Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

slova jako zbraň

15. 10. 2001
0
0
997
Autor
slavek

Existuje mocnější zbraň, než lidský jazyk?

Jen slova a zase slova. Marná vzpoura proti myšlenkám v těch slovech vyjádřených. Pár slovíček, co nikdy nepřestanou znít v uších, pár marných tužeb a nesplněných, nesplnitelných přání. Obdivuhodný rozklad paprsků slunce, které ve své jasnosti překrývají temnotu, která přesto vítězí v nerovném boji.

Slova. Několik slovíček vyjadřujících prostá fakta. Několik slůvek, která bodnou jako ostré oštěpy přímo do srdce, ale nezpůsobí smrtelný úraz, to ne, způsobí jednoduché a prosté vítězství prázdnoty nad naplněním, marnosti nad vírou a nadějí.

Způsobí takovou malou smrt člověčí síly, malou ranku, ze které vykrvácí city a ze které se člověk nikdy nevzpamatuje docela.

“Nemiloval jsem Tě”. Slova a jenom slova. Kolik je v nich pravdy? Procento? Deset procent? Sto procent? Je to vůbec důležité? Zabíjí obsah těch slov, nebo jejich zvuk? Nebo prostě to, že tato upřímná slova slyšíme od někoho od koho je v žádném případě slyšet nechceme? Od málokoho jsme schopni přijmout pravdu, tím méně od lidí které milujeme a za které bychom rádi položili i svůj život, kdybychom o to byli požádání. Nakonec ani ta žádost není nezbytná. Co je to vlastně život? Jen pár kapiček vody v moři zoufalství, hledání, v moři ztrát a nálezů. Může člověk nalézt štěstí? Co to vlastně je štěstí?

Kolik lidí se celý život cítilo “šťastně, aby pak zjistili, že vlastně žijí ve lži, a v ideálu o kterém se marně snaží přesvědčit sami sebe?

“Jsi milý hodný kluk, ale bohužel jsem poznal někoho oproti němuž jsi pro mě neatraktivní. Zase jen pár slovíček, ale trefa do černého.

Zásah … potopeno.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru