Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dvě osoby, dva konce stolu

08. 08. 2010
8
9
1570

Všechno samozřejmě proběhlo úplně jinak, než očekávali. Žádné popraskané rty od polibků, žádné neumně skrývané stíny slz, žádné přísliby lepších zítřků, ve které doufali, ale nevěřili. Táhla je k sobě nejspíš jen nevysvětlitelná, iracionální touha po vlastním sebezničení, sadistická chuť topit se v bahně smutku a minulosti.

Vybrala své nejhezčí šaty a na hlavě si udělala pevný drdol, o kterém si myslela, že jí sluší víc než rozpuštěné dlouhé vlasy nenápadné barvy muškátového oříšku. Za tu dobu jí stačily narůst od ramen po pás, protože je nechtěla stříhat s tím, že toužila mít u sebe stále něco, čeho se dotýkal on. Svými tenkými nohami ptáčete, které se ještě nenaučilo létat, vplula do střevíčků, na její věk až příliš usedlých, a nerozhodnými kroky šla vstříc  něčemu, o čem netušila, že má sílu semlít její touhy na prach.

Uviděl ji sedět za stolem pro dva, s nohou přes nohu a tváří porcelánové panenky. Pomyslel si, že je příliš krásná na to, aby ji kdokoliv miloval a bylo mu to líto. Pozdravili se úsměvy a jakmile se posadil, ucítil přes stůl vůni, kterou neznal. Za chvíli ji ale přehlušilo aroma kávy a on marně hledal něco, čeho by se zachytil.

Ani jeden však nebyl schopen postřehnout drobné nuance lásky, které jim zbyly a spíš než je viděli jen kruhy pod očima a ruce nervózně si vjíždějící do vlasů, díry ve svetru a špatně nanesený lak. Oba však, aniž by to dali znát, nenáviděli deset centimetrů, co je dělilo, oba nenáviděli pocit, že už navzájem nic neznamenají a zdálo se jim, že je náhle bolí i ty části prostoru, které nepatřily jejich tělům.

Pak se oba naráz zvedli, protože nebyli dál schopni snášet prázdnotu, kterou v sobě tušili a kterou skrývali v záhybech prstů, slíbili si, že se zase někdy setkají a už nikdy se neviděli.


9 názorů

Enelya
07. 11. 2010
Dát tip
Moc hezky napsané. A zajímavé věty. Úderná poetická končící věta.

sharik
06. 10. 2010
Dát tip
v tom pripade by byl happy end, kdyby se vcas rozesli :D

Musíš to brát z té lepší stránky - třeba by spolu vůbec nebyli šťastní, naopak by prožili nudný a otrávený život, takže může být dobře, že se "už nikdy neviděli":). Díky:)

sharik
06. 10. 2010
Dát tip
posledni dobou ctu tyhle veci rad, i kdyz bych radsi cetl neco veselejsiho... TIP

Prosecký
01. 09. 2010
Dát tip
T*

selviskhed: jsem ráda, že jsi to postřehl, samozřejmě jsem to tak udělala naschvál a zkoušela bystrost vnímavého čtenáře:D .duke., Busv... jej, co je to za přezdivku?:D...aha,an zdrhej: dík:)

Povedeně napsané.

.duke.
09. 08. 2010
Dát tip
pěkný. dobrý věty děláš ;)

selviskhed
08. 08. 2010
Dát tip
věčné téma:) První věta druhého odstavce by možná potřebovala rozdělit na dvě, takhle je to trochu překombinované. Jinak velmi všímavé, obzvlášť část: "a zdálo se jim, že je náhle bolí i ty části prostoru, které nepatřily jejich tělům." Hodně mi to připomíná jednu taky velmi dobrou básničku - http://pismak.cz/index.php?data=read&id=343429

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru