Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PODOBAL SE KLAVÍRU

08. 12. 2010
15
35
3536
Autor
Lan

Co mi připomíná vůně šeříku.

 

Prošlapané sukovité schodiště. Sedm let jsem po něm stoupala. Za učitelem hudby, který mě hudbě naučit nemohl.

Rukou s dlouhými prsty si uhlazoval černé, dozadu sčesané vlasy, do lesku už uhlazené. Nejspíš z rozpaků. Měl mě rád a já neměla talent.

Černě lesklé měl i kalhoty na stehnech, jak si o ně třel dlaně, i polobotky vyrovnané pod věšákem.

Všechno na mém učiteli hudby, který se černým leskem podobal pianu Petrof, mě dojímalo. V zimě přikládal do vysokých kamen a bylo nám útulno i na otočných židlích.

Pan učitel mě chválil, jak hezky rovně u toho piána sedím, jak hezky mám uvolněná zápěstí.  A taky chválil moje štíhlé dlouhé prstíky.

„Pro hraní na piano jako stvořené!"

Jenže to bylo všechno, co jsem měla pro hraní na piano jako stvořené.

Někdy jsem zaslechla jeho polknutí. Jediné pokárání, které mi kdy dal.

Taky říkal, že mám krásné vlásky, že to asi proto, jak je často češu.

Zatímco si děti hrály v trávě pod lípou, stoupala jsem po vyšlapaných schodech. I pod mými vílími krůčky úpěly. Stoupala jsem co nejpomaleji a táhlé skřípavé zvuky houslí svíraly mě úzkostí.

V učebně, kterou jsem míjela, pološílená učitelka s divokými vlasy i pohledem divokým za tlustými skly svých brýlí, klepala nohou do rytmu a švihala smyčcem své žáčky přes malé prstíčky.

Byla jsem tak vděčná za svého laskavého pana učitele! Jak trpělivě opravoval moje žalostné hraní, otíral upatlané stopy z kláves.

 

 

Každé jaro podél cesty do hudební školy vykvetl modrofialový šeřík. Když nešel nikdo kolem, trhala jsem jeho květy. Nedávala jsem je učiteli, trousila jsem je po smutně zatuchlé budově, po vyšlapaném skřípějícím schodišti.

 

Jeden malý kvítek zapíchla jsem si do vlasů. I když jsem vůbec netušila, že můj učitel hudby je vlastně mladý.

 


35 názorů

StvN
21. 01. 2011
Dát tip
Ani nevím, jestli tvé psaní můžu nazvat stylem. Podle mě si s textem moc nehraješ. Snažíš se to napsat co nekratší cestou, mnohdy skoro porušuješ i základy synatxu. Krátké úsečné věty se hodí spíše k nějaké gradaci. Tvůj text díky tomu neplyne a tím, že neplyne, tak pro mě pozbývá jakoukoliv krásu, kterou by mohl díky těm šeříkům mít. Myslím, že to je velký nešvar moderní internetové literatury. Napsat toho co nejméně. jestli má potom vůbec smysl něco psát.

Tragicus
20. 01. 2011
Dát tip
Je to takove mile, hezke napsane. Coz neni malo, ale neni to ani moc.

katugiro
18. 01. 2011
Dát tip
Styl mi nevadí, vůbec ne. Ale je to trochu mělké dojímání, nic pro mě.

Stařec_007
16. 01. 2011
Dát tip
Dobré, představitelné.. T

Lan
10. 01. 2011
Dát tip
No jo...jsem holt přes ty city...a výpravná literatura? to není nic pro mě. Metafory nepoužívám, zato píšu mezi řádky.

Godfrey
10. 01. 2011
Dát tip
Příliš lyriky na moji hlavu. Potřeboval bych ji rozředit nějakou epikou. Pak jsem si nebyl jist, zda mi na konci neunikla nějaká metafora. Ale podle komentářů se zdá, že ne. :-)

Lan
05. 01. 2011
Dát tip
Zé, tentokrát nenaznačuju... Jakoby se už narodil hotovým učitelem hudby. Ne starým, ne mladým, jakoby bezpohlavním. I když byl plný citu.

Lan
29. 12. 2010
Dát tip
To ne, klidně "mi do toho kecej", Wintře, zajímá mě to a pokud se mi to podaří a vymyslím věty jinak nebo budu vnímat text stejně jako Ty, opravím ho. Děkuju.

Winter
29. 12. 2010
Dát tip
Jo, ono jsem si to přebral podobně, ale jaksi mi nedošel ten... ehm... "podvědomý proud"... hlavní hrdinky, beru námitku zpět. Někdo tu zmiňoval větu se třením, a když se tak dívám, i ta, kterou jsem minule chtěl rozvádět, mi nepřijde úplně košer: "Všechno na mém učiteli hudby, který se černým leskem podobal pianu Petrof, " konkrétně "černým leskem" je v té větě navíc - dalo by se to (napčíklad) vyošoupnout do další věty. Je to jen můj pocit, ale přijde mi, jako by se v tak krátké větě bilo moc obecných tvrzení s popisy detailu: "Všechno na mém učiteli hudby, který se černým leskem podobal pianu." "Všechno na mém učiteli hudby, který se podobal pianu Petrof." Dále: "pološílená učitelka s divokými vlasy i pohledem divokým za tlustými skly svých brýlí" chápu, že chceš vytvořit určitý rytmus věty, ale opět si ten punk (zopakování divok") přizabiješ rozvojem "za tlustými skly svých brýlí" Je to na zvážení autora, nechci ti do toho moc kecat, protože všechno, co jsem ti napsal, jsou dost brutální a příliš osobní zásahy do výhradně tvého textu.

Lan
29. 12. 2010
Dát tip
Wintře, rušivý slovosled bych ráda vyrušila, jenže bych potřebovala na něj poukázat přímo. Nenašla jsem ho. Konec s květy šeříku? Chtěla jsem vnést do (po zimě ještě víc než jindy) zatuchlé smutné budovy trochu vonícího jara. Kvítek ve vlasech? Loliktovská koketerie. Docela překvapivá vzhledem k tomu, že jsem si za sedm let nevšimla, že můj učitel hudby byl vlastně mladý muž.

Winter
29. 12. 2010
Dát tip
Jo, ten konec taky nechápu, leda, že měl evokovat jakože poetično. Krom zmiňovaného slovosledu mi připadlo, že spousta vět, především, se ve jenom tak nějak rozjíždí - a skončí dřív, než z nich stihneš vytáhnout jakýsi originálnější, hlubší, poetičtější popis. Příkladně věta: "Všechno na mém učiteli hudby, který se černým leskem podobal pianu Petrof, mě dojímalo." by se dala roztáhnout na celý odstavec a nic by se netratilo, ba naopak.

K3
19. 12. 2010
Dát tip
Mně se líbí slovosled i uspořádání odstavců. Mám dojem, že i ta pointa mi hned došla... Lyrická povídka s lyrickým koncem. Prima, tip.

Markel
16. 12. 2010
Dát tip
díky moc, dnes jsem hodila na P. takové cvičeníčko, rádobypovídku, jsem ale flink, nerada cizeluji, ale budu se to muset naučit, když chci taky vytvořit nějaká ta menší dílka prozaická :-)) Pěkný večer

Lan
16. 12. 2010
Dát tip
Markel, nad tím koncem se zamyslím. Začala jsem číst Tvou poesii, ale chci si ji nechat na nějaký příjemný dlouhý večer. Líbí se mi.

Markel
16. 12. 2010
Dát tip
moc milé jemné povídání, otevřený konec mohl být víc otevřený :_)) - T

Lan
13. 12. 2010
Dát tip
Díky Janino, podívám se na to.

Janina6
12. 12. 2010
Dát tip
Docela hezky napsané, ale místy mě taky rušil slovosled. Snad nejvíc jeho nelogičnost vynikne ve větě "otíral upocenými mými prstíky upatlané klávesy" (otíral je její rukou?) Opakování "můj učitel hudby, na mém učiteli hudby" je asi schválnost, ale netuším, jaký význam to má mít pro text.

Lan
10. 12. 2010
Dát tip
Edvine, i já se budu ráda vracet k Tobě...

Edvin1
10. 12. 2010
Dát tip
Dojemná vzpomínka, zručně, s citem sepsaná. Pokud jsi chtěla sdělit jenom to, co se dá z textu vyčíst, pak je to vyprávění se vším všudy, na němž není co opravovat. Jsem rád, že jsi vyhledala mou povídku. Teď vím o Tvé existenci a ke Tvým textům se budu vracet. Tip, jak jinak.

Lan
10. 12. 2010
Dát tip
Aleši, talentovaný se učej v parku...

mě se to líbí, i když jsem do hudebky nechodil. Na kytaru jsem se naučil v parku...

Tak to's chodila kolem mě! To jsem byl já, koho řezala ta brejlatá megera smyčcem! Jmenovala se, tuším, Kraváková a jenom díky ní vím, že všechny hudební nástroje jsou v zásadě bicí.

Lan
09. 12. 2010
Dát tip
Máš pravdu Ostrichu, vlastně nehrál. Jen cvičné etudy mi přehrával, jak správně mají znít.

Lan
09. 12. 2010
Dát tip
Slovo Petrof, zlatými písmenky na černém klavíru, vidím, vnímám jako obraz vytesaný do mé paměti. Ten překlep mě překvapil (opravila jsem z překlapil).

Ostrich
08. 12. 2010
Dát tip
Co to je talent ke hře na klavír? Je jenom včas otevřená klaviatura... dítě včas ponořené do melodií...aby mu chutnaly... Ale talent na šeřík ....je možná lepší... voní :-) (Na piano Petrof hrál Petr Petrovič Petrov. Hrál ti někdy? Zvláštní, jak mi v tom textu vůbec nezní hudba... učitel, který nezněl...jen byl příliš naleštěný....)

Andyhell
08. 12. 2010
Dát tip
Atmosféru to má. Pointu nechápu.

baaba
08. 12. 2010
Dát tip
...velmi, melmi dobré (očekávaně)***

Garay
08. 12. 2010
Dát tip
Ten slovosled chápu jako "rukopis". Jinak souhlasím se šepotkou a nechci se opakovat :) Hezké.

..kouzelný příbšh..v kouzelném Lan provedení..

Honzyk
08. 12. 2010
Dát tip
*---------text ma svih, nekomu bude (snad) pripadat pointa nahla, mne ne......je akorat.............)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru