Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Anorektička

12. 12. 2009
4
17
1194
Autor
Indiana037

Anorektička  

         (cyklus Thanatos)

 

Jsi anděl, anděl můj, můj anděl živé smrti,

jen pojď a pomiluj mé tělo plné rtuti,

mé tělo plné zloby, mé tělo hořkosti,

žijeme s cejchem doby, skelet pro kosti.

 

Jsi anděl, anděl můj, můj anděl z magazínu,

tak ještě ke mně pojď, přejeď mi rukou v klínu,

Přejeď mi rukou v klínu a utři zvratky slin

a odhrň hrobu hlínu, zažeň mi z hlavy splín.

 

Jsi anděl, anděl můj? Jsi ďábel naší doby?

Tak jsi? Nebo nejsi? Do ticha mlčí hroby.

  


17 názorů

snake_01
21. 12. 2009
Dát tip
Zdá se mi, že jsem jednomu autorovi napsal zprávu, a on se mi neozývá, proto se ptám, zda je přítomen Hliník? :-)

Rajmund
14. 12. 2009
Dát tip
Odkud chceš ty vhodnosti a funkce vydolovat?

Indiana037
14. 12. 2009
Dát tip
Chci toho dost, abych nedostal málo. Přemýšlel jsem dlouho, teď jen vhodně a funkčně naplnit výslednou myšlenku. Zde jsem spokojen, výzvy jsou přede mnou jinde. Ale jen klidně žádejte... budu rád.

Rajmund
14. 12. 2009
Dát tip
,,Různé novodobé podoby smrti..atd" ,,motivy a obrazy z tohoto světa".. a Hálek- nechceš toho po tvorbě nějak moc? Patos by Ti měl být z moci úřední zakázán. Sepiš si svoje záměry pro ten cyklus a popřemýšlej o nich, jestli se vzájemně nevylučují. Požadavek jednoty obsahu a formy platí stále.

Indiana037
14. 12. 2009
Dát tip
Děkuji za názory. Musím upřesnit, že báseň je část z početného cyklu Thanatos (křídové obrysy), který si dal za cíl zpodobnit různé novodobé podoby smrti formou rýmovanou s vlastní melodií verše přijatelnou pro dané téma, motivy a náladu. Autor nemá existenciálních zkušeností se smrtí a pouze ho oslovují motivy a obrazy dnešního světa. Proto také podtitul křídové obrysy jako návaznost na myšlenku Hálkových křídových povídek. Při takovém tématu se nedá vyhnout zcela patosu, ale mým cílem bylo ho rozrušit, což pokládám za splněné. Osobně jsem se domníval (nekriticky), že je to funkční, stejně jako opakování, které působí jako tíživé zaklínadlo nevyslyšených otázek. Za Vaše názory ještě jednou děkuji.

Petrusha
14. 12. 2009
Dát tip
decka, prečo nepíšete o niečom, čo poznáte, čo cítite, čo prežívate, tak nejak normálne, bez veľkých póz, bez nacpávania do nejakej krabičky formy, ktorú neovládate ... Prečo?

snake_01
14. 12. 2009
Dát tip
člověče, ty máš čtenářstva, báseň výborná, jen mi pověz, která teskná nálada tuhle hymnu nova artis zplodila... tip.

koloušek
13. 12. 2009
Dát tip
Tip.*

renegátka
13. 12. 2009
Dát tip
Možná má chyby, ale oslovila mne.

Miroslawek
13. 12. 2009
Dát tip
výkřik básníka... lol ;o)

Indiana037
13. 12. 2009
Dát tip
V duchu škodolibosti bych rovněž panu Jaroslavowi doporučil, aby se zaobíral lepším pravopisem a udržením myšlenky, jak v psaní, tak v kritickém posuzování. P.S. : Začínáte mě bavit :-)

Indiana037
13. 12. 2009
Dát tip
Omlouvám se, že se zapojuji, ale mám ten pocit, že básník, tímto řekl poslední své slovo, pakliže se to někomu nelíbí je to jen jeho chiméra. Zde je konečný a k tomuto poslední výkřik básníka, který míní, že je to nejdokonalejší forma vyjhadření daného tématu. Kdo jsi bez viny, hoď kamenem. Kdo jsi nepochhopil, napiš "konstruktivní" kritiku. Rád budu reagovat a hájit tuto formu a obsah.

Gerrhen
13. 12. 2009
Dát tip
Pánové mají dozajista pravdu s rytmem a patosem, já ještě dodám až přemíra zbytečného opakování, leč zbytek se mi nezdá úplně ztracený. Velice se mi líbilo "Přejeď mi rukou v klínu a utři zvratky slin". Kdyby ve stejném duchu byl napsán zbytek básně, dostalo by se jí mnohem lepšího ohlasu. Takhle to vyznívá jako výkřik do tmy začínajícího básníka

obrovský patos. ohraný oxymoród. tváří se to vážně, ale věřit tomu může jen blb.

Miroslawek
12. 12. 2009
Dát tip
Rytmus kulhá, formulovat myšlenku je také problém, nemáš jasno ve významech slov, která používáš. Který bláhovec by po tobě mohl chtít takovou věc, jakou je básnický obraz?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru