Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Cesta vlakem nadějného hudebního génia aneb jak nebezpečné je pít pivo v létě

08. 11. 2001
12
0
2243
Autor
Tracy

Chceš svému dítěti dát hudební vzdělání? Nenuť ho skákat z vlaku!

     Znáte rodinné výlety městských rodinek? Komfortní hotel, doprava autem, procházky v lese na podpatcích ... ne, ne. Takový jsme my, městské děti, nikdy nebyli. A výlety, které pořádal náš tatínek - hotové "Pobřeží slonoviny"!

     Mně bylo devět a mé sestře šest. Tatínkův výlet na hory nesl jasný název "Přežít". Tři dny jsme jsme se potloukali lesem, spali pod širákem, dýchali čerstvý vzduch ... ale vždyť to znáte.

     Třetí den se letní slunce stalo nesnesitelným a rtuť teploměru se vyšplhala na třicet šest stupňů. Před námi byla dlouhá cesta domů. Otcova strategie "Přežít" byla účinější než sám počítal, na nadráží jsme dorazili dvě hodiny před odjezdem vlaku. Dvě hodiny, které rozhodly o osudech dvou malých dětí...

     "Děti," povídá najednou tatínek. "Máme spoustu času. Dáme si v nádražním bufetu limonádu."

     Jo limonádu! Možná my, ale tatínek pil pouze pivo. První pivo. Tatínek se usmíval a vyprávěl nám zajímavé zážitky z dětství. Druhé pivo. Tatínek se i nadále usmíval a rozebíral akci "Přežít". Třetí pivo. Tatínek se stále usmíval a vyprávěl nám o mamince, která se na nás určitě těší.

     Doba přijezdu našeho vlaku nadešla. Vstali jsme od stolu. Tatínek se už neusmíval. Jeho obličej zakryla zoufalá grimasa ve chvíli, kdy se mu podlomila kolena a on se zachytil židle: "Děti, to je náš vlak. Nastupujeme!"

     Letní slunce zapůsobilo. Alkohol také. Seděli jsme ve vagónu a tatínka napadlo, že by nebylo na škodu zpestřit si dlouhou cestu pěknou písní: "Synu, zazpívej."

     "Ne, tati," bránil jsem se tomuto trapnému nápadu.

     "Synu, jsi na Základní umělecké škole, budeš zpívat."

     Po chvíli jsem konečně přesvědčil otce, že to není dobrý nápad a on mi odpověděl: "Seš hovno a hovno budeš, umělče!"

     Stydlivě jsme si se sestrou od otce odsedli. Ten se dlouho nenudil a našel si nový druh zábavy. Zastavoval přistupující pasažéry se slovy: "Stát, toto je kulturní vlak. Každý kdo chce jet, musí zazpívat písničku."

     Pasažéři ho odstrkovali se slovy: "Vypadni, debile" nebo "Seš na hlavu, kreténe?". Najednou se v uličce objevil plešatý pán a začal zpívat: "Pec nám spadla, pec nám spadla..."

     "Dost!" zařval otec. "Nejdříve se představím, řeknu kolik je mi let, co dělám a co zazpívám!"

     "Já jsem Jiří Liška, je mi čtyřicet pět let, pracuji jako inseminátor v zemědělském družstvu a zazpívám vám lidovou píseň Pec nám spadla. Pec nám spadla, pec nám spadla..."

     Tato zábava tatínka brzy unavila. Rozhodl se tedy, že se trochu prospí. A aby se mu spalo pohodlně, sundal si kalhoty. Jeho tři dny staré trenýrky zaskočili spolucestující. A každý tuší, jak vysoko se po třídenním pochodu vytáhnou pánské trenýrky.

     Pravidelný rytmus vlaku a chrápání podnapilého otce vytvářelo ve vlaku nesnesitelnou disharmonii. Otec měl nohy natažené na sedačce před sebou a z obou nohavic trenýrek mu vykukovalo jeho mužství. Najednou prudce vyskočil, podíval se z okýnka a zakřičel: "Děti jsme doma, budeme vystupovat!"

     Oblékl si kalhoty, dovedl nás do uličky ke dveřím a řekl: "Děcka, já tady jezdil pět let. Za chvíli vlak zastaví, my vystoupíme a budeme dřív doma. To bude mít maminka radost."

     Vlak začal opravdu zpomalovat. Ale nezastavil. Tatínek otevřel dveře a zakřičel: "Tady to je." Potom už jsem slyšel jenom "vystupujeme", ucítil jsem, jak mě otec chytil a vyhodil z vlaku a víc si nepamatuju.

     Z vyprávění mé sestry, která ležela vedle mě na nemocničním lůžku vím, že později si ji vzal táta do náruče a vyskočili také. Každý den za námi otec chodil. Jeho oko zdobil monokl. Nebyl z toho pádu z vlaku, byl od maminky

 


deathman
13. 12. 2003
Dát tip
Teda tohle jsem naštěstí nezažil i když i s opilou mámou o štědrém dnu, když jí vynesete ze sklepa je taky sranda (zase moje zkušenost a při vzpomínce na ni taky trochu zamrazí). Každopádně tohle Tvoje tragikomický vyprávění je skvěle podaný a řezali jsme se tady i s celou mojí novou, abstinující rodinou (já, manželka a děti) :))))))))))))

deathman
13. 12. 2003
Dát tip
Jo a samozřejmě typ ! Dopřejme smích a zamyšlení i ostatním :)

kidA
25. 06. 2003
Dát tip
to teda je. t*

j_i_r_i_k
28. 04. 2003
Dát tip
Tak tohle je hodně hodně hodně dobrý, fakt moc moc jóóó...

Popelucha
13. 08. 2002
Dát tip
krása ráda bych si to nechala vyprávět, per huba to musí být ještě větší mazec

RadeX
02. 08. 2002
Dát tip
Zažít bych to nechtěl. Ale jako historka je to skvělé. :-D tip

aRmida
02. 08. 2002
Dát tip
vojna není kojná...sbohem, armádo! tip

nin
31. 07. 2002
Dát tip
Jo, tak tohle je fakt vypečená story! :-))))))

Aki
18. 03. 2002
Dát tip
chňáááá chňáááá :o))))))))) a to se ti fakt přihodilo? :o)) *

To je roztomilá historka, kurňa...

To je roztomilá historka, kurňa...

zoo
10. 11. 2001
Dát tip
Teda - zhluboka jsem se zachechtala. :-))))))

Leata
10. 11. 2001
Dát tip
:o)))))) Ať žijou výlety !!!

Leata
10. 11. 2001
Dát tip
:o)))))) Ať žijou výlety !!!

ruby
09. 11. 2001
Dát tip
jojo pekny, zvlast ten pan inseminator me dostal:-)

Sala
09. 11. 2001
Dát tip
"Dost!" zařval otec. "Nejdříve se představím, řeknu kolik je mi let, co dělám a co zazpívám!" Dalo by se totéž vyžadovat představivě od autora? ;-) se zamáčknutou slzou v oku. :)

Vojtek
08. 11. 2001
Dát tip
:-)))))))))

alina
08. 11. 2001
Dát tip
:oD))))))))))))))))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru