Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Malá smrt

05. 12. 2009
1
4
1652
Autor
Saetri-Ihn

Věnováno jednomu docela obyčejnému kamínku.

Na břehu modrého moře jsou miliony malých kamenů. Od zrnek písku až po oblázky, které čas teprve skolí. Nabral jsem dlaň, v mase tak hrůzně nepatrnou, abych je vůbec uviděl. Jeden byl zelený s bílými puntíky, druhý s pruhem a další byl docela malinký. Nakonec mi však na dlani zůstal kousek v béžově šedi, bez vzorků či divného tvaru, jeden z těch oblázků, kterých je plné moře i všechny jeho pláže.

Ten docela obyčejný kámen mne po chvíli přestal bavit - mrsknul jsem jej moři a se žblunknutím zbledl. Pod hladinou, v čelistech vln, v živoucí bujarosti moře, se ten obyčejný šutráček stal naprosto vzácným. Už nikdy jej nesevřu, nikdy jej nespatřím, už ho nepotkám.
V těch vlnách byla malá smrt.

Tak sbohem, příteli, snad mne slyšíš.


4 názory

Rajmund
06. 12. 2009
Dát tip
Líbí se mi ten námět. Zpracování klouže po povrchu, sám bych si s tím asi nevěděl rady.

Saetri-Ihn
06. 12. 2009
Dát tip
Asi pravda, bude to chtít celý překopat, nadávaj na to i jinde - teda na poslední větu... Nevím, co by ti to mělo dávat. Ale jen na pocitech to nestavím, nejsem poeta. Mmm možná jedinečnost okamžiku, kontrast obrovský celek x jeden jedinec. Pár věcí jsem tam dal, jde o to, jestli člověk má štěstí a najde no... Díky za kritiku :)

těša
05. 12. 2009
Dát tip
první odstavec mi připadá zbytečný, úplně bych ho vynechal, nebo aspoň zkrátil. pocit znám a je popsaný pěkně, jen mi to celé připadá takové o ničem: co by mi to mělo dát? ale to může být tím, že celkově nemusím miniatury.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru