Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Minulost paní Centauriové

10. 12. 2010
15
19
3578
Autor
nikotin

 

Minulost paní Centauriové

dáme si do kafe
malou lžičku černý díry
a schválně nezamícháme
svět do kruhu


zakřiveným éterem
prolétla tříletá minulost
                                        paní Centauriové

jako naše kometa
jednou vystřelí z mrazáku

po parabole

a už žádný
stárnutí

 

 


19 názorů

44710
18. 07. 2011
Dát tip
nebýt vysvětlení, jsem tu vedle jak ta jedle na druhé - vědoucí - čtení se mi to pozdává :-)

Dave Lister
10. 02. 2011
Dát tip
Tohleto můžu, je to -i s vysvětlením - dobrý obraz.Vlastně i inspirace..

Print
24. 12. 2010
Dát tip
K poezii máš pěkně naběhnuto! Tak vytrvej! A... nedej na rady, byť dobře míněné:-)

G_B_Show
17. 12. 2010
Dát tip
Možná zkus příště napsat esej, je vidět, že dokážeš nazírat poeticky, ale přitom neumíš napsat báseň, aspoň co se tohodle kousku týká. Jsou tam nějaký obrazy, který se mi líběj - třeba ta lžička, ale příliš mnoho věcí mě na textu rozptyluje, než abych si ho mohl prožít. A je to právě ta analytická stránka, která by se do eseje hodila, ale tady nemá co dělat. Zapomeň na to, že někdo bude tvou báseň číst skrze vědomosti o vesmíru. Básně se čtou skrze symboly. Černá díra v básni není černou dírou v učebnici fyziky.

nikotin
13. 12. 2010
Dát tip
katugiro: Absurdita, skoncováním se svým stárnutím; já si to představuju třeba jako "recitaci" muže svojí přítelkyni u stereotypní snídaně. Nepřijde ti zajímavý obraz s mícháním kávy, že v tu chvíli pro tebe káva znamená tvůj svět? Obraz s kometou uchovávanou v mrázaku v kuchyni? Jak by měla vypadat poezie?

katugiro
13. 12. 2010
Dát tip
ty hele, má to být rébus, nebo báseň? a proč že ta černá díra do kafe? světlo z PC k nám letí víc než čtyři roky, ale stejně to pro ten text nemá význam. ani to, že se komety nepohybujou po parabole - ne úplně a ne všechny. no ale zpátky k základu - co je na tom z poezie?

StvN
13. 12. 2010
Dát tip
Tak to je pak těžké. Člověk si obyčejně při čtení sám volí určitou soustavu, v níž báseň chápe a když autor dopředu nějak zřetelně neposkytne vodítko k dešifrování, tak to prostě čtenář nepochopí, pokud zrovna není v tom oboru znalý. Obyčejný člověk si například černou díru nespojuje s hmotností, tím spíše, kdyby ji chtěl nabírat na lžičku, důležitost vidí spíše v tom aktu - dát si do kafe lžičku, než v nesmyslnosti, že to vlastně ani nejde, to je dost ošklivá past na čtenáře. Každopádně mám pro tebe pochopení. Sám, když jsem se učil na zkoušky, jsem napsal něco podobného, co dnes po tolika letech už sám nechápu. http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=149150

nikotin
13. 12. 2010
Dát tip
Děkuji za kritiku, jenom dovysvětlím. Malá lžička hmoty z černý díry by vážila miliardu tun. Skvělá představa a první absurdita :-). Kolem černý díry se vlivem její gravitace točí světlo ( do kruhu ). Paní Centauriová zas symbolizuje naší nejbližší hvězdu Proxime Centauri, jejíž světlo letí na naší planetu zhruba 3 a půl roku. Kometa z mrazáku je další absurdita, komety se narozdíl od planet, který putujou po elipsách, pohybuje pro parabole, a to tak, že vždycky někde setrvává zmražená a pak obrovskou rychlosí proletí. Logicky zároveň vyplývá, že parabola není uzavřená, zacyklená, tím pádem s ní nelze měřit čas- žádný stárnutí.

A teď koukám, že jsem se s kolegy vzácně shodl :) Přečetl jsem si tvé komentáře, autore, a i když vezmu v úvahu, že se v textu jedná o térmíny astrofyzikální, pořád to celé není poezie, pouze výčet.

Nemohu si pomoci, tenhle text nemá hlavu ani patu (a nebo nejsem s to je nalézt). V básni (ovšem nikoli jen v ní) očekávám nějakou provázanost, logiku plynutí, byť třeba nezvyklou. Ale tady není než jedna metafora vedle druhé, bez jakékoli souvislosti navíc působící nesmyslně. Jak souvisí kafe, éter, jakási paní, mrazák a stárnutí? Nechápu. Jo, a bylo by dovré se rozhodnout, jestli chceš psát text spisovně, nebo hovorově. Mix obého působí blbě i v takto nepovedeném textu.

katugiro
11. 12. 2010
Dát tip
nemůžu sloužit, báseň mi nic neříká. lžička černé díry? svět zamíchaný do kruhu? neorientuju se.

StvN
11. 12. 2010
Dát tip
Přiznám se, že jsem nepochopil, co se vlastně stalo. Možná proto, že mi první strofa přijde jako odtržená od té druhé, přijde mi to celkově rozstříštěné. Některé části tak trochu na efekt. To je můj dojem.

nikotin
10. 12. 2010
Dát tip
Rajmund: Ano, předělal jsem ho na základě konstruktivní kritiku zkušenějších, doufám, že teď už se tam alespoň trošku odehrává něco jako poezie. Díky moc za tip :-).

Rajmund
10. 12. 2010
Dát tip
Vnášíš zmatek do řad čtenářů, kteří občas bdí 24hodin:-) Nevěděl jsem zprvu, jestli jsem to čet dnes, nebo v pondělí; anebo jestli je pondělí dnes a já blbnu. Domnívám se, chabé paměti, že jest to dílo předěláno ku prospěchu svému.

Honzyk
10. 12. 2010
Dát tip
jo, díky...)

nikotin
10. 12. 2010
Dát tip
Honzyk: Nene, postava paní Centauriové symbolizuje jen a pouze naší nejbližší hvězdu Proxima Centauri :). Jinak mockrát děkuji za tip.

Honzyk
10. 12. 2010
Dát tip
...má, prosím, postava paní C., nějakou souvislost s koncertováním jistý zahr. kapely před Vánoci u nás ?..) /někdy se dějou věci/) k textu : už jsem četl, tenhle, zdá se aspoň, zeštíhlenější, pro mě lepší.-.-..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru