Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Byl to jenom rock´n´roll?

19. 11. 2010
2
2
885
Autor
Rock Storm

http://img40.imageshack.us/img40/265/krestknihybyltojenomroc.jpg

Byl to jenom rock´n´roll? Vaněk Miroslav kniha 2010 (Academia)

Publikace přináší poprvé pohled na rockovou hudbu z historické perspektivy (dosud převládaly spíše práce muzikologické a sociologické). Autor si všímá, jak populární hudba ovlivnila téměř tři generace československé společnosti. Mapuje vývoj rockové hudby od roku 1956 (kdy se u nás poprvé objevilo slovo rock´n´roll) až do roku 1989, kdy skončila éra vlády komunistické strany. Autor se snaží čtenáře seznámit se všemi snahami autoritativního režimu o likvidaci této tzv. „buržoazní a úpadkové“ hudby, která měla podle bývalých komunistických autorit nebezpečný potenciál „ideologické diverze“ ovlivňující mládež v celém bývalém východním bloku.

 

Kapitoly:

Rock je rock je rock - fenomén rockové hudby

Rockové subkultury a pop music

Kolébka rocku

Import rocku do ČSSR a jeho další rozšíření

Český rock v jednotlivých dekádách

Ideologie a rock

Represe a perzekuce rocku

Hudební publicistika a hudební "věrozvěstové!

Rock a politika

 

Klíčová slova:

rock - Československo - 1956-1989

big beat - Československo - 1956-1989

hudební život - Československo - 1956-1989

alternativní kultura - Československo - 1956-1989

hudba a stát - Československo - 1956-1989

monografie

vývojová období v dějinách hudby

 

Relativně obsáhlá kniha mapující Rock n Roll a veškeré jeho odnože a modifikace převážně v Čechách. Úvodního slova se ujal Václav Havel , který v kostce shrnul potírání jakékoliv revolty v předchozím režimu, obzvláště pokud šlo o Underground a o Punk. Represe , které končily zatýkáním jak hudebníků, tak příznivců daného žánru.

Krom vlnového vývoje , který je zajímavý pro čtenáře a lidi, kteří se nechávají nést kytarovou kulturou, zde máme i výroky zahraničních skupin, nebo muzikantů jak oni chápou rockovou hudbu a rock n roll. Příkladně : Jeff Baxter říká toto – Když vezmete do ruky kytaru, držíte v rukou svobodu , symbol celé jedné generace. A takovýchto výroků je zde opravdu požehnaně. Vícero se dočtete , pokud si knihu zakoupíte. Za cca 420Kč máte 640 stran informací týkajících se okraje (obrazně řečeno) společnosti , který nechtěl jít s davem tvořícím povolený Pop vhodný tamějšímu systému + vzpomínky na rušení akcí se souhlasem UV KSČ a bití od příslušníků Stb. Komu se zdá cena býti vysoká, nechť navštíví knihovnu v místě bydliště a vypůjčí si ji.

Toto čtení doporučuji

http://www.academiaknihy.cz


2 názory

Rock Storm
21. 11. 2010
Dát tip
Axl tak to je super

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru