Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Makarónská

14. 09. 2010
5
7
1325
Autor
Barman

Makarón je dutý a člověk zase krutý. Dva prosté fakty, které lze jen konstatovat a nejlepší je zbytečně se jim nepodivovat. Podivování totiž může za určitých okolností znamenat společenskou sebevraždu, což je zejména v tak kruté společnosti, jakou je ta lidská téměř jisté. Tak to je. A teď důležitá otázka: co má makarón a člověk společného? Kromě společného původu zhola a naprosto úplně vůbec nic. Jen se společně uznávají a to jim k výborné symbióze stačí. Problém nastane, když se půvabná mladá dívka ráno probudí jako makarón. Že to znáte? Ne! Makarón není brouk a nejedná se o proměnu nýbrž o změnu. Nu, a tak se Jarmila Řízková ráno probrala na klávesnici svého růžového počítače, coby kvalitní makarón.

Jarmilina matka našla ráno makarón severním koncem na klávese enter a podivila se, že dcerka šla tak časně zrána nakupovat. Ze šetrnosti vzala stále ještě trošku nevyvinutou těstovinu a hodila ji do hrnce s hovězí polévkou. Jarmile se najednou v jejím moučném vědomí zdálo, že se potí, ale jakoby ten pot vstřebávala a nafukovala se, nafukovala… „Kristepane, snad to já kráva nerozvařila,“ zabědovala matka. Rozvařila. To by mi Jarmilka dala, pravila si její rodička sama ke své duši a vylila obsah hrnce do záchodu.   

Makarón se takto snadno dostal do kanalizace, kde si jej téměř okamžitě vybrala krysí rodinka za večeři a starý pan krysák vytáhl Jarmilón na břeh a šup s ním do hnízda. To budou hody, to bude něco a s vůní bujónu hmmm a ještě hovězího hmmm, ojojoj… Jenomže co může být na světě horšího, než když se stavy změn otočí a začnou se vracet na začátek. Tak se stalo a Jarmila se probudila ve stoce tak odporně tlustá, že si i prchající krysy odplivly. Stal se z ní jakýsi špunt, kterému se nechtělo uvěřit, že je tam kde je a pokládal se za sen. Protože dokonale vyplnila svým tělem stěny kanálu, začala si stoka hledat jinou cestu… Ten den došlo dohromady ke třem změnám, z nichž ta třetí byla nejméně plánovaná: Jarmila – makarón, makarón – Jarmila a Jarmila – chrlič.


7 názorů

Obyčejná díra obalená těstem, a jak poslouží autorovi s fantazií. (-:

Barman
17. 09. 2010
Dát tip
Jsem rád, že ses bavil, pokud tě na závěr představa chrlivosti nezamrazila, pak by se dalo o jisté dávce zbytečnosti mluvit. Mě když to napadlo, tak jsem se oklepal, zasmál a psal.

ThatGuy
17. 09. 2010
Dát tip
Půl roku ticho po pěšině a pak tohle. Najednu stranu jsem se královsky bavil a na druhou mi to přišlo takové "zbytečné". Trochu kruté slovo, ale slovo stejného významu, ačkoli mnohem mírnějšího rázu jsem ve čtvrt na tři nenalezl. I tak palec nahoru.

Barman
16. 09. 2010
Dát tip
Děkuji Vám, člověka potěší, že si někdo jeho dílko přečte, ikdyž je jen momentálně občasným návštěvníkem.

foto
15. 09. 2010
Dát tip
zdařilé!

Honzyk
15. 09. 2010
Dát tip
...Kafkova "Promena" po barmansku...) "Jarmilon" je ok...:D...krysak na scene objevuje se akorat ..)...jen si hod krysy odplivlY , kdyz uz...)) ...no, mne , a zvlast "tady", asi staci malo, ale me text pobavil...:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru