četl, navíc psané na zakázku. Ale na body to není.

Edvin1
03. 11. 2009
Dát tip
Mně osobně se ta pohádka velice líbí. Ve stylu přelomu století (devatenáctého a dvacátého; sladký, romantický motiv). Chtělo by to proškrtat (třeba vyhodit první odstavec a popisy níže, začít hned akcí, a tu podporovat i dále), opravit chybky (džbánek, jejž postavil), a bude dílo jako cumel. dědEd :-)

Petrusha1
29. 10. 2009
Dát tip
nebuĎ nedôtklivý :)

Petrusha1
28. 10. 2009
Dát tip
prečo to avi? už som to čítala v superstárovi to nestačí?

Madelaine
27. 10. 2009
Dát tip
Jj., o sněžence... Díky moc. :-) A děti ode mne pozdravuj. ;-)

Madelaine
27. 10. 2009
Dát tip
Díky. ;-)

Podměsíc
27. 10. 2009
Dát tip
Jednoznačně dobrá volba na nominaci. Tip.

Tragicus
27. 10. 2009
Dát tip
Evelinka: Je hezke, ze davas pozor, co se textu tyce, ale nemuzes srovnat chybu zakladajici se na historickych faktech a chybu zakladajici se na vlastni zkusenosti. Jestli, jak rikas, vikingske lode nemeli podpalubi, pak je tam sex vyloucen, bezohledu na typ povidky, protoze prevezme-li nekdo koncept vikingu, musi to prejmout se vsim vsudy, naproti tomu to, ze bezne nalezas v kasnach pouze okrasne ryby neznamena, ze by v hypotetickem meste nemohli byt v kasne obycejni kapri - neodporuje to nicemu jinemu nez tve zkusenosti.

Madelaine
27. 10. 2009
Dát tip
Díky moc, Marvi... :-)

Madelaine
21. 10. 2009
Dát tip
Děkuji.

stradivarka
21. 10. 2009
Dát tip
Dokonalé! :-)

Barbar
20. 10. 2009
Dát tip
pro Ev. Hmmm, tak bych se přpojoval a ž do ouplnýho toho, připojení k Pištovy. Kritika tedsa nic-moc,ale dílko by z toho bylo fajn

takuto miniaturu jebem, aji prozajickou

Evelínka
20. 10. 2009
Dát tip
Madeleine, já si jen žertem zapůjčila Hufnáglovy ústa:...tak ty chceš radu - a snad "zadáčo - ty Káčo, co myslíš, že kradu"?! .-)

Nemudruj:)

Madelaine
20. 10. 2009
Dát tip
To mi vysvětli, proč jsem si Tě nevzala, když jsem Tvoje holka? ;-)) Nezklamu Tě, neboj. Tedy... snad. :-) Budu se snažit. :-)

Holky moje... Tak dost srandy a koukejte se věnovat literatůře. Talent máte obě, tak mě nezklamte. :)

Madelaine
20. 10. 2009
Dát tip
To bylo na Pištu, Evelínko... :-)))

Evelínka
20. 10. 2009
Dát tip
Ty "butky ze slamu" byly moje, tiše kníkla Líza. "Nebo ho dáváš na splátky? :-)....tak ty chceš radu - a snad "zadáčo - ty Káčo, co myslíš, že kradu"?!.... :-))

Madelaine
20. 10. 2009
Dát tip
Máš pozorovací talent. ;-) Ráda bych si ho kousek půjčila... ;-) Nebo ho dáváš na splátky? :-)

Nikde, ale z řečeného to čouhalo jak sláma z bot :)

Madelaine
20. 10. 2009
Dát tip
Děkuji, pane učiteli. :-) PS: Kde jsem psala, že jsem bloncka? :-)

Když neoznačí žádné jméno, nedostane avízo nikdo, to dá rozum, blondýno. Akurát autor toho kterého díla obdrží hlášku "nová kritika".

Madelaine
20. 10. 2009
Dát tip
Tak to vysvětli Ty Píštíčku. :-))

"Neoznačíš-li žádné jméno, dostanou avízo automaticky všichni vypsaní v bílém rámečku vlevo dole." - to je ale ptákovina, Madlenko :)

Madelaine
20. 10. 2009
Dát tip
"Zadíbnutím" myslí Pišta označení myší. :-))

Madelaine
20. 10. 2009
Dát tip
V pořádku. :-) Prostě dole do rámečku pod komentáři napíšeš, co chceš sdělit. Pokud se jedná o kritiku k dílu, zaškrtneš vpravo dole "vážná kritika", chceš-li přidat tip, zaškrtneš ještě "přidat tip". A odešleš. Pokud chceš diskutovat, nikoliv kritizovat dílo, nezaškrtáváš nic. Vlevo dole je bílý rámeček a v něm jména těch, kdo se na dané stránce již vyjadřovali. Můžeš si z nich vybrat a myší označit jméno toho, kdo chceš, aby dostal tzv. avízo. Pokud hodláš poslat avízo více lidem, přidržíš při označování jmen ctrl. Neoznačíš-li žádné jméno, dostanou avízo automaticky všichni vypsaní v bílém rámečku vlevo dole. Pokud chceš poslat avízo někomu, kdo není vyjmenován, napíšeš jeho jméno do bílého řádku vlevo dole. Tak - snad jsem to vysvětlila srozumitelně. :-) Pokud máš nejasnost, ozvi se. :-) M.

Vida! Učíš se sice pomalu, ale učíš se. To je potěšitelné :)

Evelínka
20. 10. 2009
Dát tip
Odpusťte - blondýna "zadíbnout ten který nick a odeslat" (co je "zadíbnout?) ...pokud jsem zadíbnula - zadíbnula jsem správně?

Evelínka
20. 10. 2009
Dát tip
Zdrávstvuj - Píšta Hufnágl. Ja neznáyu ještě, yak to tu chódit. Ale polepším se. Slibuju .-) ...a když 3 krát slíbím - jako bych se alespoň jedenkráte polepšila! Tedy - prosím (chtěla jsem ale napsat ...sakra) - tedy, prosím, jsem děvče z vesnice ...jak se posílá avízo...? A čekám na lekci2. "Mistře Higginsi" .-) (a omlouvám se Madelaine - že jsem použila její prostor, abych k rozumům přišla)

Lekce 1. - Když na někoho reaguji, pošlu mu co? Áha? Avíííízo! (rámeček vlevo dole pod ohlasy, zadíbnout ten který nick a odeslat)

Evelínka
20. 10. 2009
Dát tip
Pro Pištu Hufnágla: Proto jsem tu - a píšu: Ale říkám si - když už, tak už - šup s kůží na trh! A pěkně mi ji namastěte - já to potřebuju jak prase drbání! A pro Marvina - píše: nebudu číst tvé další komentáře - "Chlapče, děláš DOBŘE! ....a taky jsi slyšel o tom, že v kašně měli Mořskou pannu?! Já tě žeru - a číst budu! .-)

Ty, poslechni, Evelíno - jako komentář je to pomalu na facku, ale kdybys to trošku poupravila a vložila jako dílo... Ono to vypadá banálně, psát o všednostech, vzpomínkách, navrch očima dítěte - ale! Jednak to tu skoro nikdo neumí takhle zajímavě a přitom bez patosu, za druhé pak ti, kteří by to uměli, urputně se snaží vyjevit svůj prozaický talent přes "ukrutně originální a nevšední" povídky. Proč ne, ale člověk si sem tam rád přečte i něco úplně obyčejného - ve své obyčejnosti kupodivu veskrze velice vzácného...

Madelaine
20. 10. 2009
Dát tip
Díky za zastání, Marvine. :-)

Madelaine
20. 10. 2009
Dát tip
Díky moc, Barbare.

Madelaine
20. 10. 2009
Dát tip
Evelínka: To ne, neomlouvej se! Řekla jsi svůj názor a to je v pořádku. Navíc každý potřebuje slyšet komentáře z obou stran, aby se posunoval a zlepšoval. Takže za ty Tvé děkuji. Vítám Tě na Písmáku a přeji Ti hodně úspěchů. M.

Evelínka
20. 10. 2009
Dát tip
A to je Barbare moc pěkná říkanka! ta socha kamenná žeprý svoje srdce má Emoce se v srdci bouří barbarovi - ryba v louži? Kritizovat věcnou stránku to, že němý dělá v stánku myslím ... zbytečná je věc dílko ŽIJE! to je věc! Taky jsem teď slyšela podobnou: Povídala kráva krávě: "Neruš, čtu si skripta právě! já jsem totiž chytrá kráva a studuji v Plzni práva. Až tam přijdu čtyřikrát, budu dělat doktorát!" Druhá kráva na to vece: Doktorát - ten získáš lehce- ba i diplom dostaneš- ale krávou zůstaneš!" Co dodat - potěší mě sms od bývalé lásky - dnes "horského hajného" "Srdečný pozdrav se vzpomínkou na Tebe posílám z nekonečného moře lesův."Petr Tedy - ať přežívají ve zdraví i ty sms! :-)

Evelínka
20. 10. 2009
Dát tip
Když jsem si přečetla jen několik úvodních slov "Listopadu kvapem dohořívala svíčka. Sněhové vločky tam někde nahoře už začínaly listovat v módním katalogu a vybíraly z nabídnutých fazonek a střihů, aby stejně jako loni byla každá z nich originální a jedinečná. Lehoučké mžení sotva znatelně hladilo po lících studené kočičí hlavy dláždění náměstí, lemovaného ze všech čtyř stran arkádovým podloubím. Podvečerní stmívání rozžehlo pouliční lampy, přes celý den nedočkavě dychtící po okamžiku, v němž se z nevítaných překážek na chodnících stávají žádanými nositelkami světla a krásy." Tak jsem si řekla - aaaaa, dobrý Bože, to je krása! Proč to sakra někomu tak jde?! Sedne a maluje slovy....nádhera....ale pak už té nádhery a zdobnosti začalo na mě být moc. Veřejně přiznám, že na tento web jsem vstoupila včera. Napsala jsem nějaký pocit - a dupla jej rovnou do "Arény". Jsem si řekla - jsem velká holka (už tak jsem tady bojovala se systémem...a tím a jak co kam vložit - jsem zoufale netechnický typ. Dnes už vím, že PC "nevybuchne"...ale NIKDY bych nezapnula cirkulárku a když strkám šňůru od vysavače do zástrčky - se klepu, aby mě to nejeblo! :-)) Ale říkám si - když už, tak už - šup s kůží na trh! A pěkně mi ji namastěte - já to potřebuju jak prase drbání! Barbare - viděla jsem nejen vodníky a víly a čerty... Jak bych mohla nevidět, bych bylaá musela být slepá a hluchá! Když mi bylo sedm, vdala se má o 12let starší sestra a přistěhovala se se svým manželem k nám. Hmmmm, tatínek pochopil, že s tím "mladým člověkem" - zeťem kreténem, který sleduje tak výsledky a skóre fotbal.klubu Baník (sám jako profi fotbalista neuspěl a už sportoval pouze na gauči u TV a má těhotná sestra mu snášela vybrané lahůdky....) Otec sestru miloval – a "zklamal", že ji nedal víc - aby měla vyšší nároky. Tedy rodiče rozhodli a byli ochotni nechat svůj dům sestře a odstěhovat se na "hájenku" - s nedalekými rybníky. Hájenka bývala kdysi mlýn. Kolem domu tekl náhon a na zahradě byly u vysokého splavu zbytky po zařízení mlýnského kola. Já - 7mi leté dítě - vytržené z žijící vesnice, kde maminka vedla "poštovní úřad"....a byla úřední duší vsi. Pomáhala řešit pozůstalosti, závěti, psala dopisy v němčině....i žádosti o rozvody a podávala plačícím ženám kapesníky a říkala těm "plačkám manželským", že se nemají nechat tlouci od svých opilých manželů.... Mí sourozenci a tatínek hráli ochotnické divadlo, sestra vedla cvičení v "sokole"....a já se vezla na té šťastné vlnce dětství....kontaktů s lidmi, skutečné vesnické lásky a spolupráce - i v tom divadle...šťastná holčička. Celá vesnice maminku milovala (?) tu energickou paní - a já věděla - že maminky pozice mi zajišťuje taktéž jakousi přirozenou váženost. A to děcko vytrhli, strčili do lesa. V srpnu. Kolem rybníků byly dvoumetrové kopřivy, všude kvetly ty fialové kvítka - co když se jich dotknete - puknou a suché semena se rozletí. Všudy "smrděla" rybniční voda, všude byly ty tupé ryby - co stály podemnou v tekoucí vodě a já na ně vztekle házela kamínky, aby se ty blbé rybí husy rozplavaly a něco dělaly. Hnus, horko, vlhko, komáři, samota... Zůstaly mi jen mé kočky (které byly nadšeny z prostor, kterého se jim dostalo a odmítaly poslušně ležet v kočárku místo panenky(. Kočky mi prchaly samozřejmě i v kojenecké košilce a dupačkách - protože přece nejsem nějaká kráva, abych v kočárku vozila plastovou panenku. Navíc - panenka měla ústní otvor na dudlík - já jí dobře nakrmila - zalila mlékem....a po týdnu panenka páchla tak, že byla k dětské hře naprosto nepoužitelná! Byla jsem strčena do přírody - znala jsem zamrzlý splav a poslouchala jak zpívá voda pod tou vrstvou ledu a splav vypadal - jak varhany...jen měl ledové píšťaly. Fuj - vypadal jak hnusné varhany - co jsou v kostele kam jsme musely se sestrou chodit. Jasně - sestra se chytla okamžitě - ona je nezničitelná - a hnedky zpívala v kostelním sboru. ...“pokostele“ si špitala s novými kámoškami a byla zamilovaná do jednoho ministranta. ...joooo, už půjdeme domů...a špitali si mezi hroby. Já seděla na hřbitovních schodech a přemýšlela o všech těch hnusných hříších co musely způsobit ty babky - bo chodily každý týden ke zpovědi a pak k "svatému přijímání" aby se očistily. Jsem si říkala, že kdyby tak nehřešily, mohly by žít docela hezké nedělní dopoledne a né mrznout v kostele. Jasně, že jsem se sestře pomstila a na omítku domu jsem napsala křídou Hanka +Peřich se milují - a dala to do srdce. Nebyla potrestána zamilovaná sestra - ale já chytla zdupec - že se na "DŮM" nesmí psát....(sasr..á nespravedlnost!) Vyrostla jsem mezi sněženkami, divokým česnekem a s naším psem se denně toulala a chodila na rybniční led (naschvál!) ...i když mi to rodiče zakázali! ...a chodila jsem až k elektrickým rozmrazovačům - a když jsem dostala brusle obrovskou rychlostí jsem se tam proháněla a ujížděla zvuku praskajícího ledu. Taky jsme se psem chodili k "slepému ramenu řeky Chuang-Che)...jo, slepé rameno řeky Odry. Měla jsem zakázáno bavit se s cizími lidmi....a já hodiny strávila otravování rybářů u vody sedících....a občas se se mnou podělili i o svačinu, když jsme se se psem a rybářem "zakecali"....aaaach, to, kdyby maminka věděla! Já se proto strašně omlouvám. Já mám zcela posunuto vnímání "krásna a lyriky"....Ano - diamanty ranní rosy byl standardní hnus, po kterém jsem měla mokré tepláky až nad kolena....bo prostě byla rosa. Já vím, že vážka je asi krásná....ale když vidíte, jak se denně bez uzardění páří....csss, jistě jsem mnohé přetáhla prutem po té, co se mi vážka zapletla do vlasů.... A vodník? Několik! Víly - cssss - normálka! A v akátovém háji žil takový skřet. Vypadal jak baleťák v úplém černém dresu, na krku měl červenou šálu a na hlavě čepici s bambulí. ...hm, podezřelý i tím, že to nosil i v létě! Ano - uvažovala jsem o uzavření paktu k "neútočení"....ale dodnes, když jdu těmi místy, vidím, jak se s lehkostí pohybuje akátovými kmínky - zatímco já byla potrhaná a zraněná od mega akátových trnů.... Jak mám vnímat to, že tržní ryba žije v kašně - a pak ji někdo úderem paličky do hlavy utluče - a někdo jí koupí. Je mi to líto. Já to neumím vnímat a oslavovat. To je můj život, drsná rána dodnes začínají třpytem drahokamů rosy a znáte to?! ....pavučinky na mladých jehličnanech když je na nich námraza jsou ty nejdokonalejší krajky.... Je mi 45 a mám dospělé děti. Vyrostly stejně - a určité literatuře a umělému malování slovy říkají svorně "grcy". Já se proto za mnohé omlouvám!

Barbar
20. 10. 2009
Dát tip
I ta socha kamenná žeprý svoje srdce má Emoce se v srdci bouří barbarovi - ryba v louži? Kritizovat věcnou stránku to, že němý dělá v stánku myslím ... zbytečná je věc dílko ŽIJE! to je věc! Asik su fakt barbar, dal sem tomu tip a líbí se mi to. Mrzí mne, pokud si Ner. neuvědomil, že to, co ho nutí něco k tomu napsat, je fakt, že je to dobrý. Naopak Evelínce závidím, že viděla čerty a vodníky. Já to štěstí zatím neměl. TIP

Evelínka
20. 10. 2009
Dát tip
Viděla jsem nejen vílu, čerta i vodníka... koi kapra, závojnatku a více, nebo méně lesklé mince v kašně. ...nikdy jsem neviděla podpalubí vikingské lodi. Ani na obrázku...Ale sex tam mohl být dobrý stejně, jako omračování živočichů z kašny paličkou. .-) - a to vím, že se maso "nevyrábí v řeznictví a kráva není fialová" o závojnatkách mluvím já. Do kašny se vejdou lehce. Připouštím, že mohu mít příliš malého a omezeného ducha k vnímáni kdejakého nesmyslu pozitivně. Tohle je v té kategorii. Také se mi stane - že otevřu knížku....a pak ji sklapnu s poznáním - že kafe s lógrem už nepiju.

Madelaine
20. 10. 2009
Dát tip
A opravdu si nevzpomínám, že bych psala cokoli o závojnatkách...

Madelaine
20. 10. 2009
Dát tip
Viděla jsi někdy vílu, čerta nebo vodníka? Tak co je do těch vyprávění ti lidi cpou, pokud jsou nereální, že? ;-)

Evelínka
19. 10. 2009
Dát tip
Ufffff - cituji. První dělník uchopil podběrák a několika dovednými pohyby vylovil z vody všechny ryby. Postupně je přeložil do kádě vedle prodejního pultu s váhou. Lidé v mžiku utvořili frontu a s neskrývanou potěchou čile nakupovali. Lucky tomu už zase nerozuměl. Proč je prodávají? A ještě k tomu po jedné? Proč celou káď neodvezou někam do tepla a zjara nevrátí zpátky do kašny? A pak uviděl první ránu paličkou na rybí hlavu. Na hlavu patřící k tělu, které se ještě před chvílí prohánělo ve vodě a jehož šupiny se večer tolik třpytily ve světle luceren... Ichtyologu by se sevřelo srdce. Vy jste už někdy viděli kašnu - s tržní rybou?! Či alespoň rybou - jíž by bylo třeba skrouhnout život paličkou? Tohle se nepovedlo. Já nevím. Lze obdivovat i "nesmysly věcné", jsou-li převáženy nevtíravou lyrikou - snad ....kdysi jsem četla v jedné "rádoby knize" "Milování se odehrávalo v podpalubí vikingské lodi...." Myslím, že historikovi se otevírala při četbě o podpalubí vikingské lodi kudla v kapse. Já trpím u prodeje ryb ...zabitých....z kašny.Řízky ze závojnatek či "koi kaprů", cejnků a podobné "kašenní havěti". Ale pokud to někdo znáte - a u vás to tak chodí (včetně podpalubí vikingské lodi - přijměte hlubokou omluvu.

Madelaine
19. 10. 2009
Dát tip
Neroušek: Ale no tak... :-)))

neroušek
19. 10. 2009
Dát tip
Neroušek dí:brrrrrr.*******

Madelaine
19. 10. 2009
Dát tip
Neroušku, já vím, že máte mezi sebou osobní antipatie. Ale mně jsi sympatický Ty i on, tak se mezi vás nechci moc míchat. :-) Pro mě jste fajn kluci. Oba.

neroušek
19. 10. 2009
Dát tip
Neroušek by takovou chválu nevzal.********

neroušek
19. 10. 2009
Dát tip
Jde o Pištu Madelaine,ne o Marvina.Ano byla Pištou chválena za cenu uražení nerouška.To básnířce nevadí?**********

Madelaine
19. 10. 2009
Dát tip
Neroušek: Madelaine byla Pištou a Marvinem moc chválena, víš... :-)

neroušek
19. 10. 2009
Dát tip
Madelaine by měla děkovat jen za slušné názory a mezi ty Pištův nepatří.*********

Madelaine
19. 10. 2009
Dát tip
Neroušek: Madelaine se samozřejmě nikde nevyhřívá... :-) Jen poslechla doporučení. :-) PH, Marvin: Poděkování ještě jednou, ať je tu taky. Ty vaše pochvaly stejně nevyrovnám. :-) Díky všem za názory, ať byly jakékoliv.

Neroušek je.... dámský pohlavní orgán. Výběr sem! Špičkové dílo.

neroušek
19. 10. 2009
Dát tip
Madelaine už se cítí vyhřívat ve slávě písmácké superstar? To ale bude muset nosit minisukni i v zimě a jen tričko s nápisem písmácká superstar....k samotné próze:vypadá to jako vytržená kapitola z nějakého většího celku,který neroušek nevidí.Dalo to makačku,ale zůstalo to v půli cesty.Neroušek prakticky neví,o čem to je.Polepši se.****

Můra73
19. 10. 2009
Dát tip
***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru