Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

úvaha nad Otčenášem

09. 05. 2010
17
49
2060
Autor
aleš-novák

Otče náš, jenž jsi na nebesích, posvěť se jméno tvé, přijď království tvé, buď vůle tvá jako v nebi, tak i na zemi. Chléb náš vezdejší dej nám dnes a odpusť nám naše viny, jakož i my odpouštíme našim viníkům a neuveď nás v pokušení...

...a

lesba

v nás

od

zlého.

Amen.


49 názorů

Edvin1
07. 06. 2010
Dát tip
Rozproudila se zde během mé nepřítomnosti debata na téma, jež je mi blízké. Dovolím si s křížkem po funuse: 1. Ježíš sám si dovolil mnohokrát žertovat na témata jeho krajanům svatá. Viz jeho mnohé slovní potyčky s farizeji. Navzdory redakčním a překladatelským úpravám evangelií kdokoliv s trochou vytříbeného smyslu pro humor se nad nimi může srdečně zasmát. (Citát z Umberta Eca: "A proč se nesmíme u snídaně smát? Protože není napsáno, že by se Kristus smál. Ale není ani napsáno, že by se nesmál." Cituji zpaměti.) 2. Naprosto souhlasím s názorem, že 99 procent modlících se tuto modlitbu jen oddrmolí. Pokud ne, tak ať mi jeden ze zdejších věřících - bez konzultace svého pana faráře nebo literatury - vysvětlí, co že to říká, když v Otčenáši vyslovuje následující: "... a neuvoď nás v pokušení...". Slovo po slovíčku, hlavně to sloveso. Díky předem.

Dave, obávám se že B je správně...:o)

F.L.Vděk
18. 05. 2010
Dát tip
Aleši, díky, úvaha je mi vnitřně blízká. Vzrušují mě ženy, ale sužuje mě obava, že je to úchylka. Budu ho takto odříkávat vždy před milováním, tedy každé Velikonoce v nepřestupném roce.

Bůh nepotřebuje šaška, aby slyšel pravdu... to sis vybral špatný příměr. A pošklebování není zájem - je to snaha o zesměšnění něčeho, co je věřícím lidem svaté. Význam slova svatý si už vyhledej sám.

Omyl. Hlásím se k tomu, že se pošklebuji (čili žádné "já nic..."). Jen odmítám, že je to nevhodné téma k pošklebování. Králové měli své šašky. Pokud se šašků zbavíme, staneme se jimi sami. Nechtěně. A díky, žes napsala své názory.

Jsi přesně ten typ člověka, který vše přetočí a nastaví tak, aby to nakonec vypadalo, že on nic - on muzikant. Tak si hraj dál. Svůj názor jsem napsala.

myslím (a vyplývá to nepřímo i z tvých slov), že Bůh je rád, když se někdo zajímá o jeho slova...i pošklebování je přeci zájem.

Bůh, tak jak Jej vnímám já, miluje všechny lidi. Tedy i Ty, co se pošklebují...i Ty "svíčkové báby" a dokonce i ty, co se modlí. On není soudcem...jen chce, aby se i lidi měli rádi navzájem. Je mi jedno, jak kdo vnímá Otčenáš, ale není mi jedno, když se tu někdo baví na účet lidí, kteří mají tuto modlitbu rádi a artikulují správně, protože je pro ně důležitá.

skleněnko, každý má nastavená témata k sakrkasmu jinak. Naštěstí.

Diana
10. 05. 2010
Dát tip
Oldjery - tahle modlitba Boží je, jak věříme my, svíčkové báby. Podle Bible je Otčenáš dílem Ježíše Krista.

Toscana
10. 05. 2010
Dát tip
resp. pro volbu jazyka spíš tady: http://www.christusrex.org/www1/pater/

Toscana
10. 05. 2010
Dát tip
Pro ty pídivější: http://www.christusrex.org/www1/pater/JPN-hebrew.html a tady si můžete rovnou vybrat jazyk, ve kterém by vás to zajímalo: http://www.christusrex.org/www1/pater/index-gj.html#G

Toscana
10. 05. 2010
Dát tip
Tak ať to máš celé v originálním hebrejské verzi: Avinu shebashamayim yitkadesh shimcha, tavo malchutecha, yease retsoncha kebashamayim ken ba'aretz. Et lechem chukenu ten lanu hayom, uslach lanu al chataeinu, kefi shesolchim gam anachnu lachot'im lanu. Veal tevienu lijdei nisajon ki im chaltzenu min hara. Ki lecha hamamlacha hagvura vehatif'eret leolmei olamim. Amen.

Toscana
10. 05. 2010
Dát tip
Aviem: אמן

Aviem
10. 05. 2010
Dát tip
..Avinu šebašamajim.. :-))) avinu malkeinu אָבִינוּ מַלְכֵּנוּ חָנֵּנוּ וַעֲנֵנוּ Otče náš, Králi náš, buď k nám milostivý a vyslyš nás, כִּי אֵין בָּנוּ מַעֲשִׂים i když u nás nebylo zbožných skutků, עֲשֵׂה עִמָּנוּ צְדָקָה וָחֶסֶד projev nám laskavost a milost וְהושִׁיעֵנוּ a zachraň nás. :)

Oldjerry
09. 05. 2010
Dát tip
Však je dobře - Bůh má příliš starostí, než aby poslouchal svíčkové báby... všechno je jinak. Modlitby nejsou Boží - to je dílo lidí a není nedotknutelné...

Ať je to tak či tak - a lesba v nás spoustu lidí přiměla pomodlit se Otčenáš a popřemýšlet... dílo splnilo svůj účel a za to dávám tip!

,,Pro řadu hodných lidí, kteří usilují o dobro, je Otčenáš významnou modlitbou a navíc má velkou historickou hodnotu. Jistě, je to jen modlitba. Když nechápeš, neurážej. Není to totiž v duchu dobré vůle a v duchu úcty k lidem. Jsou vhodnější témata k sarkasmu a k pochechtávání.." Půjčila jsem si pár slov jedné zdejší autorky. Jelikož jsem citaci přizpůsobila zamyšlení nad Tvým výtvorem, neuvádím její nick. Tímto se jí omlouvám, ale její slova vystihují nyní mé pocity.

:o) čekal jsem i ostřejší reakce...

Diana
09. 05. 2010
Dát tip
Tosca - díky! Ano, souhlasím doslova a do písmene. Aleši promiň, neumím pořádně číst :-(

Diana: "zkamenělostí" jsem myslel to, že je to prastarý text, o kterém si mnoho lidí myslí, že ho důvěrně zná...Z mé strany jde trochu o duševní poruchu, rozebírám věty a skládám je jinak, jako někdo je schopen mluvit pozpátku...

Toscana
09. 05. 2010
Dát tip
jo - a Aleš napsal: ZDÁNLIVĚ zkamenělá záležitost :o)

Toscana
09. 05. 2010
Dát tip
Diana - a v tom je právě ten rozdíl: kdo o těch slovech i přemýšlí, má to v hlavě srovnané a nebude se vytáčet pro trošku legrace. Ale jsou i tací mezi námi, kteří to drmolí aniž tuší co to vlastně melou - něco jako když se v Tibetu roztáčí modlící mlýnky, a to jsou zpravidla ti se zatemněnou hlavou, co pro ně víra je tak maximálně nějakou berličkou, ničím víc. Určitě to chápeš, jak to myslím. ;-)

Diana
09. 05. 2010
Dát tip
Tosca - například já si této modlitby velice vážím. Čím víc ji promýšlím, tím dokonalejší mi připadá. Přesto mne kuří oko nebolí. Humor je vždycky dobrý. Výsměch je zlý. Aleši proč si myslíš, že je to "zkamenělá záležitost"?

Hesiona
09. 05. 2010
Dát tip
Moje dcera se modlívala "buď hůle tvá" .o)))

Tak nějak jsem to myslel. Legrace může být chytrá, jak píše Skleněnka, ale není to obvyklé, a často vypadá divně.

já zas nechápala ve školce, co je to hoblipilka (kolokolo mlýnský... vezmeme si hoblík, pilku :o) a černocha "albína" sem znala jednoho- blonďatej, modrookej, ale na hlavě mikrofon a typický černošský rysy :o)

baaba.. :o)

nebylo záměrem šlapat na kuří oka. jen nabídnout jiný pohled na tuhle zdánlivě zkamenělou záležitost...

baaba
09. 05. 2010
Dát tip
ales bav nás :)))

Toscana
09. 05. 2010
Dát tip
Jo, připomnělo mi to situaci, kdy mi děda jako hodně malé holce dával korunu na kremroli a říkal, jak jsem slyšela: "Běž si koupit věďoury". Tak jsem to pak řekla i paní v cukrárně, ta na mě chvíli civěla a pak mi řekla, abych ukázala, co to chci. Následně už věděla, že "věďoury" je kremrole. Až mnohem později mi došlo, že mi děda říkával: "Běž si koupit dvě ďoury!" :o))))))))))

Toscana
09. 05. 2010
Dát tip
hahahááááá, tak takhle mě to nikdy nenapadlo... je ti jasné, Aleši, že jsi tím setsakra šlápl na kuří vočko všem, co právě tohle drmolí až nezdravě často? :o))) *t

avox
09. 05. 2010
Dát tip
Květoni, i peroxidové? jak vypadá černoch, když je albín? :-)

Max Hutar
09. 05. 2010
Dát tip
lol

Já mám rád černochy, ale musí to být blonďáci!

počítám s tím, že se to nemusí líbit každému...

Mám ráda legraci, ale chytrou. To, bohužel není tento případ. Možná by bylo vtipnější, kdyby sis vyčistil uši.

Diana: v každém ne, jen od zlého...

Diana
09. 05. 2010
Dát tip
Ne v každém je lesba, ani baf! nás už neděsí, to bude ještě nějak jinak... ale ty šimy odpouštíme, aspoň bychom měli, že, papouš? :-)

LadyLoba
09. 05. 2010
Dát tip
alesi, ty zvire! :-DDD

papouch
09. 05. 2010
Dát tip
když jsem byl malý, tak jsem nechápal co jsou to šimy (..jako šimy odpouštíme..)

avox
09. 05. 2010
Dát tip
teď jsem teprv pochopila, proč nemám potřebu se modlit, nemám lesbu v sobě :-))

No, včera jsem naladil v autě rádio Proglas a zrovna odříkávali Růženec, kde se tahle modlitba opakuje...tak mě to docela zaujalo :o)

Ferry
09. 05. 2010
Dát tip
tobě nic není svaté, viď? Tato část modlitby je proti strachu přece: ...a les: Baf (nás od všeho zlého ...)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru